Over tien jaren sta ik als presentator voor de camera van Studio Sport!

Zojuist begonnen aan de studie journalistiek, is het lastig om al heel ver vooruit te kijken. Inmiddels al wat stukjes geschreven, allen gericht op de sport. Werkte mee aan een artikel in het AD en deed ervaring op bij NOS langs de lijn. “Het is moeilijk om te bepalen, om nu te weten wat ik over vier jaren, na mijn studie ga doen. Misschien wel een functie bij een bedrijf als het AD of de NOS; dat is mijn droom!”

“Door het kunstgras hebben we teveel technische mannetjes gecreëerd!”

Lars Teunissen (19) geeft me een rondleiding langs de velden van zijn club Voorwaarts, ik maak voor het eerst van mijn leven kennis met kunstgras en de ambitieuze sporter legt mij daarbij haarfijn uit, wat er onder meer mis is met het Nederlands elftal. “Door het kunstgras hebben we teveel technische mannetjes gecreëerd tegenover jongetjes die wél de modder hebben gevoeld. Bij kunstgras is alles vlak, er is geen polletje of hobbeltje. Met een beetje gevoel voor de bal kan je het redden en is iedere aanname van de bal goed. Het buitenland daarentegen kent amper kunstgras. Ik denk dat dáár het verschil in voetbal wordt gemaakt.”

Een 14-jarig jongetje met ambities

Inmiddels zitten we op een van de bankjes langs het veld op deze zonnige vrijdagmiddag. De omgeving versterkt het sportieve relaas van deze voetballer, welke over tien jaren nog steeds deel hoopt uit te maken van het eerste elftal. Spraakwaterval Lars legt uit hoe hij in aanraking kwam met de liefde voor journalistiek. “Tijdens de periode op de middelbare school kwam het naar boven. Ik denk dat ik het op televisie heb gezien. Daarvoor wist ik niet wat ik wilde worden, nu gingen er belletjes rinkelen. Zou dít iets voor mij kunnen zijn?” Vervolgens ging Lars zich in het vierde schooljaar verder oriënteren, wat houdt journalistiek eigenlijk in en wat kan het hem gaan brengen.

De wellicht toekomstige opvolger van Tom Egbers vindt het belangrijk om ambities te hebben. “Zonder ambities begin je ergens aan, maar weet je niet waar je heen wilt. Ook bij Voorwaarts heb ik ambities. Mooie dingen bereiken met de vereniging. Mooie momenten beleven en kampioen worden. We zijn de laatste jaren goed op weg binnen de club!”

“Mijn ouders zeggen niet; ga je dromen achterna, maar ze zien het wel zo”

Veel mensen hebben Lars al gezegd, dat er geen geld valt te verdienen in het vak van de journalistiek. Toch laat hij zich hierdoor niet ontmoedigen. “Mijn ouders zien dat ik dit wil en hebben me gesteund. Ze zeggen niet ‘ga je dromen achterna’, maar ze zien het wel zo. Doe wat je leuk vindt. Ze steunen me in de keuzes die ik maak. Ik vind dat je dat als ouder ook moet doen en dat zal ik mijn kinderen later ook voor houden.”

“Ik vind het jammer, dat het grote geld bepalend is bij het voetballen!”

We praten even verder over de sportieve voorkeuren van Lars, want er is meer dan alleen voetbal. “Ik volg het gehele wielerseizoen maar ik zie ook alle grand slam toernooien van het tennis. De dames van Voorwaarts één zitten in de hoogste divisie handbal en ook dát volg ik.” In de winter zijn er ook diverse sporten welke Lars bekijkt, waaronder schaatsen maar ook het gehele scala van bijvoorbeeld de Olympische Winterspelen.

Maar deze sportfanaat heeft ook wat sterk kritische kanttekeningen bij de sport, wanneer het niet gaat om de sport maar die wereld er omheen. “Het is absurd, dat de schaatsbond besluit om de tien kilometer af te schaffen omwille van de kijkcijfers! En ik vind het jammer, dat het grote geld bepalend is. Het is met geld smijten, de charme van het voetbalspel gaat er wel af. Het geld slaat door.” Lars refereert aan bedragen van 200 miljoen welke worden verhandeld tussen clubs. “Mensen kijken niet meer naar de spelers, maar naar het prijskaartje wat er aanhangt.”

“Je moet brutaal zijn, je eigen plan trekken en niet teveel naar anderen luisteren”

Hoewel Lars de vele miljoenen hekelt, welke gepaard gaan met transfers in de sportwereld, zijn de eigen plannen en dromen verre van bescheiden. “Er zijn iets meer dan tweehonderd leerlingen die het eerste jaar journalistiek starten. Na één jaar denkt de helft al, ‘laten we ermee stoppen.’ Ik denk dat er vijfhonderd tot zeshonderd mensen journalistiek studeren. Dat zijn er best veel!” Er is veel te leren volgens de student journalistiek, hij luistert graag naar mensen die veel hebben bereikt. “Je moet brutaal zijn, je eigen plan trekken en niet teveel naar anderen luisteren. Je eigen koers volgen, waarbij je van je af moet kunnen bijten. Journalistiek is vechten voor je plekje.”

Mensen kijken met het bord op schoot naar Lars!

“Het liefst werk ik in de sportjournalistiek, of analist zijn van de sport, maar de plekken zijn beperkt. Ik weet veel van sport en ik denk dat ik een redelijke babbel heb. Ik kan ook aardig schrijven, maar moet er wel de tijd voor nemen.”

Bescheidenheid siert de mens én Lars, maar iemand met zulke uitgesproken meningen heeft toch ook wel het lef, om zijn meest ultieme wens uit te spreken? Er volgt eerst een vette glimlach, er is twijfel te lezen in de ogen van deze ‘sportus fanaticus’, maar ook déze sporter is gevoelig voor aanmoedigingen. “Over tien jaren sta ik voor de camera van Studio Sport. Ik ben ‘de leading man’ op de zondagavond, wanneer de mensen met het bord op schoot het weekend afsluiten.”

De doorzetter met een droombaan

“Ik ben wel een doorzetter vind ik zelf. Soms had ik wel een zesje, omdat het me niet interesseerde.

Nu wil ik toch wel voor het hoogst haalbare gaan!”

Daarmee ziet Lars echter ook een reële kans, dat hij zijn club Voorwaarts vroegtijdig zal moeten verlaten. Hij doelt dan op zijn werk als sportverslaggever en tja, wellicht toch die droombaan voor de camera. “Ik zal het dan wel jammer vinden om te moeten stoppen, maar het is voetbal of niets. Er is voor mij geen andere sport.”

Wil ook jij jouw stem laten horen en lijkt het je leuk om te worden geïnterviewd?

Stuur dan een email aan info@voorsternieuws.nl, dan zit ook jij binnenkort met Jos aan tafel!

Je krijgt dan tevens een professionele fotoshoot als aandenken.

woensdag 17 oktober 2018

Deel dit bericht