Voorster schakers scoren vooralsnog enkel op zaterdag

Voorst- Het eerste team van Voorst reisde afgelopen zaterdag af naar Nijmegen om het op te nemen tegen UVS. De eerste ronde kwamen ze niet verder dan een gelijkspel tegen Winterswijk. Een nieuwe ronde nieuwe kansen. Goede vooruitzichten ook ondanks de afwezigheid van Jeroen Bosch. Dit leek zeer zeker niet te deren. Henri Jansen speelde een keurige remise aan het eerste bord. Daarna kwam Voorst wel op achterastand door een nederlaag van John Sloots. Jacques van Gelder wist dit gelukkig recht te zetten met een winnende combinatie.

Richard van Tienhoven en Michiel Jansen gingen beide gewonnen het eindspel in en wisten Voorst op voorsprong te zetten. UVS gaf zeker nog wel weerstand. John de Boer moest daar aan Voorster kant voor bloeden. Lutsen Dooper wist de zege veilig te stellen. Met een pion voorsprong wist hij het eindspel keurig uit te spelen. Karl Denys won zijn partij ook. Al ging dit met veel meer moeite dan dat het begin van de partij deed vermoeden. Uiteindelijk wist hij wel een mooie score van 2,5 – 5,5 neer te zetten.

Eerste team

Het eerste team in de SOS speelde op donderdagavond tegen het jeugdige Rijssen. Het zou een lastige opgave worden om de nederlaag van de eerste ronde tegen Hardenberg weg te spoelen. Invaller Maarten Jansen kwam snel achter en toen de dames gedwongen van het bord moesten, bleef er weinig over om voor te spelen. Bij de andere Invaller Esther Konijnenberg ging het niet heel veel beter. Zij stond vlot 2 pionnen achter en werd weggedrukt. Wat Voorst in eerste instantie terug kon doen waren degelijke remises van Henri Jansen en Willem Geurink. Rolf van Agtmaal had een spannende partij. Soms leek hij aan de betere hand, maar zijn tegenstander hield hem wel bezig met een vrije randpion. Remise was ook daar uiteindelijk het logische gevolg. Karl Denys en Lutsen Dooper wisten beiden een mooie overwinning te behalen waardoor alles weer gelijk stond. Helaas verloor Michiel Jansen zijn partij. Hij dacht een pion te kunnen winnen, maar hierdoor verloor hij zijn loper. Een nipte nederlaag van 4,5 – 3,5 was het uiteindelijke verdict.

Nederlaag

Het seizoen is nog maar net begonnen, maar voor de schakers van het 2e SOS-team lijkt het degradatiespook al op te doemen. In de eerste ronde gingen zij thuis keihard onderuit met een 6-0 nederlaag. Er was dus zeker wel wat recht te zetten uit in Putten tegen PSV Dodo. Echter, in de opening vergaloppeerde Paul Westhoff zich waardoor de thuisploeg al snel op voorsprong kwam. Bij Maarten Jansen begon het met een pion achterstand, maar het initiatief was snel weg en de stelling ging van kwaad tot erger. Lammert de Bruin ging vol op de aanval, maar kreeg het deksel op zijn neus voor een niet correct offer. Gelukkig kon John de Boer wat terug doen. Hij stond een kwaliteit achter, maar had daar 2 pionnen extra tegenover. Een interessante stelling. Toen zijn tegenstander niet zuinig was op zijn paard, wist hij snel te winnen. Ook Esther Konijnenberg bracht weer wat hoop. In een remise-achtige stelling won ze zomaar de toren en ook de partij. Daarmee was de koek wel op. Harry Schurink had nog wel een loper om op te botsen tegen 3 vrijpionnen, maar kon deze niet meer in het spel krijgen. Kortom; met een 4-2 nederlaag naar huis en herpakken voor de volgend ronde is het enige dat rest.

woensdag 16 november 2022

Deel dit bericht