Twellose Schaakclub mist eerste kans

Twello- Ergens in Wageningen in een kil aandoend bedompt zaaltje waar te elfde ure nog snel een paar lampen moesten worden vervangen, speelde de Twellose SC tegen de plaatselijke schaakclub zijn eerste degradatieduel. Aanvankelijk nam Twello nog een 1-2 voorsprong, maar naarmate de avond vorderde ging langzaam het licht uit bij het Twellose achttal en stond het aan het eind van de avond 5½-2½ voor de Bergbewoners.

Naar huis geschoven

De avond begon slecht voor Kees Kuijk. Kuijk wilde over zijn partij niet veel kwijt: “Ik ben vanaf het begin naar huis geschoven!” Wobbe de Vries trok al snel de stand weer gelijk. Hij veroverde een ingesloten toren. Twello kwam op voorsprong toen Tjeerd de Jong een kwaliteit veroverde en enkele mat-in-één dreigingen simpel pareerde. Vervolgens duurde het even voordat een tweede verliespartij genoteerd moest worden. Henk Casteel verzuimde met de dame het centrum te bezetten waarna een cruciale steunpion van het bord ging (2-2).

Rust à la Ajax

De ‘rust à la Ajax’ die Gerard Bons had genomen, mocht hem niet baten. In een toreneindspel was zijn slechte pionnenstructuur een makkelijke prooi voor zijn tegenspeler. Met vele schaakjes probeerde Berry Hoogstraten een dubbele aanval te forceren op koning en een ver opgerukte vrijpion, wat niet lukte. Jos Barendregt speelde een gewonnen eindspel, maar blunderde een paard en moest genoegen nemen met remise (4½-2½) .

Goochelen

Met nog één partij gaande was de wedstrijd reeds verloren. Daar kon het gegoochel van Coen Hilbrink met zijn loper geen verandering meer in aanbrengen. Het leverde zijn in tijdnood verkerende tegenstander twee extra minuten op. Hoewel het niet Hilbrinks bedoeling was, was de truc gelukt, want de loper verdween van het bord en kon de partij de geschiedenisboeken in (5½-2½).

Strohalm

Met dit resultaat is degradatie uit Klasse 2F van de SOS-competitie bijna een feit. Twello staat voorlaatste en de drie slechtste nummers één-na-laatst degraderen. Twello is op dit moment één van die drie. Een overwinning in de slotronde biedt nog hoop. Het team moet dan winnen van De Kameleon die rode lantaarndrager is. Een nederlaag betekent degradatie voor het Twellose achttal.

woensdag 20 maart

Deel dit bericht