Loes Busser – Nederlands kampioen skeeleren

Twello- Opnieuw slaat Loes Busser, leerling van het Veluws College Twello haar slag. Na de nationale titel op de marathon schaatsen afgelopen februari veroverde ze op zaterdag 15 juni het Nederlands kampioenschap skeeleren voor B junioren in Staphorst. Een geëmotioneerde grootmoeder nam haar kleindochter in de armen. Het Wilhelmus klonk opnieuw voor deze getalenteerde LOOT-leerling van het Veluws College Twello.

Het Nederlands kampioenschap skeeleren werd onder barre omstandigheden gereden; het regende pijpenstelen in Staphorst. In een veld met nog dertig deelnemers in de leeftijdscategorie tussen de 14 en 16 jaar wist Loes na 21 kilometer als eerste over de finish te komen. Loes wordt getraind door Manon Kamminga en is lid van SKOV, Skeelerclub Oost Veluwse in Heerde.

In haar beschouwing op de wedstrijd noemde Loes het een bewogen wedstrijd met veel geduw en getrek onder de deelnemers. Er waren veel pogingen om uit het peloton te ontsnappen, maar steeds zonder succes. Door de vele regen werd het parcours op sommige plekken gevaarlijk glad en ontstonden er diverse valpartijen. Hieraan wist Loes steeds te ontsnappen. De grote snelheid in de wedstrijd en de klim in het parcours lagen haar wel. “Ik vind het mooi om op kracht tegen een heuvel op te rijden. Het liefst met de wind tegen. Dat maakt het zwaar en daar kan ik van genieten.”

Loes skeelerde een slimme wedstrijd. Ze kwam weinig of niet op kop en kon afwachten hoe de wedstrijd zou verlopen. De aanwijzingen van haar coach langs de baan hielpen haar in de wedstrijd. Van enige verzuring tegen het einde van de wedstrijd had ze nauwelijks last. Een groepje van vijf sprinters ging uiteindelijk om het kampioenschap met elkaar richting finish. Loes skeelerde op macht vanuit een derde positie naar een tweede. In de absolute eindsprint bleef ze haar tegenstanders een kleine dertig centimeter voor. De armen gingen de lucht in; opnieuw pakte Loes een nationale titel.

Haar volgende uitdaging? Ze gaat Nederland in september vertegenwoordigen tijdens het Europees kampioenschap skeeleren in Pamplona, Spanje. Wellicht wordt dan daar opnieuw het Wilhelmus gespeeld. Aan Loes zal het niet liggen.

woensdag 26 juni

Deel dit bericht