Voorst blijft schakers uit de wijde omgeving aantrekken

Voorst- Maandag 13 mei werd de 6e en laatste ronde van het open Voorster kampioenschap gespeeld. Het was een prachtige voorjaarsavond. Menig schaker wist na afloop van zijn partij de weg naar het terras dan ook te vinden.

Dit is een schril contrast met de eerste ronde, als er traditiegetrouw nog oliebollen op de bar staan. En de deelnemers, dikwijls nog vol goede voornemens, vroeger naar huis lijken te gaan. Het gehele toernooi kent ook duidelijk een constante factor. Elke ronde is de kantine vol met 62 sportieve schakers verdeeld over 4 poules. Iets waar de Voorster schaakclub met gepaste trots op terugkijkt. Evenzo trots is men op een aanzienlijk aantal huisschakers, dat voor het grootste deel in de D-poule meedoet. En daar is dan opeens Jos Xhofleer uit Twello. Het levende bewijs dat er (te) veel schaaktalent ‘thuiszit’ Voorheen had hij enkel weleens ‘partijtjes’ online gespeeld. In Voorst, bij zijn toernooidebuut, was hij met 6 gewonnen partijen ongenaakbaar. Iedereen hoopt hem dan ook volgend jaar in een hogere klasse terug te zien.

Ongeslagen schakers waren er in de C-poule al heel snel niet meer te vinden. Iedereen bleek van iedereen te kunnen winnen en bij het ingaan van de slotronde waren er nog 3 schakers met ambitie op de hoofdprijs. Het waren wel Voorster clubgenoten die om de prijzen streden. John Eekhuis had de beste papieren, maar kwam tegen uitdager Dick Hoekman niet verder dan remise. Hiermee was Dick uitgeschakeld, maar een tafel ernaast deed Lammert de Bruin goede zaken, door Maarten Jansen te verslaan. Hierdoor kwam hij naast John op 4,5 punten. Op basis van de weerstandspunten werd John de kampioen.

In de B poule begon Tom Molewijk met een remise in de eerste ronde. Daarna liet hij met 5 overwinningen op rij zien dat hij de sterkste was en zodoende mag hij het volgend jaar weer in de A-poule proberen.

In de A- poule was de spanning om te snijden tijdens de slotronde. Uiteraard streed Fokke Jonkman, de trouwe deelnemer van de Meppeler schaakvereniging, weer om de hoofdprijs. Richard van Tienhoven speelt een sterk seizoen bij Voorst en deed alles om titelprolongatie van Fokke te voorkomen. Hij stond beduidend beter en leek op een winnende aanval af te stevenen. Fokke toonde zich zoals altijd weer een vechtjas en wist met sterk loperspel de aanval af te weren. Uiteindelijk kwam Richard niet verder dan remise. Het moet ook teleurstellend zijn geweest voor een ander oud-winnaar een tafel ernaast. Michiel Jansen wist Chris Rindertsma te verslaan. De Voorsternaar kwam daarmee op 5 punten naast Fokke Jonkman. Na een avond vechten bleek het toch allemaal genoeg voor Fokke. Op basis van de weerstandspunten werd hij kampioen. Daarbij moet ook gezegd, dat hij in de 3e ronde Michiel Jansen al eens had verslagen. Maar wie de klasse van Fokke Jonkman betwijfelt, heeft sowieso weinig kennis van het OVK. Voor meer uitslagen en verslagen zie: www.voorsterschaakclub.nl

woensdag 22 mei 2024

Deel dit bericht