Stefan Rutgers ontvangt erespeld van Erfgoedvereniging Bond HEEMSCHUT

Bussloo- In aanwezigheid van diverse werkgroepleden en andere belangstellenden ontving Stefan Rutgers uit handen van drs. Karel Loeff, directeur Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Erespeld. Dhr. Loeff gaf aan dat Stefan Rutgers zich als voorzitter van ‘Werkgroep de Nijenbeek’ vanaf 2005 samen met de Werkgroep sterk heeft gemaakt om de kasteelruïne, gelegen op landgoed de Poll in Voorst, van de ondergang te redden.

In zijn toespraak refereerde dhr. Loeff er aan dat de inbreng van particuliere initiatieven van groot belang zijn bij het behouden van monumenten als de Nijenbeek. Door het organiseren van tientallen publieksvriendelijke evenementen zorgde de werkgroep ervoor dat de zorgelijke toestand van de Nijenbeek onder de aandacht kwam van de inwoners en de politiek in de gemeente Voorst.

Burgemeester Penninx haalde, in zijn toespraak, herinneringen op aan de diverse gesprekken welke hij voerde met Stefan Rutgers en de werkgroep. Hij sprak zijn waardering uit voor de vasthoudendheid en bespeurde daarnaast ook begrip vanuit de werkgroep voor zijn rol als ‘burgervader’ (lees: zijn rol als intermediair).

In zijn dankwoord gaf Stefan Rutgers aan trots te zijn op de onderscheiding en dat het resultaat, de consolidatie van de Nijenbeek, alleen maar mogelijk was door de inzet en inbreng van alle werkgroepleden. Daarnaast sprak hij zijn waardering uit naar dhr. Penninx voor de betrokkenheid bij dit dossier en bedankte ook instanties als Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Gelderse Kastelen en de Provincie.

Stefan Rutgers besloot zijn verhaal met de opmerking dat de vlag op de Nijenbeek nog niet helemaal uit kan. Tot zijn ontzetting constateerde hij bij een recent bezoek aan de Nijenbeek dat er op drie plekken bij de Donjon melding wordt gemaakt van het feit dat De Nijenbeek niet te bezoeken is.

Aangezien er in 2015 in de gemeenteraad van Voorst met ruime meerderheid een motie is aangenomen dat er een ruimhartige openstelling moet plaatsvinden deed hij een oproep aan de aanwezigen om hier actie in te ondernemen. De consolidatie heeft in het totaal bijna drie miljoen euro gemeenschapsgeld gekost. Vandaar zijn afsluitende woorden: “De Nijenbeek verdient publiek en het publiek verdient de Nijenbeek…”

woensdag 12 juni

Deel dit bericht