Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september

Deel dit bericht

Heiwerkzaamheden A1

REGIO.- Vanaf 15 juli start Heijmans met het aanbrengen van betonnen fundering voor portalen over de weg in de buitenbermen van de A1. Op deze betonnen funderingen plaatsen we de portaalpoten voor de markeringsborden boven de weg.

In een later stadium monteren we tussen de portaalpoten de zogeheten vakwerk ligger waaraan de borden komen. Op sommige plaatsen moeten onder de betonnen fundering heipalen komen. Dit is nodig vanwege de opbouw van de bodem. Het heien van deze palen vindt plaats vanaf de A1. Om de veiligheid voor het doorgaande verkeer en onze mensen te waarborgen sluiten we de rechter rijstrook tijdelijk af. Om de hinder voor weggebruikers te beperken, mag dat alleen ’s avonds en ’s nachts.

Heiwerkzaamheden in de nacht

De heiwerkzaamheden staan gepland op 15 en 16 juli, 22 en 23 juli en 29 en 30 juli. Globaal tussen 20.30u en 05.00u, afhankelijk van de tijden dat we toestemming hebben om de afzetting op de A1 te plaatsen. Afhankelijk van de locatie worden er 2 of 4 heipalen aangebracht. Op bijgaand kaartje staat dit nader aangegeven.

Hinder voor omgeving

Wanneer er in de directe omgeving heipalen in de grond worden gebracht, geeft dit geluidshinder voor omwonenden. Direct omwonenden hebben hierover bericht van de aannemer ontvangen.

Er is geen trillingshinder te verwachten. Omdat de werkzaamheden in de avond en nacht plaatsvinden waarin weinig omgevingsgeluiden te horen zijn, is het mogelijk dat ook op wat grotere afstand van de A1 het geluid van de nachtelijke werkzaamheden hoorbaar is.

Hinder voor weggebruikers

Om tijdens de heiwerkzaamheden de veiligheid voor het doorgaande verkeer en de wegwerkers te waarborgen, sluiten we de rechter rijstrook tijdelijk af.

Dit gebeurt op op 15 en 16 juli, 22 en 23 juli en 29 en 30 juli alleen ’s-avonds en ’s-nachts (globaal tussen 20.30 uur en 05.00 uur) om de hinder voor weggebruikers te beperken.

woensdag 17 juli

Deel dit bericht

Bert Loman in de Grote Kerk

VOORST/APELDOORN.- De expositie in de Grote Kerk In Apeldoorn blijkt een enorm succes. Na twee weekenden open te zijn geweest werd afgelopen weekend de 1000e bezoeker welkom geheten. In de kerk exposeert Nard Kwast, de Apeldoornse ‘Rembrandt’. Kwast was finalist in het tv-programma Project Rembrandt, een zoektocht naar de beste amateurkunstschilder van Nederland. Bert Loman heeft de decoraties in de kerk verzorgd van natuurlijke materialen en mocht onder meer de koningsbank aankleden. De expositie is nog tot 14 september 2019 te zien, op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en zondag van 11.30 tot 16.00 uur. Elk weekend is er bovendien muziek. Gratis entree Voor verdere informatie kunt u terecht op de website van de Grote Kerk: www.grotekerkapeldoorn.nl

Derde bij kunstwandelroute

Dit jaar was het de 20e editie van deze kunstwandelroute, die door 13.500 bezoekers werd bezocht. Bert is met zijn ontwerp “Hallo” derde geworden in de publieksprijs.

Een uitzonderlijke prestatie! Meer informatie: www.kunstwandelroutehummelo.nl

woensdag 17 juli

Deel dit bericht

Dekselse dagtochten slaan aan

Terwolde- Helma en René Zeissink van restaurant Kriebelz konden vorige week dinsdag met grote tevredenheid vaststellen dat de Dekselse dagtochten beginnen aan te slaan. Voor de geheel verzorgde dagtocht hadden zich dit keer ruim 50 personen aangemeld.

Na de hartelijke ontvangst met een kopje koffie, nam het gezelschap plaats in de touringcar om vervolgens via een mooie route de eerste stop te maken bij het kroonluchter atelier De Rode Hoeve in Oldebroek. De rondleiding en een uitgebreide uitleg over deze specifieke lampen was voor menigeen een totaal nieuwe ervaring. Vol van de opgedane indrukken werd er koers gezet naar Elburg om in te schepen voor een 1,5 uur durende tocht over het randmeer met m.s. Cristina. Terwijl men genoot van het uitzicht over het water werd er een heerlijke lunch geserveerd. Na het varen ging men de wal weer op om enige tijd te genieten van het oude Zuiderzeestadje Elburg. Terrasje pakken, een visje kopen of een van de vele Rijks- of gemeentelijke monumenten bezichtigen. Hierna werd het tijd om terug te keren naar restaurant Kriebelz om te genieten van het befaamde Dekselse Pannetjes menu, welke overigens alle eer werd aangedaan.

De volgende Dekselse Pannetjes dagtocht staat gepland op 13 augustus a.s. Voor meer info restaurant Kriebelz Terwolde.

woensdag 17 juli

Deel dit bericht

Dorpsverfraaiing brengt kleur en fleur

Twello- Nu de renovatie van de Stationsstraat in Twello haar voltooiing nadert hebben de mannen van de Stichting Dorpsverfraaiing Twello ook de handen uit de mouwen gestoken. De twee grote bloembakken aan het begin van de straat zijn door de vrijwilligers 'geadopteerd' en omgetoverd tot een fraai geheel vol kleur en fleur. Naast de vele bloembakken die de Dorpsverfraaiiers tot ieders genoegen al jarenlang onder hun hoede hebben, nemen ze ook deze twee onder hun (vaardige) handen. Een en ander gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente Voorst die het overige groen in de straat beheert.

woensdag 17 juli

Deel dit bericht

Nieuwe datum fietstocht Terwolde

Terwolde- Op woensdagmiddag 3 juli was er weer een fietstocht georganiseerd door een lid van de wandel- en fietsclub Terwolde. Dit keer was er geen opgave nodig en de verrassing was groot toen het bleek dat zich 24 personen meldden op het Kerkplein. Het weer was prima,de temperatuur 21 graden. Dus fietsen maar. Via fietspaden, die onlangs zijn opgeknapt, ging het richting Broekland. Over het Apeldoorns kanaal ligt ook een fietspad en we gingen richting Vaassen. Bij Emst nog een rondje Emstergat, waar we onze vestjes wel uit konden doen. Niet om een duik te nemen, maar omdat het al lekker warm werd.

Opnieuw naar het fietspad langs het kanaal door het natuurgebied Vossenbroek richting Oene, waar we bij de Aardbeientuin van de familie Bronsink werden verwacht voor de koffie of theepauze met, u raadt het al, Cake met aardbeien en een flinke dot echte slagroom. Velen bezochten ook nog de winkel. Na uitgerust te zijn ging het richting Nijbroek, Welsum naar Terwolde, waar de teller op 35 km stond. Het waren voor velen bekende,maar ook voor velen onbekende wegen en het was leuk om zo dichtbij weer iets nieuws te ontdekken.

De volgende fietstochten zijn alweer in de planning: Op dinsdag 23 juli organiseren Dick en Miny van Rijssen een verrassingstocht van 42 km. Vertrek om 13.00 uur bij de Terwoldse kerk. Je kunt je opgeven bij de fam. Van Rijssen dickvrijssen1946@gmail.com of tel. 0647784065. Op donderdag 15 augustus organiseren Riek Smit en Hetty Braunius een mooie tocht. Ook daarvoor kun je je alvast opgeven bij Hetty: .weibel-hetty@hetnet.nl of tel. 0630710124

woensdag 17 juli

Deel dit bericht

Zonnebloem afd. Twello-Zuiderwijk

Twello- Op woensdag 10 juli j.l. waren zo’n 50 gasten (incl. de zonnebloem medewerkers) rond 10.00 uur bij Brasserie-restaurant Korderijnk aanwezig voor een geweldige jaarlijkse lunch bij Brasserie Korderijnk. Voorzitter Ron heette de gasten en de medewerkers van harte welkom. Na de koffie en een heerlijke plak cake werd de muzikale omlijsting verzorgd door de Darpse Deerns onder leiding van dirigent Hans Mol. Tussentijds kwam er ook nog een borrel, waarbij de advocaat met slagroom natuurlijk niet mocht ontbreken. Om 12.15 werd de overheerlijke lunch geserveerd. Eerst een lekkere groentesoep, daarna lekkere diverse broodjes die de gasten zelf met kaas, vlees, jam of hagelslag (uiteraard met daaronder echte boter) konden beleggen. Verder mocht een broodje kroket natuurlijk niet ontbreken. Om 14.00 uur stonden de rollators, de rolstoel, de scootmobielen en auto’s weer klaar om het gezelschap naar huis te brengen. Uiteraard niet voordat er door de aanwezige gasten en medewerkers een geweldig applaus kwam voor de familie Korderijnk (die weer geweldig hebben uitgepakt). Al met al heeft de Zonnebloem afdeling Twello-Zuiderwijk en haar gasten weer een geweldige bijeenkomst gehad waar iedereen weer volop heeft kunnen kletsen en kunnen genieten van de lunch en de muzikale invulling.

woensdag 17 juli

Deel dit bericht

Wandel4daagse 2019 is groot succes!

Klarenbeek- De 8e editie van de Wandel4daagse in Klarenbeek werd, ondanks het niet zomerse weer, een groot succes geworden. Dit jaar hebben 218 wandelaars mee gelopen met de Wandel4daagse. Zoals ieder jaar konden de deelnemers kiezen uit 3 verschillende afstanden, de 3, de 7 en de 10 kilometer. Dagelijks werden door de vele vrijwilligers de stempelkaarten vol gestempeld en zorgen zij ervoor dat het evenement veilig kon verlopen.

Elke avond was er muzikale ondersteuning bij de start en de finish door DJ Diémo van Gerrevink.

Donderdag was de intocht. Alle deelnemers kregen een medaille. De intocht werd zoals altijd feestelijk ondersteund door Muziekvereniging Klarenbeek. De intocht begon op het dokter Blok plantsoen en eindigde bij MFC Klarenbeek, waar de hele week de start en finish waren geweest.

Hopelijk zien we u volgend jaar weer terug bij de 9e editie van de Klarenbeekse Wandel4daagse.

woensdag 17 juli

Deel dit bericht

Voorwaarts B1 en C1 Nederlands Kampioen Beachhandball

Ruim 800 handballers waren dit weekend actief bij het NK Beachhandball in Biddinghuizen. Op het Molecaten Park Flevostrand gingen 80 handbalteams met elkaar de strijd aan in verschillende leeftijdscategorieën. B1 en C1 van s.v. Voorwaarts pakten de nationale titel. Maar ook de D1 presteerde heel goed met een 3e plaats. Dames 1 (dit toernooi samengesteld uit Dames 1, 2 en A1) werd 6e en het was mooi om te zien dat de dames van de kersverse eredivisionist, na hun wedstrijd om de 5e plaats, naar het veld van hun jongere clubgenoten sprinten om hen daar tijdens de laatste minuten van hun wedstrijd nog even aan te moedigen. De rollen waren zondag dus even omgekeerd: de jeugd pakte dit keer de prijzen.

woensdag 17 juli

Deel dit bericht

VHC Twello sluit knallend het seizoen af

Twello- Indianen, cowboys, de Daltons, ze waren er allemaal bij vorige week tijdens het 18+ hockeytoernooi van VHC Twello. Zo’n 34 teams waren naar Twello gekomen om het traditionele 6-tegen-6 toernooi te spelen met afsluitend een knallend feest. De weersvoorspellingen waren niet echt gunstig, toch werd het een fantastische dag waarop geen regen is gevallen. De dag begon om 11 uur ‘s ochtend en eindigde ruim na zonsondergang. Ieder jaar krijgt de organisatie het weer voor elkaar; het bedenken van een leuk thema een geweldig toernooi en een spetterend feest ter afsluiting.

Vanaf komend seizoen start VHC Twello met een jong heren team. Jongens die te oud zijn voor de reguliere jeugdcompetitie, maar eigenlijk nog geen aansluiting hebben bij Heren 1. Vond jij het 6-tegen-6 toernooi supergaaf en wil je ook komend seizoen lekker hockeyen in een leuk team met jongens die ook net gaan studeren of starten met werken. Meld je dan nu aan voor het Jong Heren team bij VHC Twello. Je kunt ook eerst even sfeer komen proeven bij VHC Twello. Op donderdagavonden in de zomervakantie is er de ‘zwoele zomeravond hockeyen’ (voor iedereen vanaf de C-leeftijd, lid of geen lid). Er worden dan met gemengde teams partijtjes gespeeld, gewoon omdat hockeyen een superleuke sport is, die je ook tijdens de zomerstop wilt blijven spelen.

woensdag 17 juli

Deel dit bericht

Na de zomer nieuw sportaanbod bij SV Twello

Twello- Na de zomervakantie start sv Twello op de woensdag met nieuwe lessenreeksen en sportaanbod voor kinderen van alle leeftijden.

Nijntje beweegdiploma 1 en 2 & ouder-kind gym

SV Twello heeft als enige vereniging in de gemeente Voorst het officiële keurmerk van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie om deze lessen te mogen geven. Na de zomer zullen er op de woensdagochtend weer nieuwe lessenreeksen van start gaan. Heeft jouw kind het nijntje beweegdiploma 1 al, maar is hij of zij nog te jong voor beweegdiploma 2 of is de lessenreeks al gestart? Dan is ouder-kind gym wellicht iets voor jullie.

Proeftuin sport

Na de zomer starten we met de lessen proeftuin. In deze lessen worden alle sporten die sv Twello in haar sportaanbod heeft, met elkaar gecombineerd. In een periode van een aantal weken bieden we in één les meerdere sporten aan en iedere week komt er weer iets nieuws bij. Na deze periode starten we opnieuw en proberen we samen met jou nóg meer sporten uit. Geen enkele les en periode is dus hetzelfde. Weet je nog niet goed welke sport bij jou past of vind je gewoon alle sporten leuk, dan zijn de proeftuinlessen zeker iets voor jou. Er zijn twee mogelijkheden om deel te nemen, namelijk lid worden van sv Twello of een strippenkaart kopen.

Teamgym

Altijd al in een team willen turnen? Dan is teamgym wellicht iets voor jou! Binnen deze aparte discipline in de gymsport (waar zelfs een Europees Kampioenschap voor wordt georganiseerd) worden in teams van 8 tot 12 gymnasten drie onderdelen geturnd, namelijk minitrampoline, tumbling en vloer. Na de zomervakantie start sv Twello met zowel een recreatieve als wedstrijdgroep.

Meer informatie over bovenstaand sportaanbod, de lesdagen en -tijden vind je op onze website www.svtwello.nl. Vragen? Stuur dan een e-mail naar beweegdiploma@svtwello.nl of turnen@svtwello.nl.

woensdag 17 juli

Deel dit bericht

Visite bij Scouting Voorst

Voorst- Op 13 juli was de laatste opkomst van het seizoen en dan mag je best een beetje uitpakken. Wie nodig je dus daarbij uit? Juist, de burgemeester van onze eigen gemeente Voorst, de heer Jos Penninx! Hij wist de Welpen en Scouts (het was een gezamenlijke opkomst) maar ook de leiding te boeien met zijn uitleg over: “wat doet een burgemeester nou eigenlijk’. Nou, dat is best veel. Teveel om op te noemen in dit artikel maar wat de boventoon voert is zijn betrokkenheid en het verantwoordelijk zijn voor de veiligheid en het welzijn van de inwoners van Voorst. Na deze presentatie was er tijd voor een groepsfoto en actie. De zelf gepionierde trappersbaan en de zelf gebakken pannenkoeken zorgden voor een echte scoutingochtend.

De middag was gereserveerd voor andere zaken. Om te beginnen het afscheid Henry Huis in ’t Veld en Richard Kamphuis. Beiden zijn, met een geweldige staat van dienst van meer dan 20 jaar - lid, leiding en verschillende bestuursfuncties- gestopt. Ze werden door de groep uitvoerig bedankt met een passend cadeau maar werden toch ook nog even getest in hun verworven scoutingvaardigheden. Daar doen we verder geen uitspraken over. Verder waren er bloemen voor Jacqueline Tiemens – Hissink, het erelid. Ze was dit jaar maar liefst 50 jaar lid van de Hélène H. Wilkensgroep, een felicitatie waard want ze is op de achtergrond nog steeds actief. Henry, Richard en Jacqueline, nogmaals dank jullie wel! De middag werd afgesloten met een heerlijke barbecue.

De jongste speltakken hebben nu vakantie tot 7 september. De Explorers en Stam gaan eind juli nog op zomerkamp, respectievelijk naar Ommen en Stadskanaal.

Meer weten over Scouting Voorst? Mail naar: info@scoutingvoorst.nl

woensdag 17 juli

Deel dit bericht

Opgeven kinderkleedjesmarkt nog mogelijk

Twello- Opgeven voor de gezellige kleedjesmarkt op woensdag 31 juli is nog mogelijk. Woensdag 31 juli start de verkoop om 10.00 uur. Vanaf 8.45 uur kunnen de spullen klaargelegd worden voor de verkoop. Om 14.00 uur eindigt de verkoop. Deelname is gratis. Er zijn nog enkele kleedjes vrij. Nog niet opgegeven, maar toch willen deelnemen? Mail naam, mailadres en telefoonnummer naar promotiecommissie@intwello.nl Samen maken we er een gezellige markt van. Waar verkocht en gekocht kan worden!

woensdag 17 juli

Deel dit bericht

Jongeren in één zomervakantie ondernemer

Twello- ZomerOndernemer helpt jongeren tussen de 15 en 25 jaar bij het starten van een eigen bedrijf. Woon je in de driehoek Zutphen, Apeldoorn, Deventer en omgeving? Heb je een goed ondernemersidee? Dan kun je deze zomervakantie gratis meedoen aan de eerste editie van ZomerOndernemer Stedendriehoek.

ZomerOndernemer Stedendriehoek start op 24 juli. Jonge talenten kunnen zich tot 16 juli opgeven.

Het project beslaat een periode van zes weken. Dankzij de ondersteuning van onder meer de Cleantech regio en de Rabobank, is de deelname kosteloos. ,,Sterker nog: de deelnemers krijgen een startkapitaal in de vorm van vouchers en een geldbedrag. Het enige wat van ze wordt gevraagd, is een goed ondernemersidee, tijd en enthousiasme’’, zegt regiocoördinator Ivar van Asten.
Een doel van ZomerOndernemer is jongeren te boeien en binden aan deze regio en ze een gedegen voorbereiding te geven op een eigen bedrijf. Van Asten: ,,Ook is ZomerOndernemer een mooie toevoeging op hun cv, aan ondernemend werken is immers een enorme behoefte.’’

De deelnemers beginnen op 24 juli met een driedaagse training. ZomerOndernemer Stedendriehoek start die dag bij de Rabobank in Zutphen.
,,In die training leren ze elkaar kennen en vertrouwen, ruimer denken dan ze op school gewend zijn, hoe het is om een product of dienst te verkopen, en andere ondernemersvaardigheden. Uiteindelijk ligt er op de derde dag een ondernemersplan klaar om mee van start te gaan’’, zegt Van Asten.

BEDRIJFSBEZOEK
In de weken er na staat elke week een bedrijfsbezoek op het programma. De jongeren leren bedrijven kennen en horen ondernemers over hun aanpak vertellen. Ondertussen werken ze hun eigen plannen uit en kunnen ze met elkaar en hun trainers sparren. Ook worden er interessante workshops over ondernemerschap aangeboden.
Zomerondernemer Stedendriehoek wordt financieel ondersteund door Cleantech Regio omdat die organisatie het belangrijk vindt om jong talent aan de regio te binden. Er ligt bij ZomerOndernemer Stedendriehoek een accent op duurzaam ondernemen. Maar uiteraard zijn alle jongeren met elk ondernemersidee welkom om mee te doen.
De ZomerOndernemer is tegelijkertijd een soort wedstrijd, want afgesloten wordt met een finale (kick-out) waarin ze zich presenteren en op verschillende onderdelen van het ondernemerschap worden beoordeeld. De winnaars mogen naar de landelijke finale.

MUZIEK
Het is voor het eerst dat ZomerOndernemer de stedendriehoek aandoet. Vorig jaar was er al wel een ZomerOndernemer Achterhoek. Een van de deelnemers met een goed idee was Evert Stroet. Hij maakt al jaren muziek en had er ook al drie jaar popacademie bij ArtEZ op zitten. Dat hij zelfstandig wilde zijn, wist hij al wel. Maar zijn eigen bedrijf beginnen, was een grote stap. ,,Ik wist niet wat me te wachten stond.’’ Zijn deelname aan de ZomerOndernemer Achterhoek bleek precies dat zetje wat hij nodig had om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
Sindsdien is hij zelfstandig singer-songwriter, zangcoach en fotograaf. Na de ZomerOndernemer stortte hij zich vol op zijn bedrijf. Het was een geweldig jaar, zegt hij, waarin hij dertig uur per week werkte. Het hoogtepunt? ,,Als fotograaf mee op tournee met Iris Hond’’, zegt hij trots. ,,Ik stond in Amphion en het DeLaMar Theater. Heel gaaf.’’
Een geweldige ervaring die hem goed van pas komt als hij na deze zomer terugkeert naar ArtEZ om het laatste jaar van zijn opleiding op de popacademie af te maken en een minor fotografie er bij te doen. En zijn bedrijf? Daar gaat hij mee door. Hij is te vinden onder www.evertstroet.nl

RESTAURANT
Niet alle deelnemers starten met een eigen bedrijf. De 23-jarige Mark Purperhart uit Zutphen die vorig jaar meedeed aan ZomerOndernemer Achterhoek heeft zijn plan even op een laag pitje gezet.

Mark deed mee omdat hij graag de droom van zijn vader wil vervullen. ,,Mijn vader wilde altijd al een eigen Surinaams restaurant. Hij is nu 62 en ik wil graag dat het restaurant er komt als iets wat hij kan nalaten aan zijn kinderen en kleinkinderen.’’
Om verschillende redenen is Mark nog niet met zijn restaurant kunnen beginnen. ,,Het plan staat op een laag pitje vanwege mijn studie e-commerce business. Daarnaast zit ik in de studentenraad en in de nationale jongerencommissie van UNESCO. Het werd wat veel. Ondernemerschap eist aandacht.’’
Wel was hij vorig jaar op zoek gegaan naar een geschikt pand. ,,Ik had er een gevonden, maar ben geschrokken van de prijs. Het is een investering waarvoor ik eerst moet sparen. Dat geld moet ik met werken bij elkaar verdienen. Ik hoop wel op de langere termijn met het restaurant te kunnen beginnen.’’
Ondanks dat hij zijn ondernemersidee nog niet heeft kunnen uitvoeren, is Mark enthousiast over de ZomerOndernemer. ,,Het is een goed idee om jongeren te laten nadenken over de toekomst.’’

Wil je meedoen aan ZomerOndernemer? Aanmelden voor kan via: zomerondernemer.nl of via Ivar van Asten 06 173 722 51

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Ga mee op avontuur in de uiterwaarden, ruige route door de Duursche Waarden

Olst- Alleen voor stoere wandelaars! Tijdens deze wandeling van drie uur leert u het gebied de Duursche Waarden, nabij Fortmond, goed kennen. U struint via een smal wandelpad door het ooibos naar de steenfabriek en de uiterwaarden. De Staatsbosbeheer IJsselnatuurgids vertelt over de vogels en planten maar ook over het ontstaan van de Duursche Waarden. Maak kennis met de maaimachines van het gebied: de Schotse hooglanders en Shetlandpony’s. Na afloop is er gelegenheid om bij te komen het Infocentrum IJssel Den Nul. Dus: kom struinen, uitwaaien en ontspannen!

De drie uur durende wandeling start op zondag 21 juli om 09:30 uur bij de balie van het Infocentrum IJssel Den Nul (Rijksstraatweg 109, Olst) en duurt tot ong. 12:30 uur. Na afloop van de wandeling kunt u een bezoek brengen aan het infocentrum Den Nul. Geniet op het terras van het uitzicht over het water, neem een kijkje in de expositieruimte, of laat de kinderen spelen in de buitenspeelplaats.

Kosten: € 5,00 volwassenen en € 2,50 kinderen tot en met 12 jaar.

Aanmelden kan bij Infocentrum IJssel Den Nul, evenementen@infocentrumijssel.nl Tel: 0570-745040. Spontaan meewandelen kan ook.

Bijna elke maand organiseert Staatsbosbeheer een wandeling onder leiding van een Staatsbosbeheer IJsselnatuurgids. Kijk op www.staatsbosbeheer.nl voor activiteiten in uw regio. Kijk voor alle activiteiten van het Infocentrum IJssel Den Nul op www.infocentrumijssel.nl.

Tip: Trek stevige wandelschoenen aan en neem een verrekijker en iets te eten en drinken mee voor onderweg!

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Veel te zien tijdens Deventer Op Stelten

Deventer- Ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen waren er afgelopen weekend te bekijken in en rond de historische binnenstad van Deventer. Het jaarlijkse grootste openlucht festival Deventer Op Stelten trok dit keer ook weer duizenden belangstellenden. Met name zaterdagavond was het op de Brink een enorme drukte. De theatergroepen hadden soms moeite om zich door de menigte te bewegen. De optredende theatergroepen kwamen onder meer uit Italië, Spanje, Chili, Frankrijk, Duitsland, maar ook uit Nederland. Het publiek kon de meeste voorstellingen gratis bekijken, voor een enkele moest men vooraf een kaartje kopen. Deventer Op Stelten is een compositie van nationaal en internationaal buitentheater in de historische en natuurlijke omgeving van Deventer. Opvallend was dat de organisatie dit jaar gekozen had voor enkele grote producties. Het theatergezelschap Close-Act had speciaal de paradevoorstelling `Couleurs Exeptionnel` gemaakt. Een parade die met name in het donker goed uit de verf kwam dankzij veel kleur in combinatie met de juiste belichting.

Worpplantsoen

In `Zeppelin` van La Baldufa werd het publiek meegenomen naar het begin van de 20e eeuw. Als pioniers van de luchtvaart gingen de drie spelers uit Spanje op reis met hun zeven meter grote zeppelin. Voor wie even de drukte van de binnenstad wilde ontvluchten kon via het pontje over de IJssel naar het Worpplantsoen. Hier was het jaarlijkse muziekfestival Hoogtevrees. Even lekker luieren in het gras met een hapje en een drankje, genieten van de vele bands en dj`s. Iets verderop in hetzelfde plantsoen een optreden van gezelschap `Tout en Vrac` uit Frankrijk. Een humoristisch duel tussen een jonge vrouw en haar keuken. Ze heeft tijdens deze voorstelling maar één doel, namelijk het ultieme taartrecept. In een rap tempo vlogen eieren, bloem en andere ingrediënten door de lucht. Bovendien sloegen de vlammen uit het fornuis.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Spetterende afsluiting seizoen Bevers scouting Gelre Groep

Twello- Meisjes en jongens van 5 tot 7 jaar worden bij scouting “Bevers” genoemd. Bij de laatste opkomst voor de zomervakantie mochten de ouders mee komen spelen. De bevergroep bestaat momenteel uit 19 kinderen. En omdat de 11 oudste kinderen deze zomer “overvliegen” was er een bijzondere opkomst. Nog even lekker met zijn allen bij elkaar. Want overvliegen betekent dat je naar de volgende groep gaat: de “Welpen”, dat zijn meisjes en jongens van 7 – 11 jaar. Daarmee ontstaat er ook weer plek voor nieuwe kinderen na de zomervakantie.

Het was een prachtig zonnige middag en er werden allerlei spelletjes gedaan. En natuurlijk “streden” de bevers tegen de ouders. Spannend was het! U kent het vast nog wel: bekertjes water doorgeven, en wie krijgt de emmer het volst binnen de tijd? Spelletjes op het veld. En ook de ouders leerden knopen. De punten konden worden verdiend met de spelletjes, maar ook samenwerking en positiviteit werd beloond met punten. Kletsnat en voldaan kwam de uitslag uit op 9 punten voor de kinderen en 9 punten voor de ouders. Zie ook www.gelregroep.nl en www.facebook.com/scoutingtwello of bel/app 06 16 37 72 25.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Rondleidingen op boerderij ‘de Elshof’

Wilp-Achterhoek- Voor wie benieuwd is hoe het er aan toegaat op een moderne boerderij kan in de zomervakantie terecht bij `de Elshof` in Wilp-Achterhoek. Bijna iedere woensdagochtend in de vakantieperiode zijn er tussen 10.00 en 12.00 uur rondleidingen op het bedrijf. Maak kennis met het boeren¬leven en zie alle aspecten van een modern melkveebedrijf. Kinderen mogen zelfs een handje meehelpen. Voor veel mensen is een agrarisch bedrijf onbekend terrein. Op boerderij ‘de Elshof’ is met eigen ogen te zien en te ervaren hoe het eraan toegaat op de boerderij en waar de melk vandaan komt. Bezoekers mogen zelf met de hand melken en natuurlijk is er verse melk in de melktap. De kosten voor deelname aan de rondleiding bedragen 3 euro per kind tot 12 jaar, volwassenen en kinderen (vanaf 13 jaar) betalen 5 euro. Dit is inclusief koffie/thee/ranja met wat lekkers. In verband met de groepsgrootte vooraf aanmelden bij de boerin: 06-45863575 of via info@melktapwilp.nl. Zie ook de website voor meer informatie: www.melktapwilp.nl Boerderij `de Elshof` is te vinden aan de Zwarte Kolkstraat 22 in Wilp-Achterhoek.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Reünieconcert Muziekvereniging Klarenbeek

Klarenbeek- Ooit in het orkest gespeeld van Muziekvereniging Klarenbeek/Amicitia/Wilhelmina? Dan zijn we op zoek naar jou; tijd om bij te praten en samen muziek te maken! Dit najaar zal MVK een reünieconcert organiseren samen met oud leden van de vereniging. Er vinden voorafgaand aan het concert 3 repetities plaats op 15, 22, en 29 oktober. Het concert is op zaterdagavond 2 november in het MFC in Klarenbeek. Vind je het leuk om hier aan mee te doen? Geef je dan nu op via onze website; www.muziekverenigingklarenbeek.nl/reunieconcert.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Kunst van Daniël de Brouwerschool in het Rijksmuseum

Wilp- “Mijn schilderij hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam”. Wie kan dat nou zeggen? Zes trotse leerlingen en een dolblije juffen van de Daniel de Brouwerschool!

De VSO-klas deed onder enthousiaste leiding van hun juf Ammy Holmersma mee aan de wedstrijd Lang Leve Rembrandt, uitgeschreven door het Rijksmuseum. Maar liefst 8390 deelnemers gaven gehoor aan de oproep een kunstwerk geïnspireerd door Rembrandt te maken en in te sturen. Uit die 8390 werken heeft een deskundige jury een selectie gemaakt om tentoon te stellen in het museum. En het werk ‘VsaWacht’ hoort daarbij! Samen schilderden ze hun eigen versie van de Nachtwacht. Ze begonnen met het schilderen van de achtergrond, waarbij ze goed keken naar licht/donker en het mengen van de verf zoals Rembrandt dat deed. De leerlingen kozen vervolgens allemaal een personage uit de Nachtwacht uit om te schilderen. Deze personages verwerkte juf Ammy samen met leerlingen in dit prachtige schilderij.

Het schilderij is van 15 juli tot en met 15 september 2019 te bewonderen in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum in Amsterdam.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Verenigingsleven geeft inside kijkje tijdens Promotiemarkt

Twello- De eerste Promotiemarkt in het centrum van Twello was voor menigeen afgelopen zaterdag een mooie gelegenheid om kennis te maken met de grote diversiteit aan lokale activiteiten. Men kon op ongedwongen wijze kennis maken met b.v. cultuur, (denk)sport, muziek, dierverzorging, eerste hulp enz. De winkeliersvereniging Twello heeft met dit initiatief opnieuw het middelpunt van de Stedendriehoek op de kaart gezet. Het was gezellig druk en liep het gedurende de middag goed door. Bij alle kramen kon men zo op een rustige manier zich laten voorlichten over de mogelijkheden. Met de Promotiemarkt kregen tal van organisaties nog de gelegenheid zich te presenteren nu voor de meesten het seizoen ten einde loopt en een mooie gelegenheid om het nieuwe seizoen onder de aandacht te brengen. De organisatoren gaan er van uit dat volgend jaar het evenement herhaald zal worden en er wellicht nieuwe items aan toegevoegd worden.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Categorie modewinkels, provincie Gelderland

Wilp- Piet Zoomers ModeMall Wilp is winnaar geworden van de titel “Winkelier van het Jaar” van zowel de gemeente Voorst als de provincie Gelderland in de categorie Modewinkels.

De Winkelier van het Jaar-verkiezing is de grootste consumentenverkiezing van Nederland voor lokale winkeliers. Tijdens deze verkiezing zoekt de organisatie naar de winkels waar klanten iedere keer weer naar teruggaan omdat ze de beste service, prijs en kwaliteit leveren. Winkels die het verdienen om in de spotlights te staan. Tot 2 juli konden consumenten online hun stem uitbrengen en gisteren werden de provinciewinnaars per provincie bekend gemaakt.

Piet Zoomers ModeMall Wilp, bestaande uit ruim 5.000 m2 vloeroppervlakte met meer dan 150 merken op het gebied van dames- en herenmode, schoenen en lifestyle-artikelen en een Fashion Café, wist met een meerderheid aan publieksstemmen de titel in de wacht te slepen. Daarmee zijn ze in de race voor de landelijke titel ‘Winkelier van het Jaar in de categorie Modewinkels’.
Piet Zoomers is trots op deze titel en wil alle klanten die op hen gestemd hebben, hiervoor bedanken.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Orgelconcerten

Beekbergen- In de reeks orgelconcerten van deze zomer speelt maandag 15 juli Gert van Hoef op het orgel van Beekbergen. De orgelcommissie nodigt u van harte uit om het concert te bezoeken. Het hoofdorgel dat wordt bespeeld is het zestien stemmen tellende Koninklijke Schilling orgel, het oudste monument in de Gemeente Apeldoorn. Het Schillingorgel is gebouwd in 1779 en door koning Willem 1 in 1842 geschonken aan Beekbergen Het orgel is tussen 2003 en 2005 volledig gerestaureerd en weer in oude glorie hersteld. Gert van Hoef zal verschillende eigen improvisaties spelen en heeft een veelbelovend programma voor een breed publiek.Het concert begint en eindigt met samenzang.

Gert van Hoef is op 17 juni 1994 geboren in Barneveld. Hij groeide op zonder zich specifiek bezig te houden met muzikale activiteiten. Pas op 13-jarige leeftijd ontdekte hij het orgel en ontving hij zijn eerste orgellessen van zijn opa die hem wegwijs maakte op het instrument.
Al snel bleek Gert over aanleg te beschikken, wat voor zijn ouders een reden was om hem een orgel te geven. De eerste maanden speelde Gert op zijn huisorgel zonder dat hij les kreeg. In juni 2008 ontving hij zijn eerste orgellessen van mevrouw Daamen, organiste en koorbegeleidster in Barneveld.
Reeds in januari 2009 deed Gert mee aan het Interclassicmusic Orgelconcours bij Johannus Orgelbouw in Ede.
Tot ieders verrassing drong hij meteen door in de finale van het concours die gehouden werd op de familiedagen te Hardenberg. Daar behaalde hij de 1e prijs in zijn leeftijd- en muziekcategorie.
In januari 2010 ontving hij zijn eerste orgelles bij de bekende Voorthuizense concertorganist Evert van de Veen. In de anderhalf jaar dat hij les kreeg van Evert van de Veen kwam zijn muzikaliteit tot bloei en ontwikkelde hij zijn repertoire zowel in de breedte als in de diepte. In deze periode werd Gert reeds regelmatig gevraagd voor optredens en concerten in het gehele land. Zelfs vanuit het buitenland toonde men belangstelling voor de jonge organist. Dit zal mede zijn bereikt door de vele filmpjes die Gert op Youtube plaatste vanaf het prille begin van zijn muzikale carrière.
In juni 2010 werd hij benoemd tot organist in de kerk van de Hervormde gemeente te Voorthuizen. In augustus 2010 won hij het Feike Asma concours bij Johannus Orgelbouw. In 2011 werd hij tweede op hetzelfde concours.
Sinds september 2011 kreeg Gert orgellessen van de Amersfoortse organist Herman van Vliet, als voorbereiding op zijn conservatoriumstudie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Na op 1 juli zijn toelatingsexamen te hebben gedaan, studeert Gert sinds september 2013 hoofdvak orgel bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij ontvangt zijn orgellessen in de Westerkerk te Amsterdam. Als bijvak krijgt Gert pianolessen van Wim Voogd. Ook hebben twee jaar lang privélessen muziektheorie door de Nederlands/Italiaanse operadirigent Giacomo Formentini zijn vruchten afgeworpen, daar Gert al in zijn eerste jaar examen kon doen in het vak Solfège leerjaar 1 en 2 met als eindcijfer een 9.8. Op dit moment ontvangt Gert nog steeds lessen van deze dirigent, om zich in de breedte te ontwikkelen, zoals koordirectie en muziekgeschiedenis.
Op 27 juni 2015 won Gert het Govert van Wijn Orgelconcours dat jaarlijks plaatsvindt in de Grote Kerk te Maassluis.
Inmiddels geeft Gert concerten door het gehele land. In augustus 2015 was zijn eerste buitenlandse avontuur een feit, concerten in de Victoria Hall te Hanley (Stoke on Trent) en in de Bloomsbury Central Baptist Church te Londen.

Als orgelconcertcommissie kunnen wij u deze concerten aanbieden € 7.00, kinderen tot 12 jaar € 3.50. Een abonnement op vijf concerten kost € 30.00 of op acht concerten € 40,00.
De concerten beginnen om 20:00, de Kerk gaat open om 19:30 uur. U vindt de Hervormde Kerk Beekbergen aan de Dorpstraat. De orgelcommissie hoopt u op haar concerten te mogen begroeten en wenst u veel luisterplezier toe.

De organisten en solisten die dit jaar hun medewerking verlenen zijn op:
15 juli Gert van Hoef
22 juli Evert van de Veen
29 juli Sander van Marion
5 augustus Hugo van der Meij
12 augustus Jorrit Woudt
19 augustus André Knevel & Liselotte Rokyta
26 augustus Harm Hoeve

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Tweede open dag van de LAACC bunker in Welsum

Welsum- Op 13 juli is van 12.00 uur tot 16.00 uur de ten zuiden van Welsum liggende LAACC-bunker (het Light Anti Aircraft Control Centre) voor de tweede keer dit jaar geopend voor bezichtig. Daarna komt er nog slecht één open dag in 2019 op 14 september a.s. Deze als boerenschuur vermomde bunker deed tijdens de Koude Oorlog dienst als commandopost. De grote deuren waren louter bedoeld als vermomming. In deze bunker bevond zich het commandocentrum van de luchtverdediging van de IJssellinie. Op het nabijgelegen landhoofd (een korte wandeling van de dijk naar de IJssel) staat nog de kademuur. Deze is 30 meter breed en 9 meter hoog. Ook is daar nog een deel van de stuw haven te zien. De muur die aan de Olster kant stond ligt al decennia op de bodem van de IJssel.

Aan de Welsumse kant was er ook een verdedigende driehoek met zijden van 80 meter. In deze driehoek waren 74 militairen, 5 kazematten met mitrailleur, een Bofors kanon en een barak ondergebracht. Er was ook een uitgebreid loopgravenstelsel. Dat alles om er voor te zorgen dat de Russen de stuw niet konden vernietigingen en het water weer zijn vrije loop kreeg. Helaas is daar nu weinig meer van te zien maar de IJssellinie hoopt dat er ooit weer elementen zichtbaar gemaakt kunnen worden van waar wat stond. Nu is het een mooie wandeling door de uiterwaarden van de LAACC bunker bij de dijk naar de muur en de snel stromende IJssel. Best de moeite waard na, of voorafgaand, aan het bekijken van de LAACC bunker. Entree € 5,00 p.p., kinderen tot basisschool €2,50. Er kan niet gepind worden. Adres LAACC : IJsseldijk 5a, 8196 KA Welsum.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Rick Schotkamp (24) woont in een voormalige seniorenwoning: “Beter kan ik het niet treffen.”

Twello- In de gemeente Voorst is het aanbod aan woningen voor jongeren beperkt. Betaalbare huurwoningen voor één- of tweepersoonshuishoudens zijn er nauwelijks en er is weinig doorstroom. Woningcorporatie IJsseldal Wonen besloot daarom in de gemeente Voorst 77 woningen die als seniorenwoningen bestempeld waren van hun label te ontdoen en ook beschikbaar te stellen voor huurders onder de 55 jaar. Het ging om woningen die verder van het centrum of in de kleine kernen gelegen zijn. Rick Schotkamp (24) is één van de eerste jongeren die een woning bemachtigde. We vroegen hem naar zijn ervaringen.

Vanaf 18 jaar ingeschreven

De eerste vervangend bedrijfsleider van de Aldi woont sinds april van dit jaar in zijn huis. Nu nog alleen, maar er zijn plannen tot samenwonen met zijn vriendin. We zitten aan de eettafel in de ruime woonkamer. “Ik stond sinds mijn achttiende ingeschreven voor een huurwoning. 2,5 jaar geleden wilde ik zelfstandig gaan wonen, toen bleek ik nog niet voldoende punten te hebben voor een sociale huurwoning. Via de particuliere sector kwam ik terecht in een oud, tochtig en vochtig appartement voor een pittige huur. De site van Woonkeusstedendriehoek hield ik dus goed in de gaten. Nu had ik voldoende punten opgebouwd voor deze woning.”

Rick wijst naar het plafond. “Tussen het zit- en eetgedeelte stond eerder een muur. Hier was oorspronkelijk een kamer, zodat ook de slaapkamer gelijkvloers was. Dat is gelukkig niet meer, ik heb een grote slaapkamer boven. Deze woning is perfect voor mij. Qua formaat en qua huur. Tussen de ouderen wonen bevalt me prima. Het is lekker rustig. Je hoort niemand. Het is hier net alsof je buitenaf zit.”

Als Rick mij bij de voordeur van zijn woning ontvangt, valt de deur in het slot. We moeten even omlopen. We lopen langs de carport van de buurman die een prachtige rode trekker herbergt. “Die komt nog dagelijks van stal,” weet Rick. “De buurman heeft verderop een akker.” De achtertuinen van het rijtje seniorenwoningen waar Ricks huis deel van uitmaakt grenst aan een frisgroen weitje met kippen en fruitbomen. De buurman van de trekker schiet Rick aan: “Als’k te veel groen heb, kan’k het dan in jouw container doen?” “Tuurlijk,” zegt Rick.

“Het contact met de buren is goed. Tijdens de verhuizing kwamen alle buren wel even koekeloeren en maakte ik meteen kennis met iedereen. Ze zijn erg aardig. Ze vonden het wel spannend dat er een jonger iemand kwam wonen. Maar nu ze me kennen is het goed. Ik houd ook wel rekening met de buren. Als je wil feesten moet je hier niet gaan wonen. Ik vind de rust wel fijn en zorg dat niemand overlast van me heeft. Dit woonblok drinkt elke maand koffie met elkaar. Tot nu toe altijd als ik moet werken. Maar als ik kan, schuif ik zeker aan.”

Ik vraag hem naar zijn toekomstplannen. “Uiteindelijk wil ik graag een woning kopen. Maar nu zit ik hier perfect. De ruimte, de rust en de tuin, dat is top.”

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Nog paar plekken vrij bij de EHBO cursus

Voorst- In oktober start er een nieuwe cursus EHBO door de EHBO vereniging Voorst e.o. In deze cursus komen alle facetten van de EHBO aan bod, onder meer verbandleer, reanimatie/ AED, verslikking, kinder-EHBO, verschillende ziektebeelden en nog veel meer. De cursus bestaat uit elf avonden inclusief een examenavond. Deze data zijn verdeeld over de maanden oktober tot en met maart. Kosten voor de cursus zijn 190 euro, die vaak terug te vragen zijn via de ziektekostenverzekering. Er zijn nog een paar plekken vrij, dus geef u snel op!

Tevens zullen er in het najaar weer twee avonden georganiseerd worden voor een reanimatie/ AED scholing. Hierbij leert u in één avond de basisprincipes van de reanimatie en de werking van de AED. Een leerzame avond waarmee u echt levens kan redden. Deze avond kost 25 euro. De volgende data zijn hiervoor gepland: 12 september en 3 oktober.

Mocht u interesse hebben in één van deze cursussen of meer informatie willen, neem dan snel contact op met Bea Sarink, 0610415987 of via de mail: ehbovoorst@hotmail.com

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Nieuws vervolg werkzaamheden herinrichting Rijksstraatweg

Voorst- De aanleg van riolering fase 5 start conform de planning op 8 juli. Dit is vanaf de kruising Tuinstraat tot de kruising Enkweg. Voetgangers en fietsers kunnen langs het werk. Voor auto’s die naar de Coöp moeten, wordt een omleiding via de Hoflaan ingesteld. De parkeerplaats bij de COOP wordt tijdelijk vanaf de Hoflaan bereikbaar gemaakt.

Voortgang fase 4
Voor de start van de bouwvakvakantie (25 juli 2019), wordt de wegverharding tot en met de eerste inrit van de Coöp aangelegd en weer opengesteld voor al het verkeer. Concreet zijn dan de Kerkstraat, Tuinstraat en de Coöp weer bereikbaar vanaf de Rijksstraatweg. De straatmakers gaan in de eerste week van de bouwvak door met hun werkzaamheden om de verhardingen voor de supermarkt zo ver mogelijk klaar te maken.

Supermarkt Coöp is - met de auto - vanaf maandag 8 juli tot en met woensdag 24 juli bereikbaar via de Hoflaan. Hierna kan men de supermarkt weer vanaf de Rijksstraatweg bereiken. Dit via de inrit tegenover de Tuinstraat.

In de bouwvak zal de Rijksstraatweg tijdelijk weer worden opengesteld voor het verkeer. Vanaf de Schoolstraat tot de inrit naar de supermarkt zal dit wel via de puinbaan zijn. Ook in de bouwvak is de omgevingsmanager voor u bereikbaar.

Inloopspreekuur
Elke woensdagmiddag van 13.00-14.00 uur in de werkruimte van NTP, Oude Coöp zijingang Schoolstraat. Omgevingsmanager Henk Bos: 06-17676627. Aanmelden nieuwsbrief: h.bos@ntp.nl

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Ontdek de Voorster muziekverenigingen!

Gemeente Voorst- Muziek is voor iedereen. Geniet jij er ook zo van als je nieuwe muziek hoort? Of maak je zelf muziek? De Koepel, sport, welzijn en cultuur organiseert in mei 2020 vanuit haar afdeling cultuur samen met alle muziekverenigingen in de gemeente een groot muziekfestijn om iedereen kennis te laten maken met de kwaliteiten van de muziekverenigingen.

Wie doen er mee?
Nou, iederéén doet mee! Crescendo Wilp, Muziek vereniging Klarenbeek, Cadenza Twello, Excelsior Twello, Fanfare Korps Voorst en Ons Genoegen Terwolde nemen jou graag mee op een muzikale reis. Alle verenigingen laten horen waar ze goed in zijn, maar natuurlijk werken ze ook samen. En dat levert bijzondere optredens op.

Wat gaat er gebeuren?
We organiseren samen een groot festival voor het hele gezin. Iedereen kan genieten van de verschillende soorten muziek die alle verenigingen maken. De verenigingen hopen natuurlijk op enthousiast publiek en hopelijk zelfs nieuwe leden. Maar we vinden het vooral heel leuk om te laten zien wat we allemaal kunnen en een muzikale ontmoetingsplek te organiseren.

Ik wil meer weten!
Half mei gaat het allemaal gebeuren in Jachtlust in Twello, we kunnen je alvast vertellen dat het verrassend wordt. Muzikanten gaan uitdagingen bij andere verenigingen aan, mensen uit het publiek krijgen de kans om mee te doen en bovenal wordt het een heerlijk dagje uit voor iedereen die weet wat muziek kan doen. Laat je ontroeren, verrassen, opvrolijken, tot rust brengen of juist lekker opzwepen. Laat je zien op het Voorster Muziek Festijn.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Peuters kinderopvang de Bongerd genieten van ModderDag

Terwolde- Op vrijdag 28 juni vond de jaarlijkse ModderDag plaats. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. ModderDag in Nederland wordt georganiseerd door IVN.

Bij Kinderopvang De Bongerd speelden de peuters intensief met modder, zand en water. Voor sommige peuters voelde het natte zand best gek maar andere peuters genoten van de modder. Op een wit laken mochten de peuters modder smeren en dat zag er gek uit. Ook metselden de kinderen met de modder op de rand van de zandbak en werden er moddertaartjes gebakken.

Kinderopvang De Bongerd is gevestigd in Educatief Centrum De Bongerd in Terwolde. Zij bieden kinderdagopvang, peuteropvang en voor – en naschoolse opvang. Na de zomervakantie hebben zij nog plaats voor peuters op de peutergroepen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jamilla van der Tol ( kinderopvangdebongerd@archipelprimair.nl of 0571291614. Of kijk op website https://www.debongerd-terwolde.nl

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Meester en Juffendag op De Kleine Wereld

Twello- Vandaag, woensdag 10 juli, is het meester en juffendag. Dit is een dag om onze leerkrachten in het zonnetje te zetten.

Nou ja leerkrachten…. Eigenlijk zijn het pedagogen, politieagenten, psychologen, verplegers en schoonmakers in 1 en dan hebben we het lesgeven en het liefdevol verzorgen van onze kinderen nog niet eens benoemd. Kort samengevat zijn het lieve, multi-taskende ninja’s oftewel superhelden. RESPECT is het juiste woord voor deze superhelden van De Kleine Wereld!!!!! Dit woord mag met dikke vette letters en 3 dubbele uitroeptekens geschreven worden. En ook de werktijden willen we nog wel eens aanhalen. Ik dacht altijd (zoals velen met mij) dat de leerkrachten mooie werktijden hadden, kinderen naar huis, de juffies ook naar huis. Nou nee, dat zit net even anders… deze eerder genoemde superhelden doen ’s ochtends rond half 8 de laatste voorbereidingen voor de dag en trekken ’s avonds rond 17.00uur (als het niet later is) de deur achter zich dicht… En als er ‘s avonds nog een vraag per mail komt van een ouder, dan wordt hier ook nog ruimschoots de tijd voor genomen om deze goed en duidelijk te beantwoorden. Oja en het studeren om zichzelf (en daarmee ook onze kinderen) op een hoger level te brengen, dat doen ze in hun eigen tijd… Dat zeg ik, multi-taskende Ninja’s! Onlangs zijn ze zelfs allemaal geslaagd en zijn nu dus gecertificeerde Dalton leerkrachten, zie onze toppers op de foto, Chapeau! Dus vandaag, terecht een meester en juffendag om ze eens flink in het zonnetje te zetten. De leerlingen hebben (met behulp van klassenouders) allemaal heel erg hun best gedaan om iets moois te knutselen voor hun leerkracht(en). Uiteraard zijn onze multi-taskende ninja’s die niet voor de klas staan, niet vergeten en ook zij krijgen een mooi door leerlingen gemaakt cadeau. Wij willen jullie allen bij deze hartelijk danken voor de super fijne samenwerking waardoor we er samen weer een top jaar van hebben gemaakt! De leerlingen hebben genoten van een super gaaf jaar met een volle en actieve agenda. Maar ook willen we bij deze alle hulpouders van De Kleine Wereld bedanken die er mede met de leerkrachten en ons elke keer weer een geweldige activiteit voor de leerlingen van hebben gemaakt. Zonder jullie was dit zeker niet mogelijk geweest. Over 1,5 week lekker genieten van de welverdiende vakantie zodat we volgend schooljaar weer allemaal, maar vooral samen, kunnen knallen.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Man raakt gewond bij steekpartij

De Worp- Bij een steekpartij zondagmiddag is een man gewond geraakt aan zijn arm. Het steekincident had plaats bij een woning aan de Vonderstraat. Het slachtoffer heeft korte tijd met een bebloede arm in de straat gelopen. Politie en ambulancepersoneel waren snel ter plaatse en ontfermden zich over de gewonde man. Elders in de wijk begon ondertussen een zoektocht naar de dader. Tijdens het onderzoek werd een deel van de Vonderstraat afgezet en werd met behulp van een drone een onderzoek gestart. Ook bij de Stadscamping bij de IJssel heeft de politie gezocht naar mogelijke sporen van het misdrijf. Bij een tentje werd onder andere gezocht naar bewijsmateriaal. Hier is een geparkeerde fiets door de politie afgevoerd. In de loop van zondagavond is in Twello een 50-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de steekpartij.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

‘Maestro’ wedstrijd tijdens vrolijk muziekfeest krijgt vervolg

Voorst- De tent op Beekzicht was zaterdagmiddag goed gevuld met muziek- en zangliefhebbers die kwamen voor een gezellige muziekmiddag verzorgd door Slanina Cesta Musikanten onder leiding van Gerrit Lentink en het zangkoor Zingt den Heer met als hoogtepunt de wedstrijd: wie wordt de maestro van Voorst? Verrassend was het gezamenlijke optreden van het koor onder leiding van Maarten Romkes met Slanina Cesta, waarbij Erica Kaizer, de zangers van Slanina Cesta natuurlijk ook meezong. De kleding van de koorleden was geheel in Tiroler stijl en de nummers ‘Dem Land Tirol der Treue’ (alleen de mannen van ZdH) en ‘Im Rosengatten vom Sanssouci’ oogstten luid applaus.

Na het eerste optreden van koor en Musikanten was het de beurt aan de maestro’s van deze middag. Uitgenodigd om mee te doen waren: Wilma Bosvelt (dameskoor Zanglust), Paul Bril (de bakker) en Marien Ruijsch (voorzitter Dorpshuis en koorlid van Zingt den Heer). Marien begon met het toepasselijke ‘Ich möcht mal dirigieren’ (mars-polka). Vervolgens was het de beurt aan Paul Bril. Hij dirigeerde de polka ‘Wir sind Kinder von der Eger’. Tot slot dirigeerde Wilma de polka ‘Wenn der Tag erwacht’. En dat na een keer repeteren!
Bijzonder compliment ook voor de ‘techniek’ deze middag, zoals bijvoorbeeld het scherm dat de dirigent van de voorkant liet zien, dus zoals de muzikanten hem/haar zien. Hij of zij staat immers met de rug naar het publiek!
Na een vrolijk optreden van Slanina Cesta met onder meer een solo van flügel- en tenorhorn, moesten de maestro’s in de tweede ronde hun kunnen laten zien bij het dirigeren van een wals. In passende kledij gestoken: Wilma een mooi schort met decolleté, Marien in het trouwpak van zijn vader met bretels en Paul in echt bakkerskostuum op de bakfiets met de deegroller als baton. Moeilijk is het dirigeren van een wals volgens de deskundigen van de jury: voorzitter Johannes van Blommestein, Maarten Romkes (Zingt den Heer) en Linda van het Hul (Fanfare Korps Voorst).
Na een spannende strijd, die vooral veel hilariteit bracht, werd na rijp beraad van de jury Marien Ruijsch uitgeroepen tot “Maestro 2019”. Hij ontving een fraai beeldje als wisselprijs, een prijs, die dus volgend jaar verdedigd moet worden. Na het overhandigen van de oorkonde moest de Maestro nog eenmaal ‘Ich möcht mal dirigieren’ begeleiden. Of de maestro deed uitstekend werk of de Slanina Cesta Musikanten zijn zo goed, maar een ding was zeker: Het klonk fantastisch!

Het afsluitend nummer van elk Slanina Cesta Musikantenconcert ‘Bis bald auf Wiedersehn’ werd gezamenlijk met het koor uitgevoerd en natuurlijk deed het publiek ook mee.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Kom je ook honing proeven op 14 juli?

Brummen- Heb je zin om verschillende soorten honing te proeven en wil je wel eens zien hoe het oogsten van honing in zijn werk gaat? Kom dan op zondag 14 juli naar de open dag bij de Brummense Imkersvereniging aan de Voorsterweg 46 in Brummen.

Breng tussen 10.00 en 16.00 uur een bezoek aan de bijenstal en laat je verrassen:

Je ziet wat een imker allemaal doet, er is volop informatie over het houden van bijen. Je mag in een bijenkast kijken en misschien wel op zoek gaan naar de koningin. Wat dacht je er van om een bij te aaien? Natuurlijk kun je ook wandelen in de bijentuin en een korte rondleiding krijgen. Hier zie je welke planten en struiken nuttig zijn voor bijen en andere insecten en ontdek je hoe je zelf mee kunt helpen om de bijenstand te verbeteren.

Voor de kinderen valt er van alles te beleven en zijn er leuke activiteiten.

De imkers hebben weer volop verse honing te koop in het kraampje bij de bijenstal en er is gratis een bakje vers gezette koffie en thee.

Meer informatie over de landelijke open imkerij dag is te vinden op www.bijenhouders.nl

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Koeiedag-dagbesteding opent haar deuren!

Klarenbeek- Op zaterdag 20 juli opent Koeiedag-dagbesteding in Klarenbeek haar deuren, zodat ouderen en familieleden een kijkje kunnen nemen bij deze gezellige dagbesteding.

Bij Koeiedag kunnen mensen terecht die behoefte hebben aan sociale contacten, structuur en een zinvolle dagbesteding. Ook mensen die vergeetachtig worden kunnen hier terecht.

Op de dagbesteding wordt samen koffie gedronken, geluncht en we doen leuke activiteiten zoals: spelletjes geheugentraining bakken en koken, knutselen en veel praten over vroeger. De activiteiten worden afgestemd aan de behoeften van de ouderen.

Koeiedag-dagbesteding is een kleinschalige dagbesteding en bevindt zich in de landelijke omgeving van Klarenbeek. Er is een moestuin, een veranda en er zijn een aantal dieren aanwezig op de dagbesteding.

Kom gerust een kijkje nemen op (datum) als u dit leuk lijkt, of als u iemand kent voor wie u dit een leuke dagbesteding zou vinden. U kunt terecht aan Hooiland 35A in Klarenbeek van 10.00 tot 15.00 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Yvonne Nieuwenhuis tel: 0651614855

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Kijk in de Kernen bestaat 1 jaar!

Het online dorpsplein www.kijkindekernen.nl is inmiddels één jaar in de lucht. In die 365 dagen zijn er mooie dingen bereikt. Leuk om op terug te blikken, maar nog mooier is het om vooruit te kijken. De buurtverbinders zijn vastberaden om Kijk in de Kernen verder te laten groeien.

Een jaar geleden vond de lancering van het platform plaats in het centrum van Twello. Zowel burgemeester Jos Penninx als Jan Terlouw spraken mooie en lovende woorden over Kijk in de Kernen en de mogelijkheden. De heer Terlouw gaf toe dat hij dit soort digitale ontwikkelingen wel lastig vond, maar hij begreep het doel: “Wat we samen doen gaat beter. Daarom is dit een goed initiatief, met elkaar in contact komen op het online dorpsplein. Maar laten we vooral ook op het echte dorpsplein samenkomen: om elkaar te horen, te zien en in de ogen te kijken.”

Al meer dan 650 gebruikers
Samenkomen doen we steeds meer op www.kijkindekernen.nl. Maandelijks komen zo’n 1200 unieke bezoekers op de website. Het aantal geregistreerde gebruikers blijft ook groeien. Er zijn nu ruim 650 individuele gebruikers. Daarnaast hebben ook 177 ‘groepen’ zich aangemeld. Dit zijn verenigingen, instanties en bedrijven. Zo zoeken het Rode Kruis (afd. Voorst) en Scouting Gelre Groep via Kijk in de Kernen bijvoorbeeld naar vrijwilligers, informeert Voorster Belang zijn achterban over de voortgang van de herinrichting van de Rijksstraatweg en worden er vanuit Posterenk foto’s gedeeld van het dorpsfeest.

Veel mogelijkheden op vernieuwd platform
“De bedoeling van Kijk in de Kernen is in één woord te vangen: verbinden” legt Guus Kroes uit. Guus werkt voor Mens en Welzijn Voorst, een van de organisaties die betrokken is geweest bij de totstandkoming van Kijk in de Kernen. “Er zijn in het land heel veel gemeentes en dorpen die actief zijn met een dergelijk platform. Met alle ervaringen van de gebruikers blijven de bedenkers de techniek van de website verbeteren. In april is het platform helemaal vernieuwd. Niet alleen de uitstraling, maar ook qua functionaliteiten. De mogelijkheden zijn erg groot. Eén van de grote winsten is de gebruiksvriendelijkheid op mobiele telefoon en tablet. Zelf plaats ik steeds vaker berichten via mijn telefoon en dat werkt perfect!” vertelt Guus enthousiast.

Iedereen doet mee!
De werkgroep van Kijk in de Kernen hoopt dat deze ‘olievlek’ zich blijft verspreiden. Guus Kroes: “Het zou prachtig zijn als iedereen mee gaat doen op het platform. Zodat iedereen gemakkelijk en snel de hulp vindt, met elkaar in contact komt en op de hoogte is van alles dat er allemaal in de buurt te doen is en wordt georganiseerd. Er gebeurt zoveel moois in deze gemeente. Via Kijk in de Kernen gaat dat op één plek allemaal samenkomen. We zijn benieuwd naar nieuwe verhalen, foto’s en andere leuke berichten.”

Meer informatie

Een account maken op Kijk in de Kernen kan via www.kijkindekernen.nl. Klik rechtsboven op de knop ‘Inschrijven’. Heb je vragen? Neem gerust contact op met Guus Kroes via g.kroes@mensenwelzijn.nl of 06 – 40 10 36 11.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Een geslaagd Middeleeuws kampweekend 2.0 voor jeugd SC Klarenbeek

Klarenbeek- Afgelopen weekend vond het jaarlijkse kampweekend plaats voor de jeugd van groep 3 tot en met groep 8 van alle sportafdelingen van SC Klarenbeek waaronder voetbal, gymnastiek, (beach)handbal, volleybal en dans. Ongeveer 130 kinderen hebben zich overdag heerlijk vermaakt met middeleeuwse spelletjes, zoals ringsteken, geblinddoekt botjes zoeken, zaklopen, kipvangen en appelhappen enz. Een stralende dag met aan het einde van de middag een klein buitje hebben de kinderen zich fijn vermaakt in een van de 20 tenten rondom het kampvuur. Het avondprogramma voor de kinderen van de bovenbouw werd ingevuld met het spel Levend Stratego in de Klarenbeekse bossen waar ze de vlag moesten veroveren van de tegenstanders. De kinderen van de onderbouw hebben een speurtocht gelopen op zoek naar de schatkist. Ondanks alle onrust over de processierups en teken in het bos viel de schade gelukkig mee en was het een spannende, maar gezellige avond. Dankzij de vele vrijwilligers, maatschappelijke stagiaires en de samenwerking van ouders en kinderen was het weer een fantastisch kampweekend.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Heel Nederland zoemt

Twello- In heel Nederland houden imkers op zaterdag 13 juli en/of zondag 14 juli 2019 open huis. Het is de 10e keer dat de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) dit landelijk evenement organiseert. Ook de imkersvereniging Voorst doet mee. Breng onze bijenstal (Burgemeester Feltzlaan 2a Twello) een bezoek tussen 13.00 en 17.00 uur en beleef een paar interessante uurtjes. Natuurlijk is er ook weer honing uit de omgeving te koop. Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Bijen zijn boeiend
Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten je graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. We laten je, als je dat wilt, een veilig kijkje nemen in een bijenvolk. Durft u dat niet aan? We hebben een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien zijn. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Honingwinning
Hoe komt de honing in een potje terecht? We vertellen je hoe het uit de honingraten wordt geslingerd en vervolgens direct te eten is. Ook kun je zien dat je kaarsen kan maken van bijenwas en vertellen we waar de was vandaan komt. We leggen je alles uit over wat de bijen met het stuifmeel die ze halen doen of hoe je bijenkoninginnen kunt telen. Hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen of hoe je met honing lekkere koek kunt maken, je hoort het allemaal bij ons.

Laat u informeren
Het bezoek is gratis. Sterker nog; drink gezellig een kopje koffie, thee of fris mee! Verder is er allerlei info beschikbaar over bijen en over hoe jij je eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit. Ben je geïnspireerd door het verhaal dat u heeft gehoord, dan leggen wij je uit waar je terecht kan voor een kennismakingscursus of een stapje hoger: de basiscursus.

Meer informatie over ons en andere imkers vind je op www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag en www.voorst.bijenhouders.nl. Graag tot dan!

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Franse avond in Klarenbeek

Klarenbeek- Afgelopen woensdag avond, 3 juli, klonk Edith Piaf met Franse chansons over de nieuwe jeu de boules baan in Klarenbeek. Een tafel vol met lekkere hapjes, kannen koel water en wat flessen Frans ‘druivensap’, alle ingrediënten voor een mooie Franse avond voor een potje jeu de boules. Hiervoor hadden zich 15 mensen aangemeld die de strijd met elkaar aanbonden.

Er werd een tweede baan aangelegd om alle spelers de ruimte te geven om de kneepjes van het spel onder de knie te krijgen. Het werd een gezellige avond met na afloop de geweldige wedstrijd van het Nederlands vrouwenteam.
Voor wie enthousiast geraakt is voor dit Franse spel is iedere woensdag avond om 19.00 uur van harte welkom op de jeu de boules baan in Klarenbeek. Meer informatie kunt u krijgen bij Dorpscontactpersoon Bram de Bree.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Mooie en smakelijke fietstocht door de regio

Terwolde- Vorige week gingen de deelnemers van de Terwoldse fietsgroep weer op pad. Jannie van Vemde had een route door de naaste omgeving uitgezet, waarbij de deelnemers vergast werden op de mooiste en meest afwisselende stukjes natuur die men zich wensen kon. Er konden onderweg exotische dieren, zoals dromedarissen e.a. worden gespot, er werd nog een korte stop gemaakt bij het Emster naaktstrand (overigens géén bloterik te bekennen) en er werd via mooie paden de rust opgesnoven van het landschap in de IJsselvallei. Van Vemde had een aangename en smakelijke verrassing in de route ingebouwd, namelijk een stop bij het aardbeien bedrijf van Bronsink in Oene. Niet alleen de koffie was goed, ook de zomerkoninkjes werden daar met smaak getest en verorberd.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Annie is negentig en dat zal ze weten ook

Terwolde- Aan de Ossenkolkweg in Terwolde wordt van het weekend een feestje gevierd. Annie Willemsen Schrijver word 90 jaar en dit heugelijke feit wilden haar kinderen en kleinkinderen niet onopgemerkt voorbij laten gaan! Zij hebben de tuin versiert met spandoeken, vlaggetjes en ballonnen. Samen met haar man Wou Willemsen, die 19 jaar geleden overleed, kreeg ze 4 kinderen. In haar werkzame leven was Annie lerares naaldvakken aan de huishoudschool in Epe. Daarnaast was ze ook actief bij de plattelandsvrouwen van Terwolde-Nijbroek en in het kerkbestuur van Terwolde. Het grote feest wordt in september gevierd maar afgelopen weekend hebben ze alvast het glas geheven op haar gezondheid. Op naar de 100!

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk

Na de brand in 1964 en de sluiting in 1984 werd in 2015 de Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk opgericht. De houtzagerij werd nieuw leven in geblazen en de 148 jaar oude klompenmakerij van de familie Roesink werd overgenomen. Twello, bekend als “Klompendorp”, kende vroeger meerdere klompenmakerijen. Ties Bonekamp vertelt vol trots dat hiermee Twelloos historie terug is. Negen vrijwilligers werden opgeleid tot ambachtelijke klompenmaker. Zij behaalden “het bewies van kunn’n, aldus dhr. Bonekamp.

Vol enthousiasme vertellen Ties Bonekamp en Ben Berends over de plannen van de Stichting. De gemeente omarmt de doelstellingen. Oude glorie, industrie en cultureel erfgoed dienen hersteld te worden. Het hoofdgebouw zal een gemeentelijk monument worden. Een zeer oude stoommachine werd door vrijwilligers al gerestaureerd en zal straks werkend te zien zijn.
Naast de bouw werd ook het wenselijke groenplan in overleg met de gemeente vorm gegeven. De Stichting hoopt dat het Klompenpad straks over het terrein loopt.
De plannen kunnen alleen verwezenlijkt worden met inzet van vrijwilligers, op dit moment ruim 60, ook herintreders zetten hun beste beentje voort.
Wanneer de houtzagerij straks de trekpleister van de gemeente wordt, hangt in grote mate af van financiële middelen. De Stichting hoopt dit jaar in aanmerking te komen voor provinciale subsidies.
Als u nu langs de houtzagerij rijdt ziet u dat de grond afgegraven is. De vrijwilligers zijn iedere dag het eerste uur van hun aanwezigheid bezig met het uitroeien van de woekerplant “de Japanse Duizendknoop”. Ties Bonenkamp: “We krijgen die bestrijding binnenkort “handmatig” voor elkaar.
Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk heeft grootste plannen. Mocht u een op maat gemaakte boomstamtafel wensen, ga dan naar hen toe. Zij vervullen uw wens, en uw aankoop helpt hen bij het vervullen van hun toekomstwensen.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Stichting Dorpsverfraaiing Twello

Stichting Dorpsverfraaiing Twello stemt meerdere werkzaamheden af met de gemeente. Het plaatsen van bloembakken wordt indien noodzakelijk overlegd. Sinds kort voorziet de Stichting de ronde bloembakken geplaatst bij de herinrichting van het centrum van bloeiende planten. Toen de Stichting de gemeente aanbood een rotonde te willen verzorgen werd dat met enthousiasme geaccepteerd.

Voorzitter Jansen vertelt dat de positieve reacties van de bevolking er mede toe hebben geleid dat het niet bij één rotonde is gebleven. De Stichting tovert nu drie rotondes om tot “bloemencirkels”. De vaste beplanting van de rotondes wordt gefinancierd door de gemeente. De éénjarige beplanting wordt bekostigd door de Dorpsverfraaiing.

Henk Ganzefles is een van de “mannen met groene vingers”. Hij vertelt samen met de andere vrijwilligers te genieten van het werk van de Dorpsverfraaiing. Bij het veranderen van de beplanting wordt er in groepen gewerkt. De eerste groep verwijdert “oude” bloemen, de tweede groep zorgt voor goede bemesting, waarna de nieuwe zeer deskundig gekozen bloemenpracht door de derde groep gepoot wordt. Gerard Bosgoed spreekt over de waardering van inwonenden, omwonenden van Twello en ondernemers, waar de mannen regelmatig een hapje of drankje aangeboden krijgen.

De juryleden van de landelijke Entente Florale 2018 kregen uitleg van “de Rode Brigade” tijdens hun rondtocht. “Ze waren erg onder de indruk”, aldus Linda Simons van de gemeente. Henk Ganzefles verheugt zich op het treffen met de internationale juryleden. Naast de nieuwe milieu vriendelijker tractor hoopt hij te kunnen vertellen waarvoor de antieke bakfiets ingezet wordt. Uitgesproken waardering van burgers, samenwerking met de gemeente en 100% inzet van de vrijwilligers van Dorpsverfraaiing Twello zorgen er mogelijk voor dat er ook in 2019 gewonnen gaat worden.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Emballageactie de Zonnebloem

Voorst- De Zonnebloem Wilp-Voorst krijgt van Coöp Versluis in Voorst de gelegenheid om gebruik te maken van de emballageactie. Deze actie loopt van juli t/m september. Elke klant kan de opbrengst van het statiegeld doneren aan de Zonnebloem Wilp-Voorst. Hiermee ondersteunt u het werk van de Zonnebloem.

De afdeling Wilp-Voorst organiseert jaarlijks kleinschalige activiteiten voor mensen met een fysieke beperking. Middels deze activiteiten proberen ze te voorkomen dat mensen in een isolement komen, ze krijgen door de activiteiten contact met anderen. Zo wordt er maandelijks een gezellige creatieve en/of spelletjes middag gehouden in de Nieuwenhof. Ook gaan ze met kleine groepjes naar de markt, maken een huifkartocht, gaan ze picknicken, op theaterbezoek of ze maken een stadswandeling e.d. Vele vrijwilligers zetten zich in om dit allemaal mogelijk te maken.

De Zonnebloem maakt daarom graag gebruik van de Coöpemballageactie waarbij u de Zonnebloem kunt ondersteunen door het statiegeld te doneren. De opbrengst van deze actie maakt het mogelijk om de verschillende activiteiten te blijven organiseren. Van harte aanbevolen!

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Dorpscontactpersoon Posterenk aan het woord

Posterenk- Wat was er een bedrijvigheid in Posterenk en Bussloo afgelopen maanden. In mei zijn er flink meer mensen naar het PosterenksFeest gekomen, vanuit Wilp, Wilp-Achterhoek en zelfs buiten onze gemeentegrens hebben mensen Posterenk gevonden.

Op de zaterdag avond werd er de PopQuiz gehouden, wat was dat een super leuk initiatief die veel hersenen hebben laten kraken. Sinds juni kunnen we weer ijs op de hoek eten in allerlei verschillende smaken, de eerste dag dat Richard de deur open deed zat het terras ook meteen vol. Alsof we met ons allen stonden te wachten voor de deur tijdens een uitverkoop. En na die tijd is het terras niet meer leeg geweest behalve na sluitingstijd. Dit brengt zichtbaar leven in het dorp. Halverwege de maand werd de altijd leuke 4daagse gelopen, die dit jaar met een recordaantal aan wandelaars is gegroeid, er was zelfs te veel animo (waar we heel blij mee zijn) om mensen van Zozijn die begeleiding nodig hebben tijdens de 3km het terrein over te duwen. Want zonder vrijwilligers die onderweg helpen met oversteken, stempelen en drinken uitdelen is er gewoonweg geen 4daagse mogelijk en dan de man die de mooie routes uitzet. Iedereen werd op de vrijdagavond getrakteerd op een ijsje waar je wel even geduldig voor in de rij mocht gaan staan.

Kijk in de Kernen

Ook in de maand juni werden wij ons bewust van de truck van een transportbedrijf in ons dorp, deze werd in mei opgeleverd en rijd nu ‘de wereld’ rond met ons icoon; de WilperMolen. In diezelfde molen is eind juni een heerlijke high tea gehouden voor de 75+ buurtbewoners door de dames van de groep Welzijn. Hoe heerlijk er gesmikkeld en gesmuld is op deze middag, mensen hebben weer bijgepraat in ons pittoreske molen die voor veel doeleinden wordt ingezet. Binnenkort is er een ontmoeting in de WilperMolen van alle DCP’s uit de gemeente. Waarin we ons dorp bespreken en o.a. welke vrijwilligers en groepen we hebben, dit brengt mij meteen bij hoe dankbaar we kunnen zijn met elke vrijwilliger. Want in elk huis woont wel een vrijwilliger die zich inzet voor “iets”. Wil je nou ook weten wat er gebeurt in Posterenk of in de andere dorpen in de Gemeente Voorst, maak je account aan op www.KijkindeKernen.nl en wordt volger van onder meer: Kijk in Posterenk. Tot in ons dorp, groetend Monika klein Haar DCP Posterenk.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Diploma uitreiking Veluws College

Twello- In een volle aula namen de leerlingen van het Veluws College Twello hun diploma in ontvangst. Met toespraken, een heus docentencabaret en veel muziek namen zij afscheid van hun school. Het werd een avond met een lach en een traan, maar vooral ook met een groet van de mentoren. Voor elke geslaagde was er een persoonlijk woord bij het in ontvangst nemen van het diploma.

“Volg je dromen en je hart, leef je leven, voel je vrij. Denk aan and’ren, maar maak zelf je levensplan. En als je ooit de moed verliest, denk dan terug aan dit moment, want dan weet je weer dat jij het kan.”
Op de melodie van het Koningslied werden de geslaagden door hun docenten toegezongen. En het was feest! Alle leerlingen kregen een ‘graduation cap’, zo’n Amerikaanse platte pet met een kwastje aan de zijkant. Aan het einde van de avond gingen die allemaal de lucht in en een gejuich steeg op. Blije vaders en moeders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes genoten mee.

Met grappen en grollen wisten Debbie Stojancic en Ellen Mollema als ‘Deb en El’ de zaal met toehoorders te boeien. Bijzondere situaties met leerlingen werden nog eens uitgebreid met de zaal besproken. Te laat komen, de bus missen, al een week zonder boeken toch het schooljaar starten, de komische vertalingen bij toetsen ... een verzameling van roddels en achterklap kwam tijdens de avond voorbij. Het werd haast een eigen versie van Boulevard. Beau van Erven zou trots geweest zijn op beide presentatoren. Bert Jansen, Marcella Scheper en Gerben verzorgden de muzikale omlijsting tijdens deze avond. Zelfs op het winnende songfestivalnummer van Duncan Laurence was een passende tekst gemaakt. Hanneke Engbers, Karin van de Westelaken, Karin Linthorst, Angelique Lankhorst en Judie Beumer vertolkten een eigen versie van het bekende ‘Busje komt zo ...’, verwijzend naar een aantal leerlingen die in het afgelopen schooljaar moeite hadden tijdig de juiste bus te nemen. Met een gevoelige vertolking van het Koningslied werd de avond afgesloten en gingen daarna de ‘caps’ de lucht in. Het was een mooie avond op het Veluws College Twello.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Campagne van Cleantech Regio zet de files op de kaart

Regio- Hoe blijft de regio bereikbaar? De Cleantech Regio hoort graag goede ideeën en lanceert daarom komende week de campagne ‘A50 een plek om bij stil te staan’. Met een karakteristieke caravan worden op onder meer carpoolplekken en parkeerplaatsen meningen opgehaald over de fileproblematiek op de A50. Het doel is om het belang van de A50 als cruciale verbinding tussen stedelijke regio’s op de kaart te zetten.

De focus voor de campagne ligt op het noordelijke deel tussen Apeldoorn en Zwolle. Maar in principe loopt de A50 van Zwolle naar Eindhoven. Cleantech Regio is benieuwd naar ervaringen van weggebruikers. Ze zoekt naar vernieuwende ideeën en mogelijke oplossingen voor een blijvend toegankelijke verbinding.

Laat je stem horen en maak kans op een zweefvlucht
Naast de caravantour langs de snelweg wordt er via Facebook een campagne gelanceerd om zo veel mogelijk reacties op te halen. Wil je zelf ook meepraten? Dat kan ook online via www.eenplekombijstiltestaan.nl. Onder alle ongezouten meningen wordt een zweefvlucht verloot.

Over Cleantech Regio
De Cleantech Regio is een ambitieuze netwerkorganisatie die streeft naar een energieneutrale regio in 2030. Mensen uit het bedrijfsleven, overheden en onderwijs- en kennisinstellingen werken samen aan een energieneutrale en circulaire economie en samenleving.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Nationale Modderdag

De Vecht- Bredeschool Antonius de Vecht deed ook dit jaar weer mee met de Nationale modderdag. De kinderen van Peuterspeelzaal Pinkeltje en unit A hebben samen ontdekt wat modder is en hoe je er mee kunt spelen.

Er was een blote voetenpad, de kinderen mochten moddersoep maken, bouwen met modder, takken en steentjes én schilderen met modder.

Spelen met natuurlijke materiaal is goed voor de ontwikkeling en wanneer kinderen vies mogen worden, neemt de kwaliteit van het spel toe. Ook stimuleert het de creativiteit en nieuwsgierigheid. Laat het je kind thuis ook lekker doen!

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Ina Hermsen neemt afscheid als juf

Twello- De laatste schooldag van het jaar wordt de laatste werkdag van juf Ina Hermsen van de Hietweide. Ze neemt na bijna 40 jaar juf te zijn geweest afscheid. Als klein meisje speelde Ina zoals zoveel kinderen schooltje met haar vriendinnen. Zij was dan altijd de juf. Nu, na bijna 40 jaar dienstverband, stopt haar droom van toen “Ik wil juf worden”. Een krachtige juf met humor, relaxed, geïnteresseerd en betrokken volgens collega’s, verlaat op 18 juli “haar school” de Hietweide.

Loopbaan
In 1979 studeerde Ina Schipper af als juf aan de PABO te Deventer. In haar studietijd liep ze stage op de openbare lagere school in Twello. De naam Hietweide bestond toen nog niet.
Ze hoopte hier ooit te komen werken. En die wens werd vervuld. Kort na haar afstuderen werd ze gebeld en kreeg ze voor één jaar een baan aangeboden. Geen eigen groep maar hulp geven aan leerlingen met extra behoeften. Ze gaf les op een plekje achter een gordijn. Hierna werkte ze twee jaar op de basisschool in Wilp-Dorp. Het leerlingaantal liep hier terug en daar Ina de laatst gekomen leerkracht was diende er van haar afscheid genomen te worden. Een regel uit die tijd. Zelf zegt ze daarover: “Een afscheid met tranen”. Gelukkig kon ze weer aangesteld worden op de voor haar zo bekende Hietweide.
In het begin werkte ze in de middenbouw. Niet haar meest favoriete groep. Ina’s hart ligt bij de bovenbouw. Toen haar dochter Renske werd geboren nam Ina zelf ontslag. In die tijd was dat een normale handelwijze, ontslag nemen bij zwangerschap. Moeder zijn was geweldig, maar het onderwijs werd erg gemist. Haar man Ton ging op vrijdag de zorg voor Renske op zich nemen. Misschien was hij wel de eerste vader in Nederland met een “papadag”.
Enthousiast keerde ze weer terug op de Hietweide. Ze verving de meesters van de bovenbouw ten tijde van hun ADV. Meesters, omdat toentertijd juffen in de bovenbouw zeldzaam waren. Ina haar droom werd werkelijkheid. Ze werd juf in de bovenbouw, één van de weinige juffen in Nederland in die groep. Ze stopte niet meer toen haar dochter Jinke werd geboren. Nog altijd is ze juf in de bovenbouw op de Hietweide.

Werktijden van juf Ina
Maandag en donderdag geeft Ina les. Ze is dan om 7.15 uur op school en keert huiswaarts om ongeveer 18.00 uur. Ze wil alles tip top voor elkaar hebben. En investeert graag “vrije” tijd. Ina vertelt dat ze al een aantal weken ook op de woensdagochtend aanwezig is en zelfs op enkele middagen. Je zou kunnen zeggen : “Vrijwilliger in haar eigen beroep”. Typerend voor haar inzet.

Rekenen en schoolkamp op Ameland
Ze vertelt extra te genieten tijdens de rekenlessen. Uitingen van “oh, zit dat zo“ en “heey het is gelukt” met daarbij een blij koppie, maakt dit vak geweldig. Met dezelfde glimlach vertelt ze over de 5 daagse schoolkampen op High Chaparrral op Ameland. Ze is ruim 25 keer mee geweest en wat haar betreft moet de laatste keer nog komen.

Onderwijsverandering
Prestaties, toetsscores werden steeds belangrijker. Ina: “Je moet niet proberen van iedereen een “professor” te maken. Waardeer in het kind waar het vooral goed in is. Genieten is belangrijker dan als maar meer wensen. Voor haar zelf betekende de veranderingen steeds meer administreren. Tijd die ze in het begin van haar loopbaan kon gebruiken voor directe onderwijs behoeften van haar leerlingen.

Juf Ina
Collega Arnold Voortman noemt Ina “de stille kracht van de school”. De kans om iets te vergeten is onmogelijk met juf Ina in de buurt. Ze is onmisbaar, een luisterend oor voor iedereen. Een echte “schat”.
Collega Hilde Klunder noemt Ina “een rots in de branding”. Ze werd duo collega van haar nadat de Wilpse Dijkschool gesloten werd. De motiverende woorden en de steun van Ina maakte van haar een bovenbouw leerkracht. De woorden “het komt goed en ze maken mij niet gek”, haar rust, kracht en prettige aanwezigheid zal door iedere collega gemist worden.

“De juf” in Ina blijft
Net geen 40 dienstjaren, toch kiest Ina ervoor die niet vol te maken. Tegelijkertijd vertelt ze dat ze volgend jaar nog wel hoopt mee te gaan naar Ameland. “Haar school” de Hietweide hoeft zich ook geen zorgen te maken bij ziekte van een leerkracht. Ze komt er graag voor terug. Een klas naar huis sturen! Juf Ina moet er niet aan denken!! Eigenlijk kun je zeggen: “Juf Ina maakt de 40 dienstjaren vast nog wel vol!

Toekomst
Het allerbelangrijkste is gezond te mogen blijven. Ina gaat genieten met haar man Ton, kinderen en haar vijf kleinkinderen. Samen met de caravan weg. Leuke dingen doen, daar hoort ook af en toe invallen bij op de Hietweide.

Afscheidsreceptie
Wilt u van juf Ina afscheid nemen, dan wordt u hartelijk uitgenodigd haar een hand te komen schudden op donderdag 18 juli van 14.45 tot 16.00 uur in de Hietweide.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

VoorleesExpress werkt

Twello- In gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress wordt de leesomgeving thuis en de taalontwikkeling van de kinderen verrijkt, zo blijkt uit een studie van de Erasmus Universiteit in opdracht van Stichting Lezen. Ouders gaan naar eigen zeggen vaker voorlezen en de boekenkennis en het verhaalbegrip van kinderen groeien.

Twintig weken lang wekelijks een voorlezer in huis
Bij ouders met een taalachterstand kan de leesopvoeding in de knel komen. Hierdoor lopen hun kinderen het risico om taalproblemen te ontwikkelen. Speciaal voor deze doelgroep is het leesbevorderingsprogramma VoorleesExpress. Bij dit programma worden via vrijwilligers voorlezen en andere taal-activiteiten geïntroduceerd in de gezinnen. De VoorleesExpressbereikt jaarlijks ruim 5.000 gezinnen met kinderen tussen de 2 en 8 jaar.

Ook bij de BibliothekenBrummen|Voorst helpen tientallen vrijwilligers enthousiast mee om het voorlezen bij “hun” gezinnen te stimuleren. Zowel de kinderen als de voorlezers genieten van het voorlezen. Voorlezer Yvette vertelt over haar bezoek aan Sanne: “Een kind in een boek gedoken vinden bij het binnenkomen van het huis – het is ons wekelijkse voorleesuurtje van de Voorleesexpress- is iets moois. Toch raakt het me; want een kind heeft uit zichzelf een boek gepakt en is zich gaan verdiepen in het verhaal erin. Ik ben zelf dol op verhalen horen en lezen. Ik kijk haar aan, ze geeft me haar boekje en ik begin voor te lezen.”

Vooruitgang in verhaalbegrip en boekenkennis
De onderzoekers keken naar woordenschat, verhaalbegrip, boekenkennis van het kind, intensiteit van voorlezen door ouders en betrokkenheid bij voorlezen door het kind.De resultaten wijzen uit dat de VoorleesExpress werkt. De kinderen gaan vooruit in verhaalbegrip en het aantal boeken dat ze kennen. Hun ouders gaan naar eigen zeggen bovendien intensiever voorlezen. De stijgende lijn in de boekenkennis van kinderen en het voorleesgedrag van ouders zet door nadat het programma na twintig wekelijkse bezoeken eindigt. Zowel nieuwe gezinnen als nieuwe voorlezers kunnen zich aanmelden. Er is grote behoefte aan voorlezers voor gezinnen in Eerbeek.

Kijk even op onze website: www.bibliotheekbrummenvoorst.nl of neem contact met ons op: brummenvoorst@voorleesexpress.nl

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Spullen verkopen op kinderkleedjesmarkt in Twello centrum

Twello- In Twello centrum wordt op woensdag 31 juli een kleedjesmarkt voor kinderen georganiseerd.

Tijd om kasten, laden, zolders, schuren op te ruimen en alles mee te nemen naar het Dorpsplein in het centrum van Twello. Want, wat jij niet meer gebruikt kan voor een ander nog zeer bruikbaar zijn. Op woensdag 31 juli start de verkoop om 10.00 uur. Vanaf 8.45 uur kunnen de spullen klaargelegd worden voor de verkoop. Om 14.00 uur eindigt de verkoop. Deelname is gratis. Er zijn meerdere grondplaatsen, maar vol is vol. Het is dus belangrijk niet te lang te wachten met opgeven. Op tijd opgeven voorkomt teleurstelling. Overgebleven spullen dienen weer mee naar huis genomen te worden

Aanmelden kan door te mailen naar promotiecommissie@intwello.nl

Vermeld bij de opgave naam, mailadres en telefoonnummer.

Geen spullen om te verkopen, kom dan gezellig kopen op woensdag 31 juli op het Dorpsplein in het centrum van Twello.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Jaarlijkse volksfeesten een geslaagd weekend voor iedereen!

Terwolde- Wat was het een geweldig weekend! Het bestuur van Stichting Volksvermaak Terwolde (SVT) wist het wederom voor elkaar te krijgen, om echt iedere dorpeling te verleiden om naar het feestterrein rondom de muziektent te komen. Het ‘voor een ieder wat wils’ klinkt eenvoudiger dan het is. ‘Daar is veel creativiteit voor nodig’ aldus het bestuur. Een ideale mix van aanbod en activiteiten, waarin de organisatie op een bijzondere wijze is geslaagd.

Zomerse kermis
‘De kermis van Terwolde’ – zoals het feest in de volksmond wordt genoemd – bestaat al ruim 50 jaren. Werd het feest destijds gehouden in de oogstmaand september, jaren geleden stapte men af van die traditie en werd gekozen voor de zomerse maand juli. Meer kans op goede weeromstandigheden, maar daarmee ook meer ruimte in de agenda voor de feestgangers, waar het in september dringen is in de weekenden. Het kwam de feesten ten goede, gezien de grote aantallen bezoekers welke de kermis jaarlijks trekt en waarbij de zomerzon een hoofdrol speelt.

Bestuur en vrijwilligers
Het bestuur van SVT is een fijne groep mensen, waarbij ervaring en een frisse kijk (oud & jong) prima samen gaan. Daarbij kunnen zij rekenen op een grote groep vrijwilligers die mede zorgt voor de barbezetting, de opruimwerkzaamheden als ook even dat oogje in het tentzeil houden. Daarvoor én daarna is er dan nog die groep mensen welke helpt met de inrichting van de tent en het terrein. Door die grote achterban is er ook veel betrokkenheid vanuit het dorp, het is ‘ons’ feestje. ‘Terwoldenaren bint een eigenzinnig volkjuh’ aldus een bezoeker. ‘Het is een dorp met karakter’ vult zijn buurman aan, waarbij ze beiden vol lof spreken over niet alleen dit feest, maar over de vele activiteiten in dit bruisende dorp aan de IJssel.

Anita Roetert; (t)rots in de branding
Ooit was ook zij een nieuweling in de organisatie, zondagmiddag werd er op feestelijke wijze aandacht besteed aan het feit, dat Anita al 30 jaren!! meewerkt aan alle festiviteiten. Een wervelwind en stuwende kracht, de altijd-aanwezige en daarmee een bekend gezicht voor iedereen. ‘Wat ze allemaal precies doet? Ik zou het écht niet weten’ en een van de jongste bestuursleden merkt ook zelf op, dat het tijd wordt om dat dan maar eens vast te leggen, naast alle draaiboeken en protocollen die er wel zijn. Buiten de feesttent hing een levensgrote poster van Anita, waarbij menig bezoeker zich maar wat graag met deze kanjer liet fotograferen.

Iedereen kan meedoen!
Het programma van de volksfeesten was dusdanig samengesteld, dat iedere bezoeker aansluiting kon vinden bij de feesten. Een spectaculaire discoavond met o.a. ‘Beatcrooks’, een goochelaarsochtend voor de jongste jeugd en aansluitend de traditionele playbackshow. Een Bandje Speciaal op de zaterdagavond, een ouderenlunch en bustocht op de zondagmiddag met als afsluiter samen kijken naar de voetbalfinale met live muziek. ‘En nu weer vooruit kijken en iets nieuws verzinnen voor volgend jaar’ aldus een aantal zeer betrokken bezoekers. Terwolde denkt mee over haar eigen feestje, hoe mooi is dat.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

GA Eagles oefent tegen Excelsior Rotterdam

Terwolde- Na een aantal zware trainingsweken en oefenpotjes tegen de lokale amateurs begint voor de Go Ahead Eagles dan eindelijk het echte werk. Trainer Jack de Gier verwacht dan ook flinke tegenstand voor de Deventer Adelaars in de wedstrijd Go Ahead Eagles - Excelsior Rotterdam. Deze wedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 12 juli a.s. op klein Milanello (De Woldermarck) te Terwolde. De aanvangstijd van deze wedstrijd is 19:00 uur en de kassa's gaan om 17:30 uur open. Entree jeugd tot en met 15 jaar € 3,00 entree 16 jaar en ouder € 7,00.

Excelsior
De ploeg uit Kralingen heeft een aantal belangrijke spelers moeten laten gaan o.a. Jerdy Schouten had onlangs een droomtransfer naar FC Bologna, Ryan Koolwijk naar AS Trencin,Jurgen Mattheij naar Sparta en Lorenzo Burnet en Desevio Payne beiden naar FC Emmen. Hiervoor in de plaats heeft de ploeg uit Rotterdam onlangs enkele nieuwe spelers aangetrokken o.a. ex eagle Sander Fischer van Vendsyssel FF, Joël Zwarts van jong Feyenoord,Thomas Verhaar van Ajax Cape Town,Siebe Horemans van AA Gent. Trainer van Excelsior is dit jaar Ricardo Moniz die de club trouw bleef ondanks de degradatie naar de Keuken Kampioen divisie.

Intermontage: Realisatie van complete interieurs
Het Intermontage Trainingskamp Go Ahead Eagles wordt dit jaar voor de 29e keer mogelijk gemaakt door Intermontage Leurink B.V. uit Terwolde. Als familiebedrijf geeft Intermontage vorm aan de identiteit van haar klanten. Haar medewerkers geven de oplossingen waarmee, in eigen huis, een compleet interieur gerealiseerd wordt, waarin klanten zich thuis voelen. Meer informatie over de wanden, plafonds en maatwerk interieurbouw die Intermontage levert, kunt u vinden op: www.intermontage.nl

Volgende wedstrijden in Terwolde
Vrijdag 19 juli Go Ahead Eagles – Αnorthosis Famagusta FC (Cyprus). Dinsdag 23 juli Go Ahead Eagles – FC Emmen. Zaterdag 27 juli Go Ahead Eagles – Al-Shabab FC (Saoudi Arabië). Aanvang alle wedstrijden 19:00 uur.

Parkeren
Rondom het sportcomplex is zowel aan de Kolkweg (hoek Bandijk) als aan de Molenweg een parkeerterrein gecreëerd. Hier kunt u gratis parkeren. Bezoekers worden dringend verzocht gebruik te maken van deze parkeerterreinen. U kunt het terrein van SV Terwolde vinden aan de Everwijnstraat in Terwolde (Gld.) www.svterwolde.nl

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

SV Twello neemt afscheid van docente Lisanne

Twello- In 2012 begon Lisanne Panhuis bij sv Twello als sportdocente. Ruim 7 jaar lang gaf zij op woensdagavond les aan twee damesgroepen ‘power circuit’. Inmiddels is Lisanne ook personal en medisch fitness trainer in Apeldoorn en onlangs heeft zij aangegeven haar werk niet meer te kunnen combineren met de sportlessen bij sv Twello. Heel erg jammer, maar wel begrijpelijk. Beide groepen hebben al die jaren genoten van haar leuke gevarieerde lessen, die iedere week weer op enthousiaste wijze werden gegeven. Ook de betrokkenheid van Lisanne bij een ieder en het regelmatig ‘een drankje doen in het sportcafé’ zullen de dames erg gaan missen. Hoewel Lisanne op woensdag 10 juli pas haar laatste les geeft, namen beide groepen op vrijdag 28 juni tijdens een gezellige barbecue al afscheid van haar. Daar werd ze door ‘haar’ dames goed in het zonnetje gezet. Bedankt voor al die fijne sportjaren, Lisanne. Volgend seizoen zullen de lessen doorgang vinden onder begeleiding van een andere docent.

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

DUIVENSPORT: Steffan Willems en Annet Jutten ongenaakbaar

Twello- Met drie vluchten op het programma was er afgelopen weekend voor iedere duivenliefhebber wat wils. De marathonduiven werden vrijdag gelost in Cahors (960 km), de dagfondduiven moesten weerkeren vanuit Chateauroux (680 km) en de junioren en snelheidsduiven kregen voor de tweede keer een vluchtje vanuit Maaseik (129 km) voor de kiezen.

Maaseik

Na een weekje verplichte rust begonnen de jonge duiven samen met de oude sprinters zaterdagmorgen om 08.20uur aan hun thuisreis. De weersvoorspellers hadden een noordwestelijk windje beloofd maar daarvoor liepen de snelheden veel te hoog op. In plaats van wind tegen leek het er op dat de duiven een handje geholpen werden. Met dus wel flink wat “west” in de wind was het bijna alles “Epse” wat de klok sloeg. Zowel bij de ouden als de jongen is het Steffan Willems die optimaal profiteert van de gegeven omstandigheden. Met een enorme snelheid valt er rond 09.40 uur een koppel van een stuk of 10 duiven op de klep. Deze koppel bestaat uit 3 oude duiven, goed voor plaats 1 t/m 3, en 7 jongen die plaats 1 t/m 7 innemen. Daarmee lijkt deze vlucht snel klaar. Bij de jongen is het uiteraard specialist Freek Wagenaar die in Voorst de duiven ook prima naar huis krijgt. Henry Oosterboer deelt hier en daar nog een klein speldenprikje uit. Bij de oude duiven is er meer variatie: op de Worp zijn het Hennie Beumer en Dick van Dijk die vroeg draaien. Albert Hendriksen (2x) en Jan Ketelaar zijn de overige top 10 spelers. Een supersnelle vlucht waarvan de 65 prijsduiven in een minuutje of 5 thuis waren.

Chateauroux

Op deze dagfondvlucht werden door 10 deelnemers 69 duiven ingezet. Ook nu weer deelname vanuit de regio. Herwin Dikkeboer (Bathmen) lost clubgenoot Gerard Bolink af als winnaar. Bram Scherpenzeel ziet een stijgende lijn. Over het eerste gedeelte van het seizoen was hij zeker niet tevreden maar met 8 duiven in de uitslag zal ook hij de toename van de forme met open armen ontvangen. Het was een taaie vlucht waarbij het bijna anderhalf uur duurde voordat de 18 prijsduiven gearriveerd waren.

Cahors

De marathonvlucht vanuit Cahors ging vrijdagmiddag om 12.30 uur los. De duiven vliegen dan tot in de avond, gaan ergens slapen en hervatten de reis de volgende morgen. Zo gemakkelijk als wij dat hier schrijven was et zeker niet. Zaterdagavond was er slechts 1 duifje in Twello gearriveerd. Bij Annet Jutten aan het Molenveld landde haar favorietje om 18.45 uur op de klep. Iedereen dacht dat het vanaf dat moment zou gaan lopen maar blijkbaar had het peloton een flinke achterstand opgelopen. Zondagmorgen werd er weer met volle moed post gevat om de thuiskomende duiven te verwelkomen. Na 2 duiven van gastspelers Arjan en Dave Zoetbrood uit Apeldoorn was het wederom Annet die een duif thuis kreeg. Zoetbrood is daarna weer aan zet waarna de naam van Annet Jutten 3 keer achter elkaar op de meldpagina verschijnt. Ze maakt een geweldige uitslag op een loeizware Cahors. De Comb. Nieuwenhuis klokt als negende een duifje. Bij het schrijven van dit verslagje was nog niet bekend wie beslag zou leggen op de laatste prijs, nummer 10.

Top 10 Maaseik jong: 1,2,3,4,5,6,7,10. Steffan Willems, 8,9. Freek Wagenaar

Top 10 Maaseik oud: 1,2,3,8,9. Steffan Willems, 4. Hennie Beumer, 5. Dick van Dijk, 6,10. Albert Hendriksen,7. Jan Ketelaar.

Top 10 Chateauroux: 1,4. Herwin Dikkeboer, 2,3,5,7. Bram Scherpenzeel, 6. Jan Ketelaar, 8. Gerard Bolink, 9.Comb. van Brummen, 10. Went v.d. Steeg.

Top 10 Cahors: 1,4,6,7,8. Annet Jutten, 2,3,5. Comb. Zoetbrood, 9. Comb. Nieuwenhuis, 10. ???

woensdag 10 juli

Deel dit bericht

Zomerfair bij OBS De Dalk

Klarenbeek- Afgelopen vrijdag 28 juni was het volop feest bij O.B.S. De Dalk. Dit jaar werd er voor de 1ste keer de Klarenbeekse Zomerfair georganiseerd, in plaats van de jarenlange Floralia. Het thema was vooral gebaseerd op zomerse sferen en spellen. En hoe kon het ook mooier met het weer van de afgelopen dagen.

Leerlingen waren in de klassen al drukdoende geweest om zelf spullen te maken voor de verkoop. Op de avond zelf was het plein mooi en gezellig in zomerse sferen ingericht. Kinderen konden zich laten schminken, de nagels mooi laten lakken. Je kon je haren mooi laten vlechten of opsteken bij Mariska’s Kapperstruck. An d’r Gevoel gaf je een heerlijke stoelmassage. De kinderen konden ook actief zijn op de fair door lekker te springen op het springkussen van Partyverhuur Klarenbeek. Maar er waren ook mooie prijzen te winnen bij het boogschieten. Kinderen mochten een lekker broodje bakken boven een kampvuurtje. Een rondje draaien aan het kleine rad, waarbij je zeker altijd prijs hebt is voor kinderen ook altijd leuk. Hoe leuk; onze eigen juf Ank was er met haar paarden. Zij maakte samen met de kinderen een rondritje door het mooi Klarenbeek. Ook voor de inwendige mens werd gezorgd door een heerlijke BBQ. Uiteraard was het rad van avontuur met supermooie kinder- en volwassen prijzen ook in trek. Aan het einde van de fair was de trekking van de verloting. Alle prijzen van de verloting kwamen van de Klarenbeekse ondernemers, zo werd het een echte Klarenbeekse Zomerfair. De winnende lotnummers kunt u vinden op facebookpagina van OBS De Dalk en op de internetpagina van school: www.dedalk.nl .

Graag wil de organisatie de Klarenbeekse ondernemers bedanken voor hun prijzen en de sponsoring daarbij! Mariska’s Kapperstruck, An d’r Gevoel en Partyverhuur Klarenbeek voor hun medewerking. Uiteraard ook alle kinderen, de leerkrachten van de school en alle hulpouders. Maar ook alle bezoekers aan de Klarenbeekse Zomerfair, want zonder was er geen fair. De opbrengst van de avond zal ten goede komen aan de kinderen van de school.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Jongerencontract? “Prima idee, na vijf jaar is het de beurt aan iemand anders.”

Twello- Het aanbod aan jongerenwoningen is beperkt in de gemeente Voorst. Ruim veertig woningen zijn toegewezen als jongerenwoning. De wachtlijsten hiervoor zijn lang. Om de doorstroom te bevorderen stelde woningcorporatie IJsseldal Wonen jongerencontracten op. Op een jongerenwoning zit een huurtermijn van maximaal vijf jaar, je behoudt wel je inschrijfduur. We vroegen Daan Hofland (24), eerste bezitter van een huurwoning via een jongerencontract, naar zijn mening.

Jongerenwoning

Op het Van Lith’s Erf staat een aantal woningen in een hofje opgesteld. Bij nadere inspectie blijken de woningen opgedeeld in appartementen. Veelal bewoond door jongeren, maar ook door volwassenen. Daan is sinds mei de trotse bewoner van een appartement op de eerste etage. De woning die hij met zijn vriendin bewoont, is knus en efficiënt ingedeeld. ”De vorige bewoners hebben goed nagedacht over de indeling, dus die hebben we zo gelaten. Het bevalt hier goed. Het complex is rustig. Iedereen gaat een beetje zijn eigen gang, er is geen overlast van rommel of geluid.

Met dank aan mijn vader stond ik op mijn achttiende ingeschreven bij de woningcorporatie. Ik had daar niet bij stilgestaan, tot ik het huis uit wilde. De eerste paar keer viste ik achter het net, maar bij deze woning had ik geluk. Daar was ik erg blij mee. Voor sommige van mijn vrienden is het wel zuur. Die zijn ouder, willen al veel langer zelfstandig wonen, maar hebben veel minder punten dan ik. Die hebben het nakijken. In Twello is weinig beschikbaar, iedereen vist in dezelfde vijver. Mijn vrienden willen ook hier wonen of op de Vang.”

Jongerencontract is een goed idee

De tweedejaars student Facility Management is duidelijk over het jongerencontract. “Ik had gelijk zoiets van ja, ik ben het er helemaal mee eens. Er zijn weinig woningen voor jongeren. Terwijl, je moet als gemeente je jongeren iets kunnen bieden. Anders trekken ze allemaal weg.

Commercieel huren is veel te duur, zeker voor een student als ik. Het is fijn dat ik nu hier kan wonen en na vijf jaar is het de beurt aan iemand anders. Het systeem is goed geregeld, want ik behoud gewoon mijn punten en spaar nu ook nog verder. Dus als ik over een paar jaar naar een grotere woning wil, kan dat. Maar ik hoop eigenlijk dat ik dan een baan heb en een huis kan kopen.”

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Wandelen in Klarenbeek

Voorst/Klarenbeek- Onder het motto “VoorstWandelt komt naar je toe deze zomer” staat op donderdag 4 juli een wandeling rondom buurdorp Klarenbeek gepland. Het plan is om het Klarenbeeksepad (een klompenpad) te bewandelen. In principe een route van 13 km, in overleg in te korten tot 10 km. Heerlijk wandelen in een prachtige omgeving met gezellige mensen.

Voorstenaren, Klarenbekers, wandelliefhebbers uit de hele omgeving: Lopen jullie mee?
Wanneer: 4 juli a.s. Hoe? Heel gemakkelijk: Vertrek (per auto) om 18.45 uur vanaf de Wiekslag, Tijmstraat in Voorst. Je kunt er ook voor kiezen rechtstreeks te gaan:
Vertrek is om 19.00 uur vanaf locatie Restaurant Pijnappel, Hoofdweg 55, Klarenbeek. Opgeven hoeft niet, wie mee wil lopen is welkom!

Actuele informatie zal te vinden zijn op onze Facebook-pagina @Voorstwandelt. Voor vragen kan gemaild worden naar voorstwandelt@hotmail.com

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Tropische Avondvierdaagse De Vecht

De Vecht- De rust in de Vecht, is na een week die in het teken stond van wandelen, teruggekeerd. Het actiecomité van V en L kan terug kijken op een geweldige 55ste wandelvierdaagse. De weergoden waren ons dit jaar enorm eigenlijk te goed gezind want het was een paar dagen tropisch warm, maar dat was van te voren bekend en iedereen had daarvoor ook z`n maatregelen genomen.

Genoeg drinken, luchtige kleding en kalm aan doen. Dit jaar waren er ruim 600 officiële inschrijvingen, iets minder dan afgelopen jaar, maar dat had mede te maken met de weersvoorspellingen,het kan ook te heet zijn! Maar daar speelden buurtbewoners weer mooi op in door op het moment van passeren de tuinsproeiers op de weg te richten en sommige bewoners hadden zelfs een poort gemaakt van sproeiers. Op de vrijdag avond werden de wandelaars zelfs opgewacht door een blusinstallatie van de vrijwillige brandweer van Terwolde. Na de stempelpost Groenstraat lagen over wel 50 meter brandweerslangen uitgerold, zodat er een lange waterboog werd gevormd waar de kinderen jubelend onderdoor renden, soms meerdere malen. Daarna werden de 10/15 km lopers nog opgefrist aan het Kerkepad in Nijbroek, wat idyllische plaatjes opleverde. Brandweer Terwolde dat was top. Het blijkt dat dus onze vierdaagse nog altijd aantrekkelijk is voor menig wandelaar en hiermee één van de grootste in de omgeving is. Het zijn vooral de scholen uit de Vecht, Teuge en natuurlijk Apeldoorn die zorgen voor de grote deelname. En ook Terwolde, de Beemte, en Nijbroek zijn al jaren te gast in de Vecht. Maar zeker ook steeds meer “losse” wandelaars weten het gemoedelijke dorpje te vinden, of het als een oefening zien voor de Nijmeegse Vierdaagse. De meesten lopen niet eens voor een medaille, maar sponsoren de organiserende club toch met een vrije gift, waarvoor bij deze hartelijk dank. De intocht met medewerking van het straatorkest De Heuischudders uit Emst. Afgelopen zaterdag rond 18.00 uur stonden op alle toegangswegen naar de Vecht files, en overal stonden V en L vrijwilligers klaar om alle auto’s naar een veilige parkeerplek te loodsen. Na de gelopen route werden de wandelaars naar het mooie V en L terrein geleid om daar hun medaille op te halen.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Project Tijdgravers laat monumenten vertellen

Twello- Afgelopen vrijdag presenteerden zeven teams met kinderen van de plusklas op basisschool de Wingerd in Twello een online speurtocht met unieke verhalen over zeven bijzondere locaties in het centrum van Twello aan een delegatie van de Oudheidkundige Kring Voorst. De afgelopen vier maanden zijn de kinderen van de middenbouw en bovenbouw plusgroep bezig geweest met een speciaal project over erfgoed in Twello. Het project Tijdgravers is een samenwerking tussen De Wingerd en de OKV.

Initiatiefnemer en vrijwilliger bij de plusklas Karen van Dongen licht toe: “Het idee ontstond vorig jaar na de tentoonstellingen van 200 jaar Voorst om op school onderzoek te gaan doen naar onze eigen lokale geschiedenis. Iets uitdagends, buiten de boekjes om.” Daar was wel lokale informatie bij nodig en die was beschikbaar bij de Oudheidkundige Kring. Samen met de enthousiaste OKV-vrijwilligers Fred van der Vegte en Auke Vlietstra is een draaiboek gemaakt en een serie informatiemappen met artikelen en veel oude foto’s.

Fred van der Vegte: “De OKV wil meer aandacht voor de persoonlijke verhalen van mensen over hun verleden. Zo komt de geschiedenis van plekken en gebeurtenissen nog meer tot leven. Dit project sluit daar wat ons betreft mooi op aan.” De leerlingen moeten dus zelf graven naar interessante oude verhalen en zijn gaan kijken hoe het er nu uitziet. Ze hebben een informatieve Tijdgravers-kaart op Google Mymaps gebouwd en deze gekoppeld aan verschillende websites. Auke Vlietstra: “De kinderen geven er echt hun eigentijdse draai aan, alle verhalen zijn anders en op verschillen manieren verteld: een liedje, hoorspel of filmpje. Ze kunnen straks zo aan de slag bij ons!”

En wat vinden de leerlingen zelf? “Het is vooral leuk omdat je het allemaal zelf mocht bedenken, maar ook wel moeilijk,” zegt de een. Een ander vult aan: “We zijn blij dat het gelukt is, want het was op het eind wel stressen om alle linkjes goed te krijgen!” Een andere groepje laat trots nog een keer live het waterorgel horen wat ze samen bedacht hadden als opdracht. Schooldirecteur Arjan Wierenga bedankt de OKV-ers en de hulpouders van de plusklas voor hun inzet en feliciteert de leerlingen: “Een goed project met een mooi resultaat waarbij jullie onderweg meer hebben geleerd dan inhoud alleen.”

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Meer dan 2000 taxatiedagen van oude boeken, bijbels en kaarten

Twello- Denkt u zeldzame boeken (bijvoorbeeld (staten)bijbels, oude (hand ingekleurde) atlassen, geïllustreerde werken, reisboeken, etc., handschriften, of documentatiemateriaal uit de Tweede Wereldoorlog, oude brieven, foto’s, ansichtkaarten of prenten in uw bezit te hebben?

Schroom dan niet om langs te komen voor een taxatie bij de in den lande bekende taxateur van oude boeken Arie Molendijk uit Rotterdam. Meer dan 2000 taxatiedagen heeft hij inmiddels op zijn naam staan. (14 juni kon dit helaas niet doorgaan door onmstandigheden.) Tot zelfs in Canada, de Verenigde Staten, Australie, etc. is hij op dit gebied een (internationaal) begrip. 1 december 2018 heeft hij zijn jubilleum van ruim 2000 taxatiedagen gevierd in de fraaie Oude Pelgrimvaderskerk in Delfshaven. De taxaties die hij verricht, zijn zo mogelijk gebaseerd op opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op recente veilingen. Jarenlang werkt hij al samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling. Twee jaar geleden was hij te gast in het Plantijn Moretus Museum in Antwerpen met 2 andere experts.

De taxaties vinden alleen plaats op onze taxatiedagen, dus niet middels foto’s, telefoon of per mail. Kosten voor een taxatie zijn 5 euro van 1 tot ca. 10 boeken of seriewerken. De taxatiekosten van grotere partijen/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot 50 euro. U krijgt altijd alle aandacht en uitleg. Een taxatierapport is zo nodig ook mogelijk, maar alleen voor waardevolle boeken met een waarde vanaf 200 euro en tegen een van tevoren afgesproken tarief.

U bent van harte welkom en wordt vriendelijk ontvangen in de bibliotheek op vrijdag 5 juli van 13.00 tot 16.00 uur. Zie onze site www.molendijkboeken.nl

Wij staan u heel graag te woord eventueel voor verkoop of inbreng voor de veiling. Iedereen is van harte welkom !!!! Nauwkeurigheid is onze kracht.

LAAT UW KOSTBARE BOEKEN NIET VERLOREN GAAN !!!! Een deskundige restauratie indien nodig is zeker op zijn plaats voor zeldzame boeken.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Rondleidingen in kasteel De Nijenbeek

Voorst- De Oudheidkundige Kring Voorst ondersteunt ook dit zomerseizoen weer de rondleidingen in De Nijenbeek. Om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen de kasteelruïne te bezoeken zijn er op de onderstaande data steeds vier rondleidingen: Zaterdag 20 en zondag 21 juli en zaterdag 27 en zondag 28 juli Zaterdag 10 en zondag 11 augustus en zaterdag 24 en zondag 25 augustus Zaterdag 7 en zondag 8 september en zaterdag 21 en zondag 22 september Zaterdag 5 en zondag 6 oktober en zaterdag 19 en zondag 20 oktober

U kunt kiezen uit een ochtendrondleiding (10.00 uur of 11.30 uur) of een middagrondleiding (13.30 uur of 15.00 uur). Via de link https://nijenbeekrondleiding.eventbrite.nl kunt u uw bezoek zelf plannen. Deze link is ook vinden op de contactpagina van kasteel De Nijenbeek: www.denijenbeek.nl waar ook veel informatie over de kasteelruïne en haar geschiedenis is te vinden. Eventuele vragen kunt u sturen naar rondleidingen@denijenbeek.nl. Bellen kan ook op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.30 uur tot 12.00 uur, tel.: 0571-277090, behalve tijdens de zomersluiting van 16 t/m 16 augustus.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

InBetween zingt in Eerbeek

Eerbeek- In 2009, het jaar dat Stichting MET haar 10-jarig jubileum vierde trad Gemengd Koor InBetween op in de Muziekkoepel Eerbeek. Hoog tijd dus voor een herhaling! Op 7 juli (precies 10 jaar later dus), aanvang 14.00 uur staat opnieuw een optreden gepland van het Brummens koor.

Onder leiding van dirigente / pianiste Tatiana Laryna wordt een vrolijk, luchtig en zomers programma gebracht. Voor ruim een uurtje leuke muziek, gezelligheid met een drankje in de pauze en na afloop van harte welkom Locatie: Muziekkoepel Eerbeek, ’t Hungeling in Eerbeek (bij Restaurant de Korenmolen).

Na dit optreden sluit InBetween het seizoen op 8 juli af met een gezellige avond om op 2 september weer te starten met de repetities voor onder meer het jubileumconcert 25 jaar InBetween op 28 maart 2020. Wie dat jubileumfeestje mee wil vieren is van harte welkom!
Voor meer informatie stuur een mail naar secr.inbetween@gmail.com

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Open dag kersenbongerd bij fruitkwekerij Klomp

Twello-

Op zondag 7 juli is de bongerd vrij toegankelijk voor geïnteresseerden. Er worden rondleidingen verzorgd waar op deskundige wijze wordt uiteengezet wat er nodig is de heerlijke producten te oogsten en er zal een pluktreintje rijden door de appels- en perenbongerd. Hierin kan worden plaatsgenomen om op een ontspannen manier deel te nemen aan de tour. Centraal staat deze dag het ruiken, proeven en voelen van al het moois wat de natuur te bieden heeft.

Uiteraard is er gelegenheid tot een heerlijk kopje koffie en verse kersenvlaai. Voor de kinderen zijn er kersenijsjes. Familie Klomp hoopt op een geweldige opkomst. Zij adviseren op de fiets te komen om parkeerproblemen te voorkomen. Voor meer informatie, kijk op www.fruitkwekerijklomp.nl.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Molenfeest een succes

Twello- Half mei organiseerden een groep buren voor de tweede maal het Molenfeest. Deze editie werd georganiseerd i.s.m. Stichting Behoud Havekesmölle, en gekoppeld aan de Nationale Molendag. Daarnaast werd er samengewerkt met Molen De Zwaan in Voorst, gezamenlijk werd er een speciale Molenfietstocht uitgezet, met prijsvraag. (winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen). Optredens van het Apeldoorns Smartlappenkoor en Cadenza, activiteiten voor de jeugd verzorgd door Scoutinggroep de Vundelaar, een minimarkt en nog veel meer. In de buurt gevestigde ondernemers leverden een financiële bijdrage, en ook de Twellose middenstand droeg haar steentje bij door het beschikbaar stellen van prachtige prijzen voor de loterij. Vrijwilligers uit de buurt bakten heerlijke taarten, die zij zelf met veel succes verkochten in de feesttent. Kinderen uit de buurt hielpen bij de snoepkraam en de creatieve bezigheden overdag. Door een avond flink feest te vieren zorgen de buren ervoor dat de benodigde faciliteiten bekostigd kunnen worden. Uiteindelijk is er op die manier € 1200,- opgehaald. Geld, dat ten goede komt aan (het behouden van) de Havekesmölle. Bovendien wist de Stichting behoorlijk wat nieuwe donateurs aan zich te verbinden. Er komt dan ook zeker een volgende editie: het Molenfeest staat gepland voor begin oktober 2020.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Peuters kinderopvang de Bongerd genieten van ModderDag

Terwolde- Op vrijdag 28 juni vond de jaarlijkse ModderDag plaats. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen wat modder is, hoe je er mee kunt spelen en wat de verbinding met de aarde voor hen betekent. ModderDag in Nederland wordt georganiseerd door IVN.

Bij Kinderopvang De Bongerd speelden de peuters intensief met modder, zand en water. Voor sommige peuters voelde het natte zand best gek maar andere peuters genoten van de modder. Op een wit laken mochten de peuters modder smeren en dat zag er gek uit. Ook metselden de kinderen met de modder op de rand van de zandbak en werden er moddertaartjes gebakken.

Kinderopvang De Bongerd is gevestigd in Educatief Centrum De Bongerd in Terwolde. Zij bieden kinderdagopvang, peuteropvang en voor – en naschoolse opvang. Na de zomervakantie hebben zij nog plaats voor peuters op de peutergroepen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jamilla van der Tol ( kinderopvangdebongerd@archipelprimair.nl of 0571291614. Of kijk op website https://www.debongerd-terwolde.nl

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Modderdag in Klarenbeek en De Vecht

De Vecht- Afgelopen week werd er weer nationale modderdag gevierd door Peuteropvang Klarenbeek en De Vecht. Op beide locaties werd er gezorgd voor een lekker vieze Modderdag! De kinderen konden onder andere schilderen met modder, zandtaartjes bakken, een blote-voetenpad lopen, grote sopbellen blazen en met heel veel water spelen. Het mooie weer maakte de dag extra mooi want nat en vies worden maakt dan helemaal niet uit! De kinderen zijn de hele ochtend lekker creatief en ontdekkend buiten bezig geweest. Het was een heerlijke dag, op naar volgend jaar!

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Het Kleurrijk doet mee aan de Modderdag

Twello- Vrijdag 28 juni werd de jaarlijkse Modderdag georganiseerd. Op die dag kunnen kinderen van kinderdagverblijven, bso’s en basisscholen allerlei spetterende activiteiten uitvoeren met aarde en zand: modder. Kinderdagverblijf Het Kleurrijk bleef niet achter, vies worden mag (moet)! Weg achter de laptop of spelcomputer… lekker naar buiten om samen te spelen. Het plezier staat hierbij natuurlijk voorop.

Alle ouders en kinderen zijn uitgenodigd om mee te komen spelen. Vele ouders en grootouders hebben hier gehoor aan gegeven. We hadden geluk met het weer. Buiten hadden de kinderen en de ouders alle mogelijkheid om verschillende activiteiten samen uit te voeren en te ontdekken. Het verschil voelen van tuinaarde en gewoon zand was een succes. Diverse bakjes werden gevuld. Er werd druk geroerd en uiteraard moest daar ook water bij. De kinderen hadden de mooiste fantasieën. Er werd soep gemaakt en ijsjes geschept. De kinderen leefden zich helemaal uit. Ook ouders stonden met hun blote voeten in de modder. Dat was natuurlijk een prachtig voorbeeld voor het kind om dit ook na te doen en te voelen. Het is geweldig om te zien dat sommige kinderen niet vies willen worden maar aan het eind van de ochtend waren ze dit totaal vergeten. Gewoon de modder pakken, er doorheen lopen, in het badje kruipen en lekker vies worden en echt ontdekken. Iedereen heeft enorm genoten van de relaxte sfeer, het kopje koffie en de gezellige activiteiten voor iedereen. Ouders, grootouders en medewerkers van Het Kleurrijk zelf hebben veel foto’s en video opnamen gemaakt. Er staat een gedeelte op de website. www.kdvhetkleurrijk.nl

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Slanina-Cesta Musikanten zoeken MAESTRO dirigent

Voorst- Wie wordt komende zaterdag de eerste Egerländer Maestro van Voorst? Tijdens het concert op Landgoed Beekzicht gaan de Slanina-Cesta Musikanten op zoek naar de eerste Voorster Maestro van de Egerländer kapel. Er zijn drie prominente Voorsternaren bereid gevonden om deze uitdaging aan te gaan om de Slanina-Cesta Musikanten te dirigeren. Ze zullen ieder een bekende polka en een wals leiden. Het werk van de Maestro’s zal door een deskundige jury worden beoordeeld. En dan is natuurlijk de vraag: Wie wordt de Maestro 2019?

Gezellige middag
Naast de Maestro’s kunt u de Slanina-Cesta Musikanten ook horen onder leiding van haar eigen dirigent Gerrit Lentink. Naast de Maestro’s-wedstrijd is er nog een primeur. Er worden een aantal nummers gespeeld, die door gemengd zangkoor Zingt den Heer onder leiding van Maarten Romkes worden meegezongen!

Beekzicht
Het Maestroconcert vindt plaats op zaterdagmiddag 6 juli in de gezellig ingerichte tent op landgoed Beekzicht aan de Rijksstraatweg 42 te Voorst. Het belooft een gezellige middag te worden met mooie Oostenrijkse- en Tsjechische volksmuziek en de nodige capriolen van de Maestro’s. Het concert begint om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur.

Ook Maestro worden?
Dit jaar zijn er door de Slanina-Cesta Musikanten zelf drie Maestro’s gevraagd. Maar misschien wilt u de kapel ook wel een keer dirigeren. Kom dan kijken en meld u alvast aan voor volgend jaar. Dan gaan we weer op zoek naar een nieuwe Maestro! Bent u benieuwd wie de kandidaten voor Maestro’s 2019 zijn? Kom dan naar het gratis toegankelijke landgoed voor het grote Maestro concert 2019!

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Lesdiner Hietweide bij Korderijnk

Twello- Groep 8 van de Hietweide heeft elk jaar een lesdiner bij Korderijnk in Twello. De kinderen waren keurig uitgedost in hun mooiste kleren. De heren liepen gearmd met hun tafeldame naar binnen om daar te genieten van een heerlijk viergangenmenu. De kinderen hielden zich keurig aan de etiketten en kregen allemaal hun diploma. Meer mooie foto’s staan op www.hietweide.nl

Slapen op school en bij de meester in de tuin

Op woensdag sliepen de kinderen op school. Ze speelden eerst verstoppertje door de hele Fliert en dat is best spannend. De volgende dag werden er tentjes opgezet in de tuin van de meester. Het leek een echte camping. De rest van de dag zwommen ze in de Ijssel, fietsten een fietstocht met de ouders en meesters en juffen. Ten slotte heerlijk slapen in de tentjes. Vrijdag naar het avonturenpark Hellendoorn. Het waren drie onvergetelijke dagen voor een hele leuke en bijzondere groep. De foto’s van deze nachten van 8 staan op www.hietweide.nl

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Rectificatie: Kermis Terwolde 5, 6 en 7 Juli

Terwolde- In het heetst van de strijd, wanneer de laatste puntjes nog op de i moeten worden gezet gaat er wel eens iets verkeerd. En zo kan het komen dat afgelopen week de advertentie voor de kermis in Terwolde toch nog foute informatie (namelijk van vorig jaar ) bevat. Uiteraard is de kermis dit jaar op 5, 6 en 7 Juli. En hoewel The Woof en DJ Jeronimo vorig jaar op zondag fantastisch werk hebben geleverd is dit jaar het podium aan Craton Scale. Maar de boodschap blijft het zelfde. Kom het weekend van 5, 6 en 7 juli naar Terwolde voor weer een enerverend feestweekend!!

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Hoe vind jij je weg..?

Regio- Hoe vind jij je weg..? Deze vraag staat centraal tijdens de gezamenlijke gezinsdienst van de streekgemeente Klarenbeek-Voorst-Wilp op zondag 7 juli a.s. in de kerk van Klarenbeek. Tijdens de dienst zal er aandacht zijn voor twee kinderen die de basisschool en daarmee ook de kindernevendienst plus gaan verlaten en straks na de vakantie nieuwe wegen zullen inslaan. Zijn er richtingaanwijzers.? Mensen die je helpen je weg te vinden..? Het Bijbelverhaal over de nog jonge Samuël zal op deze zondag centraal staan. Hij hoort een stem.. maar weet eigenlijk niet zo goed wie er tegen hem aan het praten is. Daar is wel een lijntje te leggen met de tijd van nu.. in de wereld van vandaag zijn immers zoveel stemmen en geluiden te horen.. Hoe vind je daarin je weg..? We nemen op deze zondag ook afscheid van kerkelijk werker Jacco Stijkel. Na de dienst is er gelegenheid om Jacco de hand te drukken en elkaar te ontmoeten. De ochtend wordt vervolgens afgesloten met een hapje en een drankje. Ben je jong of iets minder jong: zoals altijd staan de deuren van de kerk voor iedereen open. Van harte welkom om 10.00 uur in de kerk van Klarenbeek. Voorganger is pastor Wilma Steenbeek.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Twee keer goud voor Cadenza Twello

Twello- Afgelopen weekend hebben zowel het harmonieorkest als het slagwerkensemble van Cadenza Twello deelgenomen aan de internationale Musiktage van Rastede. Het harmonieorkest, onder leiding van Jorrit Laverman, nam deel aan de concourswedstrijden op dit open Europese kampioenschap en behaalde een keurige derde plaats in haar divisie met 84,83 punten met de vertolking van The Saint and the City en Pilatus: Mountain of Dragons. Het slagwerkensemble mocht zich winnaar noemen en behaalde in de hoogste afdeling de eerste prijs met 95,42 punten. Zij speelden o.a. het werk Prelude to Paradise. Voor beiden betekent dit een gouden medaille en voor het slagwerk zelfs goud met onderscheiding. dirigent Robert Houtkamp behaalde ook nog eens de eerste prijs als dirigent voor slagwerkensembles. Het was voor de eerste keer dat beide onderdelen van Cadenza Twello deelnamen aan hetzelfde muziekfestival. We hebben volop kunnen genieten van muziek maken in heel veel disciplines; van concertwedstrijden tot show- en marching- wedstrijden, overal was wat te doen. Het prachtige (soms net iets te hete) weer zorgde voor een ontspannen sfeer en als muzikanten kijken we dan ook terug op een zeer geslaagd weekend en een mooie afsluiting van het eerste lustrum.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Geslaagde scholieren in de bloemen bij Schoneveld Breeding

Twello- Het is inmiddels een jarenlange gekoesterde traditie om de geslaagde vakantiekrachten in de bloemen te zetten. Dit keer vond het voor de eerste keer plaats op de net geopende nieuwe locatie van Schoneveld Breeding, PlantXperience.

Vakantiekrachten die in de teelt werken en in de zaadproductie, en deze keer ook twee scholieren die in de zaadtechniek werken, én twee geslaagde collega’s die hun vakopleiding succesvol hebben afgerond. Alle reden voor een feestje dus.

Op de foto staan niet alle geslaagden, maar hierbij wel alle namen en felicitaties aan:

Tess de Bruyn, Loes ter Heerdt, Laura Maatman, Floor Schröder, Sjeel Huisman, Isabelle van Veldthoven, Ritchie Fransen, Bram de Vries, Joey van Gessel, Femke Vriend, Iris Teunisse, Lennart Kool, Ece Istik, Laurens van der Werff, Aycan Istik, Esmee Leerkes, Henk-Jan Keijzer, Hidde Talsma, Tycho Dellink, Julian Willemsen, Senn Junte, Noud Lagerweij, Joep Berends, Robin Berends, Harmke Broekhuis en Nadim Georges. (met teamleiders René Janssen, Bjorn Honshorst en Peter Rigterink)

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Geslaagd en goed bezocht event Hét IJssel Netwerk

Twello- Op 27 juni organiseerde Hét IJssel Netwerk haar jaarlijkse ondernemers event op haar thuisbasis ‘Linthorst Culinair’ in Twello. Dit jaar werd dat een inspirerende ochtend over marketing. Vier ervaren sprekers stonden garant voor een informatieve sessie vol praktische tips waar de bezoekers direct mee aan de slag konden. Tal van geïnteresseerden meldden zich aan en zo ontstond een verbindende ochtend voor en door ondernemers.

Vier puzzelstukken
Vier sprekers, vier presentaties. Gevisualiseerd door een puzzel in vier stukken voor iedere bezoeker. Stef Bloo (Claim your Aim) sprak over ‘echte verbinding met je klant’ en de diverse archetypen. Rode draad in zijn verhaal was de ‘why’ van elke ondernemer; waarom doe je wat je doet? Gevolgd door Rene Schipper (Fidene) die de ondernemers een scherp beeld gaf van de mogelijkheden, impact en invloed van sociale media. Arco Bergman (Conversie Marketeers) schetste feilloos hoe ondernemers aan de slag konden met de cijfers van Google Analytics als het gaat om online vindbaarheid. En tot slot wist Marieke van Dulmen (Marieke van Dulmen Fotografie) alle bezoekers te overtuigen hoe belangrijk passend beeld is voor de juiste uitstraling.

Positieve reacties
De vier sessies werden zowel binnen als buiten gegeven. Ondanks het frisse windje, bracht dit een leuke en informele sfeer. In combinatie met de praktische insteek van deze ochtend, de boeiende sprekers en de fijne locatie leverde dat zonder uitzondering positieve reacties op. Samengevat vonden de ondernemers het een leerzame ochtend in een fijne sfeer. Ter afsluiting werd iedereen van harte uitgenodigd om geheel vrijblijvend een tweewekelijkse bijeenkomst van Hét IJssel Netwerk te bezoeken. Het programma voor het nieuwe seizoen is weer veelbelovend. Aanmelden kan eenvoudig via info@hetijsselnetwerk.nl

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Leerlingen Veluws College krijgen gastles over jeugdjaren in de DDR

Twello- Het begint al bijna een soort van jaarlijkse traditie op Veluws College Twello te worden; Anja Fricke die een gastles verzorgt over haar jeugd in de DDR, het voormalige Oost-Duitsland. Afgelopen vrijdag 28 juni was het weer zover. De leerlingen uit de 2HV1-klas en de havisten van 2MH1 en 2MH2 kregen een afwisselend programma voorgeschoteld.

Anja Fricke: “Als kind leefde ik in de DDR. Op het moment dat de Muur viel, was ik 11 jaar oud. Dat maakt mij levend DDR-materiaal. Het is mijn passie om anderen over mijn jeugd te vertellen: mijn opvoeding, het schoolleven en het dagelijks leven in de DDR. Of dat verhaal jongeren aanspreekt? Jazeker. Vooral omdat Anja de geschiedenis tastbaar maak met persoonlijke documenten en typische voorwerpen uit het DDR-museum in Monnickendam.” Anja Fricke is verbonden aan het Duitsland Instituut dat onder meer gastlessen door ‘Zeitzeugen’ verzorgd.

In het eerste deel vertelde Anja over de deling van Duitsland van voor 1990 en feitjes, wetenswaardigheden en anekdotes over haar schooltijd en haar sport. Zo begonnen de leerlingen met de DDR-groet ‘Freundschaft’ die gebruikelijk was op scholen aan het begin van elke les. Mooi om te zien was dat Anja echt in haar ‘rol’ kroop als lerares in de DDR en dat ze daarbij ‘hamerde’ op de socialistische waarden uit die tijd. Zo toonde ze onder andere haar Jungpionier-outfit dat elk kind op de basisschool verplicht moest dragen. Ook had ze nog wat andere attributen uit de DDR meegenomen waaronder een rekenboek uit haar schooltijd waarin werd gerekend met ‘voorwerpen’ zoals tanks, bommen en geweren.

Het tweede deel van de gastles bestond uit een drietal opdrachten voor groepen leerlingen waarbij de nadruk lag op het ‘verkrijgen’ van een zgn. Urkunde. In de DDR was het namelijk heel gebruikelijk dat het regime de mensen beloonde met de ene na de andere onderscheiding. In het kader van de ‘socialistische staat’ waarbij het collectief centraal stond, was er voor elke werkzaamheid wel een oorkonde.

De opdrachten die de leerlingen moesten maken waren bijvoorbeeld het beantwoorden van een aantal vragen waarbij ze steeds ‘socialistische’ termen moesten gebruiken zoals ‘Je bent verplicht van de staat te houden, meer nog dan van je familie’. Ook moesten de leerlingen een socialistisch gedicht voordragen. Uiteindelijk bleek een groepje meiden de beste ‘presentatie’ te hebben en zij mochten dan ook de ‘Urkunde der DDR’ in ontvangst nemen, persoonlijk getekend door Anja Fricke.

Uit de reacties na afloop bleek dat de gastles erg geslaagd was hoewel sommige leerlingen duidelijk moesten wennen aan de ‘strenge’ Anja. Juist doordat zij in haar rol bleef, konden de leerlingen goed ervaren wat het is om eigenlijk niet je eigen mening te mogen uiten in een politiek systeem, zoals dat van de voormalige DDR. Anja was op het einde dan ook heel duidelijk in haar mening: Een regime mag jou nooit het ‘zwijgen’ willen opleggen, hoe socialistisch of democratisch deze ook moge zijn. Met een indrukwekkende ervaring en veel om over na te denken sloot Anja een bijzondere ochtend op het Veluws College Twello af.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Eerste landelijke zonnekijkdag op Volkssterrenwacht Bussloo

Bussloo- Op zondagmiddag 7 juli opent de Volkssterrenwacht Bussloo overdag speciaal haar deuren voor de eerste landelijke zonnekijkdag. Deze dag – landelijk georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde KNVWS - staat geheel in het teken van onze zon. De bezoekers krijgen de mogelijkheid om naar de zon te kijken met de zonnetelescoop en in een multimedia-presentatie wordt uitleg gegeven over ons zonnestelsel.

De zon is vanaf de aarde de dichtstbijzijnde ster en zo helder dat hij niet zonder speciale hulpmiddelen kan worden waargenomen. Maar met een zonnetelescoop kan van dit boeiende hemellichaam genoten worden en wordt de zon een gasbol met zonnevlekken en zonnevlammen. Deze zijn met de speciale zonnetelescoop van de sterrenwacht goed waar te nemen, mits het helder weer is en de zon helder aan de hemel staat.

Alex Scholten neemt in de zaal van de sterrenwacht de bezoeker aan de hand van een multimediapresentatie mee in de wereld van de zon en het zonnestelsel waarvan ook onze aarde deel uitmaakt. Hij legt uit waar de zon zijn brandstof vandaan haalt, hoe het zonnestelsel is ontstaan en dat de zon ons veel leert over al die andere sterren die ’s nachts zichtbaar zijn.

Ook aan de jeugdige bezoeker is gedacht; speciaal voor hen worden er een aantal leuke wetenschappelijke proefjes gehouden waarin licht en zon centraal staan. Dus mocht het met het zonlicht tegenvallen, dan nog is een bezoek aan de sterrenwacht leuk en leerzaam.

De sterrenwacht is geopend van 14.00 tot 17.00 uur en de multimedia- presentatie begint om 14.30 uur.

Naast deze speciale zondagmiddag is de sterrenwacht ook gedurende de zomermaanden iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht en bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken. De zaal is elke vrijdag open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze. Parkeren is gratis op de parkeerplaats voor de boerderij.

Het actuele programma is te vinden op website www.volkssterrenwachtbussloo.nl. Staat er een sterretje bij de voordracht, dan is de lezing ook voor het jonge publiek geschikt en is voorkennis niet nodig. Kijk ook op http://www.facebook.com/VolkssterrenwachtBussloo of bel (0571) 262006.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

‘We kunnen niet zonder windenergie’

Regio- Windenergie is schoon, goedkoop en onuitputtelijk. Als we als regio de klimaatdoelen serieus nemen, dan zullen we er gebruik van moeten maken. Dat is de overtuiging van IJsselwind en van Waterschap Rijn en IJssel, gezamenlijke initiatiefnemers van de drie geplande windturbines tussen Zutphen en Eefde-West. Maar ze vinden het wel absoluut noodzakelijk om de hinder voor de omwonenden zoveel mogelijk te beperken en de omgeving serieus te laten delen in de opbrengst.

Antoinet van Helvoirt heeft in haar werk als heemraad van het waterschap heel direct te maken met de gevolgen van klimaatverandering. ‘De extreme droogte van vorige zomer, de enorme piekbuien. Dat raakt het waterschap in de ziel. Het risico op wateroverlast en watertekorten loopt op door de klimaatverandering. We willen echt onze bijdrage leveren aan het tegengaan en beperken van klimaatverandering door energieneutraal te gaan werken. Dat doen we door energiebesparing maar ook door zelf duurzame energie op te wekken op onze zuiveringen, met zonnepanelen en met wind.’

Pluspunten ten opzichte van de zon
Van Helvoirt: ‘Windenergie is een efficiëntere techniek dan zonne-energie. Bovendien legt een windturbine een aanzienlijk minder grote claim op het landschap dan een enorm grondoppervlak met zonnepanelen. En mocht er over 20 jaar een betere nieuwe techniek beschikbaar zijn, dan kun je zo’n windturbine gemakkelijk opruimen en is het landschap weer intact.’

IJsselwind is een samenwerkingsverband van de burger-energiecoöperaties van Zutphen, Brummen, Voorst en Lochem. Maarten Delen zit in het bestuur van IJsselwind namens LochemEnergie. Hij ondersteunt het betoog van Van Helvoirt met concrete cijfers: ‘Als je met zonnepanelen de energie zou willen opwekken van 3 windmolens, dan moet je 30 tot 40 hectare grond volleggen met panelen. Ook de recyclekosten van de materialen ligt bij windturbines veel lager. Bovendien heb je geen last van dag en nacht en van zomer en winter. Dat zijn allemaal pluspunten van windenergie.’

Verantwoordelijkheid niet afschuiven
Uitgangspunt van de lokale energiecoöperaties is zélf verantwoordelijkheid voor de energietransitie nemen. Delen: ‘Niet afschuiven op anderen, maar kijken naar wat we zélf kunnen doen. De eerste resultaten hebben we als coöperaties geboekt met zonne-energie, maar alleen daarmee gaan we het bij lange na niet redden. Het gaat om een slimme mix van besparen en duurzame energiebronnen. Windenergie is daarin onmisbaar. Wat LochemEnergie betreft zullen er ook op andere locaties in Lochem en de Stedendriehoek windmolens gerealiseerd moeten worden.’

Intensief overleg met omwonenden is een absolute vereiste, dat is voor beide initiatiefnemers vanaf de allereerste planvorming het uitgangspunt geweest. Van Helvoirt was zelf voor het waterschap aanwezig bij de eerste buurtgesprekken om de zorgen van burgers te bespreken. Dit overleg vindt inmiddels plaats in het Bewonersplatform en de Omgevingsadviesraad. ‘Wij willen er alles aan doen wat in ons vermogen ligt om overlast door geluid en slagschaduw te verminderen of weg te nemen’, zegt Van Helvoirt. ‘Zo is er een wettelijke norm dat je een bepaald aantal uren slagschaduw mag veroorzaken op een venster. Wij hebben gezegd: we streven naar nul uren slagschaduw. Dan maar wat minder opbrengsten.’

Geen winstoogmerk
Maarten Delen: ‘IJsselwind en het Waterschap gaan niet uit van wat moet, maar van wat in redelijkheid en goed overleg mogelijk is. Natuurlijk is niet iedereen blij met de windturbines in de directe omgeving. Dat is ook zo bij de aanleg van een nieuwe weg, een nieuwe wijk of een uitbreiding van het spoor. Maar we doen er samen met het waterschap alles aan om mensen tegemoet te komen. En we zijn heel blij dat ondanks de meningsverschillen de tegenstanders met ons in gesprek blijven.’

Van Helvoirt: ‘Als we als waterschap lasten naar een gebied brengen, willen we ook een deel van de lusten bij de omwonenden laten landen. Wij zijn geen commerciële partij die gaat voor zoveel mogelijk winst. Wij gaan voor de maatschappelijke winst. Daarom delen we, net als IJsselwind, 20% van de opbrengst met de omgeving. De komende maanden wordt met de direct omwonenden verder gesproken over de hoofdlijnen van een regeling voor de bewoners en het gebied. Op basis daarvan worden de details van de bewoners- en dorpenregeling verder uitgewerkt met het Bewonersplatform en de Omgevingsadviesraad.

Delen: ‘Als energiecoöperaties is ons belangrijkste doel lokaal duurzame energie opwekken. Een fors deel van de opbrengst van de windenergie is voor de omwonenden. Het overige geld verdwijnt zeker niet in de zakken van aandeelhouders. De energiecoöperaties gebruiken het voor nieuwe duurzame initiatieven. Onze leden hebben daarin het laatste woord.’

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Galerie De Statenhoed presenteert Dubbelexpositie: beelden en schilderijen

Twello- Vanaf 5 juli tonen Peter Kock (beeldhouwer) en Veronica Berkvens, (kunstschilder) hun werk voor het eerst samen in Galerie de Statenhoed, Dorpstraat 11a te Twello. De feestelijke opening is op zaterdag 6 juli om 15.00 uur. De tentoonstelling duurt van 5 juli t/m 28 juli 2019 en is te bezoeken tijdens de openingstijden van galerie de Statenhoed op vrijdag van 15.00-18.00 uur, zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur.

Het idee voor deze expositie ontstond omdat schilderijen en aquarellen aan de wand en beelden in de ruimte een interessante combinatie kunnen vormen; Spannend voor de kunstenaars, boeiend voor de toeschouwers. Bovendien biedt galerie De Statenhoed hiervoor een mooie ruimte.

Voor Peter is de vorm van de steen het basisplan voor het uiteindelijke beeld. Doorgaans is de natuur, zoals de dierenwereld, het grondbeginsel. Hij werkt met diverse steensoorten, zowel hardere als zachtere, en combineert deze zo nu en dan met andere materialen. Zijn werk kan zowel binnen als buitenshuis worden gepresenteerd.

Veronica tekent, schildert al haar gehele leven. De natuur, vaak ook met bebouwing, zijn aanleiding voor het verbeelden van vaak verlaten plekken in alle weersomstandigheden en seizoenen. Tegenwoordig doet zij dat ook in combinatie met vogels en soms andere dieren. Ze houdt ervan eerst te tekenen in de natuur, en daarna met het materiaal als basis te verwerken tot een schilderij.

Deze veelbelovende kunstenaars nodigen het publiek uit om kennis met hen en hun werk te komen maken. De schilderijen en beelden spreken voor zich. Een ieder interpreteert, ervaart beeldend werk op een persoonlijke manier. Zij hopen u een aanleiding te geven om verder te fantaseren en te dromen.

Voor de vakantiegangers is het wellicht een tip om ook later in het jaar deze expositie nog te bekijken in Galerie Steenwijk te Steenwijk en Galerie de Kunstbrug te Oldenzaal.

Nadere informatie via: www.pekock.nl , www.veronicaberkvens.nl en voor informatie over de expositie en locatie www.kunstkringvoorst.nl

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Diamanten paar Kamphuis gaat rustig door…

Terwolde- Het echtpaar Steven en Annie Kamphuis-Noordkamp heeft vorige week in Terwolde haar diamanten huwelijksfeest gevierd. Een mijlpaal die niet zovelen mogen beleven, maar de beide echtelieden zijn duidelijk van plan om in hun eigen tempo er nog een mooi vervolg aan te geven. Burgemeester Penninx van de gemeente Voorst kwam het paar feliciteren met deze dag en wist in no time bij beide echtelieden het verleden weer levendig te maken. De relatie is, zoals dat in het verleden zo vaak gebeurde, tot stand gekomen tijdens de kermis. Na jaren samen optrekken, kon er eindelijk getrouwd worden en die dag, die pas gisteren leek, blijkt nu al weer zestig jaar geleden. Het echtpaar heeft, zoals dat gebruikelijk is, de nodige ups en downs gekend, waarbij het verlies van een zoon door een noodlottig ongeval er absoluut het hardst inhakte.

Het paar heeft in de loop van de tijd een aantal opmerkelijke passies uitgeoefend. Natuurlijk weten alle oudere dorpsgenoten dat beiden in het verleden toonaangevende kwekers van dahlia’s en fuchsia’s waren. Dat zij in beide categorieën ooit Nederlands kampioen zijn geweest is al minder bekend, maar dat zij ook enkele nieuwe dahlia rassen hebben ontwikkeld, waarvan o.a. de variëteit “de Woldermarck” op de markt is verschenen is toch maar bij weinigen blijven hangen. Steven Kamphuis vindt het jammer, dat “de Woldermarck” dahlia inmiddels niet meer in het verkoopsegment gevonden wordt. Mooi is het dat beide echtelieden in de loop der jaren hun passie voor bloemen en planten (ook eetbare) hebben gedeeld. Waar in het verleden Steven in het groeiseizoen het voortouw nam en Annie trouw volgde met aanvullende werkzaamheden, zijn tegenwoordig de rollen min of meer omgekeerd, maar één ding is onveranderd, de tuin ligt er nog altijd spic en span bij. Een andere grote drive van het paar is de sportvereniging Terwolde en dan met name de voetbalafdeling. Waar zij jarenlang aan de Everwijnstraat hebben gewoond, met uitzicht op velden en kantine, kortom het hele reilen en zeilen rond de sportvereniging, wonen zij nu al weer geruime tijd aan de andere zijde, inderdaad van de velden van de club. Bij wedstrijden hoeven zij niet aan de lijn te staan, vanuit hun raam hebben zij breedbeeld zicht op alle acties op het veld.

Beide echtelieden zijn gezegend met drie kinderen, waarvan er één zoals gemeld, jaren terug is verongelukt. Daarnaast komen zes kleinkinderen en inmiddels twee achterkleinkinderen het leven van opa en oma levendig houden. Annie Noordkamp is geboren in Hengforden bij Olst, terwijl de wieg van Steven Kamphuis op de Blankemate in Nijbroek stond. Steven is na enkele jaren grotendeels in Welsum opgegroeid en na hun huwelijk hebben zij op verschillende plaatsen in Terwolde gewoond. Steven heeft gewerkt in de coöperatieve zuivelfabriek in Terwolde, totdat daar de deur dicht ging. Hij had als melkontvanger veel contact met allerlei mensen uit de regio en bleef, prater als hij was en is, goed op de hoogte van alles wat er in de omgeving speelde. Thuis kon er eigenlijk niet zoveel mis gaan leek het, want Annie is meer dan 25 jaar actief lid geweest van de Terwoldse afdeling van de EHBO, een vereniging die hen óók nog steeds zeer na aan het hart ligt.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Brandweer Tewolde schiet te hulp tijdens vierdaagse De Vecht

De Vecht- Afgelopen week was de avondwandelvierdaagse in De Vecht en met deze tropische temperaturen in het vooruitzicht kwam de vrijwillige Brandweer Terwolde met het geweldige idee om langs de routes voor verkoeling te zorgen met de “gele slangen” met gaatjes, zgn nozzles, wat zorgt voor een gesloten waterscherm over een aantal tientallen meters. Eerst voor de wandelaars op de 5km, en daarna op de route waar de 10 en 15 km van elkaar splitsten aan het Kerkepad in Nijbroek. Dat leverde niet alleen verkoeling maar ook fantastische plaatsjes op in idyllische omgeving. Brandweer Terwolde bedankt.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Brand tijdens bestrijden van mieren met spiritus

Twello- De brandweer moest afgelopen donderdag aan het einde van de middag uitrukken naar een woning aan de Bommerij in Twello. Bewoners hadden met spiritus enkele mierennesten proberen te bestrijden in de berging. Nadat de brandbare vloeistof was aangestoken liep dit klusje behoorlijk uit de hand. De rook sloeg door naar de spouwmuur. Spiritus geeft blauwe vlammen en was daardoor lastig zichtbaar. De brandweer was met enkele wagens en een hoogwerker aanwezig. Uit voorzorg werden drie van de vier woningen ontruimd. De brandweer had de situatie binnen een uur gelukkig onder controle. Burgemeester Jos Penninx was bovendien snel ter plaatse. Hij werd door de hulpdiensten bijgepraat over het incident in zijn straat. Over verdere schade door de brand is niets bekend.

woensdag 3 juli, foto door Pascal Esselink

Deel dit bericht

Beekzicht concert met Fanfare Voorst en Vaassens Fanfare Corps

Voorst- Zondag 7 juli is de 4e editie van het Beekzicht Concert in Voorst. Een parkconcert door het Fanfare Korps Voorst en het Vaassens Fanfare Korps. Dit unieke concert wordt een fijne combinatie van natuur en lichte muziek!

Het Voorster fanfare orkest staat onder leiding van Alfred Willering. Het orkest zal het publiek trakteren op een licht en gevarieerd muziekprogramma waaronder twee medleys uit de films ‘The Polar Express’ en ‘Frozen’. Een prachtig licht concertwerk ‘Excalibur’. Ook is er Klezmer- en Jazzmuziek te horen in twee swingende composities. Rocken doet het fanfare orkest met Innuendo van de Engelse band Queen.

Traditiegetrouw zal ook de ‘Bosch van Rosenthal Marsch’ te horen zijn. Dit muziekstuk is gevonden in het familiearchief van jonker Bosch van Rosenthal, de grondlegger van Stichting Beekzicht Voorst. De oorspronkelijke compositie is voor piano geschreven en inmiddels voor fanfare bewerkt door haar eigen dirigent Alfred Willering. Een unieke mars voor het dorp Voorst die je zeker gehoord moet hebben!

Als speciale gast musiceert het Vaassens Fanfare Corps onder leiding van Patrick Dieperink. Op het programma staat onder meer het feestelijke muziekstuk ‘Van Oranje’ en filmmuziek uit Planes. Swingende Latin muziek met trompetsolo en muziek van Coldplay, Bløf, Lou Bega met Mambo nr 5. George Bakers ‘Little green bag’, ‘Bad Leroy Brown’ en ‘Nights in White Satin’ van de Britse band The moody blues.

Fijne mix van natuur en lichte muziek

Het belooft een gezellige middag met fanfare klanken te worden. Het concert op zondag 7 juli begint om 14:00 uur.

De overdekte concertlocatie op Landgoed Beekzicht is te vinden aan de Rijksstraatweg 42 in Voorst en is vanaf 13:30 uur toegankelijk voor het publiek. Er is parkeergelegenheid in de omgeving. Het concert is gratis te bezoeken. Na afloop van het concert is er gelegenheid voor een drankje en om het landgoed te verkennen.

Een evenement op een unieke locatie in het dorp Voorst dat je zeker niet mag missen! Graag tot ziens tijdens het Beekzicht Concert 2019!

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Voorster T.C. Heren dubbel 17+ KAMPIOEN

Voorst- In 2017 was het team eerste geworden in de 4de klasse van de woensdagavond zomercompetitie in een kleine poule van vier ploegen en werd promotie gemaakt naar de 3de klasse. Helaas verliep die competitie in 2018 niet al te best en eindigede het team als 6de in een competitie van zeven teams. Terug in de 4de klasse afdeling 3 was er dit jaar een competitie met acht teams en kwamen er twee nieuwe spelers in het team Aron de Haan en Rob Tempert.

De eerste twee wedstrijden werd er tweemaal gelijk gespeeld tegen Ugchelen 2 en De Maten 2, maar in derde wedstrijd kwam de ommekeer. Uit tegen Tepci2 uit Apeldoorn was het duidelijk wie de sterkste was en werden de partijen zeer eenvoudig gewonnen, de laatste herendubbel ging zelfs 0-6 en 0-6 naar het team uit Voorst. De volgende tegenstander, Wapenveld 1, stond aan het begin van de vierde ronde boven aan met twee winstpartijen en één gelijk spel en dit was een sleutel wedstrijd voor de koppositie. De eerste herendubbel werd gewonnen in de supertiebreak door de heren Rob en Johan Tempert, na de eerste set te hebben verloren met 4-6. En ook de tweede dubbel was met 6-3 en 6-4 voor de heren uit Voorst. Aldus 2-0 halverwege. Partij drie was duidelijk voor Voorst, maar in de vierde dubbel sputterde Wapenveld 1 nog hardnekkig tegen. Met 10-7 werd de spannende supertiebreak door Voorst gewonnen wat betekende dat de koppositie door Voorst was overgenomen dankzij een overtuigende 4-0 overwinning. Alleen Ugchelen 2 had dezelfde resultaten als de Voorster T.C., maar met twee winstpunten minder. Ronde 5 en 6 werden ook gewonnen door de mannen uit Voorst die in een lekkere flow zaten en het geheel kon in de laatste wedstrijd van het seizoen thuis aan de Beelelaan te Voorst bekroond worden.

Warm

Het was een warme avond afgelopen woensdag 26 juni 2019, temperaturen die de tennisliefhebbers kennen van het Grandslamtoernooi aan de andere kant van de wereld; de Australian Open. En omdat Ugchelen 2 het had laten afweten in de vorige twee ronden was één punt tegen Beekbergen 2 voldoende voor een verdiend kampioenschap. Maar Voorst 1 wilde nog één keer vlammen en overtuiging uitstralen, liet zich niet gek maken door de temperatuur en ging dus voor de volle winst. En wat voor een afsluiting van het seizoen werd dat. Voorst won ook in de zevende ronde en wel met een veelzeggende 4-0 overwinning. De mannen zijn weer kampioen in de 4de klasse woensdagavond zomercompetitie met als uitblinkers Guido van Heuvelen (14 gespeeld 13 gewonnen en 1 verloren) en Aron de Haan (10 gespeeld en 10 gewonnen).
Knap gedaan heren en van harte gefeliciteerd. Volgend jaar in de derde klasse zal er weer gespeeld worden om lijfsbehoud, maar als de mannen doorgaan zoals ze zijn dit jaar geëindigd dan kunnen de tegenstanders hun borst vast nat maken, want met de Voorster T.C. hebben ze er een geduchte tegenstander bij.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Nieuwe tenues Go Ahead Eagles: Ode aan voetbalhoofdstraat van Nederland

Welkom in de Voetbalhoofdstraat van Nederland! Dat is bij Go Ahead Eagles het thema van de tenuelancering ‘19/’20. Go Ahead Eagles speelt dit seizoen in tenues die samen een ode vormen aan de Vetkampstraat.

En dat is niet zomaar: het seizoen 2019/2020 is namelijk de 100e jaargang die de club speelt op de plek die sinds jaar en dag bekend staat als de Vetkampstraat. In de lanceringsvideo van de nieuwe wedstrijdtenues op www.ga-eagles.nl is er een hoofdrol weggelegd voor de supporters die samen de omgevallen stadionmuur in ere herstelden.

Jubileum
Zowel op het thuis- als uitshirt wordt melding gemaakt van het heugelijke jubileum dat Go Ahead Eagles dit seizoen viert. Daarnaast is de kleurstelling van het uittenue een ode aan de Vetkampstraat, met de gouden tinten voor dit ‘dubbelgouden’ jubileum. Het stijlvolle zwart-antraciete tenue krijgt een sportieve uitstraling met het grafische zigzagpatroon. Bovendien is het een subtiele verwijzing naar de adelaar.

Ornamenten
Op de linkerflank van de shirts prijken twee rood-gele ornamenten die onlosmakelijk zijn verbonden aan de Vetkampstraat. Allereerst de term ‘Home of Football’, die prijkend op de gietijzeren toegangspoort van het stadionterrein een belangrijk onderdeel vormt van het straatbeeld. Daarnaast het klassieke beeld van de adelaar op de bal, die onder meer na sluiting van de kassahokjes in de stadionmuur lange tijd op de panelen te zien was. Deze is ook terug te vinden op de klassieke kousen. Tevens is het gehele thuistenue voorzien van een subtiele, maar krachtige gele lijn op de onderkant van de short, in de omslag van de kous, aan de onderzijde van de mouw en in de ronde kraag.

Roots
Last but not least keert de Deventer skyline na een jaar afwezigheid weer terug op het thuisshirt van Go Ahead Eagles, ditmaal onderaan de rug. Met het thuisshirt keert Go Ahead Eagles sowieso terug naar zijn ‘roots’. Met uitzondering van seizoen 2018/2019 is het thuisshirt sinds 2014 rood met een gele, verticale baan in het midden. Zoals het shirt ook was in 1920 ten tijde van de verhuizing naar de plek die we nu kennen als de Vetkampstraat…

Pre-order
De tenues zijn vanaf heden te bestellen via een speciale pre-order (https://shop.ga-eagles.nl/collections/tenue-19-20). De bestellingen worden vanaf 10 juli verstuurd. Vanaf de Open Dag op zondag 14 juli zijn de tenues te koop in de Fanstore van Go Ahead Eagles (seniorenmaten vanaf maat 164/S: € 64,95; juniorenmaten: € 59,95).

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Badmintonners sluiten seizoen af

Twello- Afgelopen maandag 24 juni was alweer de laatste speelavond van badmintonvereniging BC-Twello. Traditioneel wordt deze afgesloten met een eindtoernooi waarbij de meest vreemde combinaties gevormd worden en daarmee ook verassende uitslagen. Om het nog extra aantrekkelijk te maken gingen de prijzen niet traditioneel naar de nummers 1,2 en 3 maar naar nummer 3, 8 en 13. Zo krijgt iedereen een kans om een prijs te winnen. Vaak wordt het eindtoernooi ook nog in ludieke stijl gespeeld maar daar was het nu echt te warm voor.

BC-Twello heeft ook haar eigen actie, niet de GROTE maar de kleine clubactie. Deze interne actie zorgt dat het prijzengeld altijd binnen de club verdeeld wordt. Deze keer was de hoofdprijs een diner-bon bij eetcafé ‘de Hamer’ in Twello en kregen de 2e en 3e prijswinnaars een voedselpakket met spulletjes van ‘de Wereldwinkel’ waarmee ze hun eigen maaltijd kunnen bereiden.

Hoewel het speelseizoen ten einde is zal BC-Twello zich profileren op de promotiemarkt aanstaande zaterdag 6 juli in het centrum van Twello en staan we op de Klompenmarkt in september. Daar kunt u kennis maken met BC-Twello en deze fantastische sport. Geen tijd, maar wel interesse? We hebben een fantastische aanbieding in het nieuwe seizoen. Zes introductielessen en twee maanden vrij spelen voor slecht €15,-. Kom naar onze stand, of kijk op de website (www.bctwello.nl) voor meer info.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

TACO’s autocross event was weer groots en vol spanning

Nijbroek- Het grootse autocross evenement van de Terwoldse Auto Cross Organisatie was, hoe het mogelijk is snapt eigenlijk niemand, dit jaar weer groter en grootster dan voorheen. Het terrein aan de Middendijk in Nijbroek stroomde al ruim voor aanvang van de wedstrijden vol met deelnemers en hun aanhang. Gedurende de wedstrijddagen stroomde, ondanks de soms tropische hitte, ook het publiek massaal toe en, het moet gezegd, iedereen kreeg ruimschoots waar voor zijn geld. De terreinen waren dit jaar, door de droogte, uitstekend begaanbaar. Het kampeerterrein was van alle gemakken voorzien en ook in en rond de feesttent was het meer dan aangenaam toeven. De echte prijs werd natuurlijk wel weggekaapt door de organisatoren, die de baan weer even verder hadden geperfectioneerd en er bovendien voor zorgden dat, ondanks dreigende droogte en stof, de omstandigheden voor de coureurs optimaal bleven.

Snelle baan

Dat die omstandigheden dit jaar op de baan óók beter dan ooit waren, bleek wel door de hoge snelheden die er in de diverse manches werden behaald en de weinige incidenten met van de baan rollende mobiles. In bijna alle manches bleken de klasse verschillen minder groot dan gebruikelijk. Een gegeven dat duidelijk maakte dat de bolides op de harde ondergrond minder schade opliepen. Daarbij gevoegd, het ieder jaar stringenter veiligheidsbeleid bij de autocross, maakte dat de immer paraat staande hulptroepen van EHBO en Rode Kruis een ontspannen weekeind hadden met slechts een enkele pleister hier of daar ofwel een bemoedigend schouderklopje voor diegenen die toch nog een spectaculaire roll over hadden gemaakt.

Onzekere toekomst

De toekomst van het grote succesnummer van TACO, de jaarlijkse cross in Nijbroek verkeert een beetje in onzekerheid. Het terrein waar het evenement al jaren wordt verreden is van eigenaar gewisseld en hoewel TACO goede hoop heeft dat met die nieuwe eigenaar voor de toekomst uitstekend samengewerkt zal kunnen worden, moeten eerst nieuwe duidelijke afspraken worden gemaakt.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Sleutelhanger hét symbool van muziektent Terwolde

Terwolde- Vorig jaar 3 november was de start van de verkoop van de Steentjes Sleutelhangers, hét symbool voor de renovatie van de muziektent in Terwolde, tijdens de Mega Muziek Marathon. Inmiddels zijn er al 500 sleutelhangers verkocht op verschillende evenementen in Terwolde.

Steentjes Ambassadeurs
Wie de sponsoractie ‘Behoud Muziektent Terwolde’ wil steunen kan voor € 5 een sleutelhanger kopen. Een leuke gadget met een afbeelding van de muziektent en een bedankje voor de koper, verpakt als kadootje met een beschreven historie van de muziektent.
Met de kreet ‘Word jij ook Steentjes Ambassadeur? Draag je steentje bij!’ ging de projectgroep de boer op en inmiddels zijn er al 500 sleutelhangers verkocht en is er een bedrag van € 3700 met deze actie opgehaald.

Uitverkocht tijdens Molenbbq
Zaterdag 22 juni vond het evenement Molendiner plaats op het terrein van molen de Ooievaar. Het Molendiner was één van de acties om geld in te zamelen voor ‘Behoud Muziektent Terwolde’. Op een zon overgoten terrein, in een gezellige ambiance genoten de 75 deelnemers aan de bbq en bezoekers van het concert van muziekvereniging Ons Genoegen van het goed georganiseerde evenement. Een prachtige samenwerking tussen Ons Genoegen en Molen de Ooievaar. Topverkoper Jurre ging deze avond rond met de laatst overgebleven steentjes en was halverwege de avond helemaal uitverkocht. De eerste 500 steentjes waren verkocht!
Het succes van de actie heeft de projectgroep doen besluiten om de actie voort te zetten en opnieuw 500 steentjes bij te bestellen. Ook werd besloten om de Dankjewel Avond, welke gepland stond voor 4 juli, uit te stellen om zo ook alle nieuwe Steentjes Ambassadeurs te kunnen bedanken voor hun bijdrage.
Wil je ook Steentjes Ambassadeur worden? Draag dan je steentje bij via www.onsgenoegenterwolde.nl/behoudmuziektent.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Blusgroep Welsum zorgt voor verkoeling op obs Dijkzicht

Welsum- Wat een weertje zo eind juni. Ook op OBS Dijkzicht stijgt de temperatuur. Tijd om contact op te nemen met Blusgroep Welsum. De vrijwillige brandweer is altijd wel bereid om voor wat verkoeling te zorgen. Zo ook dit jaar. Op vrijdagochtend 28 juni kwamen enkele brandweerlieden in vol ornaat naar school toe. De brandslang werd uitgerold en het werd een heerlijk waterfestijn op het plein. Wat een feest. Enkele weken geleden mochten de kinderen al een bezoekje brengen aan de brandweerkazerne en ook nu stond de blusgroep wéér voor hen klaar. Super bedankt namens alle kinderen van OBS Dijkzicht!

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Repair Café zindert

Twello- Op zaterdag 6 juli hebben de vrijwilligers van Repair Café Twello hun zinnen gezet op het repareren van jouw kleding en (elektrische) apparaten. Pruttelt je koffiezetter alleen nog maar ice-coffee en maakt je tosti-ijzer bleke koude tosti's? In die gevallen is heter toch beter! Heeft in de hitte je ventilator het begeven of is de rits van je koeltas losgegaan? Repareren is hot, dus kom in een zinderende omgeving je repairoverwinning claimen! De vrijwillige en ervaren reparateurs van Repair Café helpen mee om het probleem te vinden.

Kwam je bij het klaarleggen van de vakantiekleding nog wat reparatie-items tegen? Weggooien is zonde! Maak van die gescheurde spijkerbroek een zomerse hotpants. Met wat hulp van ons zet je zelf met de naaimachine de randjes, kantjes en bandjes weer vast aan die jurk of dat topje. Bij textiel-reparaties kun je de uitgescheurde en kapotte ritsen vast los te tornen en ook een passende rits mee te nemen. De intake is open vanaf 10.00 uur en tot 13.00 uur nemen ze reparaties aan. Kom zaterdag gezellig naar het zomerse Repair Café in Kringloopwinkel Twello, Koppelstraat 57.

woensdag 3 juli

Deel dit bericht

Prachtige opbrengst Zomerkriebelsfair Twello Wonen.

Twello- Op zaterdag 22 juni werd voor de vierde maal de Zomerkriebelsfair georganiseerd door locatie Twello wonen van Zorggroep Apeldoorn (v/h Casa Bonita locatie Twello) Deze vrolijke braderie is ontstaat op initiatief van locatiemanager Antoinette Molder-Pol die met ziel en zaligheid dit evenement heeft opgezet vanaf de eerste editie.

Met medewerking van veel sponsoren en de inzet van alle verzorgenden en vrijwilligers is dit een inmiddels gekoesterd evenement met als doel geld in te zamelen dat volledig ten goede komt aan activiteiten en uitstapjes voor de bewoners van deze locatie.

Ook deze zaterdag was er een springkussen van de firma Bonhof waarop de jongsten zich konden uitleven, was er live muziek van Duo Dolfijn en diverse kramen met zomerse artikelen en al dan niet zelf gemaakte snuisterijen. Het krentenbroodpakket (raad het gewicht) is gewonnen door Petra Nieuwenhuis die maar liefst 14 gram van het daadwerkelijke gewicht afweek. Een bloemen- en plantenkraam gevuld door PuuR, mooie leren tasjes door Lady Dian, Echtpaar Mensink met de vogelhuisjes, Suus&Zo cadeau-artikelen, de Barnte dagebesteding, Ria’s Bloemenhoek Sieraden en Woondecoratie, Maaike Streppel Decoratie, TanteTis kinderkleding, Anja Veldhoen Kaarten en Renate Buitenhuis cadeau-artikelen van servetten.

De bezoekers konden ook een mooie portretfoto laten maken door Mirjams Gallery Feline en er waren notitieboekjes te koop met een omslag van door bewoners gemaakte schilderijtjes in de schilderclub die wekelijks gehouden wordt en waar prachtige pareltjes uit voortkomen.

Ontroerend mooi ook om te zien dat een aantal jonge meiden -waaronder ook beide dochters van Antoinette- een eigen knutselkraam hadden met zelfgemaakte sieraden en andere accessoires die zij verkochten, liefde voor de zorg kan ook al op heel jonge leeftijd.

De bewoners werden rondgeleid en begeleid door medewerkers, vrijwilligers of familie.

Er waren drankjes, lekkere hapjes en broodjes, maar vooral was er veel aandacht en liefde voor de mensen voor wie dit evenement uiteindelijk georganiseerd wordt.

Een extra verrassing was de cheque die aangeboden werd namens wandelclub Fun & Charity uit Wilp-Achterhoek. Elke keer wanneer de leden hiervan wandelen leggen zij een klein bedrag in, en deze pot wordt na elk seizoen besteed aan een goed doel. Deze keer was gekozen voor de Zomerkriebelsfair die daarmee een cheque kreeg aangeboden van € 115,—.

De fair heeft totaal bijna duizend euro opgehaald!

Een mooi resultaat, maar de allermooiste beloning op deze dag waren de stralende gezichten van de bewoners die genoten van dit gezellige evenement.

Dank aan alle sponsoren en bezoekers, en op naar het eerste lustrum!

woensdag 26 juni

Deel dit bericht

Nieuws vervolg herinrichting Rijksstraatweg

Voorst- Op woensdag 26 juni gaat fase 4b van start. Dit is de Rijksstraatweg vanaf kruispunt Kerkstraat tot en met kruispunt Tuinstraat. Hier valt ook de linker in-/uitrit van de COOP onder. De rechter in-/uitrit van de COOP blijft voor klanten open. Tegelijk met het afsluiten van fase 4b gaat de rijbaan van fase 3 open. Hierdoor is de Rijksstraatweg tot de kruising Kerkstraat (= Cafetaria ’t Hoekje) weer open voor al het verkeer. Let op dat dit nog wel een doodlopend stuk Rijksstraatweg is. Er wordt na woensdag 26 juni volop gewerkt aan het aanbrengen van de verhardingen in fase 4a (Kerkstraat). Deze gaat zo snel mogelijk weer open voor al het verkeer zodat er, na de Wilhelminaweg, een tweede weg is om de oostelijke kant van Voorst te bereiken.

Ten aanzien van de bereikbaarheid van ondernemers in fase 4a en 4b het volgende:

• De Weerd Tentenverhuur, Rijksstraatweg 100 : Inrit Rijksstraatweg bereikbaar via rotonde “Apeldoorn”, inrit Tuinstraat bereikbaar via rotonde ‘Zutphen, Enkweg, Kruizemuntstraat.

• Cafetaria ’t Hoekje, Rijksstraatweg 75 : Bereikbaar via rotonde ‘Apeldoorn’ en/of vanaf Wilhelminaweg. Let op weg is doodlopend maar rijbaan is tot het perceel klaar.

• COOP Versluis, Rijksstraatweg 77 : Bereikbaar vanaf kruising Rijksstraatweg – Enkweg/Schoolstraat, rechter in/uitrit is regulier open. Graag aandacht voor elkaar bij het in-/uitrijden. Ook kleine vrachtwagens en/of busjes kunnen deze inrit gebruiken voor levering van goederen.

Tandarts C. Valkenburg, Rijksstraatweg 104 : Bereikbaar vanaf kruising Rijksstraatweg – Enkweg/Schoolstraat. Inrit regulier te gebruiken.

woensdag 26 juni

Deel dit bericht

Jongerenconcert 5 september 2019

Twello- Op donderdag 5 september, de vooravond van het Klompenfeest, is weer het inmiddels welbekende Jongerenconcert. Het concert heeft als doelstelling jonge aankomende muzikale talenten een podium te bieden en natuurlijk ook om mooie optredens ten gehore te brengen. Ook dit jaar is er weer een keur aan jong talent dat van zich laat horen.

Wat kunt u verwachten?

Gemma Scherpenzeel en Djuwa Mroivili

Gemma is fluitiste die vanuit haar start als muzikant bij de muziekvereniging is doorgegroeid naar de opleiding aan het conservatorium waar ze nu 3e jaars is in de bachelor opleiding klassieke muziek. Tijdens het Jongerenconcert treedt ze op met pianobegeleiding van Djuwa Mroivili met wie ze samen een duo vormt. Op dit moment houdt Djuwa zich voornamelijk bezig met het uitvoeren van kamermuziek in diverse ensembles.

Emma van der Scheer en Lilian Phan

Emma wist van jongs af aan dat ze zingen erg fijn vond om te doen. Al vrij snel ging ze richting klassieke muziek en kreeg ze les van Bernadette Boone. Inmiddels studeert ze klassieke zang op het Conservatorium Maastricht bij Yvonne Schiffelers. Ze is nu in haar 3e jaar van de bachelor bezig.

Emma wordt tijdens het Jongerenconcert begeleid door Lilian Phan die ook studeert aan het Conservatorium Maastricht bij Jeroen Riemsdijk waar ze aan het 3e jaar van de bachelor is begonnen en piano en viool studeert.

Eline Harleman

Eline heeft vorig jaar ook opgetreden op het Jongerenconcert en heeft daar veel indruk gemaakt met een door haar zelf gecomponeerd lied over de Watersnoodramp. Reden dat we Eline dit jaar graag weer willen horen. Ze begeleidt zich zelf op gitaar of piano.

Ze zal dit jaar weer een aantal bekende liederen ten gehore brengen, maar ook door haar zelf gecomponeerd repertoire.

In de komende weken zullen inhoudelijke stukjes verschijnen in het Voorster Nieuws over de verschillende optredens van dit Jongerenconcert. Het belooft weer een mooi programma op niveau te worden.

Zet al vast in uw agenda: donderdag 5 september Jongerenconcert. Aanvang 18.45 uur in de Dorpskerk te Twello. Kaarten à € 5,- kunt u t.z.t. kopen in de voorverkoop of aan de kerk.

woensdag 26 juni

Deel dit bericht

Inloopbijeenkomsten mogelijke windmolen-locaties in Apeldoorn

Klarenbeek- De gemeente Apeldoorn organiseert op 1 en 2 juli inloopbijeenkomsten over mogelijk geschikte locaties voor windmolens in de gemeente. De bijeenkomsten vinden plaats in Klarenbeek en in Uddel. Het gaat om vijf mogelijke wind-locaties, met in totaal maximaal 10 windmolens, in het gebied ten zuiden van Uddel en het gebied tussen Klarenbeek, Lieren en Loenen. Iedereen die hier meer over wil weten kan op elk moment binnenlopen tijdens de twee inloopavonden.

De bijeenkomst op 1 juli vindt plaats in Multifunctioneel Centrum Klarenbeek, Bosweg 14 in Klarenbeek. Op 2 juli kunnen bezoekers terecht in Dorpshuis Het Blanke Schot, Gardenseweg 33 in Uddel. Beide avonden starten vanaf 19:00 uur en duren tot 21:30 uur en hebben dezelfde inhoud. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.apeldoorn.nl/windenergie en aangeven welke onderwerpen hun interesse hebben. Op deze webpagina is ook meer informatie over het onderwerp windenergie en de locaties te vinden.

Brieven

Bewoners in de buurt van de vijf mogelijke wind-locaties hebben op 12 juni een persoonlijke brief met informatie en een uitnodiging voor de bijeenkomsten ontvangen. Hoewel nog niet alles duidelijk is en er nog veel onzekerheden zijn, wil de gemeente bewoners graag in een vroeg stadium informeren over deze mogelijke ontwikkelingen in hun omgeving.

Programma avonden

Tijdens de avonden zijn er medewerkers van de gemeente Apeldoorn aanwezig om vragen te beantwoorden en meer te vertellen over verschillende onderwerpen.

Er is een tafel met informatie over het onderzoek naar de wind-locaties en hoe dit er in het landschap mogelijk uit kan zien. Daarnaast is er een tafel met algemene informatie over de effecten van windmolens op de omgeving, zoals bijvoorbeeld geluid, slagschaduw en effecten op de natuur.

Bij een derde informatietafel is informatie over het vervolgproces en de mogelijkheid om hier als bewoner in te participeren, ook in financiële zin. Dan gaat het om manieren waarop bewoners kunnen meeprofiteren van de opbrengsten van een windmolen in hun buurt.

Vervolg

Het is nog niet zeker óf, waar en wanneer precies er windmolens op deze vijf mogelijk geschikte locaties zullen komen. Daarvoor is nog vervolgonderzoek nodig en ook een verdere uitwerking van de voorwaarden waaronder dat kan. De raad streeft ernaar het onderwerp wel te agenderen voor het zomerreces, maar na de inloopbijeenkomsten. Een nieuwe datum is op dit moment nog niet bekend.

Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk dat er in elk geval voldoende garanties komen voor bewoners als het gaat om leefbaarheid en vervolgonderzoek naar effecten op de omgeving. Ook wil het college dat bewoners nabij een wind-locatie de mogelijkheid krijgen om financieel mee te profiteren van windenergie, als zij dat willen.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.apeldoorn.nl/windenergie

woensdag 26 juni

Deel dit bericht

Terwoldse fietsgroep op de culturele toer

Terwolde- De deelnemers aan de Terwoldse fietsgroep hebben vorige week onder leiding van Stef en Dinie Horstink weer een tocht door de omgeving gemaakt. Niet alleen werd onder een stralend zonnetje genoten van alles wat de natuur de deelnemers te bieden had, de route voerde ook door een deel van de regio die voor veel deelnemers volkomen nieuw was. Via een schitterend stelsel aan aaneensluitende paden werd een deel van de gemeente Voorst, Brummen en Zutphen verkend waar het absoluut goed toeven was.

De organisatoren hadden als verrassing een stop ingelast bij museum Boer Kip, in de Hoven bij Zutphen, een voor bijna iedereen volkomen onverwachte cultuurschok tijdens de rondgang door huis en bijgebouwen van Herman Kip, de enkele jaren geleden overleden boer, kluizenaar én kunstenaar in een stedelijke omgeving, met een leefwijze die eerder in een totaal verlaten landschap te verwachten is. Naast de ascetische leefwijze van de kunstenaar, die zijn leven met haast bijbelse teruggetrokkenheid had ingericht, blijkt de uitzonderlijke boer in de laatste twintig jaar van zijn leven tot een maniakale kunstzinnige productie te zijn gedreven. In de, in originele (negentiende eeuw’s) ingerichte boerderij, is niet alleen de manier van leven uit de periode van ruim honderd jaar terug levend aanwezig, ook de werken van boer Kip, zoals Herman Kip zich afficheerde en ook zijn kunstwerken tekende, zijn daar in een overweldigende hoeveelheid te be- en verwonderen.

woensdag 26 juni

Deel dit bericht