Twellose Schaakclub degradant of titelkandidaat?

Twello- Het staat in de 2e Klasse F van de SOS-competitie zo dicht bij elkaar dat je met één nederlaag tot de degradatiekandidaten behoort en met een overwinning nog aanspraak kunt maken op de titel. Na een valse start heeft de Twellose Schaakclub zich goed hersteld en kan nu weer alle kanten op. En het herstel zette door. Met 5½-2½ werd het bezoekende UVS uit Nijmegen terugverwezen naar het Romeinse Rijk.

Niet keizer, maar koning wint

Het eerste bordpunt diende zich al vroeg op de avond aan. Vóór negen uur was Frits Wilbrink al aan het eindspel begonnen. Met vijf pionnen ieder, maar met een actieve koning had Wilbrink geen moeite zijn tegenspeler vroegtijdig naar z’n Mariken in Nimwegen terug te sturen. Het werd al eens eerder gememoreerd, maar clubkampioen en 1e bordspeler Jos Barendregt heeft zijn seizoen niet, scoorde tot dusver 25% tegen 80% in andere jaren. Ook nu weer geen overwinning maar ‘slechts’ remise tegen een 1600-speler (1½-½).

Onorthodox

Een fout in de opening waardoor zijn hele stelling blokkeerde, bezorgde Henk Casteel hoofdbrekens. Net op tijd wist hij lucht te scheppen en na te opportuun spel van zijn opponent kantelde de partij in het voordeel van Casteel. De tegenspeler van Remco Pihlajamaa bediende zich met zwart van een zeer onorthodoxe openingshandeling waarna Pihlajamaa binnen de kortste keren glad gewonnen kwam te staan. Hij verzuimde echter door te drukken en verspeelde zelfs een stuk. Gelukkig deed zijn tegenstander daarna hetzelfde (3½-½).

Rollercoaster

De partij van Carlo Buijvoets voltrok zich als een ware rollercoaster. Dan weer meende hij gewonnen te staan en dan weer verloren. Door gebrek aan routine kwam de Nijmegenaar al heel vroeg in tijdnood en blunderde een paard weg. Buijvoets greep hierna eenvoudig de winst. Met iets te agressief spel kwam Wobbe de Vries toch nog goed uit de opening. Door een slechte afwikkeling ontstond toch nog een moeilijke positie, maar zijn tegenstander liet dit verzanden. Hij bood in gelijke stelling remise aan. De Vries, enigszins in tijdnood, hoefde niet lang na te denken. De onderlinge stand kon zijn remise verdragen (5-1).

Knotsenburg

Na een openingsfout in een Spaanse partij ging het helemaal mis voor Hans Hertgers met aan het slot zelfs een ondekbaar mat. Het werd de enige winstpartij voor UVS waarmee Hertgers de Knotsenburger waarschijnlijk een plezierig carnaval bezorgt. In een gelijkopgaande spannende pot ging Johan van Ommen het eindspel in met gelijke lopers en een pion minder. Met secuur spel wist Van Ommen koning en loper zo te manoeuvreren dat ook de laatste vijandige pion van het bord verdween (eindstand 5½-2½). Twello staat nu derde, 4 punten achter de koploper en 3 punten boven de hekkensluiter.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht
Advertentie