Jan Ketelaar wint Ruffec Sourdun voor Bertus vd Esschert

Twello- Met het vorderen van het seizoen neemt het aantal vluchten per week navenant toe. Alle disciplines beginnen langzaamaan warm te lopen. Zaterdag werden er daarom 2 vluchten vervlogen en wel de overnachtvlucht vanuit Ruffec (715 km) en een verre midfondvlucht vanuit Sourdun (455 km).

Ruffec
Eigenlijk begon deze vlucht natuurlijk al op vrijdag. De overnachtvluchten, het woord zegt het al, worden op vrijdag gelost. De duiven slapen dan een nachtje buiten en vervolgen de volgende morgen hun thuisreis. In Twello werden er door 10 deelnemers 54 duiven aan de start gebracht. Daaronder bevonden zich ook wat liefhebbers uit buurtverenigingen uit Apeldoorn en Deventer. Steeds Verder heeft hierin een soort regiofunctie wat heel sjiek een Nationaal Inkorf Centrum (NIC) wordt genoemd.

De duiven werden vrijdag om 14.00 uur gelost en de volgende morgen meldde de eerste aankomst zich om ruim 08.10 uur bij Jan Ketelaar in Terwolde. Jan is nog één van de weinige liefhebbers die proberen alle vluchten te spelen. Veel anderen specialiseren zich echter op een bepaald spelonderdeel. Mooi dat deze allrounder de zege pakt. Verder in de top 10 zien we een mooie afwisseling van eigen leden en inkorvers van elders. Opvallend is de prima prestatie van Ladi Harezlak die in Terwolde 2 van zijn 3 ingezette duiven klokt op de plaatsen 4 en 5 van de totaaluitslag. Bijna alle deelnemers draaien 1 of meer duifjes in de prijzen en om 10.55 uur is het Nico Voskamp die in Diepenveen de laatste prijsduif klokt en daarmee het concours sluit.

Volgende week staat voor de overnachters de klassieker vanuit St. Vincent op het programma. Met een afstand van ruim 1000 km is dit een vlucht voor de meest taaie fondduiven.

Sourdun
Donderdag werden de duiven voor de midfond ingezet. Doordat er steeds meer vluchten komen en de ploegen gesplitst moeten worden, daalt het aantal deelnemende duiven op de snelheidsvluchten onvermijdelijk. Naast de eigen leden werd er ook weer ingekorfd door de 3 Deventer liefhebbers die w.s het hele seizoen de gang richting Twello blijven maken. Mensen van buiten zorgen weer voor nieuwe dynamiek in de club. Ze hebben andere bronnen en hebben soms leuke nieuwtjes of een gezonde dosis humor waardoor het ‘s zaterdags tijdens het afslaan een gezellige boel is aan de grote tafel in het clubhuis. Uiteraard draait het in hoofdzaak om de prestaties. In de club is het weer Bertus vd Esschert die het goed pakt. Voor zichzelf was het nog even spannend toen er geen piepje klonk van het elektronisch systeem toen zijn eerste duif arriveerde. Uiteindelijk lukte het toch allemaal en bleek dat Bertus met een ruime voorsprong het goud opstreek. Met 9 van de 11 duiven “op papier”, 2 x top tien, maakt hij wederom de mooiste uitslag van de club. In Teuge is het Jan de Ruiter die nog het dichtst in de buurt komt. Met 4 duiven in de top 10 is het Gerard Bolink in Bathmen die de meeste kopduiven draait. Jan Ketelaar maakt vanuit Terwolde met een tweetal vroege aankomsten de eerste 10 compleet.

Van de 3 Deventer deelnemers was het weer Marco Toering die de hoofdprijs pakte. Zijn geweldige ‘524 pakte na 2 weken rust de draad weer geweldig op door, alweer, als eerste van het hele stel te arriveren.

Top 10 Ruffec Steeds Verder: 1,6. Jan Ketelaar, 2,9. Cor Wenink, 3,4. Ladi Harezlak, 5,7,10. Went vd Steeg, 8. Stefan Jansen.

Top 10 Sourdun Steeds Verder: 1,4. Bertus vd Esschert, 2,10. Jan de Ruiter, 3,6,8,9. Gerard Bolink, 5,7. Jan Ketelaar.

woensdag 12 juni 2024

Deel dit bericht