Freek Wagenaar wint Chimay - Geel voor Jan de Ruiter

Twello- Vanwege de te verwachten warmte werd het zgn. hitteprotocol van kracht. Er treden dan allerlei beperkingen in werking, vnl. wat betreft het verblijf in de manden en de afstanden. Dit betekende al meteen dat de jonge duiven wel gewoon op donderdag werden ingezet maar dat ze al op vrijdag gelost zouden worden op een kortere afstand. De duiven van de natour konden gewoon op vrijdag worden ingekorfd voor hun, toch al, korte vluchtje. Wel werd het aantal duiven per mand voor beide vluchten teruggebracht.

Chimay

De jonge duiven gingen donderdagavond op weg naar Chimay (273 km) daar waar eerst Morlincourt (368 km) op het programma stond. Ook daar duurde het lang voordat er gelost kon worden maar om 12.30 uur kregen de jonge duiven dan toch de vrijheid. Om 16.23 uur landde in Voorst bij Freek Wagenaar, ook regionaal gezien, een mooie vroege duif. Daarna was het voor iedereen wachten geblazen. Na een kleine 20 minuten drukte de 2e duif bij Freek zijn snavel aan het raam. Er volgden enkele Einzelgängers maar echt vlot verliep de vlucht niet. Na weer enkele duiven van Freek, arriveerde bij José Bekhuis haar eerste duifje. Daarna was het de beurt aan Jan Ketelaar in Terwolde die een duifje, gekregen van Albert Hendriksen, zag arriveren. In een kort tijdsbestek had hij er 3 maar ondertussen was het al ruim 17 uur geweest. In Diepenveen draaide gast inkorver Nico Voskamp zijn eerste aankomst. Rein Evers, óók een duifje van Albert, en Ben Besselink vallen net buiten de top tien maar krijgen de duiven goed naar huis. Rein scoort zelfs 50% prijs.

Geel
De duiven voor de natour werden gewoon vrijdagavond ingezet. In eerste instantie zou er gevlogen worden vanuit Tongeren. Rond de middag werd besloten om de duiven te verkassen omdat het in Tienen sneller zou opklaren. Na daar enige uren te hebben doorgebracht werd er toch weer vertrokken naar een andere losplaats, in dit geval was dat Geel (142 km). Gekscherend werd er in de club al opgemerkt dat sommige duiven, nadat ze gelost waren om 16.40 uur, eerst moesten vragen in welke plaats ze stonden alvorens ze de reis naar huis konden aanvangen. In tegenstelling tot wat de kop hierboven misschien doet vermoeden kreeg Jan de Ruiter geen gele kaart maar viel om 18.19 uur in Teuge de winnende duif vanuit Geel. Jan had een leuk ploegje mee, een mix van jong en oud, en maakte met 7 duiven in de top tien maar weer eens een geweldige uitslag. Freek Wagenaar had 6 jonge duiven mee en klasseert zich als 2e en 3e. Ladi Harezlak, uit Terwolde, pakt met zijn marathonduifjes een keurige 8e plek. Tegen de overmacht van Jan de Ruiter was die zaterdag echter geen kruid gewassen.
Hopelijk krijgen de duivensporters nog een paar weken met mooi weer om het seizoen, dat nog 3 weekenden behelst, mooi af te sluiten.

Top 10 Chimay: 1,2,3,4,10. Freek Wagenaar, 5. José Bekhuis, 6,7,9. Jan Ketelaar, 8. Nico Voskamp (Diepenveen). Top 10Geel: 1,4,5,6,7,9,10. Jan de Ruiter, 2,3. Freek Wagenaar, 8. Ladi Harezlak.

woensdag 23 augustus 2023

Deel dit bericht