Paralympisch successen voor Findsley, het dressuurpaard van Lisa uit Klarenbeek

Klarenbeek- Op de Paralympische Spelen in Tokio behaalde amazone Rixt van der Horst onlangs twee medailles op de rug van Findsley. Lisa Scherpenzeel-Sanders uit Klarenbeek is de trotse eigenares van deze elfjarige merrie. Als het goed is komt haar paard eind september weer thuis.

“Findsley heeft de NOP-status; deze afkorting staat voor Nederlands Olympiade Paard”, zegt Lisa. De Klarenbeekse maakte de paralympische successen van heel nabij mee. Als horse support-person mocht zij de dressuurproeven in Tokio bijwonen.

Lisa: “Tijdens de eerste proef heb ik van begin tot eind gehuild van trots. Ik was heel emotioneel. Hier hadden we jaren voor getraind. Het is ook onze droom en ik stond daar als een heel trotse eigenaar van Findsley.”

Geweldige verzorging
De combinatie Rixt van der Horst-Findsley won eerst brons op de individuele proef en later zilver op de teamproef. Volgens Lisa zijn deze successen zeker ook mede te danken aan de geweldige verzorging van Findsley door ‘groom’ Chantal van Luttervelt.

Eind 2017 benaderden Rixt en haar toenmalige trainster Lisa met de vraag of zij Findsley konden kopen. Bondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink, een vriendin van Lisa, had hen op de kwaliteiten van de merrie gewezen. Lisa: “Ik wilde haar helemaal niet verkopen, maar werd wel warm van hun verhaal. Ik besloot het een kans te geven en zag er wel een mooie uitdaging in.”

Vanaf dat moment is Rixt met Findsley met hun trainster intensief aan het werk gegaan. Bij nagenoeg alle wedstrijden, ‘observaties’ (selectiewedstrijden) en kampioenschappen was Lisa van de partij. Zo reisde zij haar paard achterna naar Amerika en Qatar.

Quarantaine
Over haar verblijf in de Japanse hoofdstad zegt Lisa: “We zaten daar min of meer in quarantaine en mochten alleen in het hotel en op de venue komen waar de wedstrijden plaatsvonden. Ik was samen met Esther, de moeder van dressuurruiter Maud de Reu; met Annelies, de vrouw van dressuurruiter Frank Hosmar en met Lucas, de vriend van Rixt. Tokio zelf hebben we alleen vanuit de taxi gezien.”

Een ongelukkige misstap van Findsley tijdens een wandeling dwarsboomde de geplande deelname aan de kür op muziek. Volgens Lisa had de combinatie Rixt-Findsley anders kans op zilver gemaakt. “Het is een kleine blessure, maar Findsley was niet meer wedstrijdfit. Ik ga ervan uit dat zij weer volledig herstelt.”

Zelf keerde Lisa vorige week dinsdag vanuit Tokio terug in Nederland. Twee dagen later reed zij naar het vliegveld in Luik om te kijken hoe Findsley de lange reis vanuit Japan had doorstaan. Voorlopig komt de merrie tot rust in een stal in Veldhoven.

Kinderen
Over enkele weken hoopt Lisa Findsley na drie jaar en negen maanden eindelijk weer bij haar thuis te kunnen knuffelen. “We hebben ook nog Rifinndal, een veulen van Findsley, een jonge Fries en een Shetlander als gezelschapsdier. Ik beschouw de paarden als mijn kinderen.”

Op de foto’s Paralympisch paard 3 en Paralympisch paard 4 is eigenares Lisa Scherpenzeel- Sanders met paard Findsley te zien. Op de andere twee staan Findsley en dressuurruiter Rixt van der Horst tijdens de Paralympische Spelen in Tokio.

woensdag 8 september 2021

Deel dit bericht