Twello- Voetbal, wie is er niet groot mee geworden? Of je de nog niet veters strikkende gup bent, de sterrenspits van het elftal of degene die de bal nog nooit heeft aangeraakt ‘maar er wel verstand van heeft’. Nederland is een voetbalnatie en alleen wie kleurenblind is, kan ontsnappen aan de oranjegekte. Maar voetballen op amateurniveau is veel meer dan tactisch spel, winnen en fit blijven. Samen sporten in verenigingsverband, trots zijn op je elftal of vereniging en bijvoorbeeld samen met de jongens en meiden een derde helft in de kantine beleven. En komt het moment dat het tempo wat lager komt te liggen, dan kun je bij Voorwaarts toch lekker een balletje blijven trappen.
De sleutels zijn zoek en er is enige onrust op het terrein van Voorwaarts. Juist deze vrijdagavond 24 september is het dé avond. De groep die normaliter uit zo’n 20 man bestaat, is vanavond gegroeid tot ca. 50 enthousiastelingen. Een kleine reünie vanwege het tienjarig bestaan van de afdeling Voorwaarts 35/45 + en er wordt ook vanavond gevoetbald. Maar daarvoor moet je wel ballen hebben! We dirigeren de mannen alvast richting de middenstip voor een fotomomentje. Uiteraard vraag ik om uitbundigheid voor de plaat en 50 mannen beginnen te juichen. Nadat ik uitleg dat de foto zónder geluid in de krant wordt geplaatst, gaan de armen omhoog. Nog geen bal aangeraakt, maar de stemming is gelijk al goed!
Ontspannen, leuk en gezellig
“Het hoeft nog helemaal niet een tandje lager te zijn”. Ed Overvelde legt aan mij als voetballeek uit wat de essentie is van het 35/45 + voetbal. “Geen tot weinig fysiek contact, het moet ontspannend zijn, leuk en gezellig” vult Clemens Groot Koerkamp aan. Terwijl de 50 mannen de grasmat opzoeken en teams vormen, praten wij bij in de dugout. ‘Voor mannen die na hun 35ste het voetballen zo leuk blijven vinden dat zij hun voetbalschoenen nog niet in de wilgen willen hangen’ kopt de tekst op de site van de KNVB. Want het is de voetbalbond die deze vorm van sporten ruim tien jaren geleden in het leven heeft geroepen. “De KNVB heeft ook echt een competitie en daar hebben we in het begin ook aan meegedaan” vervolgt Ed. “De eerste wedstrijd moesten we richting Hardenberg, maar we zaten door heel Nederland met de competitie en dat werd ons qua tijd te gek.” Clemens: “Toen zijn we onderling competitie gaan doen met Klarenbeek, Wilp, Teuge en Voorwaarts.”
Spelers die nog nooit gevoetbald hebben
De vier clubs spelen af en toe tegen elkaar, soms met een barbecue en allemaal dezelfde doelstelling, gewoon gezellig voetballen met elkaar. Een scheidsrechter is er niet, “dat reguleert zichzelf” aldus de mannen. “Er komen spelers vanuit de competitie, maar er zijn ook spelers die nog nooit gevoetbald hebben en toch instromen op die vrijdagavond. De elf tegen elf is te groot op een te groot veld, maar ze vinden het wel leuk om te sporten”. Het niveauverschil bij Voorwaarts is wel groot, want er zijn jongens bij vanuit het 1e elftal tot en met niet-voetballers. “Maar het klikt allemaal, we gaan ook niet selecteren. We hebben zo’n 40 leden in de groepsapp maar het moet gewoon leuk zijn voor iedereen.” Het spel is 7 tegen 7 en er wordt gevoetbald op een half speelveld.
Leuke dingen naast het voetballen
Voetbal is de verbindende factor, maar daar blijft het niet bij. “We doen ook leuke dingen ernaast. Een paar keer op reis geweest, naar Terschelling, Maastricht, naar voetbalwedstrijden en ook een bierproeverij. Het leuke van deze groep? Er zit veel enthousiasme in qua organiseren. Het is toch een beetje los zand”. Ed en Clemens doelen op de vorming van elftallen tijdens competities wat ook verbinding en verplichtingen geeft. Daar is op de vrijdagavond geen sprake van. “Het wil niet zeggen dat iedereen vrijdag ’s avonds op de training is. Een verjaardag bijvoorbeeld of je moet werken, maar je hoeft je ook niet af te melden. Er is altijd wel een groep van 15 tot 20 man die voetballen. Maar het is toch een leuke en hechte groep en dat al sinds tien jaar.”
Goed Doel
Deelnemers worden allemaal lid van Voorwaarts en betalen dus contributie. “We lappen het geld bij elkaar” en dat is dan voor de verdere kosten, enkele tientjes op jaarbasis. Ook is er sprake van een bijzondere sponsoring. “Daarnaast zijn we ook onze eigen sponsor zoals de tenues. We zijn op zoek geweest naar een sponsornaam en kwamen uit bij Goed Doel. Dat heeft meerdere betekenissen, want dat kan een mooie goal zijn maar kan ook betekenen dat je iets gaat doen voor een goed doel. Die goede doelen op het veld hebben we al wel gemaakt, maar met die speciale doelen zijn we nog bezig.” De mannen willen zich maatschappelijk gaan inzetten en gaan daar de komende tijd aandacht aan besteden.
Integreren door mee te doen
In de groep voetbalt ook een statushouder, waarbij het eerder binnen een team niet zo wilde lukken. Hij is helemaal op z’n plek op de vrijdagvond en kan lekker meedoen. “Het is mooi dat die man bij ons op sleeptouw wordt genomen. Hij vindt het hartstikke leuk!” Onder de mensen, van het een kan het ander komen, maar alleen al door zoveel contacten te hebben is het een stuk fijner leven. “Als je het dan hebt over ‘Goed Doel’ is ook dit er een, al is het in microvorm”. Een mooie afsluiter van het gesprek. De schemering is inmiddels ingezet, de lampen branden op het veld. Tijd voor Ed en Clemens om te gaan voetballen én straks de napraat en het biertje in de kantine.
woensdag 29 september 2021