Jongeren massaal in beweging tijdens sportieve Voorster evenementen

Gemeente Voorst- De jeugd zoveel mogelijk in beweging krijgen, dat is een belangrijk doel van de verschillende sportieve evenementen die in de gemeente Voorst worden georganiseerd. Meedoen is veel meer dan alleen maar sporten, het is vooral heel leuk! Door Jos Bosch

Wandelen, fietsen of zwemmen en wie graag álles wil ervaren, kan zelfs meedoen aan de Voorster triathlon. Deelname is voor veel sportievelingen een must en zelfs een vanzelfsprekendheid, maar de organisatie zou het liefst zien dat álle jongeren – voor zover mogelijk – deel zouden nemen.

Hij is lichtgewond geraakt tijdens een kleine valpartij met de fiets. Gelukkig net na de laatste dag van de wandelvierdaagse, want die heeft Stijn Doppen (13) met succes en veel plezier uitgelopen. Die wandelvierdaagse is ook gelopen door Liva Huzen (10) en haar 8-jarige broertje Jim. Speciaal voor dit interview zijn ze uitgenodigd in de tuin van Joke Koersen, zelf een fervent sporter en tevens betrokken bij de organisatie van de fietsvierdaagse.

Andere mensen leren kennen
Waarom was het zo leuk om mee te doen aan de wandelvierdaagse? Stijn: “Ik vind sporten sowieso leuk en de evenementen zijn heel gezellig. En als je een beetje doorloopt kom je heel veel mensen tegen, bekenden maar je maakt ook nieuwe vrienden.” Naast dat hij de vierdaagse met veel enthousiasme heeft uitgelopen, is Stijn actief met wielrennen en tennissen. Het fietsen doet hij vaak met z’n vader maar dat kan ook in z’n uppie, tennissen is meer in teamverband en dus sporten met anderen.

De kracht van groepsverband
Aanmelden en meedoen in je eentje kan soms een hoge drempel zijn. Daarom ook de tip om te vragen wie er met je mee gaat doen. Het gezin, andere familie, vrienden/vriendinnen, buren of groepen waar je deel vanuit maakt? Joke: “Het meedoen aan een sportevenement kan ook vaak een groepsgebeuren zijn. Stel dat je als schoolklas deelneemt dan ga je als leerling meer vanzelfsprekend meedoen. Maar dat geldt ook voor bijvoorbeeld het voetbalelftal of als lid van een wielervereniging.”

Er is nog een andere belangrijke en leuke bijkomstigheid die Joke kan benoemen en waar Stijn, Liva én Jim een groot voorbeeld van zijn. “Als je het één keer gedaan hebt dan wil je vaker meedoen!”

Liva en Jim
Ze hebben zojuist nog gesport, Liva doet aan hockey en Jim voetbalt graag. En oh ja, beiden zijn ze ook actief met freerunning. Liva en Jim liepen tijdens de wandelvierdaagse 5 kilometer per dag en ook vorig jaar waren ze van de partij! Was de wandelvierdaagse een makkie? Jim: “Mijn benen waren wel moe!” Hadden jullie wel veel getraind? Liva: “Meestal gingen we na het avondeten een stuk wandelen” en Jim vult aan dat hij niet zo heel veel heeft getraind. Toch hebben ze de vierdaagse met succes uitgelopen, inclusief een flinke plensbui op de donderdagavond.

Op de vraag aan beiden wat er zo leuk is aan de wandelvierdaagse, zijn zus en broer eensgezind. “Dat je in de natuur bent. Lekker wandelen langs de weilanden en door de velden. Kun je dan ook nog gezellig kletsen met anderen, dan duurt de wandeling ook minder lang.” En doen ze ook nog mee aan de volgende evenementen? Liva wil meedoen aan de zwemvierdaagse en Jim heeft zich aangemeld voor het fietsen.

‘Ambassadeur’ Stijn
Stijn is al meer een sportman pur sang. We hebben hem tijdens het gesprek alvast tot ambassadeur benoemd, want hij is vooral super enthousiast over álle evenementen. Vorig jaar deed hij voor het eerst mee aan de Voorster Triathlon. Stijn: “Dat evenement is behoorlijk nieuw, maar super leuk. De sfeer is heel gezellig, we hebben een prachtige locatie op Bussloo en de familie kan er ook gewoon heengaan. De rest kan lekker aan het strand liggen terwijl jij aan het zwoegen bent!”

Stijn merkt op dat er nog niet zoveel kinderen meedoen aan de triathlon en heeft ook nog wel wat tips voor de organisatie waar het de inschrijving betreft. Want dat moet via allerlei omwegen en dat nodigt ook niet echt uit om je aan te melden. Joke heeft goed geluisterd en ze gaan er wat mee doen. “Maar het is verder heel goed geregeld, er zijn zelfs fietsenmakers in de buurt en er wordt voor eten gezorgd” aldus Stijn.

Groepsdeelname aan de triathlon: doe waar je goed in bent

Kortom: wandelen, zwemmen, fietsen of alledrie? Het is allemaal mogelijk tijdens de verschillende evenementen. Wie zichzelf echt wil uitdagen pakt dus de triathlon. Maar ook daaraan kun je deelnemen als groep en de taken verdelen. Joke: “Voor kinderen zijn de afstanden aangepast en voor hun geldt een 1/16e triathlon. Maar je kunt ook ‘taken’ verdelen. De ene zwemt, de ander loopt en weer een ander gaat fietsen. Dan kun je toch meedoen en sámen de triathlon volbrengen.

Meedoen? Dat kan!
Wil jij net als Stijn, Liva en Jim lekker sporten en deelnemen? Schrijf je dan in!

Alle evenementen kun je vinden op de website www.voorstactief.nl

Wanneer kun je meedoen?
Avondfietsvierdaagse 3 tot en met 6 juni

Voorinschrijving via de Jumbo infobalie tot en met 2 juni

Start maandag 3 juni 18.30 uur clubgebouw Voorwaarts,Kerklaan

Zwem7daagse 15 tot en met 21 juni via www.deschaeck.nl

Voorster Triathlon is op 14 juli en informatie hierover kun je vinden via www.voorstertriathlon.nl

woensdag 29 mei 2024

Deel dit bericht