Weer zware vlucht Weer winst Jan de Ruiter

Twello- Afgelopen week stond dezelfde vlucht geprogrammeerd als vorige week. Weer een midfondvlucht van het noord Franse Morlincourt, voor hartje Twello ongeveer 368 km hemelsbreed. Evenals vorige week werd er ook nu weer wind uit de NO-hoek voorspeld met de kanttekening dat deze kon oplopen tot windkracht 5. Een vlucht dus die weer veel (energie) van de duiven zo vragen.

Na een vlucht is het zaak om de tank weer snel vol te krijgen bij de duiven en weer reserves op te bouwen voor de komende vlucht. Het voeren is een kunst, vooral tegenwoordig met honderden verschillende mengelingen aangeboden door tientallen fabrikanten. Elk merk heeft voertjes van diverse samenstellingen, zo zijn er kweek-, rui-, winter- en vliegmengelingen. De leveranciers van duivenvoer zien, net als de liefhebbers, soms door de bomen het bos niet meer.

Vrijdag tijdens het inkorven werd duidelijk dat diverse liefhebbers al duiven thuis hielden om zo de ploeg te splitsen en de komende weken verse krachten te kunnen inzetten. Seizoenen met veel NO-wind vragen veel van de duiven en vliegen ze soms in het rood. We kennen dat van het wielrennen waar soms te diep gegaan wordt en de volgende dag de bezemwagen het eindstation is. Bij de duiven is dat precies gelijk alleen moet de liefhebbers thuis zo verstandig zijn om de juiste teams samen te stellen.

Jan de Ruiter had zich ook verdiept in het programma van de komende weken en besloot om slechts 12 duiven in te zetten. Vorige week had hij een wonderschone uitslag gemaakt en ook deze week was hij de winnaar en met 4 duiven in de top 10 ook weer de uitblinker. Gerard Bolink uit Bathmen komt, nu zijn favoriete spel (dagfond) nadert, ook steeds dichter bij een vlucht overwinning. Hij heeft ijzersterke duiven onder de pannen en speelde ook gedoseerd. Nummer 3 is Jan Ketelaar, met 3 duiven in de kop van de uitslag zat ook hij er weer goed bij. Albert Hendriksen legt met zijn kleine ploegje, 9 mee 6 prijzen, beslag op plek 4. Een mooi klassering al laten zijn volgende duiven wat te lang op zich wachten. Frits en Marian van Brummen maken op plek 9 de top tien vol. Ook zij spelen veelal de verdere vluchten maar de zwaarte van een vlucht valt veelal beter af te lezen aan het aantal vlieguren dan het aantal kilometers. Aan aantallen vlieguren de laatste weken geen gebrek met vluchten die gemiddeld 6,5 uur duren.

Komende week staan er voor het eerst dit seizoen 2 vluchten op de rol. De snelle duiven gaan naar Niergnies (306 km) en de dagfondduiven gaan naar Gien om 563 km wet te vleugelen. Hopelijk hebben de duiven voor die laatste vlucht de tank vol en zijn ze goed uitgerust. Dat leest u volgende week weer.

Top 10: 1,5,6,10. Jan de Ruiter, 2. Gerard Bolink, 3,7,8. Jan Ketelaar, 4. Albert Hendriksen, 9. Frits en Marian van Brummen.

woensdag 24 mei 2023

Deel dit bericht