Twellose Schaakclub start met nederlaag

TWELLO.- De Twellose Schaakclub is de SOS-competitie met een nederlaag begonnen. In thuishaven Hotel Restaurant Taverne werd met 3-5 verloren van het sterke ASV uit Arnhem. Maar Twello is dit jaar in de breedte gegroeid en sterker geworden. De club heeft het niveau om dit seizoen bovenin mee te draaien.

Evenwicht

Na een uur spelen was er nog weinig tekening in de strijd. Carlo Buijvoets’ koningsstelling lag open, maar daar stond tegenover dat Jos Barendregt een kansrijke aanval had. De rest leek in evenwicht. Buijvoets, met zwart, had kort na de Caro-Kann opening een tempo verloren waarvan zijn opponent optimaal gebruik maakte door hem bij de strot te pakken en niet meer los te laten. Buijvoets bleef pompen, maar na anderhalf uur was verzuipen zijn lot. Een uur later werd de stand weer gelijk getrokken. Aanvallend spel van Gerald Visch werd stug verdedigd. Toch slechtte Visch met geraffineerd spel de muur. (1-1)

Op handen zitten

Amper een kwartier later vergat Henk Casteel op zijn handen te gaan zitten. Hij reageerde te snel op een blunder van de Arnhemmer. Daar waar hij een dame had kunnen winnen, verspeelde hij de dame door zijn paard naar de verkeerde kant te mennen. Wobbe de Vries, met wit, reageerde deze keer met de ruilvariant van de Franse opening, die als ambitieloos bekend staat. Maar toch is het voor beide partijen altijd oppassen geblazen. Toen de ASV’er op zet 14 in gelijke stelling zijn kansen overschatte, ging De Vries in de aanval. Zwart moest enkele gedwongen zetten doen, verloor materiaal en streek op zet 23 de vlag. (2-2)

Vuurwerk

Na 12 zetten met zwart had Jos Barendregt een veelbelovende druk op de witte koning maar een loperoffer om dat te verzilveren leek nog het meest op een vuurpijl in de regen. Het eindspel was voor wit. Hans Hertgers kwam heel goed uit de opening, maar maakte een fout in het middenspel en kwam slecht te staan. Zijn tegenstander speelde echter niet nauwkeurig genoeg waardoor Hertgers naar remise kon schuiven. (2½-3½)

Strategisch

De partij van René Rouwhorst was een rustige strategische strijd. Rouwhorst stond iets actiever maar toen de nodige stukken werden afgeruild, bleef er een eindspel over met naast beide koningen nog 6 pionnen. Het werd een echte en terechte remise. Frits Wilbrink kwam aan het eind van de partij in de problemen. Beide heren speelden aanvallend, maar de Arnhemse koning stond net iets beter verdedigd. (3-5)

Peter Verburgtoernooi

Zondag 17 november, aanvang 10 uur, organiseert de Twellose Schaakclub voor de 18e keer het Peter Verburg Rapidtoernooi in Brasserie Kriebelz te Terwolde. Deelnemers kunnen zich aanmelden op de site twelloseschaakclub.nl waar ook meer informatie is te vinden over het toernooi.

woensdag 30 oktober

Deel dit bericht