Kerstconcerten De Trossen Los

TWELLO-

Ook dit jaar verzorgt het shantykoor De Trossen Los weer een eigen kerstconcert; en wel twee keer. Op zaterdag 14 december vindt dit plaats in de Dorpskerk in Twello, en op woensdag 18 december in Het Boshuis in Klarenbeek. Het bekende shantykoor zal dan weer een bijzonder repertoire van eigen kerstliederen vertolken. Het koor is al vanaf 2011 één van de vaste deelnemers aan de traditionele Kerstzang inloopmiddag in de Twellose Martinuskerk. Die Kerstzang inloop is op zondag 15 december, van 13.30 uur tot 15.30 uur. Tijdens de kerstconcerten kunnen de aanwezigen genieten van een serie stemmige èn vrolijke Nederlandse kerstliederen. Maar ook prachtige Duitse en Engelse kerstliederen zullen ten gehore worden gebracht. Natuurlijk vergeet dit shantykoor met deze Kerst de zeelieden niet. Het koor zal ook enkele kerstliederen zingen wwarvan de inhoud duidelijk een eerbetoon is aan al die hardwerkende zeelieden in het verleden en heden. De Trossen Los zangers en muzikanten nodigen u uit om op zaterdag 14 december en/of op woensdag 18 december dit kerstconcert mee te vieren. Er zal ook volop gelegenheid zijn om diverse traditionele kerstliederen van harte mee te zingen. Beide concerten beginnen om 20.00 uur, maar u bent al welkom vanaf half acht. De toegang voor elk concert is € 6,=. Kaarten zijn verkrijgbaar bij boekhandel Primera Oonk in Twello (concert Dorpskerk) en supermarkt Imanse in Klarenbeek (concert Klarenbeek).

woensdag 20 november

Deel dit bericht

Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september

Deel dit bericht

Deel jouw verhaal tijdens een WO2-café bij jou in de buurt

ARNHEM/GEMEENTE VOORST- Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. In heel Gelderland wordt dit lustrum gevierd. Zo organiseren Omroep Gelderland, Rijnbrink en Erfgoed Gelderland WO2-cafés in Gelderse bibliotheken: dé plek waar alle Gelderlanders hun verhalen en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog kunnen delen. Heb je een mooi oorlogs- of bevrijdingsverhaal dat je wilt delen? Of heb je bijzondere foto’s, documenten of voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog? Kom dan naar het WO2-café in jouw Bibliotheek. Onder het genot van een broodje en koffie of thee kun je jouw verhaal delen met ons en elkaar. Op iedere locatie zijn historici en oorlogskenners aanwezig. Zij beoordelen de verhalen en objecten en geven informatie als je vragen hebt. De mooiste verhalen worden door Omroep Gelderland tijdens de WO2-cafés opgenomen en zijn terug te zien via de verschillende kanalen van Omroep Gelderland. Daarnaast worden de verhalen opgeslagen op het platform MijnGelderland van Erfgoed Gelderland.

WO2-café in de Bibliotheek bij jou in de buurt

Heeft u een verhaal, documenten of objecten?

U bent van harte uitgenodigd op 17 maart in de Bibliotheek Brummen/Voorst, locatie Twello voor het WO2-café van 12.00 tot 14.00 uur. Kom onder het genot van een broodje uw verhaal vertellen of de objecten laten zien die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben.

Van 5 maart tot en met 15 april wordt het WO2-café iedere week op een andere locatie in Gelderland georganiseerd. Wil je weten wanneer het café bij de Bibliotheek bij jou in de buurt is? Kijk dan op www.gelderlandherdenkt.nl/wo2-cafes en kom langs tussen 12.00 en 14.00 uur.

75 jaar vrijheid, in het spoor van de bevrijders

Naast het WO2-café treedt Omroep Gelderland vanaf 30 maart drie weken lang in het spoor van de bevrijders. We reizen door de provincie en gaan terug naar de dag van de bevrijding, met de mensen die er zelf bij waren, portretten van onze bevrijders en met muziek die je meeneemt naar toen. 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders is vanaf 30 maart iedere werkdag om 08.00 uur en om 18.20 uur te zien bij Omroep Gelderland.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Deel jouw verhaal tijdens een WO2-café bij jou in de buurt

Arnhem- Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. In heel Gelderland wordt dit lustrum gevierd. Zo organiseren Omroep Gelderland, Rijnbrink en Erfgoed Gelderland in Gelderse bibliotheken WO2-cafés: dé plek waar alle Gelderlanders hun verhalen en herinneringen over de Tweede Wereldoorlog kunnen delen.

Heb je een mooi oorlogs- of bevrijdingsverhaal dat je wilt delen? Of heb je bijzondere foto’s, documenten of voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog? Kom dan naar het WO2-café in jouw Bibliotheek. Onder het genot van een broodje en koffie of thee kun je jouw verhaal delen met ons en elkaar. Op iedere locatie zijn historici en oorlogskenners aanwezig. Zij beoordelen de verhalen en objecten en geven informatie als je vragen hebt. De mooiste verhalen worden door Omroep Gelderland tijdens de WO2-cafés opgenomen en zijn terug te zien via de verschillende kanalen van Omroep Gelderland. Daarnaast worden de verhalen gepubliceerd op de website mijnGelderland.nl van Erfgoed Gelderland.

WO2-café in de Bibliotheek bij jou in de buurt

Van 5 maart tot en met 15 april wordt het WO2-café iedere week op een andere locatie in Gelderland georganiseerd. Wil je weten wanneer het café bij de Bibliotheek bij jou in de buurt is? Kijk dan op www.gelderlandherdenkt.nl/wo2-cafes en kom langs tussen 12.00 en 14.00 uur.

75 jaar vrijheid, in het spoor van de bevrijders

Naast het WO2-café treedt Omroep Gelderland vanaf 30 maart drie weken lang in het spoor van de bevrijders. Omroep Gelderland reist door de provincie en gaat terug naar de dag van de bevrijding, met de mensen die er zelf bij waren, portretten van onze bevrijders en met muziek die je meeneemt naar toen. 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders is vanaf 30 maart om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Welfare Twello gaat verder als “Bezige Handen “

Twello- Aan alles komt een keer een eind. Rode Kruis Nederland stopte eind vorig jaar met alle sociale activiteiten, dus ook het welfarewerk ( of welzijnswerk). In Twello waren de vrijwilligers verdrietig en teleurgesteld, maar lieten zich geenszins uit het veld slaan.

De vrijwilligers van Welfare Twello gingen per 1 januari jl. verder onder de vlag van Stichting Trefpunt Duistervoorde en hebben de naam aangepast naar “Bezige Handen”.

“We stoppen niet omdat het veel te mooi is ” aldus twee van de vrijwilligers t.w. Diny Debets en Mieke Hafkamp.

Het uitgangspunt is ook niet veranderd: onder begeleiding van vrijwilligers kunnen liefhebbers op de dinsdag- of donderdagmorgen samen leuke dingen doen en maken.

Bezige Handen nodigt u graag uit om eens een ochtend bij deze recreatieve activiteiten te komen kijken.

Dat kan op elke

• Dinsdagmorgen van 09.30 tot 11.30

of

• Donderdagmorgen van 09.30 tot 11.30

bij Trefpunt Duistervoorde aan het Sint Maartenserf 85 in Twello.

De vrijwilligsters vinden het belangrijk dat u er eens uit bent en gezellig met leeftijdsgenoten kunt praten en ook nog eens creatief bezig kunt zijn.

Wat doen wij zoal?

Breien, haken, 3D-kaarten maken, borduren maar vooral gezellig koffie/thee drinken.

Wie wil dit nu niet?

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

HET VOORJAAR TEGEMOET

Terwolde- Donderdagmiddag 20 februari gaat de Terwoldse wandelgroep weer op stap. Dit keer wordt het een mooie wandeling rond Klarenbeek. We vertrekken om 13.30 bij de parkeerplaats van restaurant Pijnappel in Klarenbeek. Vanuit Terwolde vertrekken we om 13.00 uur bij de kerk. Graag bij opgave vermelden als je vanuit Terwolde wil vertrekken i.v.m. samen rijden. Ook even je telefoonnummer opgeven i.v.m. eventueel afmelden bij slecht weer.

Het is een wandeling van 7 kilometer en na afloop koffie/thee en eventueel iets lekkers bij restaurant Pijnappel.

Je kunt je aanmelden bij Alie en Pieter Nijhof 06-13903734 of pieternijhof@hotmail.com

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Welsumse vrouwen in het klooster

WELSUM.- Op donderdag 20 februari wordt door de Vrouwen van Nu uit Welsum aandacht besteed aan enkele middeleeuwse kloosters en kloosterboerderijen. Het zal gaan over een tweetal vrouwenkloosters, de bewoonsters en hun boerderijen. Ton van Alten zal in een presentatie teruggaan naar de middeleeuwen en laten zien hoe deze Vrouwen van Toen hun sporen hebben nagelaten op de linker-IJsseloever. We volgen het spoor van de bezittingen en de invloeden van deze Vrouwen van Toen. De bijeenkomst vindt plaats in dorpshuis de Bongerd in Welsum Kerklaan 22. Aanvang 19.30 uur.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Volle zalen bij toneelgroep Voorwaarts

TWELLO.- Bijna 600 mensen bezochten de afgelopen twee weken de voorstellingen van toneelgroep Voorwaarts bij restaurant brasserie Korderijnk. Met de hilarische klucht “Pension van lichte Zeden” wist de groep de mensen van begin tot eind te vermaken. “Het lijkt net of jullie ieder jaar beter gaan spelen” zo gaf een van de toeschouwers aan. De toneelgroep is dan ook uiterst tevreden over het verloop van de afgelopen voorstellingen en bedankt iedereen hartelijk voor de getoonde belangstelling.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Tsjechisch strijkkwartet naar Bussloo

Bussloo- Komend voorjaar organiseert In Goede Handen Management in samenwerking met Stichting Sint Martinuskerk Bussloo weer drie klassieke concerten gewoonlijk op de zaterdagavond, maar het tweede concert vind plaats op maandagavond 2 maart om 20:00 uur. Op deze avond komt het Tsjechische M. Nostitz Quartet met een Mendelssohn-Bartholdy programma als onderdeel van hun Nederlandse tournee, die plaats vindt tussen 21 februari en 5 maart 2020 en die door negen provincies gaat. In het programma ‘Fanny & Felix’ spelen ze een strijkkwartet van Fanny Hensel Mendelssohn-Bartholdy en een strijkkwartet van haar broer Felix.Het kwartet bestaat uit Petr Bernášek (1e viool), Václav Vacek (2e viool), Pavel Horejsi (atviool) en Petr Šporcl (cello). Dit ensemble werd opgericht in oktober 1994 tijdens hun studies aan de muziekfaculteit van de Academie voor uitvoerende kunsten in Praag in de klas van dr. Václav Bernášek (Kocian Quartet).

Voorverkoop

Het ensemble heeft talloze prijzen gewonnen op internationale wedstrijden en speelt regelmatig op podia in Europa, Azië en Amerika. Leden van het ensemble nemen ook deel aan andere kamer- en soloprojecten. M. Nostitz Quartet gebruikt zijn naam sinds 1996 met de vriendelijke toestemming van gravin Mathilde Nostitz - Rieneck, wiens familie één van de grote beschermheren van de kunsten was in de 18e en 19e eeuw.

Grijp uw kans om de schoonheid van dit vermaarde strijkkwartet te beluisteren op 2 maart om 20.00 uur in de St. Martinuskerk in Bussloo. De kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar in de voorverkoop voor 22,50. Wie aan de kerk een kaart koopt betaald 25.00 euro. Studenten/CJP 15,- , kinderen hebben gratis toegang.

Meer informatie op bussloo.ingoedehanden.management of via 085-8770376. www.sint-martinuskerk-bussloo.org

M. Nostitz Quartet uit Tsjechië

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Snuffelstage voor jonge wandelaars mogelijk gemaakt door Lions Club Voorst

Klarenbeek- Om er voor te zorgen dat jongeren meer in beweging komen heeft Lions Club Voorst haar ondersteuning toegezegd aan het initiatief van SC Klarenbeek om in het wandelevenement van 20 en 21 maart ook een 10 km route op te nemen. In het betreffende weekend vind in Klarenbeek de bekende Kennedymars en Long Distance Walk plaats. Jongeren die niet aangesloten zijn bij een reguliere sportvereniging en dus daarom geen drive hebben om te gaan bewegen wordt de mogelijkheid geboden om eens aan de wandelsport te snuffelen. Alleen, maar ook in groepsverband, is het mogelijk om mee te wandelen over een afstand van 10 km. Dit is een deel van de vierde lus van de eerder genoemde Kennedymars. Je loopt door de mooie natuur en maakt mee wat ook de wandelaars van de lange afstanden ook meemaken. Er zit een rustpost ongeveer halverwege de tocht waar eten en drinken beschikbaar is. Alle jongeren onder 16 jaar mogen dankzij de Lions Club Voorst gratis mee doen en krijgen na afloop van de uitgelopen tocht ook een herinneringsmedaille. Ook oudere wandelaars mogen natuurlijk de 10 km lopen. Zij kunnen deelnemen volgens de reguliere deelnemersvoorwaarden. Starten voor de Lions Voorst 10 km Loop kan tussen 9.00 en 12.00 uur.

Naast de 10 km is er in de ochtend ook de mogelijkheid voor “Rondje Klarenbeek” met de afstanden 20 en 40 km. Inschrijven hiervoor kan vanaf 7 uur in de morgen in MFC Klarenbeek. Zeer mooie routes waarbij o.a. de oever van de IJssel en het station van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij worden aangedaan. Afstanden voor de wandelaar die er eens lekker op uit wil. Dit zijn mogelijk trainingsafstanden voor bijvoorbeeld de Vierdaagse van Nijmegen. Op elke 7 km is er een rustplaats waar eten en drinken beschikbaar zijn.

Het bovenstaande is een onderdeel van de Kennedymars en Long Distance Walk. Op Vrijdag starten de LDWalkers voor hun 110 km en om 22.00 uur vertrekken de KM wandelaars voor hun 80 km. Daarnaast vertrekken ook de deelnemers aan de “Nacht van Klarenbeek”. Wandelafstanden van 60, 40 en dit keer voor het eerst ook 20 km in de nacht. Aanmelden hiervoor kan via www.scklarenbeek.nl/kennedymars.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Regenboog

Terwolde- Als de zon schijnt, dan zie je niet altijd een regenboog. Wij ervaren zonlicht als wit licht, maar eigenlijk bestaat zonlicht uit allerlei verschillende kleuren licht. Die kleuren zien we pas als het witte zonlicht wordt gebroken door bijvoorbeeld regendruppels. Als die kleuren zichtbaar worden, zien we een regenboog regen. Een regenboog is dus een boog die je in de lucht ziet als er vochtigheid in de lucht zit: denk aan regen. Daar schijnt dan fel licht door, denk aan de zon.

Vroeger wisten de mensen nog niet helemaal precies wat een regenboog nou eigenlijk was. Ze dachten dat een regenboog een teken van de goden was. In Noorwegen en in Zweden dachten ze dat een regenboog een brug naar de hemel was en de Grieken dachten dat een regenboog een godin was, die ze Iris noemden. In Ierland hadden de leprechaunen (kabouters) ook vaak regenbogen bij zich. Zij geloofde dat aan het eind van de regenboog een pot goud stond.

Later werd alles wat moderner en werden de mensen slimmer en als ze een regenboog zagen waren ze heel blij omdat het heel erg mooie kleuren had. Sommige mensen zeggen nu ook nog wel eens dat aan het einde van de regenboog een pot met goud staat. Maar dat is bijgeloof.

Soms zie je twee regenbogen tegelijk. Een regenboog zie je duidelijk. Die is fel. De tweede regenboog is minder vel en is vaak iets groter. Bij de oorspronkelijke regenboog zijn de kleuren op de goede volgorde, namelijk: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet. Bij de tweede regenboog zijn de kleuren andersom. De buitenste laag is dan blauw en de binnenste laag is rood. De volgorde is dan dus andersom.

Voorlopig blijft het nog aan de zachte kant met het weer bij ons. Donderdag blijft het tot de avond droog overdag een temperatuur van 9 graden.

Vrijdag zon en wolken bij dan een temperatuur van 8 graden.

Zaterdag lijkt een bewolkte dag te gaan worden maar houden we het droog bij 1 1graden.

Zondag regen bij weer zacht met 13 graden, kortom winterweer wat is dat?

Mark Wolvenne

Terwolde

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Potgrondactie muziekvereniging D.E.S.

HALL- In de week van 17 t/m 22 februari zullen de leden van muziekvereniging Door Eendracht Sterk uit Hall weer op pad gaan voor hun jaarlijkse potgrondactie. Natuurlijk wordt er weer geprobeerd om zoveel mogelijk potgrond aan de man te brengen om daarmee de financiën van de vereniging zo goed mogelijk op peil te kunnen houden. Er wordt eersteklas potgrond geleverd, een prima mengsel voor universeel gebruik en gegarandeerd onkruidvrij.

De prijs voor een zak van 40 liter bedraagt € 4,00 en € 11,00 voor drie zakken. Meer dan drie zakken bestellen is uiteraard ook mogelijk!

Op zaterdag 21 maart worden de bestellingen huis aan huis afgeleverd.

Bestellen kan ook via potgronddes@gmail.com of telefonisch via 06-30576855. Geef dan vóór 1 maart uw naam, adres en het aantal zakken door. Het verschuldigde bedrag kan dan overgemaakt worden op bankrekening nr. NL54 RABO 0316167479 onder vermelding van uw naam en adres.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Postuum eerbetoon

Het tennispark aan het Schakerpad werd dankzij een verrassend smaakvol ontwerp, een genot voor het oog van voorbijgangers en bewoners in de omgeving. Ook de sportieve gebruikers van de tennisvereniging zijn zeer gesteld op het resultaat; tennissen onder bomen en tussen verstilde reclameborden in een omgeving die rust ademt, verkwikt des te meer. De rustieke uitstraling valt ook andere tennisclubs op die met interesse naar het ontwerp kijken; een metamorfose als deze zal ook hun eigen parken niet misstaan.

Degene die dit ontwerp van a tot z heeft uitgedacht en getekend is de heer Bertus Harmsen. Hij heeft er jaren aan gewerkt met alle deskundigheid die hij aan de dag kon leggen als architect en voormalig ambtenaar monumentenzorg en cultuurhistorie bij de gemeente Voorst.

Pro deo heeft hij uiterst nauwkeurig aan dit ontwerp gewerkt. Vele uren stond hij achter zijn tekentafel om het grondoppervlak van tennisbanen en parkeerplaatsen optimaal te benutten, vol respect voor de groenbeleving. Hij wist er zelfs een extra kindertennisbaan uit te slepen, door ingenieus construeren.

Met minder dan “volmaakt” nam hij geen genoegen. Wanneer het tennispark, de gemeente of uitvoerende bedrijven niet volgens de hoogst haalbare technische en esthetische normen wilden werken, hield hij hen zijn gedetailleerde visie voor. Vakmanschap en kwaliteit stonden voor hem voorop. Dat hier niet minder dan de hand van de meester aan zet is geweest, is een eervol geschenk dat Bertus Harmsen aan Twello heeft nagelaten. Tennisclub “de Schaeck” kan dit jaar haar 50 jaar bestaan vieren op haar vernieuwde terrein.

Bertus Harmsen overleed onverwacht op 11 oktober j.l, de dag dat hij zijn handtekening zou zetten ten behoeve van de uitvoering van de laatste fase van zijn plan. Hij woonde in de aanpalende boerderij aan het verbindingsweggetje tussen Veenhuisweg en Schakerpad; een monument met erf waar menig wandelaar en fietser kan genieten van wat hij ook hier aan fraais heeft nagelaten. Een sfeervolle plek, waar harmonie en stilte heerst. Een plek die het verschil maakt voor voorbijgangers, dankzij de man die met hart en ziel hield van natuur- en cultuurschoon in Twello: Bertus Harmsen.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Lezing over een Rijk Bodemleven door Marc Siepman

Nijbroek- In een eerder artikel in het Voorster Nieuws hebben wij bericht hoe uit het project "Aan de slag met de toekomst van Nijbroek" werkgroepen zijn ontstaan, die zich bezighouden met nieuwe plannen op het gebied van wonen, verblijven en landschapsontwikkeling van de Polder Nijbroek. De werkgroep "Een rijk landschap en biodiversiteit" zet zich in om dit prachtige landschap nog verder te verrijken en om te laten zien wat je zelf kunt doen om een bijdrage te leveren aan een schonere en gezondere leefomgeving. De meeste mensen zijn zich er niet altijd zo goed van bewust welke belangrijke rol daarbij voor een rijk bodemleven is weggelegd. In een lezing van anderhalf uur voert Marc Siepman je mee naar deze voor velen onbekende wereld.

Een onbekende wereld aan je voeten!

Alle kleine beestjes helpen! Maar wat betekenen die voor ons landschap en voor onze eigen tuin, net als al die organismen op en onder de grond ? Heb je nog wel oog voor de wormen bij het bewerken van de grond? Of zie je met lede ogen aan hoe je zaaigoed door slakken is opgevreten, je rozenperk een luizenbol is geworden en je gazon of groentebed gemold?

Grijp dan niet gelijk naar een bestrijdingsmiddel, maar verdiep je liever in die grote, voor ons oog vaak onzichtbare wereld van allerlei kleine beestjes, bacteriën en schimmels. En heb je ooit wel eens van protozoa en nematoden gehoord? Waarsvoor dienen die?

Een gezonde biodiversiteit van de onderwereld is onontbeerlijk voor een grote biovariëteit van de bovenwereld. Elk organisme helpt mee om problemen en ziektes in de kiem te smoren en zorgt voor een gezonde plantengroei, zodat bestrijdingsmiddelen en kunstmest niet nodig zijn.

Laat je ingraven in dit ondergronds avontuur, spannend en leerzaam.

Als je nieuwsgierig bent geworden, kijk dan op zijn site (marcsiepman.nl). Hij schrijft en vertaalt boeken en wetenschappelijke artikelen. Daarnaast geeft hij lezingen, cursussen en workshops over bodem, systeemdenken en economie door het hele land. Marc zet zich in voor een gezonde aarde, die gezonde voeding voortbrengt, schone lucht, schoon water. Aan de basis van dit alles ligt een rijk en gezond bodemleven. En daaraan kun jij - ook als je maar een klein tuintje hebt - heel veel bijdragen.

Marc houdt zijn lezing op 4 maart 2020 om 19.30 uur in het Dorpshuis van Nijbroek. Vanaf 19.15 uur heeft het team van “Een rijk landschap” een kopje koffie of thee voor je klaar staan. Om de kosten te dekken, vragen wij een bijdrage van € 5,-. Gezien de te verwachten belangstelling, is het fijn als je je van te voren aanmeldt bij José Starmans (06-15040631 of jose@praktijkcare.nl).

Herman van den Nieuwendijk

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Paasbrunch Het Boshuis Klarenbeek

Klarenbeek- Op eerste Paasdag, zondag 12 april wordt er in Het Boshuis in Klarenbeek een paasbrunch georganiseerd.

De paasbrunch duurt van 11.00 tot 13.30 en is voor jong en oud.

Vele zoete en hartige lekkernijen zullen voor u klaar staan en voor de kinderen wordt de activiteit paaseieren zoeken georganiseerd.

Het Boshuis wordt aangekleed in Paassfeer dus we hopen dat vele mensen mee komen genieten van de paasbrunch.

De toegangskaarten zijn vanaf 20 maart te koop bij Plus Imanse in Klarenbeek. Ook zullen er bij diverse gelegenheden mogelijkheden zijn om een toegangskaart te kopen. Waar en wanneer dit is, zal via Facebook gecommuniceerd worden.

De kosten van de paasbrunch zijn €7,50 per persoon, kinderen 5-10 jaar betalen €2,50 en kinderen jonger dan 5 jaar kunnen kosteloos genieten van de paasbrunch en het paaseieren zoeken.

Mocht u meer informatie willen over de paasbrunch dan kunt u telefonisch contact opnemen met Yvonne Buitenhuis tel. 055-3011606.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

De vierde generatie en het opkomende ongemak

Na lang tegenstribbelen heb ik me uiteindelijk gewonnen gegeven en heb na een vrolijk gesprek met vertegenwoordigers van het WMO me enige gunsten van het Koninkrijk der Nederlanden laten welgevallen: twee uur hulp in de huishouding en taxivervoer op afroep.

Vanwaar dat tegenstribbelen? Je niet gewonnen willen geven door jouw leeftijd. Ofschoon mijn lijf aardig begint te kraken. Van de andere kant: ik reis graag met het openbaar vervoer. Vooral op stations voel ik me op min plaats: van Deventer tot Maastricht en Utrecht/Amsterdam (zeker daar!) ben je even een deel van de grote wereld met al die rassen en talen om je heen. Enfin, ik heb nu de Plus OV en heb er al enige keren gebruik van gemaakt En ik moet zeggen: het is gezellig in de bus of taxi.

Hoe kom ik erop om jullie deze ontboezeming te schrijven?

In mijn tweede Oud is Goud citeerde ik:’ Er is veel meer zorg nodig voor kwetsbare ouderen, die nu nog thuis wonen. Het is nu al crisis.’ Nu val ik nog niet onder deze categorie, maar ik ben wel alerter geworden wat er zoal in de kranten staat. In de Volkrant van18 januari:’ Maak senioren blij met een ‘studentenhuis zonder lawaai.’. En veder: ’In een Thuishuis worden keuken, tuin, hobbykamer en washok gedeeld. ’Ik pleitte eerder in deze rubriek: ’Neem een student in huis; naar aanleiding van het goede gevoel dat ik had toen zes weken een Nepalese student bij mij logeerde.

Ook een veelbelovend artikel in Trouw van 9 februari :’Advies kabinet: help ouderen actief te blijven.’ Er staan wat getallen in dat artikel, maar deze wisselen nogal. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) want daar citeert de krant uit, heeft het over de derde levensfase, van 65 tot ongeveer 77 jaar. Het zijn de ‘jonge ouderen’, die ook na hun vijfenzestigste nog graag willen doorwerken. Tja en dan volgt de vierde levensfase volgens RVS: de periode van de slechtere gezondheid’. Dat klopt, voor mij tenminste. Maar het gaat heel langzaam, dus geen zorgen.

De samenstellers van het rapport schijven wel dat er veel verschillen tussen ouderen zijn. ‘De een is al voor zijn 65ste niet meer in staat om bij te dragen aan maatschappelijke activiteiten of heeft daar geen zin meer in, terwijl een ander ook na zijn of haar 80ste nog op volle kracht doorgaat’. Mee eens, hoewel ‘op volle kracht’…

Helpen actief te blijven. Voor onze seniorenbonden binnen onze gemeente ligt hier een grootse en aantrekkelijk taak. (Wiel Palmen)

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Oprichting Koor

Twello- Kun je zingen, zing dan mee!

Bij voldoende deelname start op 2 april om 2uur in de Klepel

Kerklaan 18 te Twello, een nieuw koor voor mannen en vrouwen 55+ die graag komen zingen, o.l.v. dirigent Hans Mol.

Een onafhankelijk koor dat liederen zingt uit een breed repertoire, en probeert de leemte op te vullen die is ontstaan door het verdwijnen van het Seniorenkoor.

Meld je aan voor 20 maart a.s. bij het oprichting comité, en je hoort verder van ons.

Marietje IJsseldijk; 0571-274197.

Annie Berendschot; 0571-271426.

Gree Koekkoek; 055-3231213, of e-mail; leoengree@upcmail.nl

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Jaarlijkse uitvoering Mondolia 13 en 14 maart 2020 in Boshuis Klarenbeek!

Klarenbeek- Muziek- en Amusementsvereniging Mondolia gaat haar jaarlijkse uitvoering wederom in het Boshuis in Klarenbeek houden op 13 en 14 maart 2019. De kaartverkoop is van start gegaan.

De voorbereidingen voor deze uitvoeringen zijn in volle gang en het belooft een gezellige avond te worden. De kaartverkoop is van start gegaan en ze kosten € 8,- per stuk en € 4,- voor kinderen tot en met 12 jaar. Donateurs van onze vereniging worden binnenkort bezocht om de toegangskaartjes te brengen. Bent u geen donateur maar wilt u de uitvoering bezoeken, dan kunt u kaartjes bij DCO Jan de Croon in Klarenbeek kopen. Of u kunt contact opnemen met de kaartverkoopster binnen onze vereniging Riet de Koning via telefoonnummer 055-3600168 of een e-mailsturen naar mavmondolia@gmail.com.

Wilt u een indruk krijgen van de uitvoering bekijk dan één van onze youtubefilmpjes op onze website: www.mondolia.nl

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Uitreiking vier koninklijke onderscheidingen bij brandweerkorps Terwolde

Terwolde- Het was afgelopen weekeinde feest bij de vrijwillige brandweerpost in Terwolde. Er werd door omstandigheden de jaarlijkse feestavond in de eigen brandweerkazerne gevierd. Reden voor alle brandweermannen om hun galauniformen weer eens een keer goed op te poetsen en voor hun aanhang om ook eens achter de deuren van hun spuitgasten te kijken. Het werd echter onverwacht meer… Postkommandant Jan Ruitenberg kon bij de opening van de avond al de nieuwe veiligheidscoördinator van de IJsselstreek Erik ten Bokkel voorstellen en een nieuw (en 19e ) lid van het korps Terwolde, Rick Korderijnk. Daarnaast mocht hij twee vrijwilligers huldigen die zich al 12,5 zich voor de brandweer in Terwolde inzetten, nl. Arnold Berends en Niels Nijhof. Hij beklaagde zich er ook over dat hij door een veranderende opstelling van de politiek het door hem zo begeerde lintje voor 20-jaar trouwe dienst mis zou lopen, maar gelukkig hadden zijn kinderen als compensatie voor hem een geheel eigentijds lintje vervaardigd en opgespeld.

En toen begon het officiële deel pas, want burgemeester Jos Penninx nam het spreekgestoelte over en sprak zijn bijzonder grote waardering uit voor het vele en heldhaftige werk van de brandweermannen in de gemeente Voorst in het algemeen en de spuitgasten uit Terwolde in het bijzonder. Gelukkig waren er in het voorbije jaar geen extreem grote branden te bestrijden geweest, maar in de hectiek van alle dag was er toch werk genoeg op het bord van de brandweerlieden terecht gekomen. Hij haalde zijn slogan voor dit jaar nog maar eens aan, t.w.: “Duurzaam veranderen met krachtige kernen” en prees de vele vrijwilligers (dus ook de brandweermannen) voor hun vele en onontbeerlijke werd voor de samenleving. Hij hoopte dat de diverse overheden zullen zorgen voor meer geld voor het handhaven van de veiligheid in de regio en benadrukte dat ook het brandweerkorps in Terwolde voor een stevige klus staat om mee te denken en te praten over de (verkeer)veiligheid in dorpen en ommelanden.

En toen kwamen de koninklijke onderscheidingen

En toen, eindelijk, want enkele ingewijden zaten al te popelen op hun stoelen kwamen de kistjes met de koninklijke onderscheidingen uit de koffer. De decorandi werden allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Gert Jan Broers (55 jaar) is sinds 1998, ruim 20 jaar vrijwillig brandweerman in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, korps Terwolde. In het dagelijks leven is Broers werkzaam als applicatie technoloog in de voedingsmiddelenindustrie Voorheen was hij zelfstandig keurslager. Hij staat bekend als een doorzetter en bedenkt creatieve oplossingen.

Hermanus Kelderman (51 jaar) is sinds 1998, ruim 20 jaar vrijwillig brandweerman in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, korps Terwolde. In het dagelijks leven is Kelderman werkzaam als zelfstandig ondernemer van reparatiebedrijf Kelderman. Harry is niet alleen een doorzetter, maar vergeet bij actie van het brandweerkorps alle randverschijnselen.

Bastiaan Lubberts (50 jaar) is sinds 1998, ruim 20 jaar vrijwillig brandweerman in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, korps Terwolde. In het dagelijks leven is Lubberts zelfstandig ondernemer van een melkveehouderij. Hij weet veel oplossingen vanuit praktijksituaties aan te passen.

En toen kwam het: De burgemeester ging naadloos over tot een ander onderwerp, maar realiseerde zich halverwege dat hij nog een doctorandus “vergeten” was. Jan Ruitenberg (50 jaar) is sinds 1998, ruim 20 jaar vrijwillig brandweerman in de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, korps Terwolde. In het dagelijks leven is Ruitenberg werkzaam als zelfstandig ondernemer van melkveebedrijf V.O.F. Ruitenberg-Oolman in Terwolde. Hij is al sinds vele jaren postkommandant in Terwolde en weet als geen ander de belangen van het korps Terwolde over te brengen bij aansluitende instanties. Vooral de laatste decorandus had duidelijk helemaal niet meer op zijn lintje gerekend en kon deze koninklijke onderscheiding nu dus naast het door zijn kinderen gefröbelde lintje op zijn uniform bevestigd zien.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Twinkelende Kusbrocante

Deventer- Zaterdag 22 februari wordt een twinkelende kusbrocante georganiseerd in de Lebuinuskerk van Deventer. De (kro)kusbrocante is weer om te zoenen zo mooi.

Met een knipoog naar het ontluikende voorjaar tonen circa 50 brocanteurs in de verwarmde kerk een hoge kwaliteit aan antiek, brocante en vintage. Van glaswerk, serviezen, sieraden en chique vintage kleding tot boudoir en industrieel. Van lief, stoer en oud tót vintage, chic en stout ! De imposante kerk wordt omgetoverd in een lint van kijk- en snuffelplezier. In een lichtvoetige ambiance is deze brocante een lust voor alle zintuigen. Vind je schat in Deventer ! Pluk-de-dag tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Grote Kerkhof , drie euro (t/m 14 jaar gratis) Info : www.facebook.com/brocanteaandeijssel

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Oefening en Stichting huldigt trouwe leden.

Nijbroek- De Christelijk gemengde zangvereniging “Oefening en Stichting” heeft dinsdagavond 11 februari j.l. haar jaarlijkse ledenvergadering gehouden in dorpshuis De Arend en vijf leden gehuldigd. Willie Bonhof – Stegeman, Miep Stegeman – Mekelenkamp, Jannie van Mossel – Berends, Mieke Pannekoek – Vos en Wim van der Snel waren allemaal 45 jaar lid van het koor. Het koor heeft 41 leden, waarvan er 20 uit Nijbroek komen en de andere 21 rond Nijbroek.

Het koor hoopt dit jaar vijf keer op te treden: 2 juni in De Speulbrink in Vaassen, 13 december bij de oecumenische kerstzangdienst in de Vecht en nog drie keer in de Nicolaaskerk van Nijbroek n.l. 12 april, 25 oktober en 25 december. Het koor hoopt volgend jaar, 12 november 2021 haar 85- jarig bestaan te vieren met o.a een concert in de kerk van Nijbroek. De leeftijd van de leden speelt echter een steeds grotere rol in het voortbestaan van het koor. Daarom zijn zij op zoek naar nieuwe leden. Hebt u zin om eens een avond te komen luisteren of misschien wel meedoen, dan wordt u van harte uitgenodigd op een dinsdagavond in het dorpshuis, waar zij repeteren van 19.45 uur tot 21.45 uur. Het koor staat onder leiding van Lucas Dalhuisen en de sfeer in het koor staat op hoog niveau en de opkomst van de leden is uitstekend.

Bijschrift: Zittend v.l.n.r. Willie en haar schoonzuster Miep en staand v.l.n.r. Mieke, Wim en Jannie.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

KANTINE PPSV BUSSLOO GEOPEND TIJDENS OPSTELLEN CARNAVALS OPTOCHT WILP

Bussloo- Op zondag 23 februari zal PPSV Bussloo haar kantine geopend hebben voor de deelnemers van de carnavalsoptocht Pampus-Lollebroek. Deelnemers kunnen in de kantine terecht voor koffie, thee, frisdrank, tosti’s en een broodje worst. De kantine is geopend van 10:00 tot +- 13:00 uur. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de toiletten.

Je kunt de kantine van PPSV Bussloo vinden aan Kneuterstraat 16 (t.h.v kruispunt Kneuterstraat/Breuninkhofweg).

Graag tot dan!

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Interessante lezing door Bert Natter in bibliotheek

Twello- De Boekenvrienden hadden dit keer Bert Natter uitgenodigd om op donderdag 13 februari j.l. iets te komen vertellen over zijn boeken en het ontstaan daarvan.

Bert Natter studeerde enige tijd Nederlands in Amsterdam, werkte bij enkele uitgeverijen en was hoofdredacteur van het treintijdschrift Rails. Hij schreef columns, essays en artikelen voor onder andere het Utrechts Nieuwsblad, het Algemeen Dagblad en De Revisor. Bert vertelt gemakkelijk, o.a. over de totstandkoming van het Rijksmuseum Kookboek in 2004. Hij vond tien meester-koks bereid om een menu samen te stellen, geïnspireerd door Hollandse 17-eeuwse schilderijen. Via via kende hij de directeur van het museum en kreeg goedkeuring om het boek uit te geven bij zijn éigen uitgeverij Thomas Rap, i.p.v. bij de gebruikelijke uitgever. Het was schitterend om nu eens te kunnen proeven wat op de schilderijen afgebeeld/bedoeld was.

Ook heeft Bert voor het museum twee kinderboeken geschreven, over Rembrandt en Michiel de Ruijter. Bert had de smaak van het schrijven te pakken en publiceerde in 2008 zijn debuutroman: ‘Begeerte heeft ons aangeraakt’. Het verhaal gaat over een onmogelijke liefde. Dit boek werd bekroond met de Selexyz Debuutprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Ook is er een toneelstuk van gemaakt, met in de hoofdrollen o.a. Aniek Pfeiffer en Marcel Hensema. Oorspronkelijk was het de bedoeling er ook een film van te maken, maar dit idee stuitte op te veel praktische problemen. De vuurwerkramp in Enschede speelt een grote rol in dit boek. In het voorjaar van 2015 verscheen de korte roman ‘Remington’, kort daarop gevolgd door ‘Goldberg’, een roman over de beroemdste leerling van Johann Sebastian Bach. ‘Remington’ gaat over de verhouding tussen een vader (een oude dichter uit Hamburg) en een zoon (moderne kunstenaar). Zij reizen samen in de auto terug naar Nederland als de man niet zelf meer kan rijden. In ‘Goldberg’ roman is de hoofdfiguur een gesjeesde musicoloog die op zoek gaat naar het verhaal van leerling Goldberg. Bert Natter wil zo natuurgetrouw schrijven; hij verricht veel research voor zijn boeken.

In januari van 2018 verscheen de vijfde roman van Bert Natter, getiteld ‘Ze zullen denken dat we engelen zijn’. Het boek begint met een scene dat een man en een vrouw op een terras zitten; ze kennen elkaar niet. Maar ineens wordt er een aanslag gepleegd en de man en vrouw duiken samen weg onder een tafeltje. Het boek beschrijft de impact die zo’n enorm ingrijpende gebeurtenis op mensen heeft.

Na de pauze was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Het was interessant om te horen hoe Bert Natter tot een titel of een thema voor zijn boeken komt of hoe lang hij doet over het schrijven van een boek. Al met al een geslaagde avond.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Terwoldse jeugd loopt voor Hartekind

Terwolde- Op vrijdagochtend 21 februari om 11:00 uur gaan de leerlingen van E.C. de Bongerd in Terwolde wederom de figuurlijke benen uit het lijf lopen. Ditmaal wordt er geld bij elkaar gerend voor o.a. stichting Hartekind. Hiermee kan wetenschappelijk onderzoek worden verricht naar aangeboren hartafwijkingen.

Wist u dat:

• In Nederland dagelijks 4 kinderen worden geboren met een hartafwijking?

• Dagelijks 3 kinderen een openhartoperatie krijgen om te overleven?

• Helaas elke 2 dagen een kind overlijdt aan de gevolgen van een hartafwijking?

• Vijftig jaar geleden bijna 75% van deze kinderen overleed?

• Nu gelukkig meer dan 90% van al deze kinderen volwassen wordt?

De schoolkinderen zijn op dit moment druk bezig om hun sponsorlijsten te vullen met sponsoren. Wilt u ook een donatie doen, maar geen lijst voorbij zien komen? Tijdens de loop op het voetbalveld van s.v. Terwolde kun u ook een donatie doen. Tevens staan er in school en in het dorpshuis grote dozen om statiegeldflessen in te zamelen. Deze opbrengst wordt er bij opgeteld. De organisatoren hopen op mooi en droog weer, zodat de kinderen vele rondjes kunnen rennen.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Gewijzigde route 47e carnavalsoptocht + foto

Wilp-Achterhoek- Komende zondag 23 februari zal voor de 47e keer de meest bekende carnavalsoptocht van de Stedendriehoek weer worden gehouden. Hierbij zal een bonte stoet met vele carnavaleske attracties vanaf de Kneuterstraat in Wilp naar Wilp-Achterhoek, `Broekersgat` trekken. Vorig jaar is al veel gesproken over de vernieuwde route. Om diverse organisatorische redenen zal de bonte stoet niet meer via de Rijksstraatweg en Molenallee door het dorp Wilp rijden. Dat betekent ook dat de doorkomsttijden in de dorpen zullen wijzigen. De start van de optocht is op de hoek Kneuterstraat-Knibbelallee in Wilp. Vanaf de Kneuterstraat zal de optocht linksaf langs Pampus richting de Posterenk gaan. Aan het eind van de Knibbelallee draait de optocht linksaf de Posterenk in, om vervolgens via de vertrouwde route, Zwarte Kolkstraat, naar het eindpunt in Wilp-Achterhoek te gaan. De verwachte doorkomsttijden staan aangegeven op de routekaart.

Grotere feesttent

Bij de start is de route feestelijk aangekleed en bij Pampus zal de doorkomst mooier en gezelliger worden, zo is er een speciale “koter-corner” ingericht waar de kinderen zich kunnen vermaken tijdens het wachten op de optocht. Uiteraard zijn er ook voor de volwassenen de nodige faciliteiten en kan er ook voor de inwendige mens worden gezorgd. De prijsuitreiking zal als gebruikelijk plaatsvinden in de tent bij het eindpunt in `Broekersgat.`Vorig jaar was er al sprake van een andere opzet met een grotere tent. Er is besloten dit jaar de tent nog een stukje groter te maken met daarnaast de nodige videoschermen, zodat alle deelnemers en het publiek de prijsuitreiking goed kan volgen. Daarnaast draagt deze grote feesttent er letterlijk aan bij dat de deelnemers tijdens de prijsuitreiking een podium krijgen wat ze verdienen.

Route

De route start om 12:30 uur op de hoek Kneuterstraat-Knibbelallee, hierna zal de optocht omstreeks 13:00u bij de Molenallee zijn om linksaf richting Posterenk te gaan. Om 13:35u zal de bonte stoet onder het viaduct door trekken en rond 14:00u wordt deze verwacht bij de kruising Hildestraat-Zwarte Kolkstraat. Om 14:30u zal de optocht de Tienmorgen en Sluinerweg oversteken en is de verwachte aankomst in Broekersgat (Wilp-Achterhoek) bij de tent rond 14:45u. Parkeermogelijkheid en snackwagens Ook staat op de routekaart duidelijk aangegeven waar men kan parkeren, hier zijn meerdere gelegenheden voor. Denk er wel aan dat parkeren €2,- per voertuig kost. De organisatie roept op om zoveel als het kan per fiets te komen. De sluitingsdatum voor inschrijven als deelnemer aan de optocht is reeds geweest. Toch is het nog mogelijk om mee te doen. Hiervoor zijn er de “last minute deals”. Voor “kleine” loopgroepen bestaat er de mogelijkheid om zich nog aan te melden. Dus kriebelt het en heb je een creatief idee, maar je nog niet aangemeld. Geen nood, ga naar de website www.pampus-lollebroek.nl en je kunt je alsnog aanmelden. Zoals elk jaar is het weer een grote uitdaging geweest om meer dan 140 vrijwilligers bereid te vinden om mee te helpen tijdens deze optocht. De Optochtcommissie is een samenwerking tussen Stichting Pampus en C.V. de Lollebroek en is verantwoordelijk voor de organisatie van de carnavalsoptocht.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Geen Foekepotterij Wilp

WILP.- Traditiegetrouw organiseert obs Hagewinde ieder jaar de Foekepotterij. Deze collecte voor het Rode Kruis zou in principe plaatsvinden op 25 februari, de dinsdag voor Aswoensdag. Op de laatste dag van carnaval komen kinderen in de basisschoolleeftijd verkleed langs de deuren van Wilp. Dit jaar valt de Foekepotterij in een schoolvakantie. Hierdoor is het voor de school niet mogelijk om het te organiseren.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Eerste Ouder en kind inloop mét theatervoorstelling

Twello- Op vrijdagochtend 21 februari start er een nieuwe, twee maandelijkse activiteit in ‘Klein Twello’ aan de Maarten Tromplaan 2 in Twello. Drie partijen slaan de handen ineen en starten een ‘Ouder en kind inloop’ omdat het ontmoeten van andere ouders nuttig en gezellig kan zijn. Tegelijkertijd is er voor de kinderen alle ruimte om vrijuit te spelen of deel te nemen aan een activiteit.

De inloopactiviteit staat in het teken van ontmoeting vertelt initiator Janina Busscher. “Elkaar ontmoeten, gezellig samen koffie drinken en praten met andere ouders over de ontwikkeling en mijlpalen van je kind en de uitdagingen die dit soms oplevert. Of natuurlijk gewoon lekker kletsen over andere dingen.” In Smallsteps kinderopvang en de Vrijwilligerscentrale Voorst vond Janina samenwerkingspartners waarmee ze deze activiteit verder vorm heeft gegeven. Om gelijk knallend van start te gaan organiseren we op vrijdagochtend 21 februari een theatervoorstelling: leer gebaren met Lotte & Max voor ouder en kind. Samen met je kind ben je van harte welkom aan te sluiten. Vanaf 10.00 uur staat de koffie/thee voor je klaar en om 10.45 uur start de voorstelling. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor ouders van kinderen in de leeftijd 0-4 jaar. Kinderen kunnen ondertussen samen spelen onder begeleiding van een pedagogisch medewerker van Smallsteps kinderopvang. Zij zullen elke Ouder en kind inloop een leuke activiteit aanbieden. De volgende Ouder en kind inloop zullen plaatsvinden op 17 april, 19 juni, 21 augustus, 16 oktober en 18 december.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

The Costume Market

Voorst- Op zondag 1 maart, van 10.00 uur tot 16.00 uur, zal de tweede editie plaatsvinden van The Costume Market in het Dorpshuis in Voorst.

The Costume Market is een markt waar particulieren en enkele kleine bedrijven hun (tweedehands) kostuums, accessoires en materiaal te koop aanbieden.

Er is een enorm gevarieerd aanbod. Van fantasy, historisch, steampunk, theater, cosplay en re-enactment kostuums tot vele kostuumaccessoires zoals schoenen, hoeden, pruiken, vleugels, sieraden en props. Maar ook stoffen en fournituren zullen niet ontbreken.

Met 30 kramen is er voor iedereen wat te vinden. Ben je een festivalbezoeker, reenactor, een amateur toneel/musical vereniging, kostuumverhuur of ga je gewoon zelf graag verkleed? Kom snuffelen tussen al dat moois en ontmoet gelijkgestemden.

Voor meer informatie kan je terecht op de Facebookpagina: facebook.com/thecostumemarket. Entree is € 3,-, parkeren € 1,-.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

COCERT DORPSKERK WILP

Wilp- De in Amsterdam woonachtige sopraan Mattanja van den Bos zingt én speelt ‘Die Winterreise’ van Franz Schubert. Dat is uniek, want gewoonlijk worden deze liederen uitgevoerd door twéé personen: een mannelijke zanger en een pianist. Zij neemt u mee op een intieme muzikale reis. Zo heeft Schubert zelf in 1827 zijn liederencyclus onder vrienden gepresenteerd, waarbij hij zijn lichte, hoge stem begeleidde op de piano.

De uitvoering wordt gecombineerd met Anna Backerra’s sprookje ‘De draailier in de sneeuw’ in twee delen, dat dit winterse verhaal spiegelt. Ze is componist en sprookjesschrijver. Ook zal ze vóór elk lied Mattanja’s beknopte vertaling van het gedicht voordragen, zodat iedereen de winterse reis goed kan volgen. De combinatie van ‘Die Winterreise’ met het sprookje en de vertaling maakt de muziek toegankelijk voor iedereen vanaf 8 jaar.

Datum en tijd: Zondag 1 maart 2020 om 15:00 uur (zaal open om 14.30u)

Toegang: € 10,- contant (kinderen van 8 t/m 12 jaar gratis, jongeren t/m 18 jaar € 5,-)

Tijdsduur: ongeveer 2 x 50 minuten, met pauze

Adres: Dorpskerk Wilp, Kerkstraat 35, 7384 AS Wilp

‘Die Winterreise’ omlijst door een nieuw sprookje

24 liederen van Franz Schubert

op gedichten van Wilhelm Müller over schoonheid, verdriet en loutering,

omlijst door een nieuw sprookje

Zang en piano: Mattanja van den Bos

Sprookje en voordracht: Anna Backerra

Zondag 1 maart 2020 om 15.00u in Dorpskerk Wilp

- Dit concert is op 9 februari afgelast vanwege de storm -

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Carnaval in Klarenbeek is veel meer dan een optocht en een polonaise.

Klarenbeek- “Er wordt wel eens gezegd dat als nieuwkomers in Klarenbeek willen integreren, ze het beste vrijwilliger kunnen worden bij de carnavalsvereniging. Dat vind ik een groot compliment. “ Christian Wolters, voorzitter van de carnavalsvereniging de Neutenkrakers vertelt over de rol die de vereniging in het dorp heeft en hoe je vrijwilligers betrokken houdt bij je vereniging.

Verenigingen werken samen

In de gemeente Voorst zijn vier carnavalsverenigingen met een raad van elf: Pampus, De Lollebroek, De Vrogge Reuiers en De Neutenkrakers. Een aantal jaren geleden was het carnaval op sterven na dood. Maar het tij is gekeerd. Om de traditie in ere te houden en ten volle te vieren, maken de verenigingen afspraken met elkaar. “We willen niet elkaars concurrent zijn. Ieder heeft zijn leden nodig om een gezonde vereniging te zijn,” zo vertelt Christian. “Bij toerbeurt leveren we de prins die de sleutel uit de handen van de burgemeester krijgt. We stemmen af op welke avond elke vereniging zijn grote feest heeft, dat zelfde geldt voor onze prinsverkiezingen. Natuurlijk ook omdat we het leuk vinden om ieders feest mee te maken.”

Ook achter de schermen maken de verenigingen afspraken. Van het uitlenen van de veiligheidshesjes tot het afstemmen van wat de verenigingen gezamenlijk willen uitdragen omtrent bijvoorbeeld de reglementen. “De burgemeester denkt daarin mee. Dat is heel prettig.”

Maatschappelijke taak

Tijdens het carnaval geeft burgemeester Jos Penninx de sleutel van de gemeente Voorst aan de prins, dit jaar aan de prins van de Neutenkrakers. En hoewel de vereniging slechts symbolisch de scepter zwaait, voelt de vereniging wel een maatschappelijke taak. “In de proclamatie halen we politieke of dorpsaangelegenheden aan die volgens ons aandacht verdienen. Natuurlijk met een grap, de inhoud is wel degelijk serieus. Als carnavalsvereniging brengen we rond en met carnaval feest in het dorp. Dat mensen verbindt en waar veel mensen plezier aan beleven. Maar niet iedereen kan daar aan meedoen. Op de donderdag van de carnavalsweek brengen we een bezoek aan gehandicapten. Op de maandag na het carnavalsweekend gaan we met fruitbakjes langs bij een aantal zieken. Dat wordt erg gewaardeerd.”

Vrijwilligers maken de vereniging

Terwijl veel verenigingen moeite hebben om vrijwilligers te vinden, is dat voor de Neutenkrakers tot nu toe geen groot probleem. Christian: “Nou is Klarenbeek wel uniek. Iedereen doet hier wat voor de ander. Er heerst saamhorigheid, misschien is het wel deel van de opvoeding. Dat je leert om iets te betekenen voor de gemeenschap waar je woont.”

Veel mensen zijn in meerdere verbanden actief. Dat maakt de lijnen kort en ook dat mensen elkaar makkelijk kunnen helpen. “We kennen elkaars behoefte.” De dorpscontactpersonen hebben daarbij een belangrijke rol. Eens in het jaar komen alle actieve verenigingen onder coördinatie van de dorpscontactpersoon bij elkaar. Van Stichting Zonnebloem tot de sportverenigingen. “We stemmen data van activiteiten op elkaar af. Zodat er in een weekend geen dubbelingen plaatsvinden waardoor we te weinig vrijwilligers hebben voor beide activiteiten. Natuurlijk gun je elkaar ook de bezoekers. We bespreken onder andere of we materialen gezamenlijk kunnen aanschaffen of van elkaar kunnen lenen.”

Vrijwilligers betrekken

Een carnavalsvereniging draait op talloze vrijwilligers, van jong tot oud. Tijdens het carnavalsweekend zijn er zo’n 150 in touw. Zij houden zich bezig met de feestavonden, de optocht, het bouwen van de praalwagen, maar ook de jurering van de deelnemers. Bij de Neutenkrakers is buiten het carnavalsweekend een vaste club mensen van zo’n 40 man actief. In het bestuur, als wagenbouwer of organisator.

Zes jaar geleden draaide de Neutenkrakers goed, maar waren er relatief veel oudere vrijwilligers. Jonge aanwas was gewenst, maar die kwam niet. “Wij hebben toen zelf tijdens de kermis een vriendengroep van zo’n twintig jongeren uit Klarenbeek benaderd. Ze gevraagd om bij de Neutenkrakers te komen en zo iets voor het dorp te doen. De jongeren waren wel nieuwsgierig, maar hadden ook veel aarzelingen. Ze waren druk met studie of werk en wilden niet meteen vol in de vereniging stappen. En ze wilden een eigen feest en niet meteen te veel taken. Dat leek ons prima. Mensen moeten er wel plezier in hebben, anders zijn ze zo weg.

We hoopten dat als ze eenmaal de smaak te pakken hadden, ze vanzelf actiever zouden worden. En dat bleek. Vrijwel iedereen van de vriendengroep is nu, zes jaar later, nog betrokken. “Het is mooi om te zien hoe zij langzaam het stokje overnemen van de oude garde. Langzaamaan nemen ze zelfs bestuurstaken over. Zij leren van ons hoe we een vereniging draaiende houden en we feesten organiseren. En zij weten op hun beurt weer allerlei handige tools die bijvoorbeeld de administratie makkelijker maken. We versterken elkaar.” Christian lacht: “En we nemen elkaar mee in onze werelden. Leren elkaars muziek, eten en leefwijzen kennen. Dat vind ik fantastisch.”

Carnaval voor Klarenbeek

Klarenbeek bruist tijdens carnaval. Het normale dorpsleven staat het weekend compleet stil. Op vrijdag is het carnaval op scholen en komt de prins op bezoek. Op zaterdag en zondag zijn de sportwedstrijden van het schema geveegd en de maandag na carnaval hebben de leerlingen vrij.

Een paar jaar geleden heeft de Neutenkrakers een jeugdraad opgezet, waarmee jeugd al vroeg met elkaar en met de vereniging verbonden wordt. Veertien elfjarige leerlingen mogen het carnavalsweekend meedraaien. “En daar moeten we altijd om loten, de jeugdraad is populair. We hebben leerlingen van de twee basisscholen, maar ook houden we rekeningen met jeugd van het bijzonder onderwijs. Uit de jeugdraad komen vriendengroepen voort, dat is mooi om te zien. Ze blijven elkaar zien en als ze oud genoeg zijn, gaan ze samen naar Pampus.”

Ook de jeugdraad is een middel om Klarenbekers kennis te laten maken met de Neutenkrakers. “We betrekken de ouders. Vaak zijn ze positief verrast en soms worden ze ook actief binnen de vereniging. Christian: “Het is mooi om dit voor het dorp te kunnen doen, hoewel het langzamerhand wel tijd wordt dat fris bloed mijn taak overneemt. Maar dat ik al zolang voorzitter ben van de vereniging kan alleen maar omdat ik het zo verschrikkelijk leuk vind om te doen en om samen met alle vrijwilligers iets moois neer te zetten.”

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Column over natuurzaken.

Van Erik-Jan Beekman.

Als kind was ik beetje een dromer. Als ik in de klas zat dan had ik meer belangstelling voor de bomen die aan de andere kant van het glas op het schoolplein stonden, dan voor wat er op het schoolbord gebeurde. Of het nu de witte bloemen van de paardenkastanje waren of de zaadjes van de esdoorns die in het najaar om het schoolgebouw waaiden.

Alles wat buiten gebeurde had mijn belangstelling. Maar nu, jaren later, heb ik dat nog steeds, “gelukkig”. Nu, zo half februari, begint het een stuk langer licht te worden. Na een best wel natte en sombere wintertijd hebben we al weer de nodige zonuren gehad. Je merkt het meteen ook buiten. Vorig jaar had ik op mijn manier enkele plantjes “gered” van een voortijdige dood. Tussen wat groenafval vond ik een paar winterakonieten, verweven met enkele sneeuwklokjes. Zorgvuldig heb ik ze vertroeteld en met goede potgrond in een bakje gezet.

Nog weken hebben we genoten van het uitbundige wit en geel. Na de bloei rest er niets anders dan groen loof. En als de andere tuinplanten gaan groeien verdwijnen ze weer, en wachten ze op het volgende voorjaar. Ik had de bloempot met deze fraaie stinsenplanten in een hoek van het terras laten staan. Gedurende de zomer was de pot verscholen onder de grote witte bloemen van de Annabel die door het gewicht bijna de grond raken. In het najaar laat ik alle uitgebloeide bloemen gewoon lekker staan, de afgevallen bladeren laat ik liggen. Alleen het gazon en de bestrating maak ik blad vrij.

De afgestorven planten en het afgevallen blad zorgen voor een mooie natuurlijke beschutting in de winter. Tijdens wat opruimwerkzaamheden kwam ik pas geleden de bloempot weer tegen. Ik schrok van mezelf dat ik al die maanden zo onachtzaam was geweest naar deze plantjes toe, terwijl ik er eigenlijk een groot zwak voor heb. Nu staan ze net als vorig jaar weer volop samen in bloei. De winterakoniet en het sneeuwklokje, samen in deze bloempot. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik ze na de bloei meteen in de volle grond zet. Op een plek waar ze tot in lengte van jaren kunnen blijven staan, om vervolgens te verwilderen tot een groot, geel wit tapijt. In het gazon, onder de takken van de hazelaar. Zoals het hoort voor echte stinsenplanten.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Alpe d’HuZes team Klarenbeek zorgt voor inwendige mens tijdens carnaval

Het komende carnavalsweekend hoeven carnavalsvierders in Klarenbeek geen honger te hebben en kunnen ze een goede ondergrond leggen voor een weekendje feesten. Het Alpe d’ HuZes team Klarenbeek zorgt namelijk tijdens de carnavalsoptocht voor de inwendige mens.

Voorafgaande aan de carnavalsoptocht kunnen deelnemers aan de optocht broodjes hamburger bestellen. Het Alpe d’HuZes team bezorgt deze zelfs bij de carnavalsgroepen tijdens het opstellen tussen 11.30 en 13.00 uur.

Wie goed wil eten voorafgaande aan een leuke optocht en daarmee ook nog eens het goede doel wil steunen, kan een bestelling doorgeven voor vrijdag 21 februari. Bestellen kan door te mailen naar mila2000@planet.nl of te appen naar 06-12992662. De broodjes kosten € 2,50 per stuk.

Tijdens de optocht in Klarenbeek heeft het Alpe d’ HuZes team een stand ingericht bij Bike Totaal Wolters, waar naast bovengenoemde broodjes nog veel meer lekkers te verkrijgen is.

Het Alpe d’HuZes team Klarenbeek bestaat dit jaar uit Henk & Jan Groot Koerkamp, André & Janneke van Gurp, Hans Smolders, Gemma de Winkel, Leon & Iris Borgonjen en André & Erin Wolters. Deze groep fietst op 4 juni 2020 de beroemde Nederlandse berg Alpe d’Huez in Frankrijk op om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor KWF kankerbestrijding.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Binnen twee weken ruimte in uw huis of schuur?

TWELLO.- Wilt u binnen twee weken nog ruimte in uw huis of schuur? Op zolder of in de kamer ruimte creëren mag natuurlijk ook. Het rommelteam van Cadenza Twello gaat zaterdag 29 februari weer met een lege trailer op pad. In de trailer is plek voor van alles. Meubels, boeken, keukenspullen, tuingereedschap of speelgoed. Bel Sebastiaan Ribbink (0641942030) voor een afspraak. Wilt u met ons meedenken en voor zover mogelijk de spullen in handzame en draagbare dozen (bijvoorbeeld bananendozen) of plastic (vuilnis)zakken aanbieden?! Dit helpt ons enorm. Bij voorbaat dank!

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Kindercoachpraktijk Bij Monique: kindercoaching in de natuur

Twello- Aan de Quabbenburgerweg is het feest: Monique Aalpoel vestigt haar kindercoachpraktijk Bij Monique. De kindercoachpraktijk is uniek te noemen: de praktijk ligt middenin de natuur. Op het woonerf van Monique en Maurits is ruimte voor veel dieren. De dieren en de omgeving gebruikt Monique waar nodig bij haar coachingstraject met kinderen.

Voorster Nieuws schoof aan bij de hartelijke dame en ging op onderzoek uit wat het bedrijf zo bijzonder maakt.

Kindercoachpraktijk Bij Monique. Vertel!

Monique glimlacht. ‘Ja, een kindercoachpraktijk. Ik houd van kinderen en wij hebben er zelf vier. Ik geloof dat ieder kind zich goed moet kunnen voelen. Daar wil ik aan bijdragen. Het kan zijn dat een kind even niet lekker in zijn vel zit. Door de vele prikkels uit de omgeving of een nare gebeurtenis, bijvoorbeeld. Door middel van de juiste coaching help ik ouders, maar nog belangrijker, de kinderen weer de goede richting op. Ouders moeten, na het traject, samen met hun kind de draad oppakken. Goed contact is dus belangrijk.’

Was dit de droom?

‘Ja. Ik wilde goed voorbereid zijn en heb daarom eerst een pittige opleiding gevolgd. Geen half werk. Daarna zijn we aan het bouwen gegaan. Ik wilde pas van start als alles klopte. En dat doet het nu. Persoonlijk vind ik dat er veel wildgroei in coaches bestaat. Ik wilde een gedegen opleiding doen. Naast coach ben ik gecertificeerd trainer van ‘Ik Leer Leren’. Nog een extra aanvulling, zodat ik zowel kinderen uit het basisonderwijs als uit het voorgezet onderwijs op weg kan helpen’

Je hebt een prachtige praktijk, middenin de natuur.

‘Dankjewel. De natuur en de dieren om het huis gebruik ik graag met coaching. In natuur ben je vrij, voelen kinderen zich vrijer en dieren kunnen enorm helpen voor kinderen. Ze kunnen een situatie wat luchtiger maken of juist goed spiegelen. Door elementen van de natuur te gebruiken, komen kinderen dichter bij zichzelf. Bewegen is belangrijk, zeker voor kinderen. Omgeving is dan bepalend. Heel anders dan in een kale kantoorruimte, als je het mij vraagt,’ vertelt Monique.

Kun je daar een voorbeeld van geven?

‘Sara, één van onze schapen, heeft een tijd bij ons binnen geleefd. Zij is heel tam en daardoor een echte knuffel. Door tijdens een sessie gebruik te maken van die zachte aanrakingen, kun je bepaalde figuurlijke muren doorbreken. Mooi is dat.’

Wat behandel je zoal?

‘Dat is erg uiteenlopend. Dat kan van (faal)angst tot onzekerheid zijn of van boos gedrag tot verdriet verwerking. Als Ik Leer Leren trainer help ik kinderen die vastlopen op school wanneer het gaat om bijvoorbeeld leerproblemen als motivatie, concentratie en plannen. Elk kind is anders, elk traject is anders. Zo is ook elke sessie per kind verschillend. Het kan heel creatief binnen zijn, maar ook lekker actief buiten. Elke situatie vraagt om iets anders en een ander aantal sessies. Tussentijds vinden evaluaties plaats. Belangrijk, want de ouder heeft een belangrijke rol in het traject. Pubers behandel je anders dan jonge kinderen. Per individu kijk ik naar de mogelijkheden.’

En de naam?

Monique vertelt trots: ‘Mees, onze zoon, is de jongste imker van Nederland! Wij houden samen bijen. Vandaar de naam, het heeft een dubbele betekenis!’

Bekijk de website van Monique op www.bij-monique.nl

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Recreatiegebieden Leisurelands ook in 2019 razend populair

Busslo- Een dagje strand blijft ongekend populair. Of het nu gaat om zonnen en relaxen op het strand en daarna afkoelen in het water op een zomerse dag of er wandelend of fietsend op uit trekken in een ander jaargetijde: de recreatiegebieden van Leisurelands zijn in 2019 weer veelvuldig bezocht. De teller staat op ruim 4,7 miljoen strandbezoekers. Alleen het recordjaar 2018 trok - door de extreem warme en lange zomer - meer strandbezoekers (ruim 5,5 miljoen).

Totaal bijna 7 miljoen bezoekers

Bij de ruim 4,7 miljoen bezoekers zijn uitsluitend dagrecreanten - onder andere strandbezoekers, actieve recreanten zoals wandelaars, duikers, vissers en sufers, en evenementenbezoekers - meegerekend. Op de recreatiegebieden zijn diverse ondernemingen gevestigd met een eigen ingang zoals jachthavens, golfbanen, wellnessresorts en horecagelegenheden. Deze ondernemers zagen hun populariteit stijgen en zij ontvingen ook weer een groot aantal bezoekers: in 2019 bijna 2,2 miljoen bezoekers. Hiermee komt het totaal aantal bezoekers op de recreatiegebieden van Leisurelands in 2019 uit op bijna 7 miljoen.

Hitterecords

Het paasweekend van 21 en 22 april zorgde voor een goede start van het nieuwe recreatieseizoen. Daarna was het lang wachten op mooi weer. Begin juni werd het opnieuw warm en werd meteen de eerste tropische dag (30 graden of meer) van 2019 gemeten. In de maand juli werden vele hitterecords gebroken en op sommige dagen werd het meer dan 40 graden. Opvallend genoeg was het op deze dagen overdag relatief rustig, omdat het zelfs in de schaduw te warm was. De zwoele zomeravonden zorgden echter voor drukte van bezoekers die ’s avonds de nodige verkoeling zochten. Eind augustus kende de enige hittegolf van 2019. Daarna was de zomer voorbij, want in september werden er geen zomerse dagen (25 graden of meer) gemeten.

Bijna 1,5 miljoen strandbezoekers op Bussloo, Heerderstrand en Kievitsveld

Als vanouds trok Bussloo ruim een miljoen strandbezoekers en is hiermee opnieuw dé publiekstrekker van de stedendriehoek. Het waterrijke recreatiegebied biedt naast een zwemplas, zandstranden, een golfbaan, Pitch&Putt Golf, escaperooms en Thermen Bussloo, ook mogelijkheden voor wandelen, fietsen, paardrijden, duiken en vissen. Kievitsveld staat bekend om de waterski/wakeboardbaan van Burnside Cablepark en wellnessresort de Veluwse Bron. Heerderstrand is middenin de Veluwse bossen gelegen met een prachtig strandbad. Tevens de plek waar Pitch&Putt Golf Heerde veel bezoekers trekt.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Bezoekdienst na partnerverlies van Mens en Welzijn Voorst

op Omroep Gelderland- Iedere zaterdagmiddag presenteert Xandra Rakier vol enthousiasme het radioprogramma ‘Gelderland helpt’ op Omroep Gelderland. Afgelopen zaterdag mocht Judith Zietsma van Mens en Welzijn Voorst voor een interview naar de studio in Arnhem komen. Judith: “Xandra had in het Voorster Nieuws gelezen over de bezoekdienst na partnerverlies die we eind 2019 gestart zijn. Ze vond dit zo’n mooi initiatief dat ik in december in een doordeweekse uitzending al kort wat mocht vertellen over de bezoekdienst. Het mooie van de uitzending op zaterdag is dat er meer tijd is om het onderwerp goed toe te lichten.”

Steun van ervaringsdeskundige vrijwilligers

In de zaterdagse uitzending vertelde Judith Zietsma, coördinator van de bezoekdienst, wat de bezoekdienst inhoudt: ervaringsdeskundige vrijwilligers komen op bezoek bij mensen van alle leeftijden die recent hun partner verloren hebben. “Iemand die iets soortgelijks heeft meegemaakt, is vaak het meest tot steun.”

Oranje Fonds

Deelnemers worden gekoppeld aan een vaste vrijwilliger waarmee het klikt. De vrijwilligers - vaak zelf weduwe of weduwnaar - hebben een training voor dit vrijwilligerswerk gevolgd en worden begeleid door Mens en Welzijn. “De bezoekdienst wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Oranje Fonds. Jaarlijks steunt het Oranje Fonds duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Zo ook de bezoekdienst na partnerverlies in de gemeente Voorst.”

Emotionele aardbeving

Xandra besteedde in het interview ook aandacht aan wie het initiatief hiertoe heeft genomen. “Wij als welzijnsorganisatie spelen hiermee in op de wens van burgers, ouderenbonden en professionals. Mensen die alleen verder moeten, hebben soms het gevoel een deel van zichzelf kwijt te zijn. Ze zijn door het verlies in een emotionele aardbeving terecht gekomen. Je ziet soms dat familieleden, zoals de kinderen, veel bezig zijn met vooruit kijken. En ze helpen bij de praktische zaken. Het terugkijken op het leven samen en op een eventueel ziekteproces is na het overlijden minstens zo belangrijk. Het is heel waardevol als je daarover met iemand in gesprek kunt die er speciaal voor je is.”

Terugluisteren of meer informatie?

Wilt u dit mooie interview, met interessante vragen van Xandra en rustige en duidelijke uitleg van Judith, terugluisteren? Kijk dan op: www.mensenwelzijn.nl.

Wilt u meer informatie over de bezoekdienst of een intakegesprek aanvragen? Neem contact op met Judith Zietsma via bezoekdienst@mensenwelzijn.nl of (0571) 277 943.

[foto: Xandra Rakier interviewt Judith Zietsma over de bezoekdienst]

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Ben & Carmen Steneker met Anna Mc.Rose in Terwolde.

Terwolde- Op zondagmiddag, 1 maart is er in Brasserie/Zaal Kriebelz een optreden van de in Vaassen opgegroeide zanger Ben Steneker , samen met zijn dochter Carmen. Als gastartieste ontvangen ze de zangeres Anna Mc.Rose. De aanvang is 13.30 uur en de zaal is geopend vanaf 13 uur. Men kan reserveren bij Irene Steneker via 053-569 6878 (na 11 uur) of b.p.steneker@home.nl

Ben Steneker wordt wel de nestor van de Countrymuziek genoemd omdat hij als een van de eersten deze muziekstijl in Nederland introduceerde d.m.v. zijn platen en optredens.

In 1958 had hij een Top Tien hit met de zangeres Lydia Tuinenburg en de Melody Strings. Maanden stond Send me the Pillow hoog in de landelijke hitparade.

Daarna vervolgde hij solo zijn carrière en stond in radio- en TVshows met artiesten als Willie en Willeke Alberti, Ria Valk, Imca Marina, Rob de Nijs en Marco Bakker. Een carrière van ruim 60 jaar is niet in een paar woorden samen te vatten.

Sinds 1980 was hij voor optredens meer dan 40 keer op grote Festivals in Amerika en mocht er veel onderscheidingen waaronder de “Living Legend Award “ in ontvangst nemen. Ben was support act van Johnny Cash in Ahoy en deelde podia met o.a. Bobbie (Detroit City) Bare, Lynn (Rosegarden) Anderson, Freddy Fender en de Bellamy Brothers.

Met dochter Carmen treedt hij nu ruim 15 jaar op en van hen verschenen er 6 Duetten-CD’s en 5 DVD’s.

Op Sky TV in Engeland en Ierland worden de afgelopen zes jaar clips van de DVD’s van vader en dochter uitgezonden in de populaire Phil Mack Country Shows.

Naar aanleiding van enthousiaste reacties van de kijkers zijn Ben en Carmen nu regelmatig te vinden in genoemde landen voor optredens.

Op 1 maart kan men nummers van de CD’s verwachten afgewisseld met traditionele en bekende countrysongs.

Als gastartieste ontvangt Ben Steneker de talentvolle zangeres Anna Mc.Rose. Ze stond al succesvol in diverse shows van Ben en Carmen en nu kan men in Gelderland kennis maken met haar.

Anna heeft een prachtige stem en is een innemende jongedame die het publiek snel voor zich weet te winnen.

Ze is in korte tijd een veel gevraagd artieste op country-evenementen, en is binnenkort uitgenodigd in Wenen voor optredens. Haar carrière verloopt in sneltreinvaart en terecht, gezien haar kwalitiet als zangeres.

Recent verscheen haar CD met het eigen geschreven nummer Believe in yourself. Dit nummer is goed ontvangen door de media en radiozenders.

Het belooft op 1 maart een middag te worden in vooral ongedwongen sfeer. Het is een luisterprogramma en er is geen dansvloer.

Redactie Ben en Carmen’s Vriendenkring HELLO AGAIN.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Inschrijvingen geopend

Bathmen- R.V. Bathmen organiseert ook dit jaar weer hét hippische hoogtepunt uit Deventer en omgeving, namelijk Bathmen te Paard! Vanaf zaterdag 29 februari tot en met zaterdag 7 maart staat het Overijsselse Bathmen in het teken van het hippisch spektakel Bathmen te Paard. Het programma barst ook dit jaar volop van spectaculaire paardensport. Internationale toppers uit de spring- en mensport maken hun opwachting in manege ‘t Ruiterkamp.

De organisatie van Bathmen te Paard is alweer in volle gang! Om het rijden voor iedereen zo optimaal mogelijk te maken is de accommodatie verder geoptimaliseerd door het aanbrengen van LED verlichting. Ook is er weer nieuw springmateriaal aangeschaft, wat voor Bathmen te Paard beschikbaar is. Daarnaast is het programma weer vernieuwd en zijn de pony rubrieken weer terug op het programma. Het belooft dan ook weer een evenement te worden met topsport op hoog niveau! Uiteraard met de gezelligheid, gastvrijheid en hartelijkheid die u van ons gewend bent!

De ‘‘toppers’’ van Bathmen te Paard blijven uiteraard in ons nieuwe programma behouden. Zo zal u de Derby, de Grote Prijs van Bathmen klasse 1.40 en de Menavond gewoon in ons programma terugvinden. Nieuw dit jaar is het pony weekend op zaterdag 29 februari en zondag 1 maart, waar ook tal van leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd worden in het “kinderdorp” . Bathmen te Paard wordt dit jaar afgesloten door de menners op zaterdag 7 maart. Zo is er met dit prachtig programma voor elk wat wils! Het gehele programma is te vinden op onze website www.paardensportbathmen.nl.

Inschrijven kan vanaf via Mijn KNHS. Het vraagprogramma is te vinden via Mijn KNHS. Volg ons ook op Twitter en Facebook, voor het laatste nieuws!

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Baden Powell-dag bij Scouting Voorst

Voorst- Ieder jaar wordt rond 22 februari door circa 40 miljoen (!) leden in ruim 160 landen de geboortedag van Robert Baden Powell gevierd. Hij richtte in 1908 Scouting op en heeft vast niet kunnen bedenken dat zijn verjaardag nog zo lang en uitgebreid gevierd zou worden.

Scouting Voorst vierde BP-dag op 14 en 15 februari. Elf nieuwe welpen, negen scouts, drie explorers en een leiding werden officieel geïnstalleerd. Ze deden daarbij een belofte met onder meer de tekst “Ik beloof mijn best te doen” en “Jullie kunnen op mij rekenen.“

Er waren een aantal bijzondere installaties: Een vader-leiding (Alexander) die zijn zoontje (Jelte) mocht installeren en een grote broer (Lennart: kersverse leiding) die zijn kleinere broer (Florens: scout) installeerde. Een mooie, hartverwarmende bijeenkomst met veel ouders en opa’s en oma’s.

Natuurlijk ontbraken de traditionele sneeuwklokjescorsages niet en het nieuwe motto voor het komende jaar : “Denk niet steeds aan wat je graag wil hebben, maar wees blij met wat je al hebt”.

Een tegeltjestekst maar wel een hele mooie!

Scouting Voorst is bijvoorbeeld erg blij dat in het weekend van 8 en 9 februari Eric en Lennart hun certificaat Basistraining Leidinggevende hebben gehaald. Hiermee heeft de groep er twee gekwalificeerde leiding bij. Proficiat mannen!

Na al deze tradities en symboliek start de Hélène H. Wilkensgroep op 29 februari weer met de actieve opkomsten. Bij de Welpen (vanaf 7 jaar) is momenteel plek voor een aantal meiden. Ben je nieuwsgierig naar de activiteiten van Scouting? Hou je van buiten spelen, van creatief bezig zijn, van koken of vuurtje stoken of juist meer van rennen? Dan ben je bij Scouting Voorst aan het goede adres. Meer weten? Mail naar: info@scoutingvoorst.nl voor een aantal keren (vrijblijvend) meedoen.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

AFSCHEID VAN EEN BETROKKEN EN BEVLOGEN VOORZITTER

Twello- Na 23 jaar voorzitterschap nam de heer Sietse Heidsma op 15 februari 2020 afscheid van de ouderenVereniging Twello/Terwolde. Tijdens de jaarvergaderingvan deze O.V.T.T. die in 2015 is afgescheiden van de ANBO afd. Twello gaf hij de voorzittershamer (die nog afkomstig is van de Bond van Staatspensionering) door aan Brenda Bolink.

Samen met Bertus Bauer heeft hij destijds de schouders er onder gezet om voor Twello en omstreken de bijeenkomsten voor ouderen in stand te houden. Met de andere bestuursleden heeft dit geresulteerd in een actieve uit 120 leden bestaande vereniging. 1 keer in de maand komt men samen bij restaurant Korderijnk in Twello of brasserie Kriebelz in Terwolde. Deze middagen worden gevuld met optredens met muziek, spelletjes, educatieve lezingen maar ook een gezellige teutmiddag.

Bertus sprak bewogen over de vriendschap die uiteindelijk is ontstaan tussen hem en Sietse maar ook over het feit dat Sietse wel een schoolmeester bleef!

Vergezeld van een bon en een mooie bos tulpen voor de vrouw van Sietse (die helaas door ziekte afwezig was) namen we afscheid van een betrokken en bevlogen voorzitter.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

DAMES 2 KAMPIOEN

Zondag 9 februari, bij winst op Schalkhaar zou het officieuze kampioenschap een feit. Hastu kan nog met punten gelijkkomen maar het doelsaldo van ons is echter zo hoog dat het niet meer in te halen is.

Iedereen was klaar voor de wedstrijd die pas aan het eind van de dag gespeeld zou worden. Maar zou de wedstrijd wel gespeeld gaan worden? Spannend werd het, want windstorm Ciara liet van zich weten, naarmate de dag vorderde werden wedstrijden afgelast. De tijd verstreek, vingers werden gekruist want spelen dat is wat er moest gebeuren. Iets gespannen maar met een grote lach kwamen de meiden 1 voor 1 binnen druppelen, want tijdens het ‘’lange’’ wachten kwam bij het team de mededeling dat Hastu eerder op de dag had verloren. Het ging nu niet meer om de officieuze titel maar om het kampioenschap. De opluchting was groot toen de scheidsrechter en het team van Schalkhaar arriveerden bij de mooi versierde oranje/ zwarte Jachtlust en het publiek plaats nam op de tribune. Het drong steeds mee door, de kampioenswedstrijd wordt ECHT gespeeld. Na een korte bespreking waar werd benadrukt dat het eigen spel gespeeld moest gaan worden en dat maar 1 resultaat telde, winst! De warming up begon en toen volgde eindelijk het begin signaal. Het eerste doelpunt werd gescoord in ons voordeel en door de vele snelle tegen aanvallen was het bij rust 15- 8. Dat was een goede start maar dat er in de 2de helft ook hard gewerkt moest worden was duidelijk. De 2de helft waren er mooie doelpunten te zien maar ook een aantal slordigheden, toch stond er op het eind 31 – 21 op het scorebord. Yeahhhh, kampioenen!!! Confetti vloog in het rond en felicitaties volgden, waarna er nog tot in de late uurtjes werd gefeest. Zondag 29 maart om 14.20 uur speelt dames 2 haar laatste competitiewedstrijd thuis in de Jachtlust. Kom hun nog één keer aanmoedigen in de 2de klasse. Tevens zal er daarna een feestje zijn, hierbij bent u van harte welkom om het feest mee te vieren. Namens de speelsters en staf, iedereen bedankt voor het support, gezelligheid en de mooie versierde Jachtlust!

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Activia wint wind-wedstrijd van Brummen

Twello- Er werden zondag diverse wedstrijden in de regio afgelast maar bij Activia was daar niet echt aanleiding voor. Ja, het waaide stevig. Maar veel regen viel er niet en het veld kon de wedstrijd prima aan. Goed, verzorgd voetballen zat er niet in. En een leuke wedstrijd voor de supporters zat er ook nooit in. Maar met die omstandigheden moesten we het toch maar doen.

De eerste helft had Activia de wind grotendeels mee; weliswaar woei deze meer over de breedte dan over de lengte van het veld: toch had Activia de eerste periode meer de wind in de rug. Het bleek moeilijk om hier echt voordeel uit te halen; er werden wel een paar dikke kansen gecreëerd maar goed was het allemaal niet. Halverwege de eerste periode verloor het bovendien doelman Raymond Locht die bij een uittrap een spierblessure in het bovenbeen op liep. Voor hem kwam Edwin Zeegers in het veld en hij toonde zich een prima stand in gedurende de rest van de wedstrijd. Ook de keeper aan de overkant haalde het rustsignaal niet maar dat had een heel andere reden: nadat hij een bal rustig opraapte kon hij het niet laten om de op zich af lopende Michiel Mikkers geheel onnodig op een knietje in de edele delen te trakteren. Dat betekende zowel een rode kaart als een strafschop voor Activia en dit bleek achteraf het beslissende moment in de wedstrijd die anders wellicht op 0 – 0 was afgestevend. Guus Leerkes schoot de penalty gedecideerd achter de invaller goalie en dat betekende zowel de ruststand, als achteraf ook de eindstand.

In de tweede helft werd het numerieke overwicht al heel snel opgegeven toen Jarle Visser na een “grondduel” de weglopende tegenstander pootje haakte. Natrappen in de ogen van de scheidsrechter en dus werd het 10 tegen 10. Brummen putte hier nieuw geloof uit en deed amechtige pogingen om de stand gelijk te trekken. Kansen kreeg de ploeg echter niet; de hele tweede helft konden we er niet één noteren. Aan de andere kant kreeg Activia in de slotfase wel kansen om de score uit te bouwen maar steeds lagen slechte keuzes in de eindfase een beslissende 2 – 0 in de weg. Zo sloten we af op 1 – 0. Een wedstrijd die niet kon boeien; deels vanwege de omstandigheden; deels wellicht ook vanwege verkeerde keuzes of een gebrek aan de kwaliteiten die daaraan ten grondslag lagen. Voor Activia echter wel een cruciale zege die op de ranglijst extra marge oplevert naar de onderste plekken.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Voorwaarts-SEW 19-22

Twello- Deze zaterdag was de laatste wedstrijd van de reguliere competitie tegen de dames van SEW uit Wognum. Met vier teams op 11 punten was alles nog mogelijk om in de kampioenspoule te komen, maar ook in de degradatiepoule. SEW had voorafgaand aan de wedstrijd 13 punten, waar wij er 11 hadden, en bij winst zouden wij over hen heen gaan vanwege een beter doelsaldo. Dan waren wij afhankelijk van het resultaat dat Borhave neerzette tegen Quintus en Volendam - V&L voor plaatsing in de kampioenspoule of niet, maar eerst moesten wij onze eigen wedstrijd spelen.

Supporters van SEW waren massaal meegereisd en daarnaast waren onze Voorwaarts supporters in grote getalen aanwezig. Vanaf de wedstrijdbank was er een bomvolle sporthal Jachtlust te bewonderen. Om 20:00 uur ging de wedstrijd van start, en SEW schoot uit de startblokken. Na een penalty gingen zij 5min later op de break-out doordat zij profiteerden van onze fouten in de aanval en de bal onderschepten, na 10 minuten stond het 0-5. Wij konden onze draai niet vinden, aanvallen verliepen niet, ballen werden verspeeld of onderschept, of schoten op doel werden geweerd door de keepster van SEW. Na 12 minuten kregen wij een penalty, die Daimy verzilverde voor de 1-6. Echter, ons spel kwam nog niet los. Lisa maakte nog een penalty en Hilke een punt uit een snelle tegenaanval, maar SEW had hier direct antwoord op en stond het vlak voor rust 3-12. Hilke scoorde nog vanaf de cirkel en SEW vanaf de opbouw een doorbraak, waarbij de ruststand 4-13 was.

Wij hebben eerder laten zien tegen Volendam dat wij een flinke achterstand konden bijkomen, als wij ons eigen spel maar zouden spelen. Het was dus nog mogelijk. In de tweede helft konden wij langzaam maar zeker de achterstand verkleinen. Er werd hard gewerkt in de dekking en hoewel de aanval nog steeds niet vlekkeloos was, konden wij wel doelpunten bijschrijven. Van 8-16 werd het 12-17, en na een penalty van Lisa en een mooie actie van Laura en Alineke werd het 5min voor tijd 16-18. Dat de scheidsrechters niet zuinig waren met 2-min tijdstraffen was al duidelijk, maar 5 minuten voor tijd zorgde dit voor de kantelpunt van de wedstrijd. SEW maakte hier gebruik van en bracht de stand op 16-20, de winst voor hen kwam hier niet meer in gevaar. Ondanks dat wij nog knokten voor de bal tot de laatste minuut kon het verschil niet verder terug gebracht worden tot 3, met als eindstand 19-22.

Helaas geen beste wedstrijd, voornamelijk de eerste helft niet, maar met opgeheven hoofd gaan wij de strijd aan met V&L, Volendam en DSVD in de degradatiepoule. Over 2 weken zal deze beginnen met een thuiswedstrijd tegen Volendam. Na de wedstrijd was er in de kantine nog een feestje met het rad van avontuur, georganiseerd door de supportersclub. Ondanks het verlies hebben wij wel een mooie avond gehad: supporters, supportersclub en sponsoren bedankt.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Nieuwe naam en nieuwe plannen voor 4 Hofsteden Toernooi Voorwaarts

Twello- Het Twellolands 4 Hofsteden Toernooi. Dat is de nieuwe naam voor het volleybaltoernooi dat al tientallen jaren in mei of juni bij Voorwaarts gespeeld wordt. Een nieuwe organisatie, nieuwe naam en nieuwe plannen. Het grastoernooi wordt een volleybalfestival met alles wat daar bij hoort; live muziek, lekker eten en drinken en volleyballen, een festival voor het hele gezin.

Het toernooi wordt dit jaar gehouden op vrijdag 5 en zaterdag 6 juni. Vrijdagmiddag begint het met het inmiddels al traditionele schoolvolleybaltoernooi voor alle scholen uit de gemeente Voorst! ’s Avonds gaat het dan verder met een 35 en 45+ voetbaltoernooi, een Kinq & Queen of the Beach volleybaltoernooi en een volleybalavond voor recreantenteams. Daarbij is er live muziek en staat de BBQ aan.

Op zaterdag is het 6 tegen 6 grastoernooi voor alle teams vanaf de 3e divisie en lager. Ook jeugdteams en CMV teams kunnen mee doen! Er is vanaf ’s middags live muziek met zangers en een band en alle mogelijkheid om ook naast het volleybal een leuke dag te hebben. En wil je beachvolleybal op niveau zien dan kan dat ook want het Junior Beachcircuit van de Nederlandse volleybalbond strijkt in Twello neer op die zaterdag.

Het Twellolands 4 Hofsteden Toernooi is dus vermaak voor iedereen! De aankleding van sportpark De Laene van Voorwaarts Twello zal zorgen voor een echte festivalsfeer. Aanmelden kan, de inschrijving is al geopend. Ga daarvoor naar www.vierhofsteden.nl

Het Twellolands 4 Hofstedentoernooi is de perfecte manier om het seizoen met je team af te sluiten. Lekker volleyballen in de buitenlucht op gras met een hapje en een drankje erbij en live muziek. En als je wilt neem je je familie en vrienden mee. Lekker toch?!

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Twellose Schaakclub degradant of titelkandidaat?

Twello- Het staat in de 2e Klasse F van de SOS-competitie zo dicht bij elkaar dat je met één nederlaag tot de degradatiekandidaten behoort en met een overwinning nog aanspraak kunt maken op de titel. Na een valse start heeft de Twellose Schaakclub zich goed hersteld en kan nu weer alle kanten op. En het herstel zette door. Met 5½-2½ werd het bezoekende UVS uit Nijmegen terugverwezen naar het Romeinse Rijk.

Niet keizer, maar koning wint

Het eerste bordpunt diende zich al vroeg op de avond aan. Vóór negen uur was Frits Wilbrink al aan het eindspel begonnen. Met vijf pionnen ieder, maar met een actieve koning had Wilbrink geen moeite zijn tegenspeler vroegtijdig naar z’n Mariken in Nimwegen terug te sturen. Het werd al eens eerder gememoreerd, maar clubkampioen en 1e bordspeler Jos Barendregt heeft zijn seizoen niet, scoorde tot dusver 25% tegen 80% in andere jaren. Ook nu weer geen overwinning maar ‘slechts’ remise tegen een 1600-speler (1½-½).

Onorthodox

Een fout in de opening waardoor zijn hele stelling blokkeerde, bezorgde Henk Casteel hoofdbrekens. Net op tijd wist hij lucht te scheppen en na te opportuun spel van zijn opponent kantelde de partij in het voordeel van Casteel. De tegenspeler van Remco Pihlajamaa bediende zich met zwart van een zeer onorthodoxe openingshandeling waarna Pihlajamaa binnen de kortste keren glad gewonnen kwam te staan. Hij verzuimde echter door te drukken en verspeelde zelfs een stuk. Gelukkig deed zijn tegenstander daarna hetzelfde (3½-½).

Rollercoaster

De partij van Carlo Buijvoets voltrok zich als een ware rollercoaster. Dan weer meende hij gewonnen te staan en dan weer verloren. Door gebrek aan routine kwam de Nijmegenaar al heel vroeg in tijdnood en blunderde een paard weg. Buijvoets greep hierna eenvoudig de winst. Met iets te agressief spel kwam Wobbe de Vries toch nog goed uit de opening. Door een slechte afwikkeling ontstond toch nog een moeilijke positie, maar zijn tegenstander liet dit verzanden. Hij bood in gelijke stelling remise aan. De Vries, enigszins in tijdnood, hoefde niet lang na te denken. De onderlinge stand kon zijn remise verdragen (5-1).

Knotsenburg

Na een openingsfout in een Spaanse partij ging het helemaal mis voor Hans Hertgers met aan het slot zelfs een ondekbaar mat. Het werd de enige winstpartij voor UVS waarmee Hertgers de Knotsenburger waarschijnlijk een plezierig carnaval bezorgt. In een gelijkopgaande spannende pot ging Johan van Ommen het eindspel in met gelijke lopers en een pion minder. Met secuur spel wist Van Ommen koning en loper zo te manoeuvreren dat ook de laatste vijandige pion van het bord verdween (eindstand 5½-2½). Twello staat nu derde, 4 punten achter de koploper en 3 punten boven de hekkensluiter.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Training Mini’s door vrijwilligers

Sp. Teuge is erg blij met al haar vrijwilligers! Zo ook met de mannen die met elkaar de mini’s onder hun hoede hebben. Zij staan door weer en wind langs het veld om het plezier in en de kunst van het spelletje mee te geven aan de jongste leden van onze club. Daarom vinden we het fijn dat we de begeleiding van de mini’s nu van mooie kleding hebben kunnen voorzien, door de sponsoring van A. Ijzerman ondergrondse infra. Adrie: heel erg bedankt!

Adrie IJzerman is ZZP-er en verleent zijn expertise bij verschillende bedrijven, onder andere als boormeester HDD. Horizontaal gestuurd boren of horizontal directional drilling (HDD) is een sleufloze techniek die gebruikt wordt voor de aanleg van ondergrondse infrastructuur.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Sportprogramma week 8 2020

Teuge

Zaterdag 22 februari

14:30 Teuge 4 - AZC 3

Vrouwen

14:30 Teuge 1 - ZVV 2

Twello

Zaalvoetbal zuiderlaan

Vrijdag 21 februari

19.30 Twello 5 – Davo 5

20.30 Twello 4 – RDC 5

elders

20.30 Atik 4 – Twello 2

Veldvoetbal

Zondag 23 februari

14.00 Twello 1 – Beekbergen 1

Basketbal

Zaterdag 22 februari

13.00 Twello h 1–Rebound h 3

V en L

Donderdag 20 februari

ZAALVOETBAL

Vrouwen

20:15 Warnsv Boys 1-V en L 1

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

NIEUW! WANDEL jij ook mee met SET!

Sinds januari heeft Sportief Evenwicht Twello (SET) een nieuwe activiteit, wandelen. Er was vraag naar en daar haken wij natuurlijk op in.

Het is laagdrempelig en er zijn twee groepen, wat langzamere en een wat snellere groep , voor elk wat wils.Om veilig te lopen hebben de wandelaars lichtgevende hesjes aan en armbandjes met verlichting. Eekhuis schilderwerk en glaswerken, wilde graag een sociale bijdrage leveren. Zij dragen SET een warm hart toe en vonden dit een erg mooi initiatief vandaar dat Roy en Remon Eekhuis de hesjes en bandjes hebben gesponsord, Da’s een superinitiatief van dit Twellose bedrijf. Het drukwerk is verricht door Big Blow.

We hebben een hele nieuwe groep enthousiaste vrijwilligers die de wandelaars begeleiden. Heb jij zin om aan te haken? Gezellig en sportief bezig zijn dan ben je van harte welkom. We kunnen nog wandelaars gebruiken! Je kan zo een paar keer op proef mee lopen, kijken of het iets voor jou is.

We lopen op woensdag van 19uur tot 20uur

Startpunt is Torenbosch 64/65, tegenover Pijnappel woonwinkel

Contactpersoon voor het wandelen is Ans Ganzevles. Hoe je Ans kunt bereiken en voor de data dat er op woensdag (meestal 3 woensdagen in de mnd) gelopen wordt kun je een kijkje nemen op onze website www.sportiefevenwichttwello.nl

Zien we jou binnenkort? Gezellig

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

OMGAAN MET GEDRAGSPROBLEMATIEK IN DE SPORT

Twello- Als trainer, vrijwilliger, coach of activiteitenbegeleider kan het soms best moeilijk zijn een passende sport- /beweegactiviteit te organiseren in groepsverband met verschillende soorten gedrag. Door middel van een specifieke training gaan wij jou daarbij helpen.

Schrijf je in voor de training over autisme en gedragsproblemen. Tijdens deze training krijg je meer informatie over gedragsstijlen en de toepassing hiervan op sport- en beweegactiviteiten.

Het programma van maandag 2 maart 2020:

18.45 uur Inloop

19.00 uur Welkom

19.15 uur Sporters met gedragsproblematiek

20.15 uur Pauze

20.30 uur Trainen en coachen van jongeren met autisme

De avond wordt gehouden in het Kulturhus, Jachtlustplein 9, Twello.

Meld je aan vóór 25 februari via de buurtsportcoach aangepast sporten via voorst@unieksporten.nl.

Deelname is gratis.

Neem voor vragen gerust contact op met Erica Nap, buurtsportcoach aangepast sporten, via 06 27363024 of voorst@unieksporten.nl.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Valentijnsavond bij Voorwaarts Gymnastiek

Twello- Vrijdagavond 14 februari kwamen de leden van de afdeling Gymnastiek van sv Voorwaarts allen in het rood gekleed naar het clubgebouw aan de Laene voor deze speciale avond.

Na een welkomstwoord van Marike Smit, voorzitter van de afdeling Gymnastiek, werden de leden in de leeftijd van 44 tot en met 88 jaar verdeeld over 12 groepen en gingen ze met elkaar de strijd aan in een heuse Voorwaarts quiz. Een diversiteit aan vragen in verschillende categorieën kwam voorbij, geschiedenis, landen, rekenen, bekende plekken in Twello, gymnastiekhoudingen en zelfs prijzen uit de winkel van onze sponsor Jumbo moesten geraden worden. Ook onderdeel van de quiz was de Muziekbingo. Sabine Dellink bracht live oude hits ten gehore waarvan de artiesten geraden moesten worden. Team twee, ‘De Tweetjes’ ging er met de 1e plaats vandoor, Team 9 ‘De Winnaars’ met een 2e plaats, Team 3 ‘Red Riema’ met een 3e plaats en Team 11 ‘De Elfjes’ met de poedelprijs. Gezelligheid stond voorop, samen zijn, bijpraten, lachen, zingen, hapje , drankje, de avond vloog voorbij. De mooiste in het rood geklede dame werd beloond met een tegoedbon ter waarde van EUR 25,- en uiteraard was er voor alle leden een kleinigheidje om mee naar huis te nemen.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Oppermachtig Voorwaarts pakt drie belangrijke punten

Twello- Op een winderig sportpark in Enschede trad Voorwaarts aan tegen VV Rigtersbleek. De voormalige profclub is een directe concurrent in de strijd om rechtstreekse handhaving.

De belangen waren dus groot, maar de wind maakte voetballen niet makkelijk. De gasten uit Twello wisten echter prima om te gaan met de lastige omstandigheden volgens spelmaker Nick Linthorst: “Van de meet af aan waren we de bovenliggende kartij. “We vergaten om de wedstrijd al binnen twintig minuten in het slot te gooien. We raakten twee keer de paal”

Na 16 minuten werd de Twellose druk teveel voor Rigtersbleek: Luuk Grieving schoot een terecht toegekende penalty onberispelijk binnen: 0-1

Even later kwam Rigtersbleek wel langszij: een zondagsschot van 25 meter bleek onhoudbaar voor doelman Yoel Finke, die verder maar bitter weinig te doen kreeg.

Met deze stand werd de rust bereikt.

Direct na rust ging Voorwaarts vrolijk verder met aanvallen. En al na twee minuten was het prijs, toen flankspeler Ismar Maglajlic het eindstation was van een prachtige aanval: 1-2. Maglajlic: ”we zijn eigenlijk geen moment in de problemen geweest. Hebben weinig weggegeven en konden zelf vaker scoren”. Dat deed de ploeg uiteindelijk nog één keer. De sterk spelende Luuk Grieving tekende in de 79e minuut voor zijn tweede treffer, na een assist van Nick Linthorst. Achterin hield Voorwaarts de boel prima dicht. Vooral Bastiaan Lubberts speelde een prima partij. Met een 1-3 stand eindigde de wedstrijd.

Vlak voor tijd nog een bijzonder moment: Zowel Daan Verheul als Thijs Nieuwenhuis maakten hun debuut in Voorwaarts 1. Zo had Voorwaarts al met al een prima middag, met drie kostbare punten in de tas.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

CCW en Epse delen punten

Wilp- CCW heeft zondagmiddag onder zeer moeilijke omstandigheden, super moeilijk bespeelbaar veld en ook nog eens een straffe wind, tel daarbij ook nog eens een bijzonder apart leidende scheidsrechter de punten moeten delen tegen het toch wel, m.b.t de ranglijst verrassend goed presterende Epse.

Voetballend gezien was CCW zeker niet minder als de thuisclub, domineerde ook het grootste deel van de wedstrijd, alleen deze lieten wel meer zien dat je met keihard knokken tot goede resultaten kunt komen. Zoals gezegd was CCW zeker het eerste half uur tegen de wind in de ploeg met het meeste balbezit, maar telkens op de juiste momenten was het allemaal net niet, Toch kwam de ploeg na een half uur op voorsprong, uit best wel een goede aanval over rechts was het Tim Alfering die goed langs z’n tegenstander kwam en een uitstekend voorzet afleverede die door Bart Keurhorst in de volle loop keurig netjes werd afgerond, 0-1. Na dit doelpunt drong de thuisploeg wat meer aan, was ook een paar keer gevaarlijk, maar tot uiteindelijk tot een doelpunt leidde dat niet en ging CCW met een 1-0 voorsprong aan de thee. Het begin van de tweede helft was wederom voor CCW , toch kwam de thuisploeg bij de eerste de beste aanval na de rus op gelijke hoogte, het was een bal die precies goed voor de voeten viel van Lars Otten en zijn inzet verdween ietwat via binnenkant paal binnen, 1-1. Direct na dit doelpunt drong CCW weer meer aan, maar met name Bart Keurhorst en Tim Alferink wisten enkele opgelegde kansen niet te benutten, en zoals de voetbalwetten voorschrijven krijg je dan vanzelf de deksel op de neus, een kwartier voor het einde was het Bram Wiltink die voor de thuisclub de 2-1 op het bord zetten met een inzet die door een woud van benen voorbij doelman Joris Bruntink binnen te schieten. CCW moest hierna alle zeilen bijzetten om een dreigende nederlaag te vorkomen, en dat lukte wonderwel ook nog toen zo’n vijf minuten voor het einde Koen ter Riele een hoekschop van Jari Somons goed binnen kopte, 2-2. In de aller laatste minuut leek de scheidsrechter de thuisclub nog ff goed te helpen toen doelman Joris Bruntink op een meter voor de doellijn een moeilijke inzet keerde maar vervolgens werd bestraft omdat hij de bal voor de tweede keer in de handen zou hebben gepakt, wat hem ook nog eens een gele kaart opleverde, een volkomen belachelijke beslissing van de scheidsrechter die gelukkig voor CCW uiteindelijk goed afliep. Gezien de wedstrijd heeft CCW zichzelf toch wel tekort gedaan door niet met overwinning weg te gaan uit Epse.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Voorst Herdenkt Operation Cannonshot – Oproep voor exposanten

In het kader van 75 jaar vrijheid organiseert de Groene Soos in samenwerking met de gemeente Voorst een grootschalig weekendevenement op 11 en 12 april 2020. Als vereniging of stichting kunnen jullie hierop aansluiten.

Op zaterdag 11 april 2020 is Recreatiegebied Bussloo omgetoverd tot een festivalterrein met een historisch militair kamp van historische militaire voertuigen en re-enactment groepen. Dit evenement staat in het teken van de bevrijding van alle dorpen in de gemeente Voorst en de jaren in oorlogstijd. Daarnaast staat het thema vrijheid en vrede centraal. Daarom wil de organisatie van het evenement organisaties, verenigingen en stichtingen de kans bieden om te exposeren tijdens het bevrijdingsevenement. Wil je als dorp jullie eigen bevrijdings- of oorlogsverhalen vertellen? Heb je als stichting een bijpassende boodschap en deze wil je graag delen met bezoekers? Of wil je je eigen evenement promoten? Meld je dan snel aan als exposant tijdens dit grote bevrijdingsevenement van de gemeente Voorst. Je kan je aanmelden tot uiterlijk 8 maart 2020. Meld je aan door een mail naar s.korlaar@voorst.nl te sturen of vul het aanmeldformulier in via bezoekvoorst.nl/75jaarvrijheid.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Burgemeester Jos Penninx is trots op carnaval-vierende gemeente Voorst

“Carnaval is een geweldig voorbeeld van verbinding!” Hij komt van oorsprong uit Brabant en vindt het geweldig hoe de gemeente Voorst carnaval viert. “Dat is héél positief!” aldus burgemeester Penninx en hij kan het weten. Niet vanwege de Brabantse roots, maar juist door zijn eigen ondervindingen tijdens het bezoeken van bijvoorbeeld wagen-bouwende deelnemers én uiteraard de optochten. In aanloop naar het komende weekend, kraken we samen met de burgemeester nog even een aantal kritische noten.

Iedereen naar het carnaval!

“Eigenlijk wil ik een oproep plaatsen om vooral allemaal naar het carnaval te komen!” aldus een enthousiaste burgemeester. Niet dat het Voorster carnaval een tekort heeft aan bezoekers, maar het is een fantastisch carnaval! En dat mag bijzonder genoemd worden voor een respectievelijk kleine gemeente welke ver verwijderd is van de bekende carnavaleske invloeden beneden de grote rivieren. De optochten kunnen rekenen op vele duizenden bezoekers, waarbij ook veel mensen buiten de gemeente Voorst het zonder meer de moeite vinden om aan te haken bij de stoet van serpentines en confetti.

Vijf organiserende verenigingen

Gemeente Voorst heeft maar liefst vijf organisaties welke zorgen voor de vele optochten en feesten. ‘Circus Voorst’ uit Voorst, ‘De Neutenkrakers’ uit Klarenbeek, ‘De Vrogge Reuers’ uit De Vecht, ‘De Lollebroek’ uit Wilp Achterhoek en ‘Pampus’ uit Wilp. Vrijdagavond trekken verlichte wagens en loopgroepen door de straten van het dorp Voorst. Een van de grootste optochten van Gelderland start zaterdag in Klarenbeek en op zondag is er de optocht vanaf Wilp, via Posterenk naar Wilp-Achterhoek.

Samen bouwen

“Het is vooral mooi om te zien, hoe de wagenbouwers werken en maanden met elkaar bezig zijn om te bouwen. Feest, ontspanning, ontmoeting” aldus Jos Penninx. Het is een voorbeeld van de verbindingen waar gemeente Voorst veel waarde aan hecht en qua beleid vol op in zet. Het elkaar ontmoeten, naar elkaar omkijken en samen de schouders zetten onder de leefbaarheid van een prachtige woongemeente.

Goede afspraken omtrent alcoholgebruik

Fantastische feesten danken hun succes aan goede afspraken en daar wil de burgemeester toch ook wat over kwijt. Carnaval is een feest voor deelnemers én toeschouwers, waarbij gedacht moet worden aan veiligheid, gezondheid en uitstraling. Daarom doet hij de oproep aan de deelnemers om zich te houden aan de gemaakte afspraken. Al ligt het soms voor de hand vanwege de koude én omdat alcohol en feesten vaak samengaan, toch rekent Jos Penninx erop dat de deelnemers alcohol laten staan tijdens de optochten. Er is afgesproken dat er géén alcohol op de wagens aanwezig is, géén dronkenschap op de praalwagens en daarmee ook een aantrekkelijker beeld voor de bezoekers langs de kant van de weg.

Feestmuziek

De tweede oproep welke de burgemeester doet, betreft het muziekgenre. Wie aan carnavalsmuziek denkt, hoort vrolijke muziek, gevatte teksten en veel gekkigheid. Het is dan jammer wanneer toeschouwers de oren afschermen vanwege ‘takkeherrie’ welke niets met carnaval heeft te maken óf muziek waarbij de volumeknop dol is gedraaid. Oftewel; standje onbenullig hard en onverstaanbaar. Ook hierover zijn afspraken gemaakt met de organisaties, waarbij ze overigens allen de voorstellen en meningen delen.

Let op !! Carnavals foto van vorig jaar erbij zoeken

Tot slot

‘Duurzaam vernieuwen met krachtige kernen’ is dé slogan voor 2020 in de gemeente Voorst. Het carnaval voor dit jaar mag daar een groot voorbeeld van zijn. Trots zijn op een gemeenschap, waarbij zoveel mensen keihard werken aan een van de prachtigste feesten in de Stedendriehoek. Een cultureel erfgoed dat we moeten koesteren, bewaken en tot in lengte van jaren laten voortbestaan.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht

Kleedjesmarkt op Bazar Daniël de Brouwerschool: Schrijf je nu in!

Wilp- Op zondag 5 april zorgt de Daniël de Brouwerschool weer voor een gezellige bazar. Het is altijd een drukke en gezellige middag voor jong en oud.

De kinderen kunnen meedoen met allerlei activiteiten zoals spelletjes, knutselen, bouwen en dansen. Voor iedereen is er bingo, allerlei lekkers en zijn er mooie dingen te koop.

Nieuw dit jaar is de kleedjesmarkt. Neem je eigen kleedje mee en verkoop je spulletjes. Huur een plek van 2 meter breed bij 3 meter lang voor maar € 10,-. Geef je zo snel mogelijk op zodat je zeker bent van een plekje. Meerdere plekjes naast elkaar huren is natuurlijk ook mogelijk. Opgeven kan tot 16 maart door een mail te sturen naar bazar@danieldebrouwerschool.nl

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Concert in de Kapel

Eefde- Op zondag 16 februari, aanvang 11.30 uur wordt in de Kapel op ‘t Rijsselt een concert gegeven door componist/pianist Wolfert Brederode in samenwerking met percussionist Joost Lijbaart en het Matangi strijkkwartet

Ruins and Remains

Componist Wolfert Brederode liet zich in 2018 inspireren door de herdenking in dat jaar

van de immens tragische gebeurtenissen gedurende de Eerste Wereldoorlog. Het einde

van die oorlog markeerde de overgang van het oude naar het nieuwe Europa. Wat de

componist zich afvroeg was waarom dergelijke grote gebeurtenissen altijd gepaard gaan

met zoveel menselijke ellende en verdriet dat woorden tekort schieten het te beschrijven.

Met zijn aangrijpende en zeer toegankelijke werk probeert de componist deze leemte te

duiden en te vullen.

Een muzikale contemplatie over menselijke destructiedrift en veerkracht. Indrukwekkend

maar soms ook speels en swingend in een niet-alledaagse instrumentale samenstelling.

Klassieke muziek maar dan van deze tijd.

Entree: € 20 (t/m 18 jaar gratis entree). Info/reserveren: www.kapeloptrijsselt.nl of 0575 – 570 521.

woensdag 12 februari, foto door Brederode Lijbaart Matangi – foto Menno vd Meer

Deel dit bericht

Lunchconcert in brasserie Korderijnk

Twello- Brasserie Korderijnk in Twello geeft u dinsdag 10 maart a.s. weer een mooie gelegenheid om de winterse sleur even te doorbreken. U wordt onthaald met een welkomstdrankje welke wordt gevolgd door een voortreffelijke warme lunch. Maar dat is nog niet alles, voor en tijdens de 3-gangen lunch verzorgt het Salonorkest Abraham Gezien het muzikale gedeelte met prettig in het gehoor liggende muziek.

Voor de prijs van 25,00 euro p.p. krijgt u een paar leuke uurtjes in de sfeervolle ambiance van brasserie Korderijnk en wordt er een 3-gangen warme lunch geserveerd die ditmaal inclusief alle consumpties is.

De lunchconcerten welke 2x per jaar plaats vinden, trekken steeds meer belangstelling zodat tijdig plaats bespreken teleurstelling kan voorkomen. Aanvang 12.30 uur en de zaal is vanaf 11.30 uur geopend. Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar bij brasserie restaurant Korderijnk, Stationsstraat 31, Twello. Tel. 0571271851.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Organisatie presenteert het 20e Voorster Nachtvoetbaltoernooi,

Voorst- Het nachttoernooi blijft een groot succes en jullie worden weer uitgenodigd mee te doen aan dit evenement, dat voor de 20e keer wordt gehouden.

Het 20e Voorster Nachttoernooi vindt plaats op 20 mei 2020.

Net zoals ieder jaar is het toernooi voor zowel dames- als herenteams!

De organisatie hoopt op veel aanmeldingen om er een leuk toernooi van te maken, maar wees er op tijd bij want vol=vol.

Velen van jullie doen al jaren mee aan dit spektakel en uitleg over hoe sportief en gezellig het ieder jaar is, is overbodig.

Ook dit jaar is er een DJ aanwezig om er weer een gezellige avond/nacht van te maken.

Het inschrijfformulier is aan te vragen via: nachttoernooi@hotmail.com of vraag eerst meer informatie. De nachttoernooiorganisatie hoopt nog meer mensen enthousiast te kunnen maken om mee te doen en ziet jullie inschrijving graag tegemoet!

Opgeven kan tot 6 mei 2020 maar wees er op tijd bij want vol=vol.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Volop activiteiten in Klarenbeek

Klarenbeek- Afgelopen woensdag werden 65 gasten verrast met een heerlijke voorjaarslunch in het MFC te Klarenbeek. Nu zult u zich wel afvragen, wat is nu een voorjaarslunch? We zitten nog midden in de winter. Toch zien we buiten de eerste krokusjes boven de grond komen en de bloemknoppen in de natuur staan op springen. Echtpaar Weijers en vrijwilligers wisten voor de voorjaarslunch iedereen te verrassen met verse soep, wraps, verschillende sandwiches, suikerbrood en als toetje een bitterkoekjes met abrikozen trio. Het werd opvallend stil in de eetzaal toen het toetje werd genuttigd. De gasten hadden zich voortijdig aangemeld zodat er voldoende voor iedereen was. Alles is schoon opgegaan. In september kunt u zich weer aanmelden voor een verrassend lekkere lunch.

Deze ochtend werd stil gestaan bij de wandelgroep die onlangs haar 5 jarig jubileum vierde. Iedere eerste en derde woensdag vertrekt de wandelgroep vanaf het MFC om 9.30 uur voor een wandeling van ongeveer 7 km. Inmiddels telt de groep een 15-tal trouwe wandelaars. Onlangs hebben zich een aantal nieuwe wandelaars aangemeld waaronder ook een aantal mannen.

Vanaf 26 februari, 11 en 25 maart is iedereen met brei- of haakwerk van harte welkom om naar het MFC te komen. Er is een behoefte van ook jongeren die het breien en haken omarmen en graag hun brei en haakkunsten willen uitbreiden. Deze ochtend is Jolanda Mascini aanwezig, zij houdt heel veel van handwerken. Sinds maart 2017 woont zij in Klarenbeek. Het is mogelijk om in een groepje gezellig bij elkaar te zitten om tips en trucs met elkaar te delen en samen overleggen wat leuk is om te doen. Hierbij valt te denken aan kennis delen en de beginselen van haken en breien leren. Neem dus je brei- of haakwerk mee en laat horen waar behoefte aan is.

4 maart kunt u deelnemen aan een culinaire workshop die in het teken zal staan van gezonde hapjes. Een feestje, een gezellig avondje, een verjaardag, Kerstmis of Pasen? Dan kunnen lekkere hapjes niet ontbreken! We gaan aan de slag met leuke receptjes. En deze lekkere hapjes zijn gezond en voedzaam ook! Dat is dus dubbel feest. Lekker snacken met een goed gevoel. Aanmelden kan tot 26 februari.

Op 18 maart wordt een sjoelwedstrijd gehouden tussen de mannen en vrouwen. Hou de kalender in de gaten en mis niets van alle leuke activiteiten in het MFC. De kalender is te vinden op Facebook Dorpscontactpersoon Klarenbeek.

Iedere woensdag wordt een potje jeu de boules gespeeld op de jeu de boules baan buiten. Binnen wordt Rummikub gespeeld en kan er ook (Mandela) gekleurd worden. Het eerste kopje koffie of thee wordt u aangeboden door het Klarenbeeksbelang.

Aanmelden voor workshops kan via 06-12260021 of inloop@mfcklarenbeek.nl

Locatie is MFC, Bosweg 14 Klarenbeek. Woensdagochtend 10.00-12.00 uur

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Beatus & Byrd in St.Martinuskerk

Bussloo- Komend voorjaar organiseert In Goede Handen Management in samenwerking met Stichting Sint Martinuskerk Bussloo weer drie klassieke concerten op de zaterdagavond. Het eerste concert vind plaats op zaterdagavond 22 februari om 20:00 uur.

William Byrd: zijn tijdgenoten noemden hem de “Britanniae musicae parens”, de vader van de Britse muziek. Zijn drie missen waaronder zijn 4-stemmige mis werden uitgegeven tussen 1593 en 1595. Ze waren bestemd voor de vele afgescheiden katholieken die in deze heftige periode in de Engelse religieuze geschiedenis hun eredienst hielden in privékapellen en in door katholieken bewoonde kastelen. Muziekkenners spreken van een grote helderheid en directheid van deze muziek. Het hevige contrapunt vertroebelt geen moment de verstaanbaarheid van de tekst. De, inmiddels beroemde, vierstemmige mis houdt het midden tussen ingewikkelde polyfonie en de Anglicaanse eenvoud.

Kaarten

Kleinkoor Beatus voert tijdens dit concert de 4-stemmige mis van Byrd uit, begeleid door een ensemble bestaande uit drie blokfluitisten en een gambist onder leiding van Norbert Kunst.

Dit ad hoc ensemble zal ook nog een aantal instrumentale stukken uitvoeren.

Kom luisteren naar deze prachtige muziek in de idyllische kerk van Bussloo aan de

doorgaande weg tussen Wilp en Voorst. Beatus & Byrd, Kleinkoor Beatus e.a., zaterdag 22 februari 20:00 uur St. Martinuskerk Bussloo Toegang: Voorverkoop 17,50 aan de Kerk 20,-. Studenten en CJP 12,- Kinderen gratis Kaarten bestellen op: bussloo.ingoedehanden.management of via 085-8770376. Meer info op: www. sint-martinuskerk-bussloo.org

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

DER Touristik Hotels & Resorts koopt Galo Resort Hotels van Bijsterbosch en Bachmeier

WELSUM-CANICO, MADEIRA- Het Duitse DER Touristik Hotels & Resorts, de hotelonderneming van DER Touristik heeft het uit drie hotels bestaande Galo Resort Hotels compleet overgenomen. De naam van het resort zal in de toekomst als Sentido Galo Resort in de markt gezet worden. Het is het eerste object in eigen bezit van DER Touristik Hotels en Resorts. Het verdere portfolio van de hotelonderneming van DER Touristik bestaat uit ca. 80 hotels wereldwijd met Pacht en Franchise overeenkomsten.

“Hotels en Resorts die we bezitten, zijn een ideale mogelijkheid om onze merken nog beter te vermarkten verklaart Christian Grage, CEO van DER Touristik Hotels & Resorts. Deze koop past in onze strategie, interessante bedrijfsmodellen, zoals management, pacht en eigendom uit te bouwen” “Het verheugd ons dat Galo Resort Hotels door DER Touristik wordt overgenomen en daarmee door een succesvol Europees Reisconcern geleid gaat worden. Een verdere groei en ontwikkeling is hiermee verzekerd, de onderneming en het personeel, gaan daarmee een zekere toekomst tegemoet, verklaren Roland Bachmeier en Wim Bijsterbosch, de vorige eigenaren van Galo Resort Hotels”

Het Galo Resort ligt in het Zuid-Oosten van het eiland Madeira. Het bestaat uit drie hoogwaardige vier sterren hotels, Galomar – Galosol en Alpino Atlântico die al sinds jaren toonaangevende bekendheid genieten. Zo is het in 2018 nieuw gebouwde Hotel Galomar het eerste Green Hotel van Portugal. De drie hotels hebben 231 kamers en suites en staan op een oppervlakte van ca. 14.000 m2. Het Resort biedt met de Galo Active Fitness Club & Spa, één van de grootste fitness clubs van Madeira aan. Er worden meer dan 70 fitnesscursussen per week – personal - en outdoor trainingen evenals meerdere sauna’s, koudwaterbaden en ontspanningsruimtes aangeboden. Eveneens is de Ashoka Spa een deel van Galo Resort in hotel Galomar, met een open blik op de Atlantische Oceaan en een focus op Yoga en Spa behandelingen. Hotel Alpino Atlântico is een authentieke Ayurveda retraite. In 2016 werd het Kuurcentrum met de “Luxery Ayurveda Spa Award” onderscheiden. Tot het Galo Resort behoren eveneens een privé zwembaai-lido met toegang tot het beschermde onderwater natuurgebied “Nationaal park Garajau”- een duikbasis en diverse watersportmogelijkheden. Gasten van Galo Resort kunnen uit ca. 80 outdoor activiteiten kiezen en met begeleiding van een eigen wandel en cultuur gids, Madeira ontdekken.

Achtergrond:

De vader van Roland Bachmeier trok ca. 50 jaar geleden vanuit München naar Madeira, nam een half afgebouwd Restaurant over en bouwde vervolgens Hotel Galomar naast zijn restaurant, de jaren erna bouwde hij vervolgens Hotel Alpino Atlântico – Hotel Galosol en Hotel Jardim Atlântico. Op de pensioengerechtigde leeftijd deed hij Hotel Jardim Atlantico over aan zijn zoon Udo en de andere drie aan zoon Roland. Wim Bijsterbosch uit het Overijsselse Welsum, werd in 1997 mede-eigenaar van Galo Resort Hotels, met de hotels Galomar – Galosol en Alpino Atlântico. Het 1e hotel Galomar is eind 2017 gesloopt en er werd een nieuw hotel Galomar gebouwd met de opening in juli 2018.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Oorlogsherinneringen gezocht

Twello- Gemeente Voorst en Cadenza organiseren op 5 mei twee grote bevrijdingsconcerten. Onder de noemer Voorst Viert Vrijheid vieren we dat we 75 jaar in vrijheid leven. Voor de invulling van een deel van het programma zoekt Cadenza mensen met herinneringen aan de oorlog en bevrijding.

Het is bijna 75 jaar geleden dat de gemeente Voorst werd bevrijd. Iets om dankbaar voor te zijn. Dankzij onze bevrijders leven we nu in vrijheid. Dit vieren we onder andere met twee grote bevrijdingsconcerten, waarbij we aandacht hebben voor de oorlog, de bevrijding, maar zeker ook voor vrijheid anno nu.

We willen een aantal verhalen over oorlog en vrijheid in beeld brengen. Hiervoor zoeken we senioren die de oorlog en bevrijding bewust hebben meegemaakt en hierover willen vertellen. Hier maken we een korte filmopname van. Die film met daaronder passende muziek van harmonie of slagwerk vertonen we op 5 mei..

Hebt u een dergelijk verhaal. Stuur een bericht naar mark.debets@gmail.com of bel met 06 5251 3506.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

CARNAVAL IN VROGGE REUIERS DARP

De vecht- In het weekend van 21, 22 en 23 februari zal het carnaval weer ‘los barsten'. Vrogge Reuiers Darp is inmiddels al voorzien van een nieuwe verlichte carnavals poort en tijdens het carnavals weekend zal Zalen Centrum de Groot wederom omgetoverd worden in ‘De Grote Slok’ , de narrentempel van Carnavalsvereniging de Vrogge Reuiers. Ook dit jaar hebben de Vrogge Reuiers, onder begeleiding van Prins Franciscus d’n Urste en Prinses Brigitte, een mooi programma samengesteld voor jong en oud!

Op vrijdagavond 21 februari zal om 21.00 uur de aftrap worden gegeven van het gezellige Reuiersbal met medewerking van B&B Partyshow. (entree: leden gratis, niet leden € 8,00, leeftijd vanaf 18 jaar)

Zaterdagmiddag 22 Februari Prins Sam (Lagerweij), Prinses Lente (Grondel ) Adjudant Loes (Overvelde) en de jeugdraad, roepen alle kinderen uit Vrogge Reuiers Darp en omgeving op om naar de Grote Slok te komen om samen feest te vieren.

Om 14.00 uur zal het Jeugd Prinsenpaar in polonaise het Knarrenbal openen .

De muziek wordt verzorgd door DJ Pepper. (entree: 0 t/m 13 jaar gratis , vanaf 14 jaar € 2,00 p.p.)

Zaterdagavond om 21.00 uur kan het Groot Narrenbal los barsten, DJ Pepper zal dit jaar zorgen voor de bekende ingrediënten: muziek, gezelligheid en natuurlijk feest!! Dit jaar de vroege vogelkorting van €5 tot 21.30 en bovendien deelt de Prins uit dit jaar!! Geen Mega-groot feest maar MEGA Gezellig!

(entree na 21.30: € 10,00 , leeftijd vanaf 14 jaar, legitimatie verplicht.)

Zondagmiddag 23 februari zal het Kleintje Carnaval beginnen als de Vrogge Reuiers terug zijn van de optocht Pampus-Lollebroek, de muzikale omlijsting van deze middag en avond zal verzorgd worden door Juanita’s DJ Pepper.

Kortom: super gezellig Carnavalsfeest van 21 t/m 23 Februari in De Vecht!

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

More Life bij De Groot

De vecht- Eind jaren '60 en begin jaren '70 trad More Life veelvuldig op bij Jan de Groot in De Vecht. Op bijgaande foto's is te zien hoe druk het destijds altijd bij de optredens van de band was.

Veelal een uitverkocht huis bij de door de Jeugdraad De Vecht of Ven L georganiseerde dansavonden. Wie herinnert zich niet Mony Mony van Tommy James en de Shondells , Gloria van Them of Smoke on the water van Deep Purple? Zaterdagavond 28 maart doet de Schalkhaarse band het allemaal nog eens dunnetjes over en worden de hits uit die tijd opnieuw tot leven gebracht. Meezingen met One way wind of Let’s dance van The Cats, Have you ever seen the rain van Creedance Clearwater Revival, Born to be wild van Steppenwolf of She’s a rainbow van The Rolling Stones, het kan allemaal op deze avond die bol zal staan van de nostalgie. Speciale aandacht zal er zijn voor kasteleinszoon Senn de Groot (11 jaar) die bij enkele nummers van de band achter het drumstel zal plaatsnemen. Kaarten voor deze avond gaan voor € 7,50 bij zaal de Groot in de verkoop vanaf zaterdag 15 februari om 10 uur.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Concert in de Grote Kerk Apeldoorn De Oden van Salomo en de Zandtovenaar

Apeldoorn- Een prachtig concert, met het aansprekende thema 'Het teken van het kruis' De Oden van Salomo en de Zandtovenaar: Het teken van het kruis. Voorjaarstour 2020

De Oden van Salomo, een eeuw na Jezus tijd op aarde gezongen door Syrische christenen, staan bomvol beeldende taal. Beelden die gebruikt worden om de liefde en grootheid van de Messias en de Vader te begrijpen. Tijdens deze paas-tour spelen we meer in op deze prachtige beelden met niemand minder dan de Zandtovenaar Gert van de Vijver! Hij kan als geen ander beelden tot leven laten komen en ze laten spreken. We zoomen in op het kruis die de weg heeft geopend voor de mensen naar het paradijs. In verschillende beelden komt dit terug tijdens het concert; uitbundig maar ook verstillend. Vol energie maar ook in de rust. Een avond waarin het publiek meegenomen wordt naar het hart van de Oden: het teken van het kruis.

Het is een avondvullend programma van circa 1,5 uur.

Verder zal er een pauze van 20 minuten zijn waar tegen betaling koffie en thee geschonken wordt.

Datum: vrijdag 28 februari

Locatie: Grote Kerk Apeldoorn

Aanvang: 20.00 uur

Entreeprijs: €15.00

Tickets via www.zingenindekerk.nl

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Obs de Hietweide bezoekt brandweerkazerne

Twello- Op vrijdag 7 februari brachten de kleutergroepen van Obs de Hietweide in Twello een bezoek aan de brandweerkazerne. Bij de kleuters wordt op dit moment aan het thema ‘hulpdiensten’ gewerkt en daar sloot een uitstapje als deze natuurlijk goed bij aan.

De brandweerman en –vrouwen hebben verteld hoe het er aan toe gaat op de kazerne en wat de brandweer allemaal doet om mens en dier te helpen. Daarna was het tijd om een kijkje te nemen in een echte brandweerwagen. De kinderen mochten bekijken wat er allemaal voor gereedschap meegenomen wordt als er brand is en hoe de wagen er van binnen uit ziet. Er mocht zelfs even plaats genomen worden in de cabine en dat was natuurlijk het leukste van de ochtend.

De kinderen hebben een hoop geleerd en wie weet heeft de brandweer van Twello er in de toekomst een aantal Hietweide-brandweermannen of –vrouwen bij!

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Eef Buitenhuis winnaar van 10-over-rood 2020 bij mc De Megafoon

Twello- In de week van 3 t.m. 7 februari 2020 hield de megafoon voor de 28e keer haar regio 10-over-rood biljarten en dat was voor de 20e keer om de B. A. Jansen bokaal. Er deden deze week 70 biljarters mee, jammer van de afzeggingen want er hadden zich 80 deelnemers opgegeven.

Iedere avond plaatsen zich 5 biljarters zich voor de halve en finale op de vrijdag.

Zodoende deden er vrijdag 20 biljarters mee voor de halve en finale mee.

Na een aantal barrages bleven er nog 10 biljarters over voor de finale. Die was redelijk spannend.

Eef Buitenhuis was de snelste. Joni Smeenk volgde en daarna A. Kieskamp.

Het was allemaal een geslaagd toernooi om op terug te zien.

Tijdens de wedstrijden werd er met stukjes kaas en worst rond gegaan.

De eerste prijs was een groot vleespakket met een beker en daarbij de eeuwige roem die in de vitrinekast door middel van een herinneringsplaatje terecht kwam.

De tweede en derde prijs waren ook een vleespakket, naar grootte.

De zeven verliezers uit de finale ronde kregen allemaal een rollade.

Ook voor de helpers van de week voor de biljartwedstrijd was er een rollade en een bloemstukje.

Iedereen bedankt, de bardienstmedewerkers, de sponsors, de organisatie enz.

Tot volgend jaar maar weer.

m.c. De Megafoon biljartorganisatie.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Welkome financiële ondersteuning Bridgeclubs Twello door Rabobank Apeldoorn en omgeving

Tijdens een gezellig samenzijn, overhandigden Godelieve Riezebosch (lid ledenraad) en Hetty Huisman (directiemedewerker) van de bank, de besturen van de bridgeclubs uit Twello een cheque van € 1.430,-.

De gebeurtenis vond plaats op dinsdagavond 4 februari jl. in het bridgehome, sportcafé Jachtlust.

De bridgeclubs waren dringend toe aan vervanging van diverse materialen en de Rabobank steunt met Rabo clubsupport en het Donatiefonds lokale projecten die leef- en werkomgeving verbeteren en waarvan inwoners in de regio langdurig profiteren.

De leden van de Rabobank bepalen en denken, middels de ledenraad, mee over de toezeggingen uit het fonds en aldus hebben de eigen inwoners, mits lid van de bank, directe invloed op het beleid van de bank.

De besturen van de beide bridgeclubs toonden zich bijzonder verheugd omdat nu dit jaar up to date materiaal kan worden aangeschaft.

Bridgen is een kaartsport die, met name onder de ‘wat oudere jeugd’ grote populariteit geniet.

De sociaal maatschappelijke waarde van bridge is bijzonder groot.

Nieuwe vriendschappen en contacten komen daardoor op heel natuurlijke wijze tot stand.

Fitness voor het hoofd

Bridgen wordt ook wel als “fitness voor het hoofd” beschouwd.

Scholen hebben ook de grote waarde van het bridgen ontdekt.

Op een basisschool in Drenthe staat al enkele jaren bridgen als lesstof op het programma.

“Bridge is interessant voor kinderen vanwege diverse factoren: bridge is sociaal, je moet rekenen, analyseren, samenwerken en tegen je verlies kunnen”, aldus de schoolleiding. Het zou heel mooi zijn als ook in Twello jongeren de uitdaging van het bridgen zouden aangaan.

Interesse gewekt? Zie website: www.bridgenintwello.nl

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

ETT AvondFiets4Daagse loopt niet op z’n laatste benen

Twello- Vorige week kopte de Stentor dat de Fiets4daagse op z’n laatste benen loopt. Maar daar heeft de Avondfiets4daagse in Twello, geen last van. Gelukkig maar.

De organisatie van de ETT, De Eerste Twellose Toerclub, promoot niet alleen in Twello en omgeving, maar ook op diverse campings en Bungalowparken in deze Regio. Wat maakt dit evenement nou zo populair dat er ieder jaar weer zo’n 400 deelnemers mee doen? Deze vraag stellen we aan Gerrit Ulfman. Gerrit Ulfman is al jarenlang, samen met andere vrijwilligers, de drijvende kracht achter dit populaire fietsevenement in Twello. Het weer speelt natuurlijk een grote rol bij deze opkomst, maar ook de tomeloze inzet van de vrijwilligers en de organisatie. Ieder jaar draagt de middenstand in Twello z’n steentje bij in de vorm van sponsoring, om het fietsevenement ook financieel aantrekkelijk te maken. Er zijn dagkaarten te koop, als je niet alle dagen kunt. Verder natuurlijk de goed gepeilde routes en bijna ieder jaar andere routes. De gemeente Voorst heeft zulke mooie wegen en de natuur is schitterend. Dit jaar wordt de avondfiets4daagse voor de 38 ste keer georganiseerd en is van 8 t/m 11 juni.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Hoogwater

In de winter en het begin van de lente bestaat er een grotere kans op hoogwater op de Nederlandse rivieren en langs de kust. De Rijn en de Maas moeten namelijk in deze periode meer regenwater en bij invallende dooi ook veel smeltwater afvoeren dan in andere seizoenen.

Ook is er in deze tijd van het jaar meer kans op storm waardoor het water langs onze kust en op de grote meren kan worden opgestuwd. Onze dijken en kades zijn daarop berekend. Toch zijn Rijkswaterstaat en de waterschappen extra alert.

Meten en beheren

Rijkswaterstaat meet nauwgezet hoeveel water er door de rivieren stroomt en hoe hoog dat water staat langs de kust en op de grote meren. Naast metingen worden met behulp van modellen ook verwachtingen opgesteld. De verwachtingen van de waterstanden en -afvoeren en op de rivieren en waterhoogtes langs de kust baseren we op weersverwachtingen, neerslaggegevens en de waterhoogtes van de rivieren in Duitsland, België en Zwitserland.

Binnen Nederland werkt Rijkswaterstaat nauw samen met andere waterbeheerders, zoals waterschappen, gemeentes en provincies. Waterkeringen (dijken, dammen, duinen en kades) beschermen ons tegen het hoge water vanuit de zee, op de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer.

De ijssel had afgelopen weekend haar hoogste stand en sommige delen van d e uiterwaarden waren onder gelopen. Ook kwam een stormdepressie nog bij ons op bezoek op d zondag met rukwinden die bij ons tot 85km per uur uithaalden. En in de avond de nodige pittige regenbuien die 20mm rgen gaven.

Deze week nog meer regen in de ochtend droog maar in de middag ging het regegen bij een maximumtmeperatuur van 6 graden.

Vrijdag zon en wolken bij 6 graden.

Zaterdag eerst zon maar na de middag gaan de waterkranen weer open met eerst buien en later regen bij dan weer een temperatuur van 11 graden.

Zondag een onvervalste regen dag. Met een antiwinterse temperatuur van 10 graden.

De regenmeter kan zondagavond wel weer 46 mm regenwater noteren.

Mark Wolvenne

Terwolde

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Klaverjasmarathon en Jokeren in Dorpshuis de Bongerd Welsum

WELSUM.- Op zaterdag 4 april 2020 organiseert Dorpshuis De Bongerd te Welsum de jaarlijks terugkerende HALVE KLAVERJASMARATHON. Dit kaartfestijn begint om 12.30 uur. Er worden 7 rondes gespeeld. Het inschrijfgeld bedraagt € 12,50 per persoon, inclusief koffie, lunch, soep en hapjes. De 1e prijs is een half varken (diepvries klaar)! Naast deze fantastische prijs zijn er nog vele andere waardevolle prijzen en geldprijzen te winnen. Ook is er dit jaar een zaal ingericht voor het Jokeren ook hierbij zijn waardevolle prijzen te winnen. Aanvang voor het Jokeren is ook 12.30 uur.

Opgave s.v.p. vóór 30 maart 2020: telefoon (0570) 56 3058 of mail naar info@welsumevent.nl

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Bibliotheek Brummen|Voorst presenteert Leskist Vrijheid

Twello- In 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding. Tegelijkertijd zijn oorlog, vluchten en onderdrukking helaas nog steeds actuele thema`s. Om leerlingen van groep 7 en 8 een besef te geven van vrijheid, oorlog, democratie en vluchten is de leskist Vrijheid ontwikkeld door Bibliotheek Noord-Veluwe, Bibliotheek Nijkerk, Bibliotheek Brummen-Voorst en Rijnbrink.

In de leskist Vrijheid is zowel aandacht voor de thema’s vrijheid, vluchten en verleden als voor begrijpend lezen en het maken van leeskilometers. Aanleiding voor de leskist vormt het thema ’75 jaar bevrijding’, maar de lessen gaan verder dan het thema Tweede Wereldoorlog.

Voor de uitvoering van het lesprogramma werken de leesconsulent van de Bibliotheek en een leerkracht nauw samen. In zes weken lezen de leerlingen zelfgekozen boeken met thema’s als vrijheid, vluchten en oorlog. Daarnaast wordt er drie maal een korte les gegeven aan de hand van een thema. In deze lessen wordt de verbinding gemaakt tussen de boeken en het thema. Daarnaast zijn er tips en lessuggesties om nog dieper op het thema in te gaan.

Enthousiast ontvangen

De leskist Vrijheid is door de eerste gebruikers goed ontvangen. Zij reageren enthousiast op het project.

“Het zijn leuke boeken, bijzonder hoe het is om vluchteling te zijn.”

- Leerling, groep 8.

“Ik vond het project makkelijk en moeilijk om te doen. Makkelijk omdat ik er nu over kan vertellen.”

- Leerling uit Syrië, groep 8.

“Het project biedt heel veel aanknopingspunten voor interactie. Ik denk dat alle beoogde doelen in deze 6 weken zijn bereikt, vooral het verplaatsen in de ander.”

- Leerkracht groep 8.

“Het is echt een prachtig project dat de kinderen echt raakt, dat kun je merken.”

- Leesconsulent

Gratis materialen

De drie Bibliotheken en Rijnbrink zijn trots op het resultaat en delen de materialen graag met andere Bibliotheken in Gelderland en daarbuiten zodat zoveel mogelijk scholen van deze leskist gebruik kunnen maken. Informeer ernaar bij je je bibliotheek.

woensdag 12 februari, foto door Presentatie leskist Vrijheid bij de Gildeschool

Deel dit bericht

MEDEDELINGEN OECUMENISCHE OMROEP VOORST

Regio- Op 18 januari j.l. vierden de vrijwilligers van de OOV met een gezellige middag het feit dat de Oecumenische Omroep Voorst op 22 december 1989 het levenslicht zag. Vanaf de oprichting waren nog enkele leden aanwezig die aangaven met dit vrijwilligerswerk te willen stoppen.

De OOV zendt iedere zondag een gevarieerd programma per radio uit: om 9.00 uur wordt er gestart met en programma van geestelijke muziek, waarna er om 9.30 u of 10.00 u een kerkdienst volgt van één van de bij de OOV aangesloten kerken. Daarna kunt u luisteren naar een programma dat u zelf kunt samenstellen door een verzoeknummer aan te vragen. Op dinsdag wordt dit programma herhaald. U kunt hiervoor afstemmen via de kabel op 105.3 FM en via internet op rtvvoorst.nl . Tijdens de vakantiemaanden juli en augustus wordt alleen een kerkdienst uitgezonden. Ook is de OOV op zoek naar mensen die het team willen komen versterken; in het bijzonder naar studio technici. U hoeft daarvoor geen ervaring te hebben, voor de opleiding wordt gezorgd. Inlichtingen kunt u krijgen bij de heer J. Prins, tel. 0575 503407, mailadres: j.prins81@upcmail.nl, of bij het secretariaat.

Onderstaand treft u een lijstje bij wie u een verzoekplaatje kunt aanvragen, voor uzelf of voor een kennis.

kerk Contactpersoon Adres Postcode Woonpl. Telefoon

R.K. Duistervoorde Vakant

R.K. Bussloo en

PKN Voorst Mevr. L. Hendriksen-Frölich Tuinstraat 20

lidyhendriksen@gmail.com

7383 XE Voorst 0575-501646

06 10409465

PKN Wilp Mw. M. Bakker-Smit”

Mw. A. Kleiboer-Frederiks Rijksstraatweg 43A

“De Smidse”

Achterhoekseweg 4A

a.kleiboer@hetnet.nl 7384 AC

7384 SR Wilp

Wilp 0571 – 261593

055 - 3231403

PKN Dorpskerk Twello F. v Tilburg Groen v. Prinsterenstraat 21

fctilburg@pgmail.com 7391 KS Twello 0571 – 272468

PKN Nijbroek en Terwolde J.H. de Weerd Middendijk 40a johandeweerd@hetnet.nl 7397 NC Nijbroek 0571-291884

“Het Boshuis” Klarenbeek Mw.G. Jansen-Verwaijen De Til 5

Gbm.jansen@gmail.com 7391 CC Klarenbeek 055-3011896

06 12199728

Voor leden van de PCOB Gemeente Voorst J. Riefel Binnenweg 26

j.riefel@hetnet.nl

7391 GR Twello 0571 – 260260

W.G.J. Nieuwenhuis, Tel. 0 51558973; email: wimenheleennieuwenhuis@concepts.nl

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Meeting Point Twello zoekt jongeren

Twello- In de aula van Klein Twello tref ik Tom Nijland en Riet de de Jong om te praten over het ontstaan van Meeting Point: avonden waarop maandelijks een groep jongeren in een prikkelarme omgeving bij elkaar komt om te kletsen, te biljarten en spelletjes te spelen. Tom is initiatiefnemer van het Meeting Point zoals hij de avonden heeft genoemd. Riet werkt als consulent bij MEE- Veluwe en begeleidt de avonden. Meeting Point vindt plaats in diezelfde aula in Klein Twello. Maar op de doordeweekse dinsdag waarop we elkaar spreken is het een komen en gaan van mensen. Een beetje te druk voor Tom. We verhuizen naar een rustig lokaal waar de lichten gedempt zijn en praten over de totstandkoming van het Meeting Point.

“Ik vond het jammer dat er in de gemeente Voorst geen plek was voor jongeren die in een rustige omgeving bij elkaar wilden komen voor een gezellige avond.” Tom formuleert rustig en zoekt zorgvuldig naar woorden. “Daarom mailde ik de gemeente en vroeg of er één zou komen.” Dat bleek niet het geval maar de gemeente vond het wel een goed idee en wilde met Tom in gesprek.

Tom wist al precies hoe de bijeenkomsten eruit moesten komen te zien en de gemeente zag Toms ideeën wel zitten. “Ze boden hulp aan bij het vinden van een geschikte locatie,” vertelt Riet. Dat werd Klein Twello. Tom vormde met Riet en een collega van MEE Veluwe de organisatie van het Meeting Point en samen verzamelden ze een clubje jongeren dat behoefte had aan de Meeting Pointavonden.

Sinds oktober 2019 is het Meeting Point van start. Eén keer in de maand komen de jongeren bijeen. Tom doet van te voren de boodschappen en op de avond zelf vervult hij de rol van gastheer. Vanuit MEE zijn altijd twee consulenten aanwezig.

Meestal komen er zo’n zeven jongeren naar de avond. Na de koffie en thee doen ze een spelletje of kletsen ze. Er is een biljart en er liggen bordspelletjes op tafel. “Iedereen kan doen waar hij of zij zin in heeft. We leggen geen verplichtingen op.” Op verzoek van de jongeren werd een dartbord geplaatst. “Darten doe ik het liefst,” vertelt Tom. Na de spelletjes en het kletsen sluiten de jongeren de avond af met een drankje en een hapje. Tom is blij met de Meeting Pointavonden. “Het is gezellig en het zou leuk zijn als nog meer jongeren komen.”

Kom je ook naar Meeting Point?

Op de eerste woensdag van de maand is er in Twello een ontmoetingsavond voor mensen van 18-40 jaar die houden van een rustige omgeving.

De avond duurt van 19.30 uur tot 21.30 uur, en is in aanwezigheid van 2 begeleiders van MEE-Veluwe.

We hebben namelijk de mogelijkheid om te biljarten of te darten, te sjoelen of gezellig wat te drinken of iets lekkers te eten.

De eigen bijdrage is 1,50 euro per persoon.

Lijkt het je leuk om een keer een kijkje te nemen of gezellig een babbeltje te maken of een spelletje te doen? Neem dan contact met ons op. Riet de Jong of met Roline Jansen, consulenten bij MEE Veluwe in de gemeente Voorst.

R.deJong@meeveluwe.nl of R.jansen@meeveluwe.nl of telefonisch: 06-22961599 of 06-12067674.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je die altijd stellen. Hopelijk tot snel!

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Ledenvergadering Oranje Vereniging Klarenbeek

Klarenbeek- Oranje Vereniging Klarenbeek houdt op dinsdag 17 maart haar jaarlijkse ledenvergadering. Alle leden zijn van harte welkom om 20:00 uur bij Restaurant Pijnappel in Klarenbeek. Vanaf 19:30 uur liggen alle notulen ter inzage.

Tijdens de vergadering wordt er teruggeblikt op het afgelopen jaar. Ook zal er vooruit gekeken worden naar aankomend jaar. Tijdens deze avond nemen we tevens afscheid van een aantal betrokken vrijwilligers en willen we een aantal nieuwe bestuursleden officieel benoemen.

Hierbij alvast een belangrijke datum om te noteren: Onze kermis zal dit jaar plaatsvinden in het weekend van 21, 22 en 23 augustus!

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Potgrondactie OBS De Dalk in Klarenbeek

Klarenbeek- Niets is leuker in de tuin dan nieuwe planten kopen en deze aanplanten. De basis voor je planten is een goede grond. Potgrond is een mengsel van diverse natuurlijke grondstoffen. De basis is veen of kokos, vermengd met boomschors, kokos, compost, meststoffen en kalk. Door dit mengsel is potgrond zeer geschikt om planten in potten en bakken te zetten. Het is geschikt voor binnen en buiten.

Aan deze mooie voorjaars klus dragen wij als leerlingen van OBS De Dalk graag een steentje bij. Om deze reden wordt op vrijdag 6 maart de jaarlijkse potgrondactie gehouden. De zakken potgrond zijn van het bekende merk Pokon en worden geleverd via tuincentrum de Woudhof. Ze hebben een inhoud van 40 liter per zak. De kosten zijn: 1 zak € 6,- koopt u 2 zakken is het € 12,- en 3 zakken kosten u € 15,- . De Leerlingen van de school zullen tussen 12 februari en 29 februari bij u langs de deur komen met een intekenlijst. Wij vragen u tijdens het invullen van de intekenlijst meteen de kosten te voldoen. Op deze manier kunnen wij vrijdag 6 maart alles zo bij u neerleggen. Mochten wij u gemist hebben en wilt u graag potgrond thuis bezorgd hebben kunt u mailen naar: potgrondactiededalk@gmail.com of overdag bellen met de school 055-3011568. ( Let op tussen 21 februari – 1 maart is het vakantie, de school is dan gesloten ). Uiteraard worden ook deze zakken op 6 maart bij u thuis bezorgd.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Provincie Gelderland vaart mee met Canal Parade Amsterdam

Provincie Gelderland vaart zaterdag 1 augustus mee in de feestelijke botenparade van Pride Amsterdam. Dat heeft de organisatie van de Canal Parade vandaag bekend gemaakt. Door mee te varen wil het provinciebestuur onderstrepen dat iedereen in Gelderland zichzelf moet kunnen zijn. Er zijn plekken beschikbaar voor Gelderlanders die mee willen varen.

De provincie wil namelijk meer dan zichzelf als ‘inclusieve’ werkgever op de kaart zetten.

Gedeputeerde Jan Markink: “We willen Gelderlanders met een andere seksuele of genderidentiteit hun verhaal laten vertellen. Want als het persoonlijk wordt, ontstaat er vaak meer begrip en acceptatie.”

Bijzondere verhalen

“Het zullen vrolijke verhalen zijn, en ook minder vrolijke. Het meevaren wordt een feestje, maar wel met een serieuze kant,” aldus Markink. Ook mensen die zich met succes voor de veiligheid en acceptatie van LHBTI+’ers hebben ingezet, maken kans op een plek aan boord. Aandacht voor hun verhaal kan anderen inspireren, aldus de provincie.

De provincie Gelderland heeft een gezamenlijke boot met de provincies Noord-Holland en Limburg. Het is voor het eerst dat er provincies meevaren in de bekende botenparade, die dit jaar voor de 25ste keer wordt georganiseerd.

Aanmelden begin maart

Begin maart maken de drie provincies hun plannen bekend. Dan wordt ook duidelijk waar en wanneer Gelderse LHBTI+’ers zich kunnen melden om mee te varen. Wie nu al vragen heeft kan mailen naar regenboog@gelderland.nl.

Pride Amsterdam vraagt jaarlijks aandacht voor de rechten en acceptatie van lesbiennes, homo- en biseksuelen, transgenders en interseksuelen. Het evenement vindt plaats van zaterdag 25 juli tot en met zondag 2 augustus. De botenparade, waarin 80 boten meevaren, vormt een van de slotactiviteiten.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Prowind realiseert haar eerste zonnepark in Nederland

Zwolle- Prowind BV, projectpartner voor wind, en zonne-energie krijgt groen licht voor de bouw van Zonnepark Broekstraat in de gemeente Voorst. Dit is het eerste zonnepark dat Prowind BV realiseert in Nederland.

Door de bijzonder goede samenwerking met alle belanghebbenden zijn, zonder rechterlijke tussenkomst, alle vergunningen onherroepelijk verklaard.

Hierdoor kan de realisatie van het 19 MW-zonnepark van start gaan.

Vanaf het voorjaar 2020 zal begonnen worden met de landschappelijke inrichting en de verwachting is dat het zonnepark vanaf het voorjaar 2021 jaarlijks duurzame energie zal produceren voor ongeveer 5.000 huishoudens in de gemeente Voorst.

Prowind is voornemens om 50% van haar belang in het zonnepark beschikbaar te stellen voor twee lokale coöperaties, te weten Energierijk Voorst en deA.

Dit doen we om de lokale omgeving mee te laten profiteren in de opbrengsten van zonne-energie.

Wij zijn trots op de intensieve samenwerking met de buurtbewoners, we hebben met elkaar een plan ontwikkeld dat voldoet aan ieders wensen en eisen.

Daarnaast heeft ook OostNL een belangrijke bijdrage geleverd in de ontwikkeling van het zonnepark, graag wil Prowind beide partijen hiervoor bedanken.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Try-Out RUMMIKUB

Twello- 18 februari 2020 20.00 uur – Sportcafe Jachtlust

DOE JE MEE?

Meld je aan op

WWW.RUMMIKLUBTWELLO.NL

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Studenten Saxion op zoek naar het erfgoed van Voorst

Vanaf eind februari tot en met begin april zullen derdejaars studenten archeologie van de hogeschool Saxion enkele buurtschappen van de gemeente Voorst bezoeken. Zij hebben de opdracht het erfgoed van deze buurtschappen in kaart te brengen. Saxion werkt hierbij samen met de Oudheidkundige Kring Voorst (OKV) en Erfgoed Gelderland.

De gemeente Voorst is rijk aan erfgoed. Het gaat daarbij niet alleen om archeologische vondsten en vindplaatsen, maar ook om monumenten, cultuurlandschappelijke en aardkundige waarden. Voor de bewoners van de gemeente vormt het erfgoed in de directe leefomgeving een toegevoegde waarde. De verhalen achter dat erfgoed zijn in veel gevallen nog verborgen of onbekend. Daarom hebben Erfgoed Gelderland en de OKV het plan opgevat deze erfgoedwaarden in kaart te brengen. Daarvoor is de hulp ingeroepen van Saxion Hogeschool te Deventer. Als onderdeel van de opleiding archeologie krijgen de derdejaars studenten de opdracht om alle erfgoedwaarden van vier buurtschappen (Spekhoek, Essenhoek, Appense Veld en Wilp-Achterhoek) te inventariseren en digitaal beschikbaar te maken voor de bewoners van de gemeente. De studenten worden daarbij begeleid door leden van de OKV en er zal gebruikgemaakt worden van de beschikbare gegevens in het archief van de oudheidkundige kring.

De studenten krijgen ook de opdracht om ter plaatse van de buurtschappen op zoek te gaan naar het verborgen erfgoed dat minder bekend is, maar waar de bewoners zelf bijzondere waarde aan hechten. Dat kunnen tastbare objecten zijn, maar ook historische verhalen, foto’s, tekeningen en filmmateriaal, liedjes die van betekenis zijn voor de regio, anekdotes en andere herinneringen uit een recent verleden. De bewoners van bovengenoemde buurtschappen worden gevraagd de studenten te helpen hun opdracht tot een goed einde te brengen. Mocht u als (voormalig) bewoner van de gemeente Voorst een bijdrage kunnen geven aan dit initiatief van OKV en Erfgoed Gelderland, dan komen de studenten graag bij u langs. Verder zullen de studenten ook veldwerk in de vier buurtschappen doen en u vragen welke erfgoedwaarden u belangrijk vindt.

Het doel is om de resultaten van dit in kaart gebrachte erfgoed te zijner tijd te publiceren in Kroniek en op de website.

Voor verdere informatie:

Oudheidkundige Kring Voorst – studieruimte Dorpsstraat 11a, Twello / 0571-277090

www.okvvoorst.nl/info@okvvoorst.nl

Saxion: contactpersoon opleiding archeologie P. Jongste (06-12491881)

Karin Effing, woordvoerder Saxion, 06-11291795, k.m.effing@saxion.nl

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Beleef Taizé nu ook in Bussloo

Op donderdag 13 februari om 19.00 uur ben je weer van harte welkom bij de maandelijkse Taizé viering in de Sint Martinuskerk in Bussloo.

Taizé. Een Frans plaatsje waar in 1940 een oecumenische kloostergemeenschap werd opgericht door broeder Roger. En waar inmiddels meer dan 100.000 mensen, vooral jongeren, jaarlijks een bezoek komen brengen; voor gebed en om na te denken over de zin van het leven, over God, over de toekomst… En zeer zeker ook om een luisterend oor te vinden voor alles wat hen bezighoudt.

Om moed, kracht, hoop en vertrouwen te vinden. En om zich gesterkt te voelen in het geloof.

In deze geest, de geest van Taizé, worden er in Nederland op verschillende plaatsen bijeenkomsten gehouden. Sinds een aantal maanden nu ook in Bussloo, waar in de Sint Martinuskerk op iedere tweede donderdag van de maand een oecumenische Taizé viering plaatsvindt, dat open staat voor mensen van alle leeftijden. Een viering in de geest van Taizé, wat inhoudt dat er korte teksten worden voorgelezen, telkens afgewisseld met een kort lied dat herhaaldelijk wordt gezongen. Dit alles in het thema van die avond. De deelnemers zitten, in de stijl van Taizé, in een kring op het priesterkoor en voelen op die manier elkaars aanwezigheid en verbondenheid. Om samen te bidden en te zingen; voor jezelf, voor elkaar, voor dierbaren, voor de wereld… en daarbij in verbinding te staan met God.

De Taizé vieringen vinden plaats op iedere tweede donderdag van de maand om 19.00 uur (de kerk is ruimschoots eerder open), duren zo’n drie kwartier en worden voorgegaan door pastor Hein de Jong. Na afloop is er gelegenheid tot ontmoeting in het vlakbij gelegen parochiecentrum. Om nog even samen na te praten, wat te drinken of om gewoon even gezelligheid te delen. Pastor Hein de Jong en de deelnemers heten je van harte welkom!

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Teuge stopt met het paasvuur

TEUGE.- De organisatie van het paasvuur in Teuge heeft helaas moeten besluiten om te stoppen met deze zeer oude traditie. De reden van het niet doorgaan van het evenement zijn de toenemende regels waar we aan moeten voldoen en de mogelijke kosten voor het opruimen van de stapel als deze net als afgelopen jaar niet ontstoken mag worden.

Wij willen graag iedereen bedanken die in het verleden hebben geholpen het paasvuur mogelijk te maken.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Klaver5 en Het mysterie van de Hoekpaal

DE VECHT.- De acteurs van Klaver5 zijn weer bezig met een nieuw stuk. De verhaallijn bestaat uit: Aan het altijd rustige dorpspleintje wonen maar een paar mensen: de oude vrijsters Lientje en Stientje die hun dag vullen met breien en het pleintje in de gaten houden. De eigenzinnige gemeenteambtenaar Pierre met zijn onderdanige vrouw Tillie, en Klaas de eigenaar van cafe de Goot met zijn dochter Karlien. Midden op het pleintje staat een oude vervallen hoekpaal met een bankje wat regelmatig de hangplek is van de zwervers Hannes en Coby. Als Pierre besluit aan gemeentewerker Stijn de opdracht te geven om deze hoekpaal weg te halen blijkt dat toch niet zo eenvoudig te zijn. Genoeg tijd dus voor Hannes en Coby om met hun streken een beetje reuring op het pleintje te brengen. Als er dan ook nog een dame van goede komaf verschijnt met de bijzondere naam Ammelie blijkt er nog een heel verhaal rondom de hoekpaal en zijn aanwezigheid midden op het dorpsplein te zijn. Alles bij elkaar genoeg ingrediënten om het dagelijkse leven van de pleinbewoners een beetje spannender te maken .

Deze komedie over gewone simpele mensen, waarbij zich de nodige komische verwikkelingen afspelen, zorgt voor een avond ontspanning en genieten. Toneelvereniging Klaver5 hoopt u op 7 maart in Welsum, in dorpshuis De Bongerd of 20 of 21 maart bij zalencentrum De Groot te de Vecht te mogen begroeten. Kaarten kosten € 5 en zijn te verkrijgen bij dorpshuis De Bongerd (Welsum), Carolien Elders 0571292502, Reinie Wijngaards 0625104176, Boekhandel Oonk Twello, Cafe de Groot (voor de Vecht vanaf 9 maart) en te reserveren via Klaver5toneel@gmail.com of Heidy Berenschot 0612243959. Voor alle avonden geldt aanvang 20.00 uur en zaal open vanaf 19.30 uur.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Toneeluitvoeringen BAZO

Klarenbeek- Op vrijdagavond 28 februari, zaterdagavond 29 februari, vrijdagavond 6 maart en zaterdagmiddag 7 maart worden de jaarlijkse toneeluitvoeringen van buurtvereniging BAZO gehouden in gebouw Samuel aan de Brinkenweg 111 in de Klarenbeekse Hooilanden.

Het stuk: “Café “ut Heuiland”, geschreven door de eigen leden Henk Elskamp en Marian van der Haar-Koldenhof, wordt opgevoerd.

Het beloofd een leuk en grappig stuk te worden dus komt allen en geef het ook door aan familie of vrienden.

Als u kaarten wilt reserveren voor één van deze voorstellingen, dan kunt u bellen met Hanny Dekker tel.: 055-3664890 (na 9.00 uur).

De kaarten kosten € 5,00 p.p., kinderen tot 12 jaar € 3,50 p.p.

De zaal gaat open om 19.30 uur, aanvang toneeluitvoering 20.00 uur,

einde ± 24.00 uur. Voor de middagvoorstelling gelden de volgende tijden:

De zaal gaat open om 13.30 uur, aanvang toneeluitvoering 14.00 uur,

einde ± 18.00 uur.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Tulpenactie Basisschool Sjaloom

Voorst- Het is inmiddels traditie dat de kinderen van de groepen 5 tot en met 8 van c.b.s. Sjaloom de tulpenactie verzorgen. Naast een voorverkoop zullen de kinderen op vrijdag 14 februari tussen 17.30 en 20.00 uur langs de deuren gaan met verse tulpen van tulpenkwekerij IJsseltulp.

De opbrengst van de actie wordt gebruikt om invulling te geven aan een cultureel evenement voor de kinderen. Hier zal later via het Voorster Nieuws over worden bericht.

Haal dus deze winter de lente vast in huis met kleurige bossen tulpen en bezorg de kinderen van Sjaloom een geweldig cultureel evenement!

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Uitzending Twellose Tandarts naar Uganda

Stichting Help UGanda (HUG) zendt wederom tandarts

Gelders uit naar Uganda.

Hij en zijn team met tandartsen en mondhygienistes zullen in 2 weken tijd meer
dan 400 kinderen van het kindertehuis Noah’s Ark in Mukono weer controleren op
gaatjes en zonodig behandelen.

Een hele klus in vaak moeilijke omstandigheden!

Volg het team op: https://stichtinghug.nl/projecten/tandheelkunde-noahs-ark/2020-februari

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

VoorleesExpress Voorst weer van start met vijftien gezinnen

Twello- Op 5 februari is het nieuwe seizoen gestart van ‘’twintig weken voorlezen in gezinnen’’ met voorlezers van de VoorleesExpress in Bibliotheek Twello. Dit voorjaar doen vijftien gezinnen in de kernen van Voorst mee met het wekelijkse voorleesbezoek bij hen thuis. De voorleesvrijwilligers gaan binnenkort voor het eerst naar de gezinnen toe, ze hebben er weer zin in!

Scholing nieuwe vrijwilligers

Nieuwe voorlezers kregen een scholing over ‘leeftijdsfase en boekkeuze’. Daarnaast kregen alle voorlezers een introductie over ‘Bouw’, dit is het digitale programma waarmee alle basisscholen in de gemeente werken om leesproblemen bij leerlingen te voorkomen. Behalve ouders, grootouders en oudere leerlingen kunnen ook de voorlees- vrijwilligers als tutor de kinderen en hun ouders ondersteunen.

Wat doet de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress is een activiteit van Bibliotheek Brummen|Voorst. Het is bedoeld om kinderen tussen 3 en 9 jaar met een taalachterstand een vrolijk taalsteuntje in de rug te geven. Tijdens deze voorleesmomenten genieten kinderen mee met leuke prenten- en zoekboeken, informatieve boeken over hun lievelingsdier en over hun favoriete sport. Samen taalspelletjes doen met hun ouders nodigt hen uit om extra taalvaardig te worden. Plezier met taal staat voorop!

Onderdeel van het voorleestraject is een bezoek met rondleiding aan de lokale Bibliotheek en het verkrijgen van een gratis bibliotheekpas. De inspanning is erop gericht om ouders in de loop van de twintig weken de voorleesroutine geleidelijk zelf te laten overnemen. De kinderen krijgen dan het welverdiende voorleesdiploma, een cadeauboek en een foto als herinnering aan de vele gezellige taalmomenten.

Wil je ook vrijwilliger worden?

Zin om als voorlezer mee te doen met de VoorleesExpress? Ook gezinnen die behoefte hebben aan een vrijwilliger zijn uiteraard van harte welkom. Meer info en aanmelden kan via: www.bibliotheekbrummenvoorst.nl of www.voorleesexpress.nl of bellen met:

Bibliotheek Twello: 0571 - 272338

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Mens en Welzijn Voorst presenteert zich aan Vrouwen van Nu Twello

Twello- Roel Terwijn, bestuurder van Mens en Welzijn Voorst en Judith Zietsma, één van de Consulenten en Ouderenadviseur , vertellen wat deze organisatie te bieden heeft aan de dames van Vrouwen van Nu Twello en de actuele ontwikkelingen in zorg en welzijn .

Op maandag 17 februari 2020 om 19.30 uur in Brasserie Restaurant Korderijnk.

Mens en Welzijn Voorst is dé lokale welzijnsorganisatie van de gemeente, die zich al decennia inzet voor een samenleving waarin jong en oud, allochtoon en autochtoon, arm en rijk zich betrokken voelen bij elkaar en bij hun omgeving en blijvend op een zinvolle manier in de samenleving kunnen participeren. Ze heeft hierbij in het bijzonder aandacht voor kwetsbare mensen die in meer of mindere mate afhankelijk zijn van een ander om mee te kunnen (blijven) doen.

Mens en Welzijn Voorst presenteert het ongelofelijke brede palet aan diensten, activiteiten en werkzaamheden voor en door inwoners van de gemeente Voorst.

Er wordt een korte schets gegeven van actuele ontwikkelingen in ‘zorg en welzijn’, de veranderingen in beleid en regelgeving waarmee we rekening moeten houden, hoe Mens en Welzijn hier naar kijkt en hierop anticipeert.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Vrouwen vieren vrijheid

Op 8 maart 2020 wordt jaarlijks stilgestaan bij de internationale vrouwendag. Dit jaar staat deze dag landelijk in het teken van 75 jaar Vrijheid. En in Deventer heeft het organiserend comité daar ‘Economische Zelfstandigheid van de Vrouw’ als tweede thema aan toegevoegd. Graag nodigen we je uit om deze dag samen met ons te vieren in de Bibliotheek, Stromarkt 18 in Deventer van 13.30-17.00 uur. Entree 5 Euro incl. consumptie (alleen contant).

75 Vrijheid

Wij leven in Nederland al 75 jaar in vrijheid, in vrede en zonder oorlog en dat is in de huidige tijd, in de wereld waarin wij nu leven heel bijzonder. Maar ook in onze stad met ruim 80 nationaliteiten, leven veel mensen die de laatste jaren zijn gevlucht voor oorlog(en) uit hun vaderland en in Nederland een nieuwe toekomst willen opbouwen.

Een wereld te winnen

Hoe groot is de vrijheid van vrouwen in economisch, sociaal en maatschappelijk perspectief. Zijn we gelijkwaardig met de man binnen alle culturen en nationaliteiten?

Wij weten dat daar nog een wereld te winnen is. Termen als diversiteit, vrouwenquotum, loonkloof, gelijke behandeling, zijn de afgelopen decennia veelvuldig gepasseerd. De verschillen zijn groot, en daarom moeten we de belangen van vrouwen blijven onderstrepen en is de bewustwording noodzakelijk voor alle generaties.

Bibliotheek Deventer

Op 8 maart 2020 wordt van 13.30 – 17.00 uur in de Bibliotheek Deventer een programma voor, door en met vrouwen georganiseerd, een inspirerende middag met lezingen en een debat waarin economische zelfstandigheid een grote rol speelt met prikkelende stellingen.

Met o.a. Alice van Diepen directeur bestuurder Bibliotheek Deventer, Keklik Yucel Directeur / Eigenaar KY Consultancy & Artikel 1 in Actie, Liesbeth Grijsen Wethouder gemeente Deventer, Huri Sahin Raad voor het Openbaar Bestuur, Ellen Schild architect bij Studio Groen+Schild , Nuran Florissen oprichtster van Vrouwen voor Elkaar, Mw. drs C.A. Boonstra feministisch theologe en Vera Bon: Singer songwrite.,

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Duursche Waarden wandeling met een IJsselnatuurgids naar de observatiehut

Olst- De twee uur durende wandeling op woensdag 19 februari begint om 14.00 uur bij de balie van het Infocentrum IJssel Den Nul (Rijksstraatweg 109, Olst) en eindigt daar ook weer om 16.00 uur.

De IJsselnatuurgids wandelt met u naar de vogelobservatiehut in de Duursche Waarden. Onderweg hoort u over het ontstaan van dit gebied en over de planten en dieren die hier leven. Kortom: een leuke en leerzame middag voor jong en oud. Aanmelden doet u via de website: https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/ijsselvallei/activiteiten. De kosten zijn € 7,50 voor volwassenen en € 4,00 voor kinderen tot en met 12 jaar. Voor meer informatie over de wandeling kunt u contact opnemen met het Infocentrum IJssel Den Nul. Tel: 0570745040 of evenementen@infocentrumijssel.nl. Tip: Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en neem een verrekijker mee. Bezoek na afloop het Infocentrum IJssel Den Nul. Hier kunt u nog even napraten over de wandeling en genieten van het uitzicht in het horecagedeelte ‘Op Duur’.

Bijna elke maand organiseert Staatsbosbeheer een wandeling onder leiding van een Staatsbosbeheer IJsselnatuurgids. Kijk op www.staatsbosbeheer.nl voor activiteiten in uw regio. Kijk voor alle activiteiten van het Infocentrum IJssel Den Nul op www.infocentrumijssel.nl.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Zwemmen met dementie; De kracht van warm water

Twello- Zondag 23 februari is er weer ‘zwemmen met dementie’ in De Schaeck te Twello. Voor deze activiteit wordt het gehele zwembad speciaal gereserveerd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. “De rust in het zwembad wordt als erg prettig ervaren. Je ziet mensen echt tot rust komen in het warme water. Na afloop is er ook nog de mogelijkheid om een kopje koffie te drinken” legt Moniek Tiemens uit.

Moniek is ‘Buurtsportcoach Ouderen’ namens het zwembad. Ze vertelt dat het ‘zwemmen met dementie’ is ontstaan in samenwerking met de buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Beide weten ze hoe belangrijk bewegen is voor ieder mens. “Maar ook zeker voor mensen met dementie. Helaas is deze doelgroep vaak beperkt in hun bewegingsmogelijkheden en in het water is er dan veel meer mogelijk.”

Er is een ruime kleedruimte en voor minder valide personen is er een rolstoel en een tillift aanwezig. Het aantal deelnemers dat mee kan doen is helaas beperkt, mede om de rust te kunnen garanderen. Opgeven is daarom ook verplicht. Doe dit via een mailtje aan tiemens.m@deschaeck.nl of via telefoonnummer 0571-272166 . Ook voor eventuele vragen over de activiteit kan men hier terecht.

De eerstvolgende data voor ‘zwemmen met dementie’ zijn inmiddels ook bekend, te weten; 10 mei en 21 juni 2020

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Spelletjesochtend sv Voorwaarts Gymnastiek

Twello- Op zaterdag 8 februari 2020 was er voor de jongste leden (2,5-6 jaar) van S.V. Voorwaarts Gymnastiek de jaarlijkse spelletjesochtend georganiseerd. Dit keer met het thema VAKANTIE! Klimmen, klauteren, dansen, spelen, schminken, vrolijke muziek, lekkere cakejes. Alle ingrediënten voor een vakantiegevoel waren aanwezig.

De spelletjesochtend is een van de activiteiten die S.V. Voorwaarts Gymnastiek naast het ruime aanbod aan jeugdsporten organiseert. Al vanaf 2,5 jaar kan bij ons gesport worden bij de peutergym op zaterdagochtend, doorstromen naar de kleutergym en/of ballet op woensdag of dansen op vrijdag. Tal van mogelijkheden, kom gerust eens kijken en/of een proefles meedoen om te kijken of het wat is voor uw zoon of dochter. Kijk voor meer informatie op onze website www.voorwaartstwello.nl/gymnastiek/ of mail naar info.gymnastiekvoorwaarts@gmail.com.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

Kan Voorwaarts handhaven in de eredivisie?

Twello- Zaterdag 15 februari speelt Fit&Fun Voorwaarts Dames 1 de laatste wedstrijd van de reguliere competitie. Op dit moment staat het team 8ste in de competitie, met 11 punten. Ook Volendam, Borhave en V&L staan op 11 punten. Het wordt dus erg spannend.

In de eredivisie handbal wordt door alle teams een nacompetitie gespeeld. De eerste zes uit de reguliere competitie spelen in de kampioenspoule en maken dus allemaal nog kans op het kampioenschap. De laatste vier spelen in de degradatiepoule. Voor Voorwaarts is alles nog mogelijk! Van de laatste vijf wedstrijden werden er vier gewonnen. Als de dames 15 februari in eigen huis (sporthal de Jachtlust in Twello) weten te winnen, komt het op doelsaldo aan. Het is dus nog steeds mogelijk om bij die eerste zes te eindigen. Komt dus allen op 15 februari naar de Jachtlust in Twello om de dames naar de overwinning te supporten. Ze spelen tegen Westfriesland/SEW. De strijd barst om 20.00 uur los. Het eerste duel tegen dit team werd door Voorwaarts nipt verloren met 27-25. De dames zijn zeer gemotiveerd om revanche te nemen, het belooft een spannende pot te worden. Ga na afloop niet meteen naar huis, de laatste wedstrijd in de reguliere competitie wordt afgesloten met een heus Rad van Avontuur, georganiseerd door de Supportersclub van Handbal Voorwaarts. Blijf dus vooral nog even hangen in de kantine van de Jachtlust.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht

5 lichtpuntje bij thuiswedstrijden Trias

Twello- Trias 1 wist zaterdag niet te winnen van de Brug 2 uit Apeldoorn. Het zat ook niet echt mee want er werden twee wedstrijden verloren in 5 games. Mayra was weer onverslaanbaar en heeft nog geen wedstrijd verloren. Helaas ging het dubbelspel naar de Brug. Omdat er verder nog een enkelspel werd gewonnen kwam de einduitslag op 4-6.

Trias 2 speelde tegen Torenstad 2 en wist helaas ook niet te winnen. De beide dames, Floortje en Nienke, wisten 2 van de 3 wedstrijden te winnen. Kyan had helaas zijn dag niet en verloor zijn 3 wedstrijden. Omdat het dubbel ook verloren ging werd de einduitslag ook 4-6.

Ook Trias 3 verloor zaterdag van Twekkelerveld 2. Stijn deed wat hij moest doen en won 2 wedstrijden. Sylke wist helaas geen wedstrijd te winnen. Ze had wel veel pech in een van haar wedstrijden die ze in de 5de game verloor met 9-11. Quinten wist 1 partij te winnen en moest hierna geblesseerd het strijdtoneel verlaten. Waarschijnlijk had er meer ingezeten. Ook het dubbelspel ging verloren waardoor er een 3-7 op het bord kwam te staan.

Trias 4 speelde tegen TTV Zwolle 3. Milan is niet meer ongeslagen en verloor zijn eerste wedstrijd. Hij wist er nog wel 2 te winnen maar omdat Wes 1wedstrijd won en Ravi helaas al zijn 3 wedstrijden verloor ook geen overwinning voor hun. Ze verloren met 3-7 en staan helaas onderaan.

Het positieve nieuws kwam vandaag van de starters welke de Trias-eer hoog wisten te houden. Trias 5 was onverslaanbaar. Marijn en de ongeslagen Joep wonnen al hun wedstrijden. Ook het dubbel tegen Torenstad 4 wisten ze te winnen. De einduitslag werd dan ook 5-0. In de startersklasse A draaien ze bovenin mee en zijn een voorbeeld voor de overige teams.

woensdag 12 februari

Deel dit bericht