Voorster schaaktoernooi springlevend

Voorst- In het voorjaar van 2020 werd het jaarlijkse open Voorster kampioenschap halverwege afgebroken vanwege corona. Dit voorjaar was het dus eigenlijk een soort van comeback voor het schaaktoernooi. Een comeback met cijfers waar de Voorster schaakclub trots op is. De 59 schakers wisten 5 ronden lang de kantine vol te krijgen. De deelnemende spelers waren verdeeld over 9 clubs uit de wijde omtrek. En er was dit jaar een recordaantal ‘huisschakers’ van maar liefst 14 personen.

Dit maakte dat het toernooi voor het eerst in 4 poules was verdeeld. Er waren ook dingen die bij het oude bleven. Bijvoorbeeld Fokke Jonkman. Deze trouwe deelnemer uit Meppel wist voor het 3e jaar op rij winnaar te worden in de A-poule. Tijdens de slotronde vergaloppeerde zijn grootste concurrent, Richard van Tienhoven zich in de opening. Met zijn vlijmscherpe variant hoopte Onno Wolters nog een gooi naar de koppositie te doen. Echter, hierdoor wist Fokke, al vroeg op de avond, genoeg aan remise te hebben tegen Eric Kloppers uit Zutphen. Een klusje dat aan hem wel besteed is. Na 3 titels op rij, mag hij de prestigieuze Jacques van Gelder-wisseltrofee behouden.

De b-poule werd een prooi voor de debutant Ben Gussinklo uit Arnhem. Met een ongeslagen score van 4,5 uit 5 liet hij de concurrentie duidelijk achter zich. De Voorster Schaakclub hoopt dat zijn groeiende vorm komend jaar in de a-poule blijft. Laurens de Vries was met 3,5 uit 5 tweede en overigens ook ongeslagen. Ongeslagen is natuurlijk mooi, maar een 100% score was dit toernooi enkel voorbehouden aan Harry Schurink. De goedlachse competitieleider uit Voorst was daarmee overtuigend winnaar in de c-poule.

In de d-poule, rijk vertegenwoordigd met ‘huisschakers’ ging de strijd om de titel tussen Jan Jansen en Lex Pieters. Met allebei 3,5 uit 4 sloten zij tegen elkaar af met een soort van finale. In een partij van wisselende kansen, ging Jan Jansen uiteindelijk met een pion voordeel het eindspel in. Het kan dan wel 30 jaar geleden zijn, maar de manier waarop hij het uitspeelde verraadde ervaring als clubschaker. Het is gauw weer een lange lijst van uitslagen, cijfers een statistieken.

Een volle kantine bruisend van spelvreugde laat zich echter niet in cijfers uitdrukken. Het was weer een gezellig toernooi waar de blunders aan de bar werden weggespoeld. De mooiste statistiek is dan wellicht ook dat van de 14 deelnemende huisschakers er inmiddels 4 met regelmaat de gewone clubavond weten te vinden. En ook buiten hen, kent dit seizoen veel aanwas van nieuw schaaktalent. Met een KNSB-team dat zich handhaaft met de zaterdagcompetitie en een handvol leden dat net kennis maakt met het spel, is de Voorster Schaakclub er werkelijk voor alle niveaus. Voor meer uitslagen en info zie: www.voorsterschaakclub.nl

v.l.n.r.: Jan Jansen, Harry Schurink, Ben Gussinklo en Fokke Jonkman.

woensdag 17 mei 2023

Deel dit bericht