Spectaculaire crosswedstrijden om het nationale kampioenschap

TERWOLDE/NIJBROEK- De Terwoldse Autocross organisatie heeft afgelopen weekeinde het nationale kampioenschap autocross georganiseerd op het befaamde terrein aan de Middendijk in Nijbroek. Waar een paar weken terug de wedstrijden om de EuroPokal nog min of meer verdronken in één reusachtige modderpoel en daardoor adembenemende poules lieten zien, waren nu de omstandigheden volkomen anders. Onder een stralende zon en op een strakke, keuharde baan hadden de watersproeiers het er druk mee om de baan nog een beetje zacht te houden en daardoor de veiligheid op peil te houden. Ondanks alle voorzorgen van de organisatie bleek de baan echter zo snel, dat het maar goed was dat alle bolides aan strenge veiligheidseisen moet4en voldoen. De coureurs lieten tijdens de vele poules een keur aan crashes zien. Vanaf de kant zag het er ongelofelijk link uit, maar gelukkig bleken alle veiligheidsregels te werken, waardoor wél de sleepwagens veel werk hadden, maar de vele EHBO’ers gelukkig zonder werk bleven.

Waar het tijdens de EuroPokal wedstrijden nog onmogelijk was om de modderplenzen te ontlopen, liet nu zowel de wedstrijdbaan als het rennerskwartier een getrouwe afspiegeling zien van de beelden uit bijvoorbeeld Parijs-Dakar (en dan vooral uit de tijd dat die wedstrijd nog door de Sahel voerde). Op sommige momenten moesten de coureurs gewoon door een dichte soep van stof hun weg vinden. Gelukkig hebben de regels van de autosportbond daar in voorzien, want bij die omstandigheden is het bijvoorbeeld o.a. verplicht om felle bumperverlichting te voeren, met een intensiteit die behoorlijk ver door het stof priempt. Ook prettig overigens voor het talloze publiek dat de wedstrijden volgde.

De wedstrijden die traditiegetrouw plaatsvinden op het terrein van de familie Veldwijk uit Nijbroek stonden enige tijd op losse schroeven omdat een buurman last had van het lawaai. Gelukkig bleken na enig financieel overleg de bezwaren als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen, zodat de angst voor het verdwijnen van het megaspektakel wat de autocross uiteindelijk is, voorlopig niet meer aan de orde is.

woensdag 17 juli 2013

Deel dit bericht