Nanteuil voor Steffan Willems

Twello- De weersverwachtingen voor afgelopen zaterdag waren net als het weer de laatste tijd: onstabiel. Aan het begin van de week leek het allemaal prachtig te worden, later heel slecht en toen het zover was viel het, buiten de harde noorden wind, allemaal mee. Ook nu waren er weer 2 vluchten te vervliegen. De natourduiven gingen richting Bierges (197 km) en de jongen werden op donderdag ingezet voor een lossing in Nanteuil le Haudouin (420 km)

Bierges
Voor de derde natourvlucht vanuit Bierges werden door 14 liefhebbers 236 duiven ingezet. Nu de dagen korter worden valt bij de natuurlijk gehouden duiven de grote rui in. Dat betekent dan dat het verenpak niet meer in optimale conditie is om mee te vliegen. De duiven komen nog wel gewoon thuis maar de absolute scherpte is er af. Daar hebben de liefhebbers uiteraard wat op gevonden. Door de daglengte van de langste dag, 21 juni, aan te houden door middel van kunstlicht, worden de duiven gefopt en de rui vertraagd. Wil je rond begin september nog volop meedoen dan is bijlichten een must. In de kop van de uitslag zien we dan ook bijna alleen namen van mensen die dit kunstje beheersen. Albert Hendriksen is er daar één van en heeft op deze vlucht de hoofdvogel. Zijn voorseizoen met de jongen wilde maar niet vlotten omdat deze bij huis absoluut niet wilden vliegen. Dit is nodig om in conditie te komen en om de omgeving te leren kennen. Het bezorgde hem de nodige hoofdbrekens maar uiteindelijk kwam de oplossing door het plafond, en daarmee de luchtstroming, in de hokken aan te passen. Op slag werden de dakplakkers echte postduiven en werd er aan huis steeds beter getraind. Snel werden de trainingsvluchtjes opgepakt en kon er op het nippertje aan de eerste natourvlucht worden deelgenomen. De eerste week waren het vooral de oude duiven die goed afkwamen. Vorige week zaten er bij de eersten al een paar jonge duiven en afgelopen zaterdag won hij de wedstrijd met een jonge duif. Alle moeite van de afgelopen weken werd daarmee beloond. Freek Wagenaar, die nog steeds hinder ondervindt van de One Eye Cold bij zijn duiven, wordt nipt tweede. Jan de Ruiter en Bram Scherpenzeel volgen en ook Jan Ketelaar scoort nog een top 10 notering. Door de sterke noordenwind was het een zwaar concours met lage snelheden en het duurde dan ook een klein half uur voordat een kwart van de duiven thuis was. Vooral voor de onervaren jonge duiven was het een ware vuurdoop.

Nanteuil le Haudouin
Voor de jonge duiven stond een zware midfondvlucht op het programma vanuit Nanteuil. Met de afstand en het zware weer in het achterhoofd besloot een aantal liefhebbers niet mee te doen. Dat hield in dat er in Twello niet ingekorfd kon worden en dat de 3 overgebleven diehards in Zutphen hun duiven inzetten. De duiven werden om kwart voor 10 gelost en met de snelheden van de korte vlucht werd er gerekend om de aankomsttijd te bepalen. Een lange vlucht gaat vaak wat langzamer omdat de duur van het vliegen ook een duit in het zakje doet. Na bijna 7 uren vliegen was het Steffan Willems die in Epse de snelste duif klokte. De laatste weken viel er al een stijgende lijn te ontdekken en met de zege op deze zware vlucht wordt dat nog maar eens bevestigd. Freek Wagenaar heeft vanwege de eerder genoemde gezondheidsproblemen maar een kleine ploeg mee. Hij draait de tweede aankomende duif. Steffan en Freek doen een beetje aan stuivertje wisselen voordat Rein Evers de laatste prijsduif in Twello draait. Rein speelt elke week een heel klein ploegje maar mist zelden zijn prijs.

Volgende week gaan de jonge duiven en de natour duiven naar dezelfde losplaats. Wel worden er aparte uitslagen gemaakt van beide wedstrijden. Een leuke onderlinge wedstrijd dus.

Top 10 Bierges: 1,5,8. Albert Hendriksen, 2,6,10. Freek Wagenaar, 3. Jan de Ruiter, 4,9. Bram Scherpenzeel, 7. Jan Ketelaar.

Top 9 Nanteuil: 1,3,4,7,8. Steffan Willems, 2,5,6. Freek Wagenaar, 9. Rein Evers.

woensdag 1 september 2021

Deel dit bericht