Twellose Schaakclub laat winst liggen

Twello- Het eerste team van de Twellose Schaakclub heeft zijn theoretische kans op een kampioenschap in de 2e Klasse F van de SOS-competitie laten liggen. Bij koploper Doetinchem kwamen de Twellose gasten na een tussenstand van 2-2 (vier remises) en met drie gewonnen stellingen op de overige vier borden toch niet verder dan een gelijkspel.

Lief pionnetje

Remco Pihlajamaa (na een algehele afruil), Wobbe de Vries (schitterend hard bevochten), Henk Casteel (wederzijds weinig initiatief) en Carlo Buijvoets (“Hij doet niks, en ik kan niks”) speelden allen remise. Johan van Ommen won. Zijn tegenstander offerde een loper en kon na Dh6 zowel op h7 als op g7 mat geven. Gelukkig had Van Ommen nog een lief pionnetje op f7 die zo maar naar f5 ging en alle problemen oploste. De Achterhoeker kwam de materiële achterstand niet meer te boven en met dame en twee paarden besliste Van Ommen de partij (2-3).

Röntgenschaak

Na een zwakke loperzet waren remisekansen voor Frits Wilbrink verkeken. De hierdoor door de tegenspeler verkregen vrijpion was met ondersteuning van koning en toren door Wilbrink niet meer tegen te houden. Hans Hertgers won 2 pionnen. Maar als gevolg van een röntgenschaak verloor Hertgers een toren en had toen nog 2 pionnen tegen een toren. In tijdnood bood de Doetinchemmer remise aan, wat Hertgers dankbaar aanvaarde (3½-3½).

Torenpenning

Aan bord 1 stond Jos Barendregt met wit gedrongen en moest zorgvuldig manoeuvreren. Na een fout van zwart in het 3e uur was er een drievoudige pionwinst voor Barendregt. De winst leek voor het oprapen. Echter door een torenpenning met promotie tot gevolg leek de partij alsnog verloren te gaan. Maar Barendregt zou Barendregt niet zijn als hij niet met toren en pion een sterke burcht bouwde waardoor de vijandige koning en dame geen kans kregen. Eindstand 4-4. Twello blijft middenmoter en Doetinchem houdt titelkansen.

Twello 2 verliest kampioensduel

Het tweede team van de Twellose Schaakclub had ook nog kans om kampioen te worden in 3C. Dan moest er wel gewonnen worden van Schaakstad 3 uit Apeldoorn en dat was alleen op papier al een ingewikkeld verhaal. Per Twellose speler was er een nadelig ratingverschil van 50 punten of meer.

Coen Hilbrink was het eerste klaar. Zijn tegenstander kwam niet opdagen (1-0). Daarna moest Laurens de Vries als eerste de vlag strijken. Zijn tegenstander zette een loper vast, zodat er geen uitweg meer was. Ook Kees Kuijk trok aan het kortste eind. Hij raakte twee centrumpionnen kwijt. Gerard Bons kreeg het zwaar na geklungel in de opening. Op zoek naar de mazen van het net bleef hij in de zesde hangen (1-3).

Jan de Boer deed het beter, maar maakte in een gewonnen stelling een cruciale fout. Hetzelfde overkwam René Rouwhorst. Door een misgreep viel zijn toren (1-5). De match was verloren, er volgden nog twee remises. In een taaie strijd hield Frank Nelemans een ambitieuze Apeldoornse knap op remise. Tjeerd de Jong bood een aantal keren remise aan voordat zijn tegenstander inzag dat er niet meer in zat. Eindstand 2-6. Schaakstad kon aan zijn kampioensfeestje beginnen. Met nog een ronde te spelen is de voorsprong op nummer 2 Twello 3 punten.

woensdag 18 maart

Deel dit bericht