Mooie overwinning Voorwaarts

Twello- Het werd zondagmiddag 7 oktober een heet voetbalmiddagje in Olst, alwaar Voorwaarts T 1 tegen de plaatselijke trots SC Overwetering een benauwde overwinning wist te behalen. De wedstrijd kun je achteraf vanuit verschillende invalshoeken nabeschouwen. Allereerst de kansenverhoudingen in het veld. Overwetering was qua kansenverhouding in alle opzichten de bovenliggende partij. Voordat Voorwaarts in de 25ste minuut via Luuk Grieving uit een penalty op voorsprong kwam had Overwetering al drie keer kunnen scoren. Daarbij legde Overwetering meer bezieling in het spel. De tweede invalshoek betrof de spelstijlen. Voorwaarts probeerde met circulatievoetbal, veel balcontact en spelersroulatie, op voorsprong te komen.

Overwetering had veel minder passes nodig om gevaarlijk te worden in het strafschopgebied van Voorwaarts. Met direct spel werden de vleugels bereikt. De derde invalshoek, de arbitrage. En dan niet zozeer de beslissingen van de scheidsrechter, maar vooral het optreden van Hans ten Napel, de assistent-scheidsrechter van Voorwaarts, was doorslaggevend voor het positieve resultaat. Daarover later meer. De scheidsrechter van deze middag verdeelde zijn ‘dwalingen’ over de beide teams. Voorwaarts claimde voor rust een penalty door hands in het strafschopgebied na een vrije trap van Nick Linthorst bij de stand van 0-0. Deze claim werd een minuut later alsnog ingewilligd toen Joey Teering naar de grond werd getrokken in het strafschopgebied. Luuk Grieving verzilverde de penalty 0-1. Overwetering voelde zich benadeeld, maar werd na rust in de ogen van de Voorwaarts-supporters met een vergelijkbaar cadeautje gecompenseerd. Voor rust kwam Voorwaarts eerst nog op ruimere voorsprong. Rick Timmermans mocht van twintig meter aanleggen. Via de rug van een Overwetering-speler verdween de bal in het doel, 0-2. Een comfortabele voorsprong bij rust.

Na rust opende Voorwaarts sterk. Luuk Grieving (foto) speelde zich knap vrij aan de rechterkant en zette strak en laag voor op Joey Teering die de bal beheerst binnenliep, 0-3. Een echte spitsengoal. Daarna het reeds gememoreerde cadeautje van de scheidsrechter, nu in het voordeel van Overwetering. De aanvaller van Overwetering liet zich in een duel met Matthijs Straatman maar al te graag vallen in het strafschopgebied. De strafschop werd onberispelijk ingeschoten, 1-3. Vijf minuten later was het alweer raak voor Overwetering. Een crosspass werd niet goed ingeschat door een verdediger van Voorwaarts en de rechterspits maakte dankbaar gebruik van de situatie. Met een strakke schuiver werd keeper Yoel Finke verslagen, 2-3. De wedstrijd was weer open. Voorwaarts stond onder druk en kwam hier niet meer onderuit. In de 75ste minuut opnieuw een goede kans voor Overwetering uit een scrimmage na een corner en de gelijkmaker leek voor de toeschouwers slechts een kwestie van tijd. In de 80ste minuut zo leek het werd de trekker definitief overgehaald. Overwetering schoot uit een afgeslagen corner meerdere keren op het doel. De derde poging passeerde keeper Yoel Finke onhoudbaar in de uiterste hoek. Overwetering vierde het doelpunt en dat was op dat moment meer dan verdiend. Er was echter één man die al vanaf de eerste doelpoging van Overwetering met de vlag omhoog stond. Assistent-scheidsrechter Hans ten Napel had buitenspel geconstateerd. De ervaren (oud)scheidsrechter en nu voor het eerste jaar assistent-scheidsrechter bij Voorwaarts 1 zette haarfijn de spelsituatie nog eens uiteen aan de scheidrechter en deze besloot alsnog het vlagsignaal over te nemen. Overwetering kreeg in het resterende deel van de wedstrijd nog een open kans. De kopbal ging voor hen langs de verkeerde kant van de paal. Luuk Grieving had namens Voorwaarts in de 88ste minuut nog een open kans. Zijn schot werd gestuit op de voeten van de keeper. Overwetering kreeg daarmee te weinig en de spelers van Voorwaarts mochten assistent-scheidsrechter ten Napel dankbaar zijn want hij hield in het heetst van de strijd zijn hoofd koel.