Focus op jonge voetbalscheidsrechters

REGIO- In de week van zaterdag 5 tot en met zondag 13 oktober 2019 vindt de jaarlijkse week van de scheidsrechter plaats.

Tijdens deze week wordt er door de KNVB en de landelijke scheidsrechtersorganisatie COVS aandacht gevraagd voor de positie van de scheidsrechter bij het voetbal. Zowel verenigingsscheidsrechters als bondsscheidsrechters verdienen het om in het zonnetje te worden gezet als onmisbare vrijwilligers in het amateurvoetbal. Ondanks het feit dat getalenteerde jonge voetballiefhebbers, zowel jongens als meisjes een snelle carrière kunnen maken als scheidsrechter of assistent, de betaald voetbalarbiters wereldwijd worden gezien als een uitstekend voorbeeld en de Nederlandse nationale teams aansprekend voetbal spelen, blijft de groei van de arbitrage hopeloos achter. Samen met alle voetbalverenigingen proberen de scheidsrechtersverenigingen het aantal scheidsrechters te vermeerderen en de kwaliteit te verbeteren.

Tijdens de week van de scheidsrechter vinden er in deze regio diverse informatieve activiteiten plaats. In het kader van het samenwerkingsverband tussen de scheidsrechtersverenigingen DSV in Deventer, SAO in Apeldoorn en SZO in Zutphen komt op woensdag 9 oktober een Betaald Voetbalscheidsrechter een interessante presentatie geven in het clubhuis van de DSV, Keurkampstraat 3 te Deventer. Om het belang van verjongen van het vergrijsde corps te benadrukken en aan te tonen dat jeugdige spelleiders een prima carrière kunnen maken, komt talent Clay Ruperti naar de Koekstad. Om 20.15 uur vertelt hij over zijn loopbaan en zijn wedstrijden in de Eerste Divisie. Daaraan vooraf geeft Betaald Assistent Rens Bleumink een korte veldtraining, die geschikt is voor verschillende niveaus. Om 19.00 uur worden belangstellenden in sporttenue verwacht op het veld. Iedere bezoeker krijgt niet alleen nuttige informatie, maar na afloop ook een handig gadget voor elke spelleider. “Topfluit” verkoopt in het clubhuis haar professionele fluiten in aantrekkelijke kleuren. De scheidsrechter is immers allang niet enkel meer de “man in het zwart”, maar een meisje of jongen in een moderne Nike- of Adidas outfit. Nadere informatie is ook te vinden op onze websites van de drie scheidsrechtersverenigingen.

Op de wekelijkse trainingsavond van de SZO op dinsdag 8 oktober aan de Damlaan in Eefde zal een aantrekkelijke en gevarieerde training worden verzorgd voor alle verenigingsscheidsrechters en assistent-scheidsrechters van de donateur-verenigingen. Uiteraard zijn ook de eigen SZO-leden aanwezig zijn om hun ervaringen met het fluiten te delen. Na de training worden in het Fluithuus de nieuwe spelregels toegelicht aan de hand van actuele videobeelden en spelsituaties. Inloop voor training vanaf 19.30 uur, aanvang presentatie 21.30 uur.

Zowel bij de SAO als de DSV vindt de wekelijkse training plaats op donderdagavond. Ook daar bent u, zeker tijdens de Week van de Scheidsrechter, van harte welkom.

Om de stap naar deze mooie hobby eenvoudiger te maken vinden bij de scheidsrechtersverenigingen regelmatig KNVB-cursussen plaats. Hierdoor is de afstand naar een gekozen opleiding in de Stedendriehoek steeds beperkt. Opgave kan gewoon via deze drie actieve clubs, ook per groep of vereniging.

woensdag 2 oktober

Deel dit bericht