Het betaalde voetbal in zicht

Twello- Aanvoerder van de A1, wekelijks spelen bij de beloften en al mogen ruiken aan het grote GA Eagles. Voor Samuel Wakana (18) gaat het nu echt beginnen. De jonge Twellonaar, die is opgeleid bij SV Voorwaarts, staat te popelen om zijn opwachting in de hoofdmacht te maken. “Toen ik in de rust tegen MVV een balletje aan het trappen was voor 8.500 man, voelde ik de spanning wel.”

We gaan zitten op de bank bij Samuel thuis in Twello. Het is vroeg op de dinsdagmorgen. Samuel heeft de avond ervoor de winnende treffer gemaakt in de wedstrijd Jong NAC Breda – Jong Go Ahead Eagles. In de beloftencompetitie staan ze na zijn goal bovenaan. Ondanks dat blijft hij nuchter. Samuel is een rustige jongen die niet snel naast zijn schoenen zal lopen. Hij doet gewoon zijn ding. Een jongen van achttien jaar die op het punt staat om door te breken in het profvoetbal en ondanks de nodige publiciteit ‘gewoon zijn ding blijft doen’, is al een prestatie op zich.

Samuel volgt nu nog een sportopleiding op het ROC Aventus. Als het goed is heeft hij die aan het eind van dit schooljaar afgerond. Daarnaast loopt hij stage in een jongerencentrum in Deventer. Hoewel de focus altijd al op het voetbal ligt, kan hij na de zomer al zijn tijd in het voetballen stoppen. Van kleins af aan is hij niet van pleintjes en veldjes af te slaan. Die tijd is nu voorbij, aangezien Samuel 5 à 6 keer in de week traint en een wedstrijd speelt. “Het is hard werken om je doel te bereiken. Soms wordt dat onderschat.”

Hard werken heeft Samuel zeker geleerd in zijn eerste jaren bij Go Ahead. Waar het volgens hem in zijn Voorwaarts tijd nog wel eens aan zijn mentaliteit ontbrak, is daar nu absoluut geen sprake meer van. Kick Maatman en Harry Decheiver zijn de trainers die hem op zijn plek hebben gezet. De juiste mentaliteit moet je hebben als je bijna elke dag traint. “Anders kom je er niet”, vertelt Samuel.

Terug in de tijd

Zijn roots liggen dus aan De Laene, thuisbasis van tweedeklasser Voorwaarts. Tot en met de B1 heeft Samuel zijn jeugdopleiding daar doorlopen. Als klein, speels jongetje kwam hij op zijn vijfde bij Voorwaarts. Tijdens zijn jaren bij de Twellose club werd hij al meerdere keren gescout door een betaald voetbalorganisatie. Toch kwam het nooit zover dat hij Voorwaarts al vroegtijdig zou verlaten. Samuels mondhoeken gaan omhoog als hij terugdenkt aan deze periode. Hij heeft er veel geleerd en hij heeft er vrienden aan overgehouden, geeft hij aan.

Kantoor

Op woensdag voor de wedstrijd tegen MVV roept John Stegeman, hoofdtrainer van GA Eagles, Samuel op om op zijn kantoor te komen. “Ik dacht dat ik iets had gedaan en was zenuwachtig toen ik op zijn kantoordeur klopte, maar toen hij vertelde dat ik bij de selectie zat kon ik het niet geloven.” Samuel kijkt tevreden en begint te glimlachen bij het terughalen van dit moment. Elke woensdag sluit hij bij de eerste selectie aan voor twee trainingen. Door de jongens uit het eerste wordt hij goed opgevangen en geholpen om zich verder te ontwikkelen.

Te ver in de toekomst kijken doet Samuel niet. Zijn doel op korte termijn is om nog veel te leren en zodoende op lange termijn vaste kracht te worden bij Go Ahead Eagles. De Eredivisie is volgens Samuel een realistisch doel. “Als ik mag dromen hoop ik ooit in de Premier League terecht te komen.”

woensdag 27 maart

Deel dit bericht