Voorwaarts legt Tubantia over de knie

Twello- Op Sportpark De Laene, met lekker voetbalweer, trad Voorwaarts afgelopen zondag aan tegen Tubantia uit Hengelo. De bezoekers uit Hengelo, nog puntloos na twee wedstrijden, hadden het vanaf de eerste minuut lastig. Voorwaarts greep onmiddellijk het initiatief, won de meeste duels en zocht waar mogelijk direct de aanval. Al na drie minuten leidde dat tot de eerste doelpoging van linksbuiten Ismar Maglajilic, die prima naar binnen sneed ,maar over schoot. Vier minuten later was het wel prijs. Linksback Diego Paais zocht de combinatie en stoomde vervolgens zelf op langs de linkerflank. Zijn voorzet bereikte via een korte kaats uiteindelijk spits Marcus van Geelen, die zich knap vrijspeelde en beheerst afrondde: 1-0. De snelle goal was de opmaat naar veel meer, want de ene aanval na de ander golfde richting de goal van de ploeg uit Hengelo. Geen moment kregen de gasten de gelegenheid om onder de druk van de thuisploeg uit te komen. Twee minuten na de openingstreffer haalde Ivo Spanjers vanaf een meter of achttien uit. Zijn poging spatte uiteen op de paal. Nog binnen het kwartier werd Voorwaarts meerdere keren gevaarlijk. Eerst voerde Ismar Maglajilic een actie te ver door, en even later haalde een verdediger van Tubantia een kopbal van de lijn. Een tweede treffer kon niet uitblijven, en viel in de 17e minuut. Prima tackle op de bal van spits Marcus van Geelen rond de middenlijn, waarna middenvelder Nick Linthorst direct de weg sprintende Bruce Schotman bediende. Die legde vervolgens panklaar voor de goed meegelopen Rick Timmermans, die zijn jubileum (250 wedstrijden in Voorwaarts 1) opluisterde met een prima goal. Gaandeweg de eerste helft bleef de thuisploeg de aanval zoeken, en werd het ook regelmatig heel gevaarlijk. Pas in de 35e minuut werd sluitpost Michiel Selhorst voor het eerst aan het werk gezet. Zijn collega uit Hengelo had het heel wat drukker: die moest aan de bak bij pogingen van o.a. Rick Timmermans en Ismar Maglajilic. Wel werd de thuisploeg van lieverlee iets laconieker.

Hier en daar wat slordig balverlies en verkeerde keuzes zorgden ervoor dat de gasten iets meer op adem konden komen en de bal wat langer in de ploeg hielden. Dreigend bleven de oranjehemden wel. Vooral over links. In de 37e minuut kreeg Ivo Spanjers de bal op een presenteerblaadje, maar ook deze prima inzet belandde op de paal. De rebound was helaas niet aan Bruce Schotman besteed, die zonder overtuiging inschoot. Op slag van rust werd Tubantia voor het eerst echt gevaarlijk, en onmiddellijk was het raak. En voorzet vanaf de linkerkant belandde in de uiterste hoek, achter de kansloze Selhorst. Met de 2-1 ruststand deed Voorwaarts zichzelf tekort: 3-0 of misschien wel 4-0 had meer recht gedaan aan de verhoudingen op het veld. Na rust kwam Tubantia een stuk feller uit de kleedkamer, en vrijwel vanaf de aftrap schoten de bezoekers voorlangs. Een goede waarschuwing voor Voorwaarts, dat na een paar minuten opnieuw het initiatief greep. En in tegenstelling tot de eerste helft was de thuisploeg nu wel aardig effectief. Al in de 49e minuut viel de 3-1, toen Ismar Maglajilic werd weggestuurd door Nick Linthorst. Zijn inzet kon nog ternauwernood worden gekeerd door de keeper van de gasten. Maar nu was de rebound wel een prooi voor Bruce Schotman, die er als de kippen bij was om de 3-1 binnen te schieten. Na bijna een uur spelen kreeg Voorwaarts een vrije trap op een meter of 25 van de goal. Verdediger Matthijs Kamphuis raakte namens Voorwaarts voor de derde keer de paal. Gelukkig voor Voorwaarts stond opnieuw Bruce Schotman heel goed op te letten, want ook deze rebound was aan hem besteed: 4-1. Daarmee leek de wedstrijd beslist. Tubantia probeerde het wel, maar zocht veel te plichtmatig de aanval. De echte overtuiging ontbrak. De gasten kregen in de 68e minuut wel een vrije trap te nemen, nadat de uitkomende keeper Michiel Selhorst zowel de bal als de man had. Even later redde hij knap op het keiharde schot. In de 70e minuut kregen de bezoekers zelfs een penalty, na een onhandige overtreding van Samuel Wakana, die na een uur spelen Nino Wattimena had vervangen. De aanvoerder van de gasten pakte het cadeautje dankbaar uit: 4-2. Gelukkig kreeg Voorwaarts twee minuten later zelf ook een cadeautje. De makkelijk gegeven strafschop werd door spits Marcus van Geelen feilloos binnengeschoten, waarmee de 5-2 eindstand op het bord stond. Voorwaarts geloofde het verder wel, en Tubantia had de kracht niet meer om de rug nog een keertje te rechten. Zowel Diego Paais als de samen met Dani Hasic ingevallen Joey Teering waren nog een keertje dichtbij, maar de score liep niet verder op. Zo bleven de punten in Twello. Een mooi cadeau voor teamleider Tino Broekhof, die in het zonnetje werd gezet voor 25 jaar (!) trouwe dienst bij Voorwaarts 1.