Scholieren lopen warm voor Techniekdag

Twello- Basisscholieren kregen afgelopen vrijdag een uitgelezen kans om zich te laten voorlichten over de talloze mogelijkheden die de hedendaagse techniek als toekomstig vak te bieden heeft. Tijdens deze dag heeft de schooljeugd op verschillende manieren kennisgemaakt met de wereld van de techniek. Dit is dé promotiedag voor technische opleidingen en beroepen voor de jeugd in de regio. De organisatie was wederom in handen van de Rotary Club Voorst, in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Allerlei activiteiten

Jongeren konden ervaren hoe leuk techniek is. Opleidingen en bedrijven presenteerden die dag doe-activiteiten. De verschillende technische sectoren zijn op de kijk- en doedag op een uitdagende en speelse manier voor het voetlicht gebracht door zo’n 20 bedrijven. Kinderen konden bijvoorbeeld ontwerpen maken op de computer, proefjes doen, met robots spelen, schilderen en met diverse apparaten en machines werken. De nieuwste technologische ontwikkelingen waren te zien, de toepassingen van techniek in allerlei sectoren. Aan de Techniekdag werd deelgenomen door 270 leerlingen van de Voorster basisscholen.

Toekomst

Jongeren enthousiast maken voor techniek en voor het kiezen van een technisch beroep is het doel van de Techniekweek en –dag. Deze evenementen moeten er mede voor zorgen dat jongeren vroeg(er) in aanraking komen met techniek. Ook is het van belang hun ouders én leerkrachten te laten ervaren dat werken in de techniek een goede toekomst biedt.

Een tekort aan (technische) vakmensen speelt al enkele jaren, de roep om meer jongeren op te leiden voor het bedrijfsleven wordt steeds luider. Ook bij het lager onderwijs is men ervan overtuigd dat een goede opleiding in de toekomst grote kansen biedt bij het vinden van een goede baan.

De dag van de techniek in Twello is een traditie geworden waarin scholen en bedrijfsleven met groot enthousiasme elkaar vinden. Zoals gebruikelijk kwamen de groepen 6 en 7 op het sportcomplex van SV Twello bijeen om te ervaren wat de technische bedrijven in het dagelijkse leven presteren. Tevens werd er volop de gelegenheid gegeven om zelf de handen uit de mouwen te steken, te experimenteren, zelf iets te maken of te onderzoeken. Veel jongeren kwamen deze dag er achter dat de techniek onnoemelijk veel mogelijkheden biedt in het bedrijfsleven. Het hedendaagse bestaan kan niet meer zonder techniek, dus een goed geschoolde technicus is (vrijwel) zeker van een baan. Technici komt men overal tegen, zij zijn te vinden in de bouw, fabrieken, woninginrichting, onderhoud van cv-ketels, maar ook overal waar computers worden toegepast.

woensdag 6 juni

Deel dit bericht

NETSCHRIJVEN

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je deadline van je column nadert. Dit is mijn laatste krantencolumn van 2017 en zonder melancholisch te neuzelen, het was me nogal een jaartje. Ik nam vorig jaar oktober ontslag, begon voor mijzelf en had in mijn kop dat ik ofwel cabaretière ofwel columnist wilde worden. Dat laatste leek me voor iedereen het beste en in maart begon ik met schrijven voor het Voorster Nieuws. Eng? Doodeng!

Ik ben fan van cabaret en van één persoon in het bijzonder. Na een voorstelling van mijn grote held Youp van ’t Hek had ik de eer hem te ontmoeten. We hebben afgesproken dat hij het kunstje van de oudejaarsconference nog twee keer flikt zodat hij de tien keer aan kan tikken en dat ik dan het stokje overneem. Om dat gegeven hebben we ons die avond al de ballen uit onze broeken gelachen. Ik heb diezelfde avond lang met Youp mogen praten. In een bar, met veel bier en goeie grappen. Hij vond mijn columns leuk, zei ‘ie. Een paar dagen later mailde hij dat hij er meerdere had gelezen. Technische foutjes. Meer schrijven. Maar één tip die hij me dagen later mailde zal ik nooit vergeten: hou je humor, blijf scherp en ga nooit of te nimmer netjes, politiek correct en keurig schrijven. Rens, word géén netschrijver.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als het wel in je hoofd zit maar je de woorden niet vinden kan. De hele dag door draait mijn hoofd als een soort carrousel rondjes, van grap naar beeldspraak naar bruggetje naar clou. Mensen vinden dat ik wel gezellig in het leven sta, maar dat komt omdat alles wat ik zie of hoor één grote cabaretshow is. Wij mensen zijn een raar ras. We menen het vaak niet zo slecht maar we pakken dingen af en toe zo verdomde verrot aan. De enige remedie is om het leven met een dikke pollepel zout te nemen. En te lachen. Je te verwonderen en ons kapot te brullen om onszelf. We zijn allemaal een beetje Trump. Die denken het heel goed te weten, maar ondertussen als een kleuter-oempaloempa staan te scanderen. Vaak als het wel in mijn hoofd zit maar ik de woorden niet gevonden krijg, wacht ik net zo lang totdat mijn uiterste deadline nadert. U weet dat niet, maar dat is voor mij op zondagavond, 23.59 uur. En dat is verdomd spannend bier drinken in de kroeg op zaterdagavond, kan ik vertellen. En het perfecte moment? Dat komt nooit.

Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn. Je met man en macht grappen bij elkaar grabbelt die leuk zijn om te lezen en belangrijker: met juist gekozen woorden. Ik kreeg afgelopen november mijn allereerste haatmail. Volkomen terecht. Ik roep dingen en dat vindt men ofwel om te grinniken, ofwel bloedirritant. Kan ik inkomen. De grap was alleen dat het commentaar over één van mijn best geschreven columns ging. Met fluwelen handschoentjes gekozen woorden met af en toe wat scherpte en een snufje peper. Ik had gebouwd en gegrinnikt, gefoeterd en geklungeld… Maar uiteindelijk stond ‘ie: de perfecte column. Maar de hater vond het verschrikkelijk. En dát, dat vond ik dan weer verschrikkelijk.

Ik wil u als lezer bedanken. Voor het feit dat u de tijd neemt even te gaan zitten en mijn woorden rijmelarij tot u neemt. Zonder lezers zijn columns nutteloos. Dan is zweten met een blanco vel en een dreigende cursor nutteloos. Dan is schrijven nutteloos. Ik wil u bedanken voor het feit dat u me haat of juist guitig vindt. Ik wens u een fantastisch kerstfeest. Dat er maar vele katers mogen heersen op de 27e. Dat de hele gemeente Voorst slingerend over de wegen rijdt, nog nahikkend en lallend van de rode wijn. Ik wens u een nog fantastischer nieuwjaar, met hetzelfde kater recept voor 2 januari.

Maar het allermeest wens ik u een hagelwit document, met een schitterend, flikkerend cursorstreepje. Doe de dingen die je al zo lang in je kop had. Doe de dingen die vragen om gedaan te worden. Het document en de cursor zijn er. Het is aan jou welke grappen je maakt. Word geen netschrijver. Wacht niet te lang tot je deadline. Want de perfecte column? Die bestaat niet.

RK

www.renskekruitbosch.nl

‘Niets erger dan een hagelwit document met een flikkerend cursorstreepje als je column al lang af had moeten zijn.’

woensdag 20 december

Deel dit bericht

Voorst 200 jaar voor en door Voorsternaren

Regio- Nieuwjaarsdag wordt een feest door en voor Voorsternaren, dus u wordt uitgenodigd dit mee vieren. De hele happening krijgt steeds meer vorm. De werkgroep is van mening dat het beslist iets anders dan anders wordt. Oud en Nieuw en toekomst gaan elkaar ontmoeten op 1 januari, vanzelfsprekend zijn kinderen ook van harte welkom om deze bijzondere dag mee te vieren. Er is op diverse plekken wat te doen, rondom de Dorpskerk, restaurant Swinkels en het oude gemeentehuis wordt als ‘feestterrein’ bestempeld. Vanaf zondag 10 december zal het oude gemeentehuis sfeervol aangekleed worden, zo zal er o.a. op het dak in grote letters ‘200 jaar Voorst’ komen te staan. Vanaf Swinkels naar het oude gemeente huis zal de straat sfeervol versierd worden. Maré Elizen en stichting Dorpsverfraaiing dragen hier aan bij. Ook de ouderen worden niet vergeten op 1 januari. Voor hen is er aparte ruimte gereserveerd in restaurant Swinkels en zal er een hapje en drankje worden geserveerd.

Heeft u iets leuks te laten zien of te melden? Iets wat al b.v. 100 jaar oud is, of zo nieuw dat u er over wilt vertellen? Iets waar een ander geen weet van heeft? Dan nodigen wij u graag uit op 1 januari. Heeft u een speciale lekkernij of een “kunstje” wat niemand anders kan en bent u een Voorsternaar? Kom gezellig langs.

De werkgroep 200 jaar Voorst is op zoek naar vrijwilligers

Wie kan er een paar uurtjes helpen op nieuwjaarsdag ? Het zal variëren van stoelen klaar zetten, koffie en thee schenken, verkeer regelen etc. Wellicht ten overvloede: op 1 januari 1818 is de gemeente Voorst getekend en dat gaan we precies op 1 januari 2018 nog eens feestelijk overdoen. Het zal echt de moeite waard zijn om langs te komen. Op 27 december verschijnt er een jubileum krant met het volledige programma. Wel alvast noteren in uw agenda.

woensdag 6 december

Deel dit bericht

Uniek buurtonderzoek door studenten: Jong ontmoet oud!

Twello- Bent u 75 jaar of ouder? Studenten vinden het leuk om langs te komen voor een gezellig praatje!

Sinds enige tijd werken studenten van het ROC Aventus in Apeldoorn mee binnen het Buurtsportcoach project ‘Langer Vitaal, Veilig, Meedoen!’ van Mens en Welzijn Voorst. Binnen dit project gaan zij een buurtonderzoek uitvoeren onder alle 75 plussers in een bepaald gedeelte van Twello. Dit doen zij middels een enquête die bij de 75 plusser thuis wordt afgenomen. De vragen die gesteld worden gaan onder andere over vitaliteit, sociale activiteiten, een voorzieningencheck en vrijwilligerswerk. Iedereen die hiervoor in aanmerking komt heeft hierover een brief ontvangen.

Vanaf 6 december 2017 zijn de studenten iedere woensdagmiddag tussen 13.30-16.00 uur ergens in Twello te vinden om de enquêtes af te nemen. Voor vragen en/of informatie over het project kunt u terecht bij Gerran Protzman, Buurtsportcoach van Mens en Welzijn Voorst. Hij is telefonisch of per mail te bereiken via: 0571-277941 of g.protzman@mensenwelzijn.nl.

U kunt het project ook volgen via de website en Social Media-kanalen van zowel Mens en Welzijn Voorst en Voorst Actief.

woensdag 29 november

Deel dit bericht

Inzameling oude metalen voor Vakantie Speelweek Klarenbeek

Klarenbeek- Al vele jaren worden er in het dorp Klarenbeek en omgeving oude metalen ingezameld. Met de opbrengsten van deze acties heeft het actiecomité, inzameling oude metalen, al vele goede doelen in Klarenbeek financieel kunnen ondersteunen.

Sinds januari 2016 waren de opbrengsten van de oude metalen voor Het Hertenkamp.Deze actie werd op 30 september afgesloten met een grote inzameldag, waar ruim 60 vrijwilligers aan deelnamen.

Door de vele enthousiaste vrijwilligers, maar ook de bijdrage van de sponsoren en de vele oude metalen die door de bewoners van in-en buiten het dorp Klarenbeek zijn ingeleverd, werd het een zeer geslaagde dag.

De opbrengst van deze dag bedroeg € 10914,19. Hiermee werd de inzameling voor Het Hertenkamp afgesloten.

Het actiecomité heeft in overleg met de Vakantie Speelweek besloten om met de opbrengst van de eerstvolgende inzameling, hen financieel te ondersteunen.

De Vakantie Speelweek Klarenbeek vermaakt tijdens de zomervakantie, in de week voorafgaand aan de Klarenbeekse Kermis, ruim 200 leerlingen van de basisscholen met allerlei activiteiten.

Deze groep werkt met ± 50 vrijwilligers. Naast de gebruikelijke onkosten hebben ze dringend behoefte aan een nieuwe tent; de grote oude tent is aan vervanging toe.

Inleveradres

Bij de familie Brugman, Polveensweg 25 staat permanent een container waar de oude metalen en dergelijke ingeleverd kunnen worden.

Als men niet in de gelegenheid bent de spullen zelf te brengen, geef het comité een seintje en zij halen deze graag op.

Materialen

Wat kan er ingeleverd worden:

• Metalen: ijzer, lood, zink, aluminium, koper, gereedschap, elektromotoren en fietsen(zo mogelijk zonder banden)

• Witgoed: zoals wasmachines, drogers en vaatwassers

• Accu’s en elektriciteitskabels.

Vanwege de koelgassen kunnen géén koelkasten, diepvriezers en televisies ingeleverd worden.

woensdag 15 november

Deel dit bericht

Crescendo toverde de Dorpskerk Wilp vol

Wilp- De belangstelling voor het concert van muziekvereniging Crescendo, afgelopen zaterdag in de Dorpskerk, was overweldigend. Crescendo had een speciale avond in het teken van betovering, licht en magie. Tovenaarsleerling en goochelaar Jan Kosters en tovenaar Andre de Jong hebben zo’n 180 mensen vermaakt met hun magische toverkunsten. Een groot aantal kinderen werden beloond met een diploma. Via getoonde silhouetten kon iedereen zien en horen hoe de tovenaar zijn drankjes brouwde. Bij binnenkomst werd iedereen ontvangen door harpiste Lotte de Jong. Er hingen tekeningen en er waren pompoenen met lichtjes op de tafels gezet. Zowel de tekeningen als ook de pompoenen waren door leerlingen van basisschool de Hagewinde gemaakt. Door de leuke samenwerking met de Hagewinde stond de muziek al een paar weken op het schoolprogramma.

Jubilaris

De workshops die gegeven werden door Crescendo heeft veel leuks gebracht. Het is mooi om te zien hoe kinderen verbonden raken door de muziek . De leerlingen van de workshop mochten aan het eind van de avond op een instrument meespelen met het nummer `A Kind of Magic`. De allerkleinsten hadden op school een eigen instrumentje gemaakt en mochten meedoen met het nummer `Als ik kon toveren`. Tussen door werd er nog voor Jubilaris Wiel Smits een speldje uit de grote hoed getoverd voor 50 jaar muzikant zijn. Geheel in stijl van de avond te blijven speelde Crescendo nummers uit de Magie films zoals Harry Potter, The Wizard of Oz, Lord Of The Rings en Alice In Wonderland. Na afloop konden alle kinderen het drankje van de tovenaar proeven en kregen ze een lampion met lichtje mee naar huis. Crescendo kan terug kijken op een mooi project en muzikale avond.

woensdag 15 november, foto door Max Photography

Deel dit bericht

Bestuurdersevent: Vitale vereniging

Tijdens de Nationale Sport Week organiseert de gemeente Voorst (Team Voorst Actief) in samenwerking met de Sportraad Voorst 3.0 op donderdagavond 14 september het bestuurdersevent ‘Vitale Vereniging’.

Hoe maken we van een vereniging een vitale vereniging die op de toekomst en omgeving is gericht? Thema’s als gezondheid, duurzaamheid en een veilig sportklimaat zijn ook voor uw vereniging interessant. Deze avond is tevens een mooie gelegenheid om te netwerken.

Alle besturen/commissies van sport- en beweegaanbieders zijn van harte welkom in de horeca afdeling van SV Twello op Sportpark Zuiderlaan. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden die u niet mag missen. Uiteraard zijn er geen kosten verbonden aan dit event.

Presentaties

Team Fit geeft een presentatie over ‘Rendement met de gezonde sportkantine’ waarbij VHC Twello als ambassadeur het goede voorbeeld is van de gezonde sportkantine in de gemeente Voorst.De energieadviseur van het energieloket gemeente Voorst licht de stimuleringslening duurzaamheid toe. De NOC*NSF verzorgt een presentatie over ‘een veilig sportklimaat’ en de Verklaring Omtrent Gedrag.

Na deze presentaties is er de mogelijkheid om een kort bezoek te brengen aan het nieuwe clubgebouw VHC Twello met hun gezonde sportkantine. In de horeca afdeling van SV Twello is er gelegenheid om kennis en kunde te delen met ervaringsdeskundigen op bovenstaande thema’s en sluiten we af met een netwerkborrel.

Informatiemarkt

Gedurende de gehele avond is er een informatiemarkt. Kramen met een aanbod van gezonde producten, brochures en vakspecialisten van onder andere: Jeugdsportfonds, Onze Clubkracht, Horesca Lieferink, JOGG, De Koepel.

Gezondheid: Wij gaan voor beter!

Dat sport en bewegen gezond is weet iedereen, waarom is de omgeving waarin we bewegen dat dan nog niet altijd? Hierin vinden Horesca Lieferink en Jongeren Op Gezond Gewicht Voorst (JOGG) elkaar. Horesca Lieferink is als leverancier al jaren actief in het verenigingsleven binnen de gemeente Voorst. Horesca Lieferink draagt graag haar steentje bij aan een gezonde omgeving en helpt verenigingen op weg naar een gezonde sportkantine.

Als samenwerkingspartner van JOGG Voorst wordt er deze avond door de gemeente Voorst een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Horesca Lieferink. Samen hebben wij tot doel een gezonder aanbod te realiseren in de Voorster kantines en clubhuizen.

Vragen

Op de website www.voorstactief.nl staat het programma van deze avond.

Mocht u vragen hebben over dit event neemt u dan gerust contact op met Ingrid de Croon, beleidsadviseur sport gemeente Voorst, i.decroon@voorst.nl.

woensdag 6 september

Deel dit bericht

Mooie herfstige paddenstoelenwandeling

TERWOLDE.- Bij de kerk had zich op 17 oktober om 1 uur een groepje fietsers verzameld. Na een korte tocht parkeerden we de fiets bij het installatiebedrijf tegenover het Diekhuus. Hier voegden zich nog een paar wandelaars uit Wilp en Twello bij ons. In totaal waren we met 11 personen. Hier startten we de wandeling, onder uitstekende weersomstandigheden. Via de Meermuidenseweg , de Dijkhofstraat en het landgoed Hunderen bereikten we Twello. Via de Binnenweg en de Dernhorstlaan wandelden we terug naar de Rijksstraatweg. Langs het spoor terug naar de dijk waar we via de Ossenwaard weer richting Diekhuus wandelden. Op de Dernhorstlaan passeerden we het huis met in de achtertuin een fraai “tuinhuisje met duiventil”. Niemand van de aanwezigen kon iets over de oorsprong vertellen. Wie het weet mag het zeggen. De wandeling van 7,5 km was drie weken geleden uitgezet door Corrie en Jos Swennenhuis. Toen was er geen sprake van modder of nattigheid. Helaas had het de afgelopen week meerdere malen geregend, zodat we af en toe wat sprongetjes moesten maken op de kleine verbindingsweggetjes en het pad langs het spoor. Niemand mopperde of keerde om, we zijn wel wat gewend in Terwolde. Rond half 4 waren we terug bij het Diekhuus waar we genoten van koffie en een wafel met warme kersen. O ja, en natuurlijk hebben we ook een paar paddenstoelen gezien maar al met al waren we zo gezellig aan de klets dat die er een beetje bij inschoten.

De volgende activiteit is op dinsdag 29 oktober. Bij goed weer gaan we dan nog een keer genieten van een fietstocht van Joke en Leo Hanekamp. We vertrekken om 13.00 uur bij de kerk van Terwolde. Het zal een tocht worden van zo’n 30 à 35 kilometer zodat we ’s middags bijtijds weer terug zijn in Terwolde. Je kunt je opgeven via de mail: h.a.kamp@hetnet.nl of telefonisch: 0571-292111. Graag bij opgave telefoon nummer erbij i.v.m. eventueel afmelden.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Mooie herfstige paddenstoelenwandeling

TERWOLDE.- Bij de kerk in Terwolde had zich om 1 uur al een groepje fiets- wandelaars verzameld. Na een korte fietstocht parkeerden ze de fiets bij het installatiebedrijf tegenover het Diekhuus. Hier voegden zich nog een paar wandelaars uit Wilp en Twello bij hen. In totaal waren ze met 11 personen. Via de Meermuidenseweg en o.a. de Dijkhofstraat bereikten ze Twello. Via de Binnenweg en de Dernhorstlaan wandelden ze terug naar de Rijksstraatweg. Langs het spoor terug naar de dijk. Op de Dernhorstlaan passeerden ze het huis met in de achtertuin een fraai “tuinhuisje met duiventil”. Niemand van de aanwezigen kon iets over de oorsprong vertellen. Wie het weet mag het zeggen.

De wandeling van 7,5 km was drie weken geleden uitgezet door Corrie en Jos Swennenhuis. Toen was er geen sprake van modder of nattigheid. Helaas had het de afgelopen week meerdere malen geregend, zodat we af en toe wat sprongetjes moesten maken op de kleine verbindingsweggetjes en het pad langs het spoor. Niemand mopperde of keerde om, we zijn wel wat gewend in Terwolde. Rond half 4 waren we terug bij het Diekhuus waar we genoten van koffie en een wafel met warme kersen.

O ja, en natuurlijk hebben we ook een paar paddenstoelen gezien maar al met al waren we zo gezellig aan de klets dat die er een beetje bij inschoten.

Fietstocht

De volgende activiteit is op dinsdag 29 oktober. Bij goed weer gaat de Terwoldse fietsgoep dan nog een keer genieten van een fietstocht uitgezet door Joke en Leo Hanekamp. We vertrekken om 13.00 uur bij de kerk van Terwolde. Het zal een tocht worden van zo’n 30 à 35 kilometer zodat we ’s middags bijtijds weer terug zijn in Terwolde. Je kunt je opgeven via de mail: h.a.kamp@hetnet.nl of telefonisch: 0571292111. Graag bij opgave telefoon nummer erbij i.v.m. eventueel afmelden bij te slecht weer.

Wie wil een wandeling uitzetten in november

Ongeveer 7 kilometer, met een koffie/thee stop. Hoeft niet vanuit Terwolde. We kunnen ook met auto’s vanaf een bepaald punt vertrekken. Graag doorgeven aan Corrie

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Vrouwenwijsheid

TWELLO.- Op dinsdag 29 oktober zal Magda van der Ende in de bibliotheek van Twello om 20.00 uur een lezing geven over Zeg me, wie ben je. De lezing zal gaan over vrouwenwijsheid in de joodse mystiek. Magda ging op zoek naar de betekenis van een aantal Bijbelse vrouwen. Ze beschrijft de vrouwen en duid deze als persoonlijkheidstypen van de psyche. Dat brengt gelaagdheid van de verhalen aan het licht. De vrouwen ontpoppen zich als meer dan vrouw-van. Ze gaat kort in op de verschillende lagen van bewustzijn en vertelt een enkel verhaal. Wie weet wordt de Esther, Sarah of Rebekka in u aangeraakt.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Turkse pröttelpot

BUSSLOO.- Voor de allereerste keer zal de Turkse pröttelpot verzorgd worden door Sultan, trouwe bezoekster van de vrouwenpraatgroep op de maandagochtend in de bieb. Zij heeft samen met de inmiddels ervaren, Toyfa een menu in elkaar gezet.

Helpende handen van de keukencrew en een heel enthousiaste Sultan zijn druk in de weer er een toppertje van te maken. Koken kan ze als de beste want bij verscheidene activiteiten heeft haar kookkunst enorm hoog gescoord. Dat belooft wat. Sultan wil graag koken voor het studiegeld van een slimme, maar armlastige jonge dame uit haar geboortedorp. Zij is inmiddels op de universiteit aangenomen, maar het studiegeld is nog niet bij elkaar. Dus gaat Sultan haar financieel ondersteunen, door heel lekker te koken. De gasten, die willen meemaken wat Sultan op tafel zet op zaterdag 2 november kunnen zich aanmelden via de mail: marthekereuzel@gmail.com of bellen :0571.261715 Om vijf uur kunnen gasten aanschuiven en klokslag kwart over vijf wordt het buffet geopend.

OPGELET:Deze keer dus een kwartier eerder i.v.m. Allerzielen. De kerkgangers willen na de dienst graag in een opgeruimd Parochiehuis koffie drinken. Om vijf uur aan tafel.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk

STEENENKAMER.- Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk is een producent van houten meubels, met educatieve waarde voor een groep van vrijwilligers op zoek naar een zinvolle dagbesteding en met museale waarde voor geïnteresseerde bezoekers en klanten.

Het was een troosteloos overblijfsel van wat eens een florerende houtzagerij was aan de rand van Wilp. Een prachtige locatie aan de dijk, met zicht over de uiterwaarden en op het fraaie silhouet van Deventer. Maar een doorn in het oog van de omwonenden en een zorg voor het gemeentebestuur.

Verloedering en criminalisering hadden het complex aan de rand van de stad Deventer in hun greep en dit was voor een aantal omwonenden reden om in te grijpen. De Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk werd in 2015 een feit.

Vanaf de oprichting van onze Stichting, medio 2015 is er veel gebeurd in die vier jaren:

• Een vrijwilligersaantal wat groeide van nul naar bijna zeventig, waarvan negen dames.

• Het terrein en de gebouwen, welke grote achterstand hadden en waar heel veel rommel opgeruimd moest worden, werd zover in orde gemaakt dat er weer kon worden gezaagd, boomstamtafels en andere houtbewerkingsproducten konden worden gemaakt.

• Een klompenmakerij werd ingericht waar demonstraties klompenmaken kunnen worden gegeven.

• De slijperij weer functioneel werd gemaakt en

• De buitenboel ingrijpend werd aangepakt. Hierbij werd met name de ruim aanwezige, hardnekkige Japanse duizendknoop rigoureus uitgeroeid.

Bouw en renovatieplannen

Er werden serieuze plannen gemaakt voor restauratie en ook nieuwbouwplannen kregen ook steeds meer gestalte. Het zagerij- en klompenmakers gebouw werd gemeentelijk monument. Er werd een subsidieaanvraag voor restauratie van de zagerij/klompenmakerij ingediend bij de provincie Gelderland.

Het plan voor de restauratie/bouw van de zagerij is eind 2018 door de Gemeente goedgekeurd.

De subsidieaanvraag is met een positief advies voorgelegd aan de Gedeputeerden en inmiddels is er een positief besluit genomen over de subsidie. Wij zijn daar reuze blij mee. De plannen voor de andere gebouwen zoals het kistengebouw, het stoomgebouw en de loodsen zijn door onze architect begin september ingediend bij de Gemeente. Binnenkort krijgen wij hierop een reactie.

Activiteiten

De Stichting Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk geeft onderdak aan verschillende ambachten die alle bijdragen aan het primaire proces van houtbewerking , waardoor een prachtig en samenhangend beeld ontstaat van een historisch en ambachtelijk productieproces. Deze ambachten, naast zagen ook meubel maken, slijpen en metaalbewerking, worden uitgeoefend, gedemonstreerd aan bezoekers en overgedragen aan (jongere) vrijwilligers. De inkomsten worden gegenereerd door de verkoop van producten, ontvangen entreegelden, en horeca inkomsten.

Klompenmakerij

Vanaf begin 2016 is de oudste klompenmaker van Nederland gevestigd in Twello. Bertus Roesink is 81 jaar en nog steeds zelf nauw betrokken bij het doorgeven van het ambacht. Binnenkort gaat hij weer starten met een opleiding tot klompenmaker en geïnteresseerden die de opleiding willen volgen en vervolgens worden ingezet bij demonstraties kunnen zich nu al melden.

Vrijwilligers Vacatures:

“Stoomhoutzagerij”... dat klinkt stoer en typisch voor mannen,... stoer is het zeker maar zeker niet alleen voor mannen. Vrouwen werken al op de zagerij en zijn zeer welkom. In de zagerij of andere werkzaamheden.

Er zijn een aantal vrijwilligersvacatures en degene die hieronder zijn vermeld zijn slechts een ruwe schets van wat voor functies we denken nodig te hebben. Tevens zoeken we nog een bestuurslid (secretaris m/v). Ook als je zelf geen interesse hebt in een vacature kan je misschien helpen bij het vinden van mensen in je omgeving (familie, vrienden, de buren), die misschien wel interesse hebben.

Mail naar: nieuwsbrief@wilpschedijk.nl Dan maken we kennis en kom je eens kijken, leuk!

Vrijwilligerscoördinator

• Samen met het bestuur uitwerken van vrijwilligersbeleid

• Vrijwilligers werven en ambitie vaststellen/registreren

• Inzet afstemmen en plannen i.o.. met de bedrijfsleiding, roosters maken

• Vrijwilligers overeenkomsten opstellen

• Aanspreekpunt voor vrijwilligerszaken voor de vrijwilligers

Geschatte tijd 16 uur per week

Verkoper/vertegenwoordiger (ook inkoper van rondhout)

• Verkoopt de producten van de zagerij en heeft kennis van prijzen

• Ziet kansen in de markt en maakt deals

Geschatte tijd. 3 x 4 uur (Maa, Dond. Vrijd.)

Kantinebeheerder

• Koffie en thee zetten en zorgen voor de kantinevoorraad

• Kantine opruimen, incl. toiletten schoonhouden

• Het zonnetje in huis zijn grin

Geschatte tijd. 3 x 4 uur (Maa, Dond. Vrijd.)

Veiligheidsmanager

• Maakt veiligheidsbeleid i.s.m. het bestuur

• Draagt zorg voor de implementatie hiervan

• In geval van incidenten lessen trekken om deze in de toekomst te voorkomen, communiceren hierover

• Leert vrijwilligers te werken in een veiligheidscultuur

• Zet een systeem op van incidenten registreren

En de vacatures voor de zagerij en het terrein (email voor verdere informatie):

• Zager

• Heftruck en Shovel machinist

• Timmerman

• Stratenmaker

• Voorman terreininrichting

• Runner

Machinaal houtbewerker

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Samenkomst

REGIO.- Op zondag 27 september a.s. verzorgt Magda Witsiers een samenkomst waarbij zij, als intermediair voor de Leraren van Gene Zijde, lessen en energie zal overdragen. Kijk voor meer informatie over deze bijzondere samenkomsten op www.passage-school.nl. Een andere kijk op spiritualiteit. Kom je ook een keertje luisteren? Je bent van harte welkom op zondag 25 augustus in het Fletcher Hotel Apeldoorn, Soerenseweg 73, 7313 EH Apeldoorn.

Aanvang 14.00 uur. De entree is gratis maar een vrije gift is mogelijk.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Samen eten

VOORST.- Op vrijdag 1 november wordt er in De Benring in Voorst weer samen gekookt en gegeten.

Inmiddels doet de groep dit al ongeveer twee jaar. Maar ze willen nadrukkelijk hier ook anderen graag bij uitnodigen. Iedereen is welkom, jong én oud.

Ongeveer eens in de twee maanden, gezelligheid en ontspanning staan voorop,.

De kosten zijn circa € 7,50 inclusief drankjes, per persoon. Het samen voorbereiden en tafelen (drie gangen) is waar het om gaat.

Locatie: De 2e etage van de Benring, Tuinstraat 51, Voorst.

Tijd: binnenloop vanaf 17.00 uur, eten als het klaar is, tot ongeveer 20.00 uur.

Wil je er op 1 november bij zijn? Laat dit dan uiterlijk 27 oktober vóór 18.00 uur weten: - door je op te geven via 06-1258 0489 of via gnollen@online.nl.

Wees wel op tijd, want bij 20 tot 25 personen zitten we vol.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Romeinen en Vikingen in Wapsen (Gemeente Brummen)

REGIO.- Woensdag 6 november om 19.30 uur houdt de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland op De Kaardebol Harenbergweg 1 in Zutphen een lezing door Bert Fermin, getiteld Romeinen en Vikingen in Wapsen (toegangsprijs: leden € 2, niet-leden € 3).

Al jaren worden er door amateurarcheologen vondsten gedaan op een kleine zandkop aan de Baankstraat in Brummen tegenover Zutphen. In de middeleeuwen stond deze plek bekend als Waps(en). Op 6 november zal archeoloog Bert Fermin een poging doen de geschiedenis van deze plek te reconstrueren aan de hand van deze vondsten.

Deze plek blijkt een zeer lange en bewogen geschiedenis te kennen. De oudste vondsten gaan terug tot zo’n 8000 jaar geleden. Maar wat de plek écht bijzonder maakt, zijn de vondsten uit de Romeinse tijd en middeleeuwen. Zo zijn er vrij veel vroeg-Romeinse militaire vondsten gedaan, terwijl er vrijwel geen nederzettingsmateriaal uit die tijd werd aangetroffen. Vanaf de láát-Romeinse tijd lijkt de plek continu bewoond geweest te zijn.

Zonder meer fascinerend zijn ook de vondsten uit de late 9e eeuw. Hiertussen bevinden zich namelijk vondsten die vrij ondubbelzinnig aan Engelse Vikingen te koppelen zijn. We weten dat de IJsselstreek geplunderd is door Vikingen die in 879 de oversteek vanuit Engeland maakten. Werd Zutphen in 882 misschien vanuit Wapsen overvallen?

En in de 13e eeuw leefde hier een leenman, zo weten we uit de oudste geschreven bronnen waarin Wapsen genoemd wordt. Behalve dat deze man schapenboer was, was hij ook belastinginner en ridder. Tot de vondsten die op Wapsen zijn gedaan uit deze tijd behoren allerhande paardentuig, een vrij omvangrijke hoeveelheid munten én het persoonlijke zegel van deze Gerard van Wapsen. Met in zijn wapen: een schaap. Luchtfoto’s laten zelfs contouren zien van wat misschien een kleine motteversterking was…. En daarna? Daarna werd Wapsen een klein buurtschapje als zovele andere.

Bert Fermin studeerde af in Leiden als prehistorisch archeoloog. Sinds 2001 werkt hij in Zutphen en heeft hij tientallen opgravingen in en rond Zutphen en Doesburg geleid.

Wie zelf vondsten heeft gedaan in deze buur, of elders, wordt overigens van harte uitgenodigd deze mee te nemen.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

PODOTHERAPIE HURENKAMP IN KLARENBEEK

KLARENBEEK- Een container aan de Snelliusstraat in Apeldoorn, dat is waar het allemaal begon. Nu, ruim vijf jaar later, is Marie-Jose Nijhof-Hurenkamp een container armer, maar vier prachtige vestigingen in Apeldoorn en Klarenbeek én drie fijne medewerkers rijker!

Aanvankelijk zou Marie-Jose na de Havo de opleiding fysiotherapie gaan volgen. Maar als ze tijdens een van de open dagen kennis maakt met podotherapie worden de plannen acuut gewijzigd. In 2004 begint ze vol enthousiasme aan de hbo-opleiding podotherapie in Enschede. In 2008 mag ze zichzelf podotherapeut noemen.

Marie-Jose vindt een leuke baan bij een podotherapiepraktijk in Deventer. Ze neemt daar ‘locatie Apeldoorn’ onder haar hoede. In 2014 doet haar werkgever haar een mooi aanbod. Ze mag ‘locatie Apeldoorn’ overnemen! Na overleg thuis en het spreekwoordelijke nachtje slapen, grijpt Marie-Jose deze geweldige kans met beide handen aan. Podotherapie Hurenkamp is een feit.

Spijt van haar beslissingen heeft ze nooit gehad. Marie-Jose is nog net zo enthousiast als toen ze begon. ‘Het is de variatie die het werk zo leuk maakt. Het ene moment ben je bezig met het behandelen van patiënten, het volgende moment sta je in het slijplap (de werkplaats) therapieën, zoals zolen en ortheses, te maken. Geweldig toch?’ aldus Marie-Jose.

Podotherapie Hurenkamp behandelt klachten aan voeten, benen, rug, knieën en heupen die worden veroorzaakt door standsafwijkingen van de voet of een verkeerd looppatroon. Maar je kunt bij deze bloeiende praktijk ook terecht met sportblessures, klachten als gevolg van overbelasting, voetklachten bij diabetes of reuma, hamertenen en nagelproblematiek zoals ingegroeide teennagels. Podotherapie Hurenkamp werkt nauw samen met het plaatselijke ziekenhuis, de fysiotherapeut en de kinderfysiotherapeut. Er is zelfs een gratis combispreekuur!

Heb jij voet- of houdingsklachten die niet vanzelf overgaan? Schroom dan niet, maar kom langs bij Podotherapie Hurenkamp. Dat kan na verwijzing van huisarts of specialist. Vanaf 2012 is de podotherapeut echter ook zonder verwijzing toegankelijk.

Meer informatie of een afspraak? Bel 055-8200209 of kijk op www.podotherapiehurenkamp.nl.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Oudheidkundige Kring ontvangt boek over Klein Amsterdam

GEMEENTE VOORST- Zaterdag nam de OKV tijdens een speciale bijeenkomst een boek vol oorlogsherinneringen in ontvangst, opgetekend door de heer Boesveld. Hij beschrijft in dit lijvige boekwerk de gebeurtenissen net voor, tijdens en direct na de WO II in de buurtschap Klein Amsterdam (Voorst). In verband met de viering van 75 jaar bevrijding in 2020 is de OKV op zoek naar persoonlijke oorlogsverhalen en bij toeval kwam een van de vrijwilligers van de vereniging in contact met de heer Boesveld. Hij woonde eerder aan de Clabanus in Voorst en na zijn pensionering in Twello. Hij heeft die woning vanwege een herseninfarct moeten verruilen voor een appartement in Twello.

Voorzitter Fred van der Vegte verzekerde de schrijver, dat de Oudheidkundige Kring het boek op een passende manier in het archief zal opnemen, zodat het voor iedere geïnteresseerde beschikbaar komt. “Natuurlijk zijn er veel algemene oorlogsverhalen, maar juist de verhalen van de mensen zelf zijn zo belangrijk,” aldus Van der Vegte.

Zoon Jeroen Boesveld las een aantal fragmenten voor uit het verslag van zijn vader, waaruit blijkt dat het veelal gaat om gewone mensen in een kleine gemeenschap. Boesveld sr. gaf aan het te betreuren dat hij vanwege zijn ziekte niet in staat is geweest om het geheel naar zijn zin te kunnen afmaken, om bijvoorbeeld alles tot in de puntjes na te kijken en misschien had hij nog wat nader onderzoek willen doen.

Bijzonder

Het is echter de beschrijving van de dagelijkse kleine dingen die het boek bijzonder maken. Boesveld: “Een aantal boeren uit De Hoven had na het bombardement van de IJsselbrug in Zutphen een tijdelijk goed heenkomen gezocht in Klein Amsterdam. Een van de boeren ging toch nog even terug om zijn vee te verzorgen. Helaas overleefde hij dat niet.”

Het conceptboek, waar Boesveld direct na zijn pensionering aan begonnen is, heeft jaren in de kast gelegen. Gelukkig zijn de honderden pagina’s nu in zes delen geprint en ingebonden en geïllustreerd met veel foto’s. Het lijvige boekwerk is veilig in de bibliotheek van de Oudheidkundige Kring Voorst en in te zien voor alle belangstellenden.

Als dank kreeg de schrijver het boek over 200 jaar gemeente Voorst aangeboden.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Oud ijzer actie voor geluidsinstallatie

KLARENBEEK.- Het is al weer zo’n 3 weken geleden dat een team van 70 vrijwilligers de deuren langs ging om oude metalen te verzamelen bij de inwoners en bedrijven van Klarenbeek. Het comité dat met deze actie sinds jaren goede doelen in Klarenbeek steunt, had deze keer Het Boshuis uitgekozen. Afgelopen vrijdag werd de opbrengst bekend gemaakt. Namens het actiecomité overhandigde Tonnie Brugman een cheque met het verzamelde bedrag van maar liefst € 21.065,11 aan Frans Ganzevles. De opbrengst is bestemd voor een geluidsinstallatie in Het Boshuis. Het voormalige kerkgebouw had behoefte aan een installatie die de enorme ruimte kan voorzien van goed geluid tijdens de evenementen die er plaatsvinden. Door de enorme inzet van het actiecomité, de vele vrijwilligers en de steun van sponsoren was de actie weer een groot succes.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Herfst en Winter in de Ontmoeting

TERWOLDE.- Wat was het soms heet deze zomer. Inmiddels zijn we weer terug in het wat koelere en nattere Nederlands klimaat. De vaste bezoekers van de Ontmoeting in Terwolde blijven trouw verschijnen op de bekende vrijdagmiddag. Er heerst altijd een gezellige en ontspannen sfeer. Er wordt gekaart, een spelletje gespeeld en aan de proattoafel worden nieuwtjes uitgewisseld en dorpsverhalen opgedist. En ... ...nog niet alle stoelen zijn bezet. Belangstellenden en/of nieuwkomers zijn van harte welkom. En mochten we stoelen tekort komen, we zetten er zo een paar bij. En u weet het, er is vrije toegang, niks moet en van 14.00 tot 17.00 staat de deur van het Dorpshuis d’olde Schole op alle vrijdagmiddagen voor u open. De zomerperiode werd eind augustus met een voortreffelijke barbecue maaltijd afgesloten.

Intussen wachten weer activiteiten voor de herfst en winter. Al op 25 oktober a.s. zal er een dampend stamppotbuffet klaarstaan na afloop van de Ontmoetingsmiddag. Veel koks, veelal bezoekers van de Ontmoeting en vrijwilligers uit het dorp zullen zorgen voor een zeer gevarieerd stamppot buffet.

In de winterperiode wordt zoals gebruikelijk weer aandacht besteed aan Sinterklaas ,de Kerst en op de eerste vrijdagmiddag in het nieuwe jaar zullen ook de oliebollen weer op tafel verschijnen.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Hans Mol, vaste waarde sinds jaren bij Gemengde zangvereniging Eendracht

TERWOLDE.- De mensen van de Terwoldse Gemengde zangvereniging Eendracht hebben hun dirigent Hans Mol welverdiend in de bloemen gezet. Een korte terugblik: De Terwoldse zangvereniging leidde jaren terug een behoorlijk kwakkelend bestaan. Er bestonden verschillende irritaties en de eendracht was ver te zoeken. Toen kwam, 35 jaar geleden een jonge pas afgestudeerde dirigent binnenstappen. Hij nam de directie van het koor over, hij smeedde de gelederen weer aan elkaar en wist niet alleen de eendracht te herstellen, maar hij tilde het koor langzaam maar zeker naar een ongekend hoog muzikaal niveau. Voorzitter Teun Janssen memoreerde kort de grote inspanningen die Hans Mol in het verleden en heden heeft verricht. Hij meldde dat in de korenwereld 35 jaar geen erkende jubileumeenheid is, maar wist dat vooral dirigenten het, behoudens Teun Musch, 75 jaar geleden in Welsum, het nooit zo lang volhouden bij een koor. Dat dat in Terwolde wel is gelukt is vooral toe te schrijven aan de stevige band die is ontstaan tussen de koorleden onderling en het koor als geheel met hun dirigent. Die innige band is niet ontstaan door elkaar met zachte handschoentjes aan te pakken, integendeel. Regelmatig vonden er behoorlijke verschillen van mening plaats over uitvoeringsuitingen of programmering van nummers. Dat is misschien wel de belangrijkste randvoorwaarde om zo lang zo intensief en met plezier samen te kunnen werken. Want, zei Janssen, we kwamen er altijd weer positief uit. We kwamen op die manier steeds uit op het beste spoor en leerden steeds beter samen te werken, wat op heden een geoliede machine is geworden.

Kunst met een dirigeerstok

De mensen van Eendracht hebben in Terwolde, de plaatselijke Willy Wortel, in de persoon van Leo Timmer bereid gevonden om voor het vieren van deze mijlpaal een kunstwerk te maken met een statement. Nou, dat is helemaal gelukt. Timmer wist van oude onderdelen uit verschillende klokken een kunstwerk te construeren van een dirigent op zijn verhoog, met zijn schare zangers in een cirkel om zich heen en een dreigende dirigeerstok in de aanslag. Het spreekt voor zich dat de dirigent Hans Mol, die Eendracht indertijd als eerste koor onder zijn directie had, hier heel blij mee was. Het was een duidelijke indicatie zei hij om gestadig door te gaan op de ingeslagen weg.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

LAATSTE WEEK VAN MEADOW VAN DIT SEIZOEN

DEVENTER.- Nog maar een weekje en dan zit het allereerste seizoen van Meadow op het Deventer Stadsstrand er al weer op. Maar natuurlijk is Meadow in de herfstvakantie nog open en wordt er in stijl afscheid genomen met 2 leuke activiteiten. Kom dus nog snel langs bij de leukste plek voor ontbijt, koffie, lunch, kleine groepen, borrel en borrelhappen. Op www.meadow-deventer.nl vind je de openingstijden van deze week.

ZATERDAG: KROEGAVOND MÉT BIERPROEVERIJ

De laatste zaterdagavond van dit seizoen wordt Meadow vanaf 19:00 uur omgebouwd tot de leukste kroeg van Deventer. Samen wordt deze avond geproost op een fantastisch eerste seizoen. Speciaalbieren, mooie wijnen, borrelhappen, leuke mensen, fakkels en uitzicht op de flikkerende lampjes van onze mooie skyline. Kom lekker op tijd, want uit respect voor de omgeving is de laatste ronde om 23:00 uur. Daarna trek je nog even door de stad in of misschien duik je wel gelijk in je bed in. Toegang is natuurlijk gratis.

BIERPROEVERIJ 19:00-21:00 *** let op bijna uitverkocht! ***

Diezelfde avond organiseert biersommelier Eddy van der Ploeg en Bieren Danscafe Persee een bierproeverij bij Meadow. De volledige opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Stichting Beat Batten, er zijn nog een beperkt aantal plekken vrij.

ZONDAG: EINDFEESTJE MET LIVE MUZIEK

Zondag 27 oktober is dan echt de allerlaatste dag van dit bijzondere eerste seizoen voor het pop up paviljoen in winterstalling gaat. Er wordt deze dag nog één keer uitgepakt met fijne live muziek van Brenda, drankjes en borrelhappen van de kaart. Op is op, tot dan!

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Voorstelling op zaterdag 26 oktober in Theater Kleine Noordijk te Wilp

Voorstelling op zaterdag 26 oktober in Theater Kleine Noordijk te Wilp

Manab Tamang Thing, 29 jaar, wordt geboren in een arm gezin in het oostelijke deel van Nepal, waarbij na hem nog drie broers en drie zussen het levenslicht zien. Samen met zijn ouders, grootouders en tantes woont hij onder één dak. Over school wordt niet gesproken, totdat hij als 9-jarige het zelf voor elkaar krijgt om te worden toegelaten. Het wordt gedoogd, mits hij iedere ochtend wel de koeien verzorgd. Op z’n 13e besluit hij te gaan werken en studeren in Kathmandu, wederom zonder toestemming van zijn ouders. Maar Manab is vastbesloten om iets van zijn leven te gaan maken, meer dan alleen maar als boer te werken op het land en met de dieren, om in bittere armoede niet verder te komen dan zorgen voor je eigen gezin.

Optredens

Over zijn leven heeft Wiel Palmen deze voorstelling geschreven, waarin Manab zijn vijf dansen zal opvoeren en het koor Fa Mi Contento o.l.v.Willemien Ruwenhorst madrigalen zingt.

“We hebben vanochtend gerepeteerd bij Kleine Noordijk. Licht, geluid en allerlei andere dingen, het ging heel goed!” Manab is tevreden over de voorbereidingen, nadat hij eerder al een voorstelling gaf in De Zeven Sterren Loge te Apeldoorn, eigendom van de Odd Fellows. Na de voorstelling op 26 oktober in Wilp, zal hij 3 november optreden in Theater Bibliotheek Deventer.

Middelen zonder kennis

“Hier in Nederland weet men alles maximaal te benutten. In Nepal hebben we heel veel (grondstoffen, producten, natuur – zoals de Himalaya, red.) maar we weten niet hoe ermee om te gaan. We hebben bijvoorbeeld veel grondstoffen, maar we gebruiken het niet omdat niemand weet dat het bruikbaar is en hoe te gebruiken.” Het is kenmerkend voor landen waar de ontwikkelingen achterblijven. Landen waar selfsupporting essentieel is, maar onvoldoende connectie met de wereld om het van de grond af te krijgen, omdat de kennis er niet is of niet wordt gegeven. Ook daarom is het belangrijk, dat mensen zoals Manab kansen worden geboden, om de wereld met hem kennis te laten maken. En daarmee wetenschap op doen door zijn verhalen maar ook, hoe hij als Nepalees zélf aan oplossingen denkt.

Je eigen wereld bouwen

Het is heel bijzonder, om als 9-jarige zelfstandig door het leven te stappen en je aan te melden bij school, zónder medeweten van je ouders. Je krijgt een leerplek, bouwt aan je toekomst, terwijl thuis de tijd lijkt stil te staan. Wanneer Manab Kathmandu ontdekt, maakt hij kennis met die harde wereld, waar je moet vechten voor een bestaan. Feitelijk te jong om te werken, krijgt hij na vele afwijzingen toch een kans om geld te verdienen. Manab heeft letterlijk kunnen overleven door te werken. Dat hij bijzonder weinig geld kreeg voor téveel uren werk, spreekt vrijwel voor zich. Daarin sluit ons denkpatroon naadloos aan bij de werkelijkheid. Maar er kleven méér nadelen aan een arm en uitzichtloos bestaan, wanneer je niet de kracht bezit het eigen heft in handen te houden.

Homoseksualiteit

In de beschrijving bij het programmaboekje, uitleg voor de dansvoorstellingen, lezen we de navolgende tekst. ‘Ik voelde mij al op jonge leeftijd aangetrokken tot jongens, een onmogelijke situatie op het Nepalese platteland. In Kathmandu ben ik voorzichtig daarvoor uitgekomen.’ En nog steeds is homoseksualiteit voor Manab een beladen issue, juist door de wereld waarin hij leeft. “De gemeenschap denkt dat we geboren zijn voor seks. Ze behandelen je slecht. Men wil dat ik mijn gedrag verander, ze vinden het niet goed.” Ook op de universiteit thans, is het homo zijn niet alledaags. Manab kent geen homo’s op de universiteit en er wordt ook niet over gesproken. Zelf is hij er open over, zijn klasgenoten zijn ook op de hoogte en daarmee heeft hij een goed contact.

Journalistiek en politiek

“Het liefst wil ik leraar worden, want ik denk dat ik een hele goede ben. Ik werk sinds 2018 in Kathmandu op school en ik werk ook voor de organisatie ‘Save the Children’. Ik doe op veel plekken in Kathmandu veel werk, ook voor de LGBT organisaties (Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender). Tijdens mijn studie thans krijg ik ook te maken met journalistiek en dat kan ik goed gebruiken. Als journalist kan ik veel schrijven over het leven in Nepal en de wereld erover vertellen. Maar ik heb ook veel interesse in de politiek.” Manab legt vervolgens uit hoe hij dat ziet. Het land kan je niet veranderen, maar vanuit de politiek kom je verder. Je kan bijdragen aan beslissingen, maar je kan ook aandacht krijgen voor de onderdrukte wereld van onder meer de homoseksualiteit.

Dankbaarheid

Manab is niet te remmen in zijn woordenvloed, alsof de 29 jaren van zijn leven op één middag aan de wereld moeten worden verteld. Maar hij is vooral dankbaar dat hij kansen krijgt in de tijd, dat hij thans in Nederland is. “Ik ben dankbaar dat ik de kans krijg om hier te komen. Ik kom hier niet alleen voor mijzelf, ik vertegenwoordig mijn gehele land.”

Het programmaboekje sluit af met de volgende prachtige tekst.

‘Beste allen, ik ben vereerd en dankbaar dat ik zo’n fantastisch podium krijg, om mijn land te vertegenwoordigen middels Nepal’s Traditional cultural costume dance in Nederland.

Ik heb een geweldige tijd hier en houd van jullie land, waar alles zo goed en gestructureerd is geregeld. Dank voor jullie vriendelijkheid, sympathie en dat jullie een deel van mijn leven zijn’

‘Het turbulente leven van een Nepalese danser’

Theater Kleine Noordijk, H.W. Iordensweg 89 te Wilp, aanvang 15:00 uur.

Kaarten in de voorverkoop € 10,- en aan de zaal € 12,50. Wie kaarten wil bestellen, kan een email sturen aan Elmundoadm@gmail.com of telefonisch contact opnemen via 06-46023410.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Senioren genieten van lunchconcert

TWELLO.- Er heerste vorige week dinsdag opnieuw een gezellige sfeer bij brasserie Korderijnk tijdens het lunchconcert waaraan werd medegewerkt door shantykoor De Trossen Los. Even eruit en de grauwe najaarssfeer ontvluchten is voor velen dan ook een goede reden om het lunchconcert bij te wonen en enkele gezellige uurtjes met elkaar door te brengen. Lekker eten en goed in het gehoor liggende muziek en zang blijkt telkens weer een goede combinatie waar velen telkens weer naar uitkijken. Het blijkt voor de meeste bezoekers dat gezelligheid op een dag als deze een grote rol speelt. De smakelijke drie-gangen warme lunch (inclusief drankjes) werd door een ieder bijzonder gewaardeerd evenals het optreden van het shantykoor dat met het grotendeels vernieuwde repertoire de handen regelmatig op elkaar kreeg.

De solistische optredens van Dick Nijland (foto) en dirigent Gert Pannekoek oogsten alom grote bewondering.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Informatieavond over eigen bijdrage zorg en het belang van een duurzame, groene uitvaart.

EERBEEK.- Op donderdagavond 24 oktober zal in het Pater Dekkerhuis aan de H.A. Lorentzstraat 20 te Eerbeek door notaris Natascha Dröge en uitvaartondernemer Elfriede Arriëns een informatie-avond worden gehouden. Tijdens deze avond komen de onderwerpen “Eigen bijdrage zorg” en “Groene uitvaart” aan de orde.

Notaris Natascha informeert u over de financiële gevolgen als wonen in een verpleeg- of verzorgingshuis actueel wordt. Naast de kosten voor de accommodatie en de verblijfskosten dient er een eigen bijdrage te worden betaald die kan oplopen tot € 28.000 per jaar. Hoe hoog de bijdrage is, hangt af van uw inkomen en vermogen. Tussendoor en na afloop is er ruim de gelegenheid tot het stellen van vragen, of voor het maken van een afspraak op een later tijdstip.

Gedurende de afgelopen 18 jaar dat Elfriede Arriëns als uitvaartbegeleider werkzaam is, bemerkt zij dat nabestaanden steeds vaker het groene aspect rondom een uitvaart belangrijk vinden. De natuur raakt ons allemaal, we worden elke dag met de neus op de feiten gedrukt; onze leefomgeving wordt er niet gezonder op. Een groene uitvaart als uiting van respect voor de natuur.

Tijdens deze avond zijn onder meer te zien een uitvaartkist afkomstig uit lokale Nederlandse natuurgebieden, biologisch ongebleekt papier, een gerecycled gedenkteken etc. en tijdens de pauze proeft u van biologische versnaperingen.

Inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Parkeren is mogelijk bij de ingang en aan de Vondellaan; de toegang is gratis.

U wordt ontvangen met een kopje koffie of thee en bij vertrek ontvangt u een attentie als blijk van waardering voor uw komst.

Zo mogelijk uw komst graag aanmelden via uitvaart@elfriedearriens.nl of tel. 06 23 713 909. Via info@notarisdroge.nl of 026-3842200 is opgave eveneens mogelijk.

Uw komst wordt zeer op prijs gesteld. Voor nadere info kunt u ook kijken op www.notarisdroge.nl en www.elfriedearriens.nl of op facebookpagina “Eigen bijdrage zorg en Groene uitvaart”.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Kr(pr)achtig door eenvoud

TWELLO.- Ismakogie: de methode om bewuster te bewegen. Zonder sportkleding en handdoek. Naarmate wij ouder worden letten wij beter op onze gezondheid. De 60- en 70 plussers zijn nog nooit zo fit geweest. Door het stijgen van de leeftijd worden wij meer bewust van ons lichaam. Het lichaam laat zich als het ware ÒhorenÓ of eigenlijk laat het zich voelen. De leeftijd wordt als excuus gebruikt, wanneer bijv. lopen, het gaan zitten en opstaan niet meer zo soepel gaan. Wat hoor je dan? ÓWacht maar tot je mijn leeftijd hebtÓ. Veel mensen beginnen de dag met oefeningen in bed, voor het opstaan, of wanneer zij op de rand van het bed zitten. Het lichaam is strammer en het duurt even voor alles weer soepel gaat.

Yogascholen en mindfulness centra hebben een plek veroverd in de maatschappij. Heel erg mooi, wat hier goed bij aansluit is de Ismakogie, het bewust zijn van je eigen lichaamshouding. Door middel van kleine zachte bewegingen (die je ook best groter kunt en mag maken) gebruiken wij de kleinere spieren in ons lichaam. Het is overal toe te passen, waar je op dat moment ook bent. Je wordt bewuster van je lichaam en daarmee veranderd je houding, bewegingen gaan soepeler. Het is een kettingreactie die optreed, te vergelijken met een druppel die in het water valt, daarbij ontstaan ringen dit steeds groter worden. Kleine inzet met een groots effect dat is Ismakogie.

Wanneer ik ergens loop of zit en bewust kijk naar de mensen om mij heen, dan blijft het mij verbazen hoe wij ons lichaam manipuleren door middel van onze houding. Dan zie ik mensen lopen met hangende schouders, met opgetrokken schouders fietsen, sloffend over straat gaan en hangend op de bank. Is het dan niet vreemd dat er op een gegeven moment klachten ontstaan in nek, schouders en heupen. Ons lichaam kan best wel wat hebben maar dat is ook het verraderlijke. Want wanneer je last hebt van je nek, heup of rug worden klachten minder als een juiste houding wordt aangenomen. Dit voelt men het direct, ook als de houding weer even minder gunstig is, de pijn komt direct weer opzetten. Dit heeft te maken met het spiergeheugen, deze zorgt ervoor dat wij weer gaan staan, zitten etc. zoals wij ÒgewendÓ zijn. Dit spiergeheugen is goed ontwikkeld waardoor een juiste houding niet altijd prettiger voelt. Zeker niet als je de goede houding wat langer aanhoudt. Spieren die een langere tijd niet of nauwelijks zijn aangesproken gaan protesteren. Het lichaam heeft tijd nodig om het eigen te maken en het spiergeheugen te resetten. Wat bij de ŽŽn direct goed voelt heeft bij een ander iets meer tijd nodig. Dit is het voordeel om in een groep de Ismakogie te beoefenen, je leert van elkaar. Vaak krijg ik van de deelnemers te horen dat zij een heerlijk ontspannen gevoel hebben aan het einde van de les. Er zijn zeker ook oefeningen die je goed voelt, bijvoorbeeld bij de benen. Als deelnemer heb je dan echt het gevoel, bezig te zijn geweest. Het beste is natuurlijk om het zelf te ervaren. Ik hoor regelmatig: Òik heb jouw artikel gelezen, mooi stukjeÓ. Ga de uitdaging aan en probeer het eens zeg ik hierbij.

Dit kan met de workshop op donderdag 24 oktober in het gebouw Irene aan de Dorpsstraat 8, op de bovenverdieping. Er is een lift aanwezig. Goed§ rechtop staan, zelfverzekerd, maar niet arrogant. Zo wil je overkomen bij een ander, krachtig en prachtig. De workshop Ò Ontdek IsmakogieÓ is van 19.00 tot 20.30 uur kosten zijn Û 25,00. Graag aanmelden via ismakogie.twello@gmail.com of bel naar 0571-276897, Carin Knops. Wel belangstelling maar komt de dag en of tijd niet uit? Laat het weten dan kijk ik wat ik kan doen.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

KUNSTVEILING VOOR KINDEREN IN MOZAMBIQUE

WILP.- In maart is Mozambique getroffen door de grootste natuurramp in de regio ooit. Naast honderden doden en gewonden zijn ruim één miljoen mensen dakloos en is gebrek aan alles. Overstromingen en modderstromen maken het voor de reddingsploegen moeilijk het gebied te bereiken.

André van Berne en Hella Oudwater zijn betrokken geraakt bij dit leed, doordat hun dochter Nicoliene in het getroffen gebied werkzaam is en hen wekelijks bericht over het drama dat zich daar afspeelt. Het meest getroffen zijn de kinderen van Mozambique. Zij hebben daarom besloten in actie te komen door een kunstveiling te organiseren, waarvan de opbrengst rechtstreeks en in zijn geheel naar een project gaat voor kinderen in Mozambique.

Onder de hamer komen betaalbare kunstwerken, geschonken door kunstenaars van de Kunstkring Voorst, de beeldhouwgroep Wilpse Klei en kunstenaars uit de regio en daarbuiten.

De veiling vindt plaats op:

Zaterdag 16 november om 14.00 uur op het Landgoed Kleine Noordijk,

H.W. iordensweg 89 te Wilp.

Vanaf 1 oktober a.s. zijn de kunstvoorwerpen te bezichtigen op de website van de Stichting Cultuur Kleine Noordijk en op zaterdag 16 november tussen 12.00 en 14.00 uur. Ook donaties zijn welkom.

Na afloop van de veiling kunnen uw aankopen direct worden afgerekend d.m.v. een pinapparaat. Er worden geen veilingkosten berekend. Donaties en giften gaarne overmaken vóór 1 december a.s. op IBAN:

NL34RABO0310557747 t.n.v. Stichting Cultuur Kleine Noordijk o.v.v. project kinderen in Mozambique.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Spontane actie brengt 400 euro op

TWELLO.- Tijdens de onlangs gehouden Open Monumentendagen kon ook het prachtige buiten Het Holthuis in Twello bezocht worden. Het was te verwachten dat ook deze locatie op grote belangstelling mocht rekenen. Met dit gegeven vatten Kaya en Sal Bos het plan op om zich deze dag in te zetten voor kinderen die het minder hebben. Met medewerking en toestemming van hun oma en ouders besloten ze een High Tea te organiseren. Koffie, thee met wat lekkers gingen vlot van de hand wat tenslotte uitmondde in een opbrengst van 400 euro. Dit bedrag gaat naar de Stichting Leergeld in Twello.en wordt aangewend om kinderen die het wat minder hebben een gezellig dagje uit te bezorgen.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Bijzondere herfstexpositie beeldende kunst bij Galerie De Statenhoed in Twello

TWELLO.- Van zaterdag 26 oktober tot 17 november 2019 kunt u tijdens de weekendopening van de Kunstkring Voorst houten beelden en schilderijen van de Kunstkringleden Bert Stroop, Harm Groen, Giovanni Casander, Gerard Balk en Agnes Pol bewonderen in De Statenhoed in Twello. Het is voor de eerste keer dat zij gezamenlijk hun werk exposeren. De opening van deze overzichtstentoonstelling is op 26 oktober om 15.00 uur door bestuurslid Sjaak Crezee . De galerie is elk weekend vrij toegankelijk op vrijdag vanaf 15.00 en op zaterdag en zondag vanaf 14.00 uur. Met op zaterdagmiddag 2 november een bijdrage van het muziekcafé.

In deze herfstexpositie tonen de beeldhouwers van het houtbewerkingsatelier van de Kunstkring Voorst voor de eerste keer de objecten die zij de afgelopen jaren gemaakt hebben. Bert, Harm, Giovanni en Gerard zijn beeldhouwers in de traditionele zin van het woord met figuratieve, abstracte en organische objecten. Meestal in hout maar ook in steen. Elke maandagavond komen zij bij elkaar in het atelier van de Kunstkring.

De ideeën ontstaan veelal door een wisselwerking tussen de beeldhouwers onderling. Het is een boeiend traject om vanuit het niets naar een concreet resultaat toe te werken. Elke keer is het weer een ontdekkingstocht waarbij het eindresultaat altijd verrast. De kunstenaars inspireren en motiveren elkaar. Naast de beelden van hout en steen wordt de expositie extra charmant met schilderijen in acryl, aquarel en olieverf, zowel abstract als realistisch. Hierin levert Agnes een leuke bijdrage.

De kunstenaars

Bert Stroop maakt beelden. Hij houdt ervan om van het massieve materiaal van hout of steen, een open en slanke sculptuur te creëren. Daarbij geleidt door het materiaal zelf, dat zich niet laat dwingen, zoals schimmels, rot, noesten en de natuurlijke grillige vorm en structuur van het materiaal. Harm Groen is al jaren actief als beeldhouwer een hobby waar hij veel plezier aan beleeft. Hij maakt beelden in hout en steen. Daarbij haalt hij de inspiratie letterlijk uit de natuur. De organische vorm van een ruw stuk hout inspireert hem om mooie beelden te maken. Gerard Balk maakt houtsnijwerken en schildert stillevens. Daarbij voegt hij wat extra toe aan de gevormde gecomponeerde werkelijkheid. Het vormgeven van deze creaties vraagt veel precisie en geduld. Giovanni Casander leeft zich sinds een jaar uit in het creëren van houten figuratieve voorwerpen. Deze voorwerpen zijn zeer gedetailleerd. Daarnaast heeft Giovanni zich de afgelopen jaren bekwaamd in het maken van aquarel en olieverfschilderijen.

Agnes Pol maakt figuratieve schilderijen. In haar schilderijen speelt de natuur een belangrijke rol. Ze kan daarbij getroffen worden door een bepaalde sfeer of detail in het landschap, wat in het schilderij wordt benadrukt. Kleur speelt daarbij een belangrijke rol.

De Expositie is van 26 oktober tot 17 november 2019 in “De Statenhoed” aan de Dorpsstraat 1a in Twello. Openingstijden: vrijdag van 15.00 tot 18.00 uur; zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur; zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Herfstwandeling Kabouterbos OBS De Dalk

KLARENBEEK.- Op woensdag 16 oktober hebben de groepen 1 t/m 5 weer genoten van de Herfstwandeling. Dit jaar was ervoor gekozen om het Kabouterbos in Klarenbeek te bezoeken. De kinderen waren heel enthousiast en verwonderd over alles wat ze onderweg tegenkwamen. Opeens geloofde iedereen weer in kabouters. Na het kabouterbos zijn we lekker verder gewandeld om m.b.v. zoekkaarten paddenstoelen en boomvruchten te gaan bekijken. Het is een goed paddenstoelenjaar, dus er was genoeg te zien. Aan het eind van de wandeling wachtte voor iedereen nog een verrassing. De moeder van Sophia en Valentino had hele leuke herfsttraktaties gemaakt. De schalen met egeltjes, eikels en paddenstoeltjes waren in een mum van tijd leeg. Het was weer een zeer geslaagde ochtend, mede dankzij de hulp van de begeleidende ouders waar we altijd een beroep op kunnen doen.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Herfst bij de peuters op de Wiekslag

VOORST.- De kinderen van de kleinschalige peuterspeelgroep van de Wiekslag genieten volop van de herfst. In dit seizoen trekken de peuters er met juf Simone op uit, om op zoek te gaan naar schatten uit de natuur. In de directe omgeving van de peuterspeelgroep is al van alles te vinden. Later op de ochtend wordt hier samen met de kinderen een prachtige herfsttafel van gemaakt. De peuters genieten volop en al spelend leren ze ongelooflijk veel. Het lesprogramma staat deze weken helemaal in het thema herfst.

De peuterspeelgroep van de Wiekslag biedt plek aan peuters in de leeftijd van 2 tot 4 jaar. Er wordt op onze locatie ook voor- en vroegschoolse educatie (VVE) verzorgd met als doel peuters extra ondersteuning te geven en beter voor te bereiden op de basisschool. Er wordt dan ook nauw samengewerkt met de kleutergroep en gewerkt met aansluitende lesmethodes.

De activiteiten zijn gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van je kind. Alle ontwikkelingsgebieden komen daarbij aan bod: taal, beginnende rekenvaardigheid, motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Bent u nieuwsgierig geworden hoe een dag op onze PSG er uitziet, of wilt u gewoon eens even komen kijken? Dat kan, want op dinsdag 29 oktober staan onze deuren open voor peuters en hun ouders tussen 9-12 uur. En we hebben voor uw peuter ook nog een leuke verrassing klaarliggen.

PSG de Wiekslag, Tijmstraat 2, 7383XR Voorst

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Griezelen in Voorst

VOORST.- Op de avond van vrijdag 1 november is het weer zover! Het van origine Amerikaanse feest ‘Halloween’ zal ook in Voorst weer uitbundig gevierd worden. De soms angstaanjagend uitziende kinderen zullen tussen ongeveer 18.30 uur en 20.00 uur onder begeleiding van ouders de buurt intrekken en bij huizen aanbellen om in ruil voor wat lekkers een liedje te zingen of simpelweg ‘trick or treat’ te schreeuwen. Trek dus de verkleedkleren uit de kast, snij een pompoen, haal wat snoep in huis en griezelen maar!! Heeft u een waar spookhuis of een speciale act in gedachte, dan kunt u zich aanmelden via halloweenvoorst@gmail.com

Verzamelen en startpunt: schoolplein obs De Wiekslag in Voorst.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Gratis boeken in Twello en Terwolde

TWELLO – TERWOLDE.- Op steeds meer plekken in het land staan ruilboekenkasten. Ruilboekenkasten brengen boeken in beweging. Mens en Welzijn Voorst heeft in 2018 drie ruilboekenkasten geplaatst. ‘Hier breng je gelezen boeken, zodat een ander er na jou plezier van kan hebben én neem je zelf een ander boek mee’, vertelt boekenvrijwilliger Henk Ligtlee.

De boekenkast in de Kruidentuin is onlangs geheel vernieuwd en daarmee passend bij het pand: een ‘boekenboom’ in de kas. Ook is er een boekenkast gekomen in Klein Twello, het gebouw aan de Maarten Tromplaan waar de welzijnsorganisatie sinds dit voorjaar gevestigd is.

Boekenvrijwilliger Henk Ligtlee zorgt ervoor dat het boekenbestand van de vier ruilboekenkasten regelmatig ververst wordt. ‘Momenteel zijn vooral detectives, literatuur en romans zeer welkom!’

Heb jij ook boeken die je meerdere levens wilt geven? Doe ze in de inleverbak bij een ruilboekenkast! De drie ruilboekenkasten van Mens en Welzijn in Twello zijn geopend op maandag tot en met vrijdag en staan op de volgende locaties: Klein Twello, Maarten Tromplaan 2; Het Kulturhus, Jachtlustplein 11; De Kruidentuin, Lenteklokje 3. In Terwolde staat een ruilboekenkast in Dorpshuis d’Olde Schole, Vaassenseweg 31 (alleen geopend op vrijdag van 14.00 tot 17.30 uur).

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Gezellig kruisjassen in dorpshuis

WILP-ACHTERHOEK.- Een enthousiaste groep kaartliefhebbers tussen de 55 en 95 jaar oud, komt regelmatig op dinsdagavond naar het dorpshuis van Wilp- Achterhoek om daar te kruisjassen. Al meer dan 56 jaar bestaat deze kaartgroep. Ooit opgericht door meester Kuipers en later is het stokje over genomen door Johan Hemeltjen. Voor het kaartspel nemen vier spelers het tegen elkaar op. Er is telkens best veel belangstelling, tot soms wel 16 personen. Helaas komt het ook voor dat men mensen moet afzeggen omdat er geen groepje van vier meer gevormd kan worden. Tussendoor is er twee keer koffie met een heerlijke koek en naar afloop zijn er maar liefst acht prijzen te verdelen onder de beste spelers. Mocht u ook zin krijgen om te komen kruisjassen neem dan contact op met Johan Hemeltjen op nummer 055-3231298.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

“Reis naar het verleden”, expositie door twee jonge kunstenaars

DE VECHT.- Twee jonge kunstenaars uit Terwolde en Deventer hebben elkaar sinds kort gevonden in het creëren én het samenvoegen van hun totaal verschillende methodes, met opmerkelijk genoeg dezelfde insteek. Heleen Lenderink uit Terwolde schildert meest kleine werken met grotendeels de omgeving en/of de sky line van Deventer als onderwerp, terwijl Ibo Jonkers beeldend kunstenaar is met camera en computer. Hij voegt in (groot) beeld niet enkel ogenschijnlijk totaal verschillende objecten samen tot één compositie, hij weet daar ook de meest surrealistische perspectieven in aan te brengen. Beide kunstenaars hebben niet alleen artistiek de nodige raakvlakken. Heleen stamt voor een (klein) deel af van de Roma, een reizend volk dat door de Duitsers in WO II nog verder is gedecimeerd dan de Joodse bevolking in Europa. Ibo op zijn beurt heeft wortels in de wereld van de “reizigers”, een andere groep waarmee in die tijd ongeveer het zelfde is uitgespookt. Die verre wortels zijn vermoedelijk mede debet aan de grote hoeveelheid kleur in beider werken. Ook voor het overige zijn er, hoe verschillend de technieken ook moge zijn, nogal wat parallellen te trekken in beider uitvoeringen. Om hun werken aan een groter publiek te tonen én om te ervaren wat dat publiek van hun kunstuitingen vindt exposeren de jonge kunstenaars een expositie in gebouw Bethel aan de Lochemseweg 42 op De Vecht. De naam van de expositie is een kleurrijke “Reis naar het Verleden”. De opening is op 10 november om 14.00 uur, de expositie duurt tot 17.00 uur en tijdens de bezichtiging kan worden genoten van een hapje en/of een drankje, terwijl de 11 jarige violiste Sofie voor muzikale begeleiding zorgt.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Excelsior klaar voor Herfstnoten concert

TWELLO.- Muziekvereniging Excelsior uit Twello geeft a.s. zaterdag een Herfstnoten concert i.s.m. het Vaassens Fanfare Corps. Dit goed geprogrammeerde concert zal worden gehouden in de hal van het Gemeentehuis in Epe, Markt 14. Om 19.30 uur zal Excelsior met het concert beginnen.

De fanfare van Vaassen is zich op dit moment aan het voorbereiden voor het concertconcours, dat op 30 november a.s. zal worden gehouden in Zutphen. Ter voorbereiding daarop geeft het VFC enkele try-out concerten. Het concert met haar Twellose collega-muzikanten is de eerste in de serie van 3.

Dirigent Patrick Dieperink is van 1992 tot 2003 dirigent geweest van Excelsior Twello en op deze manier zijn ook de contacten tot stand gekomen voor dit concert. Dieperink in blij dat Excelsior voor deze avond naar Epe wil komen. Hij hoopt ook dat er velen uit Twello meekomen om hun ‘eigen’ fanfare aan te moedigen, en met een kritisch oor naar Vaassen te luisteren.

De muziekcommissie en dirigent van Excelsior hebben gezocht naar een uitdagend fanfare programma. Omdat de Twellose fanfare het spits mag afbijten a.s. zaterdag is er gekozen voor een stevig openingswerk; ‘Where Eagles Soar’. Dat Excelsior een muzikale uitdaging niet uit de weg gaat laten zij horen door het werk ‘Jericho’ van Bert Appermont en ‘Sirocco’ van Peter Graham te spelen. In het grote werk Jericho wordt de Bijbelse vertelling over de stad Jericho muzikaal vertolkt, een heel beeldend werk. In Sirocco wordt het publiek meegenomen naar een van de Griekse eilanden. In een bijzondere combinatie van bugel en es-bastuba wordt een heuse mandoline nagebootst. Het voor de pauze gedeelte zal worden afgesloten met de mars; ‘Unter dem Doppeladler’. Na de pauze zal het VFC haar concoursprogramma ten gehore brengen. Ter afsluiting van dit grote fanfare concert zullen beide fanfares gezamenlijk een nummer ten gehore brengen.

Kaarten

Bent u enthousiast/nieuwsgierig/muzikaal geïnteresseerd? Dan wordt u aangeraden z.s.m. een kaartje te kopen bij Boekhandel Oonk in Twello of aan de kassa bij het gemeentehuis in Epe. Kaarten kosten € 7,50 p.st., naast de entree ontvangt u een kopje koffie/thee.

Nieuwjaarsconcert

De muzikanten van Excelsior zullen vanaf maandag 28 oktober aan de slag gaan met een totaal nieuw programma. Het nieuwjaarsconcert, op zondagmiddag 12 januari 2020 in sporthal Jachtlust, zal een bijzondere invulling gaan krijgen. Van 16.00 – 18.00 uur zal een combinatie van fanfare en snaarinstrumenten te horen zijn, een niet alledaagse combinatie! Binnenkort meer over deze bijzondere samenwerking tussen fanfare, viool, gitaar en basgitaar.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Gemeente Voorst bedankt alle vrijwilligers Entente Florale Europe

‘Onze werkwijze week af van die van anderen’ De sfeer is feestelijk op het gemeentehuis, wanneer op woensdag 16 oktober jl. de diverse groepen vrijwilligers en/of hun vertegenwoordigers aanwezig zijn op uitnodiging van gemeente Voorst. Onlangs was het voorpaginanieuws; gemeente Voorst is de groenste gemeente van Europa en kreeg hiervoor op 28 september de gouden plaquette uitgereikt door de internationale jury. Het succes is mede te danken aan de bijzonder goede samenwerking met ruim 500 vrijwilligers. Tijd om ook daar even bij stil te staan en cadeautjes uit te delen.

Trotse burgemeester

Burgemeester Jos Penninx is trots op ‘zijn’ gemeente Voorst, het groene hart van de stedendriehoek. “Al jaren is er aandacht voor de inrichting van openbare ruimten, het algemeen belang van goede lanen, boomstructuren, fraaie tuinen en openbaar groen. Als het er goed uitziet, dan gaan mensen zich ook goed gedragen!” aldus de burgemeester. Het leven in de gemeende Voorst is goed en dat werd gezien door de jury. Het zichtbare groen en de bloembakken werden zelfs uitmuntend genoemd, waarbij tevens grote waardering voor de aanpak en samenwerking. Een platte organisatie, veel participatie en daarmee een uitnodiging naar de inwoners.

Werken vanuit hart, handen en hoofd

Verrassend vond de jury, dat Voorst de gemeente is van de integrale aanpak met voeten op de grond en geen papier. Ben Roeterd, Senior Groen Natuur en Landschap bij gemeente Voorst, gaat tijdens zijn toespraak wat dieper in op die kenmerkende wijze van werken. “Onze werkwijze week af van die van anderen. We hadden geen dikke boekwerken en kaarten, we hebben laten zien dat we het vanuit het hart doen, met onze handen en het hoofd!” Hij denkt dat vooral dít het verschil heeft gemaakt in vergelijking met de andere dorpen welke meedongen naar Goud.

Kritische noten

Er zijn ook kanttekeningen van de jury, welke ter harte worden genomen. Het ecologisch beheer moet beter. Door bezuinigingen heeft groen plaatsgemaakt voor gazons en een deel daarvan zal er straks weer anders uit gaan zien. “Dit moeten we ook samen met de burgers doen.” Vervolgens stelt Ben Roeterd de vraag “waarom maaien we nog zoveel gazon? Minder maaien is meer bloemen!” en “rijk en provincie moeten daar over meedenken en wij gaan ze motiveren” aldus de enthousiaste Senior Groen.

Cheques voor de vrijwilligers, bomen voor de dorpen

“Aan de top komen is één, aan de top blijven is twee” en daarvoor zijn de vele vrijwilligers hard nodig, wat ook expliciet door de jury werd benoemd. Burgemeester Penninx dankte dan ook iedere vrijwilliger, voor de inzet van de vele jaren én tijdens de jurydagen. De diverse vertegenwoordigers van de groepen vrijwilligers kregen allen een cheque van 250 euro aangeboden. Tevens krijgt iedere dorpskern van gemeente Voorst een lindeboom aangeboden, welke in overleg met de betreffende organisatie in de dorpen een mooie plek zullen krijgen.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Eerste successen in de Nieuwenhof behaald!

VOORST.- Stichting Zorg Thuis is sinds mei jl. dag en nacht actief op de locatie van Zorgresidentie Zonneburg in Voorst: ‘De Nieuwenhof’. Er wordt professionele persoonlijke verzorging en verpleging geboden, dagelijks wordt er vers gekookt en is er een divers aanbod van activiteiten.

De Nieuwenhof heeft een flink aantal nieuwe bewoners mogen verwelkomen. In mei 2019 woonde er 9 mensen en momenteel is dat aantal opgelopen tot 21 vaste bewoners. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar. Daarnaast verblijven er maximaal 6 tijdelijke bewoners voor revalidatie en herstel. Door een goede samenwerking met de transferbureaus van Gelre Ziekenhuizen en het Deventer Ziekenhuis, is doorverwijzing vanuit het ziekenhuis naar een tijdelijk (of permanent) verblijf gemakkelijk te realiseren. Dit geldt ook voor de huisartsen uit de regio.

Een prachtig resultaat wat de zorg- en dienstverlening heeft kunnen bereiken is dat een tweetal bewoners een aanzienlijke verbetering in hun gezondheid ervaren. Zij zijn komen wonen binnen de Nieuwenhof met het ziektebeeld diabetes type 2 en waren dagelijks afhankelijk van insuline. Door goede zorg en aandacht voor voeding, ritme en regelmaat, is bereikt dat deze twee bewoners de diabetes zodanig onder controle hebben dat insuline niet meer nodig is. Dit resultaat is mede ontstaan door een prettige en kundige samenwerking met de huisartsenpraktijken.

Alle medewerkers zetten zich in om ieder persoon een prettige dag te bezorgen binnen de Nieuwenhof. Ook verwelkomen zij graag mensen uit de nabije omgeving om elkaar te ontmoeten. Iedere ochtend staat koffie en thee klaar vanaf 10.00 uur. Verder is ieder vrij om een kijkje te komen nemen en de sfeer te proeven. Tevens is het mogelijk om tegen een vergoeding deel te nemen aan een warme maaltijd. Daarvoor brengen de medewerkers u graag in contact met de gastvrouw.

Voor komend jaar staan er mooie activiteiten op de agenda. Er worden optredens georganiseerd zoals een muziekensemble, een klassiek geschoold zangeres of een kinderkoor. Ze zullen u hierover informeren via het Voorster Nieuws en sociale media.

Zij hopen u van harte te verwelkomen bij de Nieuwenhof!

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Collecteopbrengst Dierenbescherming

TWELLO.- De dierenbescherming heeft in week 40 een totaalbedrag van 1148,15 euro in Twello opgehaald. De organisatoren bedanken een ieder bedanken voor dit mooie bedrag.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Crowdfunding in Beemte Broekland

Beemte Broekland.- Ons Huus in het buurtschap Beemte Broekland is de ontmoetingsplek voor de inwoners van Beemte Broekland en omstreken. Wij, het bestuur en de beheerders willen graag dat iedereen mee kan doen met de activiteiten die georganiseerd worden. Daarom zijn er, zeer terecht, stemmen opgegaan om het buitenterrein van het dorpshuis aan te pakken. Enerzijds om het beter toegankelijk te maken en anderzijds om het dorpshuis een meer uitnodigend en groener aanzicht te geven. Door middel van een crowdfunding actie wil de dorpshuisvereniging de financiële middelen bij elkaar brengen om van de grijze stenen massa een fleurige groene terrastuin te maken. Daarnaast zal er ook een mindervaliden toegang gecreëerd worden die aan de eisen van deze tijd voldoet en zullen er twee parkeerplaatsen voor mindervaliden worden gemaakt.

Draagt u het dorpshuis in Beemte Broekland ook een warm hart toe, dan zou een donatie zeer gewaardeerd worden. Dit kan via voorapeldoorn.nl/vergroening-onshuus

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Minicamping de Bosrand in Lieren heeft de Eropuit in Eigen Land Prijs 2018-2019 gewonnen

LIEREN.- Minicamping de Bosrand in Lieren heeft de Eropuit in Eigen Land Prijs 2018-2019 gewonnen in de categorie ‘Kamperen’. De winnaars werden dinsdagmorgen bekendgemaakt.

De bezoekers van de website van Eropuit in Eigen Land konden afgelopen jaar stemmen op onder andere hun favoriete camping. Camping de Bosrand in Lieren won de eerste prijs in de categorie ‘Kamperen’. De eerste prijs bestaat uit een trofee en een certificaat.

Midden op de Veluwe, buiten de bebouwde kom bij Beekbergen, ligt minicamping De Bosrand. De minicamping wordt met veel enthousiasme gerund door Krista Meeuwsen en haar gezin.

De Bosrand omvat 27 toeristische plaatsen en 7 seizoenplaatsen. Het zijn allemaal mooie, ruime plaatsen verdeeld over drie velden. Daarnaast zijn er twee ruime 5-persoons stacaravans te huur, “De Eikenhorst” en “De Zonnehoek”. Er is ook gedacht aan de mensen die geen eigen caravan hebben maar toch een weekend of week weg willen. Zo zijn er drie 2-persoons B&B’s te huur.

De Bosrand is een echte familiecamping, dat merk je bij aankomst direct door de vriendelijke, gastvrije ontvangst. Een mooie receptie met leuke (streek/kado)producten van o.a. Zuster Evie.

“Wij proberen het de gasten zo goed mogelijk naar hun zin te maken. In het hoogseizoen organiseren wij diverse activiteiten voor jong en oud, waarbij uiteraard niets verplicht is. Niets moet, alles mag!

Om nog meer gemak te bieden, bieden wij de gasten diverse arrangement aan”. “Daarnaast luisteren wij heel goed naar onze gasten. Zij komen ook met ideeën of tips waar wij weer iets aan hebben. Is het iets wat we direct kunnen uitvoeren dan doen we dat of we zetten het op het “to-do-lijstje”. Wij proberen continu te verbeteren en te vernieuwen. Het is belangrijk dat onze gasten dit ook zien”.

Wat gasten zeggen:

“Een top plekje met een gastvrij ontvangst! Het is een heerlijk verblijf, de hoogte verschillen maakt de camping prachtig en we hebben erg genoten van het nostalgisch stoomtreintje, dat op zondag voorbij komt. We zijn ontzettend gastvrij ontvangen, sanitair is netjes en er zijn leuke zitjes gecreëerd. Kortom een aanrader.”

“Het voelt als thuiskomen”.

“Mooie plekken, vriendelijke ontvangst, rustige camping, voldoende en schone toiletten en douches. zeer goede prijs kwaliteitverhouding.”

“Deze camping is zeker aan te raden als je van rust houd. Camping is zeer verzorgd en de campingeigenaars zijn zeer vriendelijk en al wat je vraagt is er niets teveel.“

“Naast de vele terugkerende gasten hopen wij ook veel nieuwe gasten te mogen ontvangen”.

“Bedankt voor alle stemmen en tot ziens bij De Bosrand in Lieren”!

Camping de Bosrand

Wittekruisweg 47, 7364 AL Lieren

www.debosrand.nl

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Buurtkerkdienst Klarenbeek

KLARENBEEK.- Aan de hand van het thema ‘Ik wens jou..’ hebben mensen woonachtig aan de Broekstraat (en omgeving) invulling gegeven aan de kerkdienst die op zondag 27 oktober a.s. plaatsvindt. Wat wensen we elkaar zoal toe?

Iedereen verstuurt wel eens een verjaardagskaart of kerstkaart, een lief appje of mailtje als er iets te vieren valt. Op veel verschillende manieren kunnen we elkaar een fijne dag of andere goede wensen sturen! In ons leven zijn er echter ook andere momenten. Als de herfst aanbreekt in het leven, als de kwetsbaarheid van het leven dichtbij komt.. juist dan is het ook belangrijk dat we er voor elkaar zijn. En dat soms alleen maar door er te zijn. In de Bijbel zijn ook brieven te vinden. Van Paulus bijvoorbeeld. Op deze zondag, die tevens de Nationale Bijbelzondag is, lezen we een gedeelte uit de Bijbel waarin een goede wens ter sprake komt. De buurt is creatief aan de slag gegaan met het thema. Bij binnenkomst in de kerk is dat onmiddellijk zichtbaar. Er wordt door twee buurtbewoners samen muziek gemaakt, de buurt koos de te zingen liederen uit èn last but nog least, de buurt schenkt na de dienst koffie met eigen baksels erbij. En de wens van de mensen van de Broekstraat, zij zien u/je graag in de kerk van Klarenbeek aan de Woudweg 121 op zondag 27 oktober. Aanvang 10.00 uur.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Brandweer Klarenbeek ‘redt’ opgesloten vrouw uit lift

KLARENBEEK.- Zaterdagavond kreeg Brandweer Klarenbeek de melding dat er een persoon opgesloten zou zitten in de lift van het MFC in Klarenbeek. Na een snelle inzet van de brandweer kon brandweerman Tonny Brugman zijn vrouw bevrijden uit de lift. Het was een in scene gezet incident voor Tonny. Hij neemt namelijk aan het eind van dit jaar na ruim 42 jaar trouwe dienst afscheid van de brandweer. Tonny alvast hartelijk dank voor al die jaren inzet voor de gemeenschap.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Boerenprotest veel breder dan de duizenden ten strijde trekkende boeren in Den Haag

TERWOLDE/NIJBROEK.- Dat op de dag van het boerenprotest, toen duizenden boeren uit allerlei agrarische sectoren met of zonder hun tractoren naar Den Haag oprukten om de politiek kennis te laten nemen van hun diep geworteld ongenoegen met de manier van denken van die politici met dat aantal demonstranten de kous af was bleek een grove misvatting. Uiteraard moesten veel boeren om verschillende redenen, zoals bijvoorbeeld de zorg voor het eigen vee en dat van collega’s, die dag op het Malieveld verstek laten gaan. Velen wisten die dag toch op hun eigen wijze hun standpunten kenbaar te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van tractoren op strategische plaatsen, voorzien van protestborden en, het symbool van de huidige boerenopstand, de omgekeerde vlag. Het was in de huidige samenleving, waarin alle items in de media tot op de bodem worden uitgespit, een beetje vreemd, dat veel passanten de tractoren, voorzien van meestal krachtige leuzen, toch maar moeilijk konden plaatsen in de ontstane leefbaarheidscrisis voor de Nederlandse boerenstand. Bij vervolgdemonstraties rust dus op de schouders van de boeren de schone taak om niet alleen hun protesten luid en duidelijk over te brengen aan de politiek, maar ook om het publiek te voorzien van duidelijke en simpel gestelde uitleg over de stand van zaken ten aanzien van het boerenleven en de dreigende knelpunten in de keten van de voedselvoorziening in de toekomst.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Dag om uw geliefde overledenen te gedenken

Dag om uw geliefde overledenen te gedenken

TWELLO.- In de Katholieke traditie gedenken wij op 2 november onze dierbare overledenen, door ons gebed een kaarsje aan steken en/of een bloemetje te plaatsen op het graf of bij een gedenksteen. U kunt dit jaar een prachtig handgemaakt Bloemenkruisje kopen en die op het graf leggen. Deze Bloemenkruisjes kosten € 15.00 per stuk of 2 voor € 25.00. De opbrengst gaat naar Zambia, streek rond de stad Kaoma,voor Stichting Bouwen met Bouma’s .

BmetB is dit jaar gestopt om mensen van hier naar Zambia te sturen. De metselaars kunnen nu zelfstandig een basisschool bouwen/metselen. Dit jaar is BmetB met een nieuw project begonnen, 12 mannen en 6 vrouwen zijn naar de technische school gegaan voor het allround timmervak. “Gered Gereedschap”uit onze gemeente heeft het timmergereedschap gestuurd. Ze hebben het eerste jaar voor de nieuwe school , de deuren, tafels en banken gemaakt. Deze opleiding duurt 2 jaar en kost € 500.00 p.p. per jaar.

Komend jaar probeert BmetB een school te bouwen in een dorp Kashompa waar 250 kinderen wonen en verder in de omgeving nog veel meer. Een school kost €60.000,00. De kinderen krijgen nu 2 uur per dag les onder een boom , dan komen er weer andere kinderen. De bevolking vraagt zelf om een school, de regering moet toestemming geven, en als de school klaar is wordt hij overgedragen aan de regering en zij zorgen, voor personeel en leermiddelen. Helpt U helpen, door een prachtig bloemenkruisje te kopen voor uw dierbare overledene, daardoor kunt U zorgen dat zij, samen met hun kinderen, het land opbouwen dan hoeven ze het ook niet elders te zoeken. A.s. Zondag zijn ze te koop na de viering van 10.00 uur in de Martinus kerk te Twello/Duistervoorde. Bent U niet in de gelegenheid om naar de kerk te komen dan kunt u ook bestellen bij, Familie Haagen tel. 0571 273743 of.

Mail:antreehaagen@concepts.nl

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Basisschool de Hietweide reikt Gouden Penseel en Gouden Griffel uit

TWELLO.- Op maandagavond 14 oktober jl. werd op basisschool “de Hietweide” de Kinderboekenweek afgesloten met het jaarlijkse “Boekenbal”. De avond begon met optredens van alle leerlingen van de school. Hierna volgde de uitreiking van de “Gouden Griffel” en het “Gouden Penseel”. Tijdens de Kinderboekenweek hadden de kinderen van de groepen 5 t/m 8 de opdracht om een verhaal te schrijven, met als thema “Reis je mee!” Voor de groepen 1 t/m 4 was er een speciaal voor dit thema getekende kleurplaat waarin ook ons schoollogo verwerkt is. De Gouden Griffel uit groep 5/6 werd uitgereikt aan Djesse, voor groep 7/8 was Quinty de prijswinnaar. Voor groep 1/2 ging het Gouden Penseel naar Ali en in groep 3/4 was Levi degene die de prijs in ontvangst mocht nemen.

Hierna volgt de mogelijkheid om alle verhalen en tekeningen te bewonderen, de werkjes te bekijken of je te laten voorlezen door groep 4. Zij hadden zelf een prentenboek gemaakt. Ook is dan de “Boekenruilbeurs” geopend. Hier werd veel gebruik van gemaakt. Het team van de Hietweide kijkt terug op een succesvol “Boekenbal” waarbij we hopen dat ouders en kinderen weer extra geprikkeld zijn om te gaan voorlezen, of zelf te lezen.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Allerzielenviering in Sint Martinuskerk

BUSSLOO.- Het is een mooi gebaar met Allerzielen de overledenen van het afgelopen jaar bij naam te noemen en de op het kerkhof rustende dierbaren gezamenlijk te gedenken. Dit gebeurt in de Sint Martinuskerk te Bussloo op zaterdagavond 2 november om 19.00 uur, tijdens een gebedsviering met medewerking van het koor Step by Step. Mezzosopraan Etelka Keijzer-Szekeres zal onder begeleiding van Johan van der Brugge twee prachtige, toepasselijke liederen zingen.

Aansluitend aan de viering worden er lichtjes naar de graven van het kerkhof gebracht.

Daarna is er gelegenheid een kopje koffie of thee met elkaar te drinken in het parochiehuis. Iedereen is van harte welkom om deze herdenking bij te wonen.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Voorwaarts speelt gelijk

TWELLO.- Het betere van het spel hebben en dan met de eer strijken en niet met de winst, 2-2. Het overkwam het vlaggenschip van Voorwaarts voetbal afgelopen zondag aan de Laene. Ismar Maglajlic brak het afgelopen jaar nog zijn been en stond nu voor het eerst in de basis en werd door de toeschouwers prompt tot man of the match gekozen. De creatieve speler vond zijn prestatie op een schaal van nul tot tien een zeven waard. Misschien doet hij zichzelf daarmee wat te kort.

De les van de afgelopen weken was om geen onnodige fouten meer te maken, maar dat bleek vandaag opnieuw een moeilijke opgave. Ismar: “Toch stond de organisatie.” De eerste helft was Voorwaarts van meet af aan de betere ploeg, creatiever en meer in balbezit, maar stond het 0-2 bij rust. De eerste goal was een verkeerde inspeelpass, dus al vroeg in de wedstrijd het cadeautje voor de Enschedese tegenstander. Toen na 26 minuten ook nog de 0-2 uit een standaardsituatie viel leek het evenals de laatste weken een schier onmogelijke opgave om nog tot punten te komen. Ismar: “Het verschil met vorige week was het feit dat we nu de bovenliggende partij waren in de eerste helft. Tot aan de zestien meter heersend, maar net niet de goede keuzes in de eindpass.” Ruststand 0-2.

Na rust een zo mogelijk nog dominanter Voorwaarts. Rigterbleek werd nu volledig teruggedrongen en na een mooie actie van Ismar aan de linkerkant werd de crosspass op Sven Teunissen gepromoveerd tot een prachtige voorzet op Bruce Schotman, 1-2. Daarna bleef Voorwaarts bovenliggend, maar verviel het voor de goal in onzorgvuldigheid. Pas in de eindfase wist gouden wissel Lars Teunissen (assist Luuk Grieving), uit een scrimmage voor de goal, de verdiende gelijkmaker te produceren, 2-2. Voorwaarts wilde meer en Luuk Grieving had de winnende op de slof, maar miste vlak voor tijd in kansrijke positie. Het goede gevoel bleef echter de bovenhand voeren na het laatste fluitsignaal. Ismar ziet uit naar volgende week als koploper Orion uit Nijmegen naar De Laene komt. Een nieuwe gelegenheid om aan te haken aan het vereiste niveau in de eerste klasse.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Jeugdwedstrijden Trias

De Toekomst 2 – Trias 1

Het eerste jeugdteam van Trias mochten het opnemen tegen het tweede team van de Toekomst. Ondanks dat Daisy de Winter haar eerste partij verloor ging het team uit Twello halverwege toch met een voorsprong de rust in, mede dankzij overwinningen van Gydo de Winter en Mayra Monincx. Ook Daisy wist een punt te behalen. Doordat de thuisploeg met een man minder begon aan de wedstrijd wist het Triasteam overtuigende te winnen: 7-3.

Wezep 1 – Trias 2

Milan Munning, Mees Snoek en Kyan Broekers reisden het afgelopen weekend met samengeknepen billen af naar Wezep. Ze mochten het daar gaan opnemen tegen de koploper van de competitie: Wezep. Door het goede begin van Milan en Mees bracht de moed er goed in, ook Kyan wist een partij te winnen. Uiteindelijk in de enelaatste wedstrijd wist Milan er voor te zorgen dat de koploper zijn eerste nederlaag wist te lijden dit seizoen.

TTV Zwolle 2 – Trias 3

Iets noordelijker moest het derde team van Trias het opnemen tegen directe concurrent voor de tweede plaats;Zwolle. Floortje Gerritsen begon de wedstrijd met een winstpartij waarna haar teamgenoten Quinten Gerritsen en Nienke Wijnhout deze flow niet wisten voort te zetten. In wedstrijd vijf wist Floortje opnieuw te winnen. Dit bracht het vertrouwen bij de overige spelers terug en wisten ze uiteindelijk terug te komen na een 5-2 achterstand. Eindstand: 5-5.

Rijssen 5 – Trias 4

Het kwakkelende vierde team van Trias had afgelopen zaterdag opnieuw een lastige uitwedstrijd. Dit keer in Rijssen. De ploeg uit Overijssel wist meteen een sein af te geven dat hier voor Trias niets te halen viel. Joep Kamminga en Boris Horstink wisten namens Trias ondanks hun prima inzet geen enkel punt te behalen. Wes Zweers daarentegen wist in zijn laatste enkelspel de eer ietwat te redden. Eindstand 9-1.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Senioren toernooi TC de Schaeck

TWELLO.- Ook dit jaar was het senioren toernooi weer een groot succes. Om half tien begonnen de eerste wedstrijden. Iedere deelnemer speelde vier wedstrijden van drie kwartier. De deelnemers kwamen van diverse clubs uit de regio. In totaal streden er 44 personen een hevige strijd om de prijzen. De weersverwachtingen zagen er de laatste dagen slecht uit met alleen maar regen, maar de weergoden waren ons goed gezind, dus geweldig tennisweer. De eerste prijs bij de dames ging naar Marie Louise de Leijer en de tweede was voor Henriëtte Nijhof. Bij de heren ging de eerste prijs naar Henk Groters en de tweede ging naar Dirk Boneschansker. Na de wedstijden werd er gezellig nagepraat en konden we genieten van een heerlijk chinees buffet.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

SPORT

Zaterdag 26 oktober

14.30 Activia – Zutphen 4

Zondag 27 oktober

14.00 Brummen 1 – Activia 1

11.00 Activia 2 – Apeld Boys 2

09.30 Activia 3 – De Hoven 2

10.00 Twello 3 – Activia 4

Vrouwen

11.30 Activia – Lemelerveld

Teuge

Zaterdag 26 oktober

14:30 Veenendaal 1 - Teuge 1

12:30 Apeldoorn 3 - Teuge 2

12:30 Dieren 2 - Teuge 3

15:00 RDC 5 - Teuge 5

Terwolde

Zondag 27 oktober

14.00 Terwolde 1 – CCW’16 1

09.30 WSV 9 – Terwolde 2

10.00 Epse 3 – Terwolde 3

09.30 Terwolde VE1 – Robur et Vel. VE1

Vrouwen

10.30 Zutphen 1 – Terwolde 1

11.30 Terwolde 2 – SHE 1

Twello

veldvoetbal

Zaterdag 26 oktober

12.00 Gorssel 2 – Twello 2

Zondag 27 oktober

10.00 V & L VE – Twello VE

10.00 Twello 3 – Activia 4

10.30 Twello 2 – Schalkhaar 7

14.00 ZVV 1 – Twello 1

V en L

Vrijdag 25 oktober

ZAALVOETBAL

Vrouwen

20:30 ATIK 1 - V en L 1

Zondag 27 oktober

10:00 Voorst 3 - V en L 3

10:00 V en L VE1 - Twello VE1

11:00 V en L VR1 - NEO VR1

14:00 V en L 1 - Wesepe 1

Voorst

Zondag 27 oktober:

14:00 Dierense Boys 1 - Voorst 1

11:00 Brummen 2 - Voorst 2

10:00 Voorst 3 - V en L 3

10:00 Voorst 4 - Go Ahead 3

09:30 Voorwaarts 11 - Voorst 5

Voorwaarts

Donderdag 24 oktober

Volleybal Jachtlust

19.00 Voorwaarts DS4 – ABS DS2

19.00 Voorwaarts DS5 – BSV DS2

19.00 Voorwaarts DS7 – Klarenbeek DS2

21.00 Voorwaarts HS3 – Avior HS7

21.00 Voorwaarts HR1 – Nw. Heeten HR1

21.00 Voorwaarts HR2 – Heeten S HR4

Zaterdag 26 oktober

Handbal Jachtlust

20.00 Fit & Fun/VW DS1- Volendam DS1

Zondag 27 oktober

Voetbal De Laene

09.30 Voorwaarts T 3 – AZC 3

09.30 Voorwaarts T 11 – Voorst 5

11.30 Voorwaarts T 7 – Alexandria 1

11.30 Voorwaarts T 8 – Turkse Kracht 8

14.00 Voorwaarts T 1 - Orion 1

Handbal Jachtlust

12.00 Voorwaarts DS3 – Wijhe DS3

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Renners en publiek trotseren herfstweer

TWELLO.- Stan Van Tricht heeft de tweede etappe gewonnen in Olympia’s Tour. De 20-jarige Belg van SEG Racing Academy schreef in Twello de overwinning op zijn naam. Van Tricht versloeg Adne Koster en Jason van Dalen na een sprint van een elitegroepje.

De dag er voor snelde Coen Vermeltfoort naar het eerste dagsucces in Olympia’s Tour. De Nederlandse krachtsspurter wist op de VAM-berg naar de ritzege en de eerste leiderstrui, waardoor hij met een beperkte voorsprong begon aan de tweede etappe in Twello.

Na een onstuimige openingsfase kregen maar liefst veertien renners de ruimte van het peloton. De achtervolgers leken op een gegeven moment aan te sluiten, maar na ruim honderd kilometer was het verschil weer opgelopen tot anderhalve minuut, waardoor de veertien dappere aanvallers moesten afhaken.

De fel blazende wind had al voor veel slachtoffers gezorgd, maar op zestig kilometer van de finish werd de achtervolgende groep nogmaals uitgedund. Er bleven nog zeven man over, met daarbij de nummers één, twee en drie van het klassement. Stuk voor stuk sterke renners, maar ze moesten wel een gat van anderhalve minuut dichtfietsen, wat toch geen sinecure was.

Van den Berg leek heel even op weg naar de zege, maar op zes kilometer van de finish kreeg hij toch weer het gezelschap van een drietal renners. De drie achtervolgers wisten net voor het ingaan van de laatste kilometer zelfs aan te sluiten, waardoor ze met zeven coureurs gingen sprinten. Van den Berg probeerde Van Dalen naar de zege te sturen, maar het was Van Tricht die SEG Racing Academy een mooie overwinning wist te bezorgen. Voor de piepjonge Belg, die eerder al tiende werd in de Ronde van Vlaanderen en Luik-Bastenaken-Luik U23, is het zijn eerste zege van het seizoen.

De organisatoren en deelnemers aan de 67e Olympia’s Tour in Twello hadden zich deze dag bepaald anders voorgesteld. Als het startsein daar is valt uitgerekend op dat moment de regen met bakken uit de lucht. Kennelijk niet voor een kleintje vervaard ging de karavaan op pad voor een tocht van ruim 170 km in de Voorster regio. Na de start vormde zich al snel een kopgroep die deze positie niet meer uit handen gaf. Velen van hen kwamen uit de regio en kennen het parcours op hun duimpje omdat ze vaak op deze wegen trainen. Het werd een uitermate spannend gebeuren. Onder het motto wielrennen gaat altijd door, trotseerden de renners de barre omstandigheden, regen en wind viel hen ten deel. Zo zelfs dat er een waar slagveld ontstond, volgens de speaker die het publiek met groot enthousiasme op de hoogte hield. Toen tegen 16.00 uur de eersten de finish bereikten en de laatste renners op zo’n 15 minuten achterstand stonden kon men zien hoe deze sporters het uiterste van hun krachten hadden gegeven. Toch werd de 67e Olympias Tour als geweldig ervaren, deze ritten worden als kraamkamer gezien van de wielersport. Jonge renners die zich met koersen als deze voorbereiden op het toekomstige ‘grote’ werk.

1. Stan Van Tricht (SEG Racing Academy) in 3u53m32s. 2. Adne Koster (WV De Kannibaal) z.t. 3. Jason van Dalen (Metec-TKH) z.t.

Na een uitermate zware koers stonden de winnaars van de Olympa’s Tour op het ere podium.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Veel eerste prijzen voor Oortveldruiters

EMPE.- Tijdens twee dagen dressuur in Empe hebben de leden van de Oortveldruiters veel prijzen in de wacht gesleept. Op zaterdag werd Sterre Algera met Grenada in de klasse B cat. DE twee keer 1e. Jikke Verwaijen startte in de klasse L1 en verdiende twee winstpunten waarvan één maal de 1e prijs met Tijana. In de klasse B paarden werd Rozemarijn Arends met Viënna twee keer 1e, zij stak ten opzichte van de concurrentie, er met kop en schouders bovenuit! In de klasse L2 werd Caithlynn Hoop met Diekata ook twee keer 1e. Hanneke Brouwer kreeg in deze klasse met Copacabana twee winstpunten. Tenslotte werd ook Lisa Sanders twee keer 1e in de klasse M1 met Infinity LH. Op zondag werd Yvonne Buis met Duizendschoon van Landlust tweede in de klasse B en in de andere proef werd Marloes Rijkenberg met Shadow 2e. Marcella Arends verdiende met Viënna in de klasse M1 twee keer het oranje lint. Bij de pony’s klasse B cat. DE streek Luna van Wees met Tic Tac twee keer met de hoogste eer, vlak erachter werd Samara Nikkels met Lady twee keer 2e. Suus Lammers verdiende twee keer de 1e prijs met Udine in de klasse B cat. ABC en Sofie Bennink scoorde hoge ogen met Dinky in de klasse BB cat. ABC en werd daarmee ook twee keer 1e.

Sophie Buis met Larienshof Dito klasse B cat. DE en Eveline Hoogstad met Feline klasse L sprongen beiden in Brummen een foutloos parcours en ook een foutloze barrage.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Go Ahead Eagles O19 en O17 willen in Twello hoge klassering vasthouden

TWELLO- Aanstaande zaterdag spelen de oudste twee jeugdteams van Go Ahead Eagles, Onder-19 en Onder-17, een thuiswedstrijd op sportpark Zuiderlaan in Twello. Beide teams staan na vier speelronden hoog geklasseerd in de Tweede Divisie A. Go Ahead Eagles Onder-19 bezet de derde plaats, terwijl Onder-17 zelfs lijstaanvoerder is.

Go Ahead Eagles Onder-19, dat negen punten haalde uit de eerste vier wedstrijden, neemt het zaterdag in Twello op tegen FC Lisse O19 (aanvang 13:00 uur). De Zuid-Hollanders behaalden tot dusver drie punten en zijn op de ranglijst terug te vinden op de tiende plaats (van de twaalf teams). Om 11:00 uur begint koploper Go Ahead Eagles Onder-17 (10 uit 4) aanstaande zaterdag in Twello aan de wedstrijd tegen Argon O17, de nog puntloze hekkensluiter van de Tweede Divisie A.

Voor Go Ahead Eagles Onder-15 en Onder-13 wacht aankomend weekeinde een uitwedstrijd. Onder-15 reist af naar Zuid-Limburg voor het duel tegen Fortuna Sittard O15, terwijl Go Ahead Eagles Onder-13 een bezoek brengt aan NAC Breda O13.

Programma Go Ahead Eagles Voetbalopleiding

Zaterdag 26 oktober

Tweede Divisie A (13:00 uur, sportpark Zuiderlaan, Twello)

Go Ahead Eagles O19 – FC Lisse O19

Tweede Divisie A (11:00 uur, sportpark Zuiderlaan, Twello)

Go Ahead Eagles O17 – Argon O17

Eerste Divisie-laag (13:00 uur, Graaf Huyn Sportcomplex, Geleen)

Fortuna Sittard O15 – Go Ahead Eagles O15

Eerste Divisie-hoog (10:30 uur, sportpark Heksenwiel, Breda)

NAC Breda O13 – Go Ahead Eagles O13

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Venlo - Fit & Fun Voorwaarts

TWELLO.- Na winst op DSVD vorige week reisden we deze zaterdag met de Happybus af naar het verre Venlo om daar tegen de nummer 3 van de competitie te spelen. Venlo speelt graag op snelheid, dit zou dan nog wel eens een snelle wedstrijd van heen en weer kunnen worden.

Na het fluitsignaal opende Venlo de score en kwamen binnen 4 minuten op een 4-0 voorsprong. Onze dekking stond niet scherp en in de aanval werden kansen gemist. Voor Fit & Fun Voorwaarts maakte Ellen via de snelle tegenaanval ons eerste doelpunt, waarna vervolgens onze doelpuntenproductie ook begon te lopen. Na de 4-1 wisten wij vanaf de opbouwposities via Lisa en Ellen de marge te verkleinen tot 6-4. Venlo miste in die fase een paar kansen en verspeelde ballen, maar na een time-out verdubbelden zij hun score naar 12-4. Kansen die wij misten en fouten die wij maakten, werden aan onze kant gestraft met een doelpunt, waarna er na 20 minuten spelen een verschil van 10 op het bord te zien was: 16-6. Door rust op te bouwen in de aanval, elkaar vrij te spelen en doordat de dekking wat georganiseerder stond, konden wij toch langzaam maar zeker dit verschil verkleinen. Op de cirkel kreeg Merlin ruimte of creëerde ze kansen voor de opbouwrij, zo ook de instartende hoeken. Vlak voor tijd zette Daimy een penalty om in een doelpunt en daarmee een ruststand van 22-16 op het bord.

Na de rust kwamen wij sterk uit de kleedkamer. Onze dekking werd omgezet en compacter verdedigd, met Suzanne erachter die een aantal mooie en belangrijke reddingen verrichtte en Venlo het lastiger kreeg. Sharin maakte een mooie lob vanuit de hoek, Daimy verzilverde nog een penalty en Merlin scoorde op de snelle tegenaanval. Het stond ineens 25-21, het was weer een wedstrijd. Na de penalty van Lisa die de 28-24 op haar naam zette, was bij ons echter het spel van het eerste kwartier ineens verdwenen. Wij scoorden niet meer en Venlo kon vol op de snelle tegenaanval en uitlopen. 10 minuten voor tijd stond het 34-24. Daimy maakte nog een mooi doelpunt in een vrij doel en Keyara vanuit de hoek. Hilke gooide er ook nog eentje strak in de kruising. Echter, Venlo kreeg veel ruimte en elke aanval die zij speelden werd praktisch omgezet in een doelpunt. Lisa sloot de wedstrijd af met een stand van 43-29.

Er is gevochten en geknokt waardoor we sterk zijn terug gekomen in de tweede helft, maar moesten helaas toch onze meerdere erkennen in een snel spelend Venlo. Aankomende zaterdag een belangrijke thuiswedstrijd tegen Volendam, een tegenstander die wij vorig jaar in de Eerste Divisie ook zijn tegengekomen. Wij zijn erop gebrand om de twee punten in Twello te houden en hebben de steun nodig, dus kom ons allemaal aanmoedigen om 20:00 uur in de Jachtlust.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Winnaars Tien over Rood toernooi

TERWOLDE.- In de week van van 7 t/m 12 oktober vond voor de 9e keer het jaarlijks Tien over Rood biljarttoernooi plaats in café De Saloon op recreatiepark de Scherpenhof. Ook dit jaar was het weer een gezellig en super geslaagd toernooi. Van de 120 deelnemers over de hele week hadden 24 deelnemers zich geplaatst voor de halve finale op zaterdagmiddag. Na een spannende strijd van uiteindelijk 10 spelers in de finale, was Frits Caspers uit Wezep de winnaar van het toernooi. Op de tweede plaats is geëindigd Bert Spijker uit Epe en op de derde plaats Hennie Brugman uit Apeldoorn.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Opnieuw het deksel op de neus voor Activia

TWELLO.- Na in de afgelopen twee wedstrijden tot twee keer toe in de absolute slotfase tegen een nederlaag te zijn aangelopen mocht Activia vandaag op eigen veld aantreden tegen AZC. Een ploeg met sterk wisselende resultaten in de lopende competitie en dus wisten we niet precies wat we mochten verwachten. Gedurende de eerste helft werd duidelijk dat AZC weliswaar over veel voetballende kwaliteiten beschikt maar dat het uitspelen van doelkansen niet hun sterkste kant is. Zoals ze soms het middenveld overstaken, en tot aan de 16 van de tegenstander zag het er allemaal heel aardig uit, maar het werkelijk aan het werk zetten van de doelman va de tegenstander dat was maar minimaal. Na een half uur spelen was het de thuisploeg die de score opende. Een goede actie van Bart Wippert (we hebben hem gemist de laatste weken…) werd door spits Michiel Mikkers knap tot doelpunt gepromoveerd. AZC drong, zeker in de laatste 10 minuten voor rust, wel aan maar wist niet te profiteren van de (niet bepaald talrijke) kansen. De laatste kans voor rust was een grote en viel aan de kant van Activia maar Michael Hubner had het vizier niet scherp en schoot wild over. Na rust kwam Activia niet scherp uit de kleedkamer en binnen no time was de voorsprong veranderd in een 1-2 achterstand. Dit bleef echter niet lang op het bord staan want kort na de 1-2 werd de stand al weer gelijk getrokken. Het lukte Mikkers hierbij in eerste instantie niet om de bal over de lijn te krijgen maar toen er een indirecte vrije trap werd gegeven op 10 meter van het doel lukte het hem wel om zijn tweede goal aan te tekenen. Hierna ontspon zich een boeiend schouwspel waarin beide ploegen op jacht gingen naar de winst en waarin het kwartje ook beide kanten op kon vallen. Helaas voor Activia zit het op het moment niet bepaald mee en bleef het ook vandaag met lege handen achter. Een ogenschijnlijk ongevaarlijke actie waarbij de bal over achterlijn werd gelopen bleek beslissend toen doelman Locht van zijn lijn kwam en in aanraking kwam met de tegenstander. Of het een overtreding was is betwistbaar maar feit is dat de scheidsrechter dit wel als zodanig beoordeelde en dus besloot hij tot het geven van een strafschop. Deze werd benut en zo kwam er in de 91e minuut 2-3 op het bord te staan. Ondanks een wanhoopsoffensief kwam hier geen verandering meer in en zo gingen de ploegen uit elkaar met een, volgens de woorden van de AZC-ers, gestolen overwinning.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Nieuw in de gemeente; een vitaliteitsbeurs

TWELLO.- Woensdag 30 oktober vindt de allereerste editie van de ‘Voorster Vitaliteitsbeurs’ plaats. Een gratis toegankelijke beurs met allerlei informatieve stands rondom het thema ‘vitaliteit’. Locatie; in en rondom het sportcafé van de Jachtlust in Twello, tegelijkertijd met de griepprik.

“Het is een laagdrempelige beurs met zo’n 22 verschillende stands. Bezoekers hebben de mogelijkheid om in contact te komen met verschillende professionals en verenigingen. Zo kan je vrijblijvend informatie inwinnen en zijn er leuke acties een aanbiedingen” legt Guus Kroes, organisator van het evenement, uit. “Denk bijvoorbeeld aan een diëtiste die gratis voedingsadvies geeft, een podotherapeut die je loop analyseert of een kleine gezondheidscheck van een sportschool.”

De beurs is toegankelijk van 15.00 tot 18.00 uur. Vanwege verwachte drukte wordt bezoekers verzocht zoveel mogelijk met de fiets of lopend te komen.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Nieuwe bewoners zijn zeer enthousiast over het oudste dorp van gemeente Voorst

Eerste Welkomstgids Wilp uitgereikt door burgemeester Jos Penninx. Haar familie woont in de provincies Overijssel en Gelderland, zelf woonde ze onder meer in Apeldoorn en Dordrecht en riep ‘ik ga ooit terug!’ Dat ze in de gemeente Voorst zou gaan wonen, was voor haar zelf ook een verrassing. “Wilp, waar ligt Wilp?” en dus ging ze zelf op onderzoek uit naar haar nieuwe woonplek. Elene Uwland, een hartelijke, vrolijke en sociaal betrokken jonge vrouw, moeder van Zoë en Yentl, verrast burgemeester én dorpscontactpersonen met alles wat ze al weet over ‘haar dorp’ en de buurt. “De bakker doet mee aan de ‘To good to go app, wisten jullie dat niet?”

Vijf man sterk staat donderdag jl voor de deur van Elene en haar dochters, aangekondigd weliswaar, maar toch. Burgemeester Jos Penninx, de dorpscontactpersonen Gerrit en Guus Kroes, op de voet gevolgd door de fotograaf en verslaggever van deze krant. Binnen wacht een warm welkom, waarbij ook de jonge handjes worden geschud. Mama heeft haar dochters voorbereid op de komst, maar het is toch best bijzonder om de burgemeester – mét ambtsketen – en zijn gevolg in je huis te ontmoeten. Sinds 7 juli dit jaar woont het drietal in de prachtige hoekwoning, dichtbij school en in een rustige straat. Ook de enkele jaren geleden vernieuwde speeltuin is in de buurt, zodat Zoë en Yentl te voet of met de fiets overal kunnen komen.

Welkomstgids Wilp

Een jaar is er ongeveer gewerkt aan de Welkomstgids van Wilp. Een initiatief van de dorpscontactpersonen Gerrit en Guus Kroes. ‘Het jaarthema van de gemeente Voorst ‘schouder aan schouder komen we verder’ werd met dit initiatief letterlijk in beeld gebracht’, aldus de woorden van de burgemeester in de welkomstgids. ‘In tijden van Snapchat en Netflix komen wij met een gids. Wellicht een tikkeltje ouderwets, maar daarom niet minder bruikbaar’ aldus de schrijvers van de gids. En ze hebben gelijk, want bruikbaar is de gids zéker. Een handzaam exemplaar welke altijd binnen handbereik ligt. Kleurrijk, overzichtelijk en werkelijk álles over het dorp Wilp is in de gids te vinden. Instanties, initiatieven, verenigingen, bedrijven met daarbij ook uitleg over wie wat doet en waar men voor staat. Een kleurrijke gids, prachtig vormgegeven en zeer prettig leesbaar. Een gids waar het hele dorp Wilp mega trots op kan zijn!

‘Voorst onder de loep’ en #Zodus

De gids is mede tot stand gekomen dankzij de financiële steun van ‘Voorst onder de loep’, bekend van de campagne #Zodus waarover regelmatig artikelen verschijnen in deze krant. ‘Dit project werkt aan een bruisende samenleving waarin iedereen gezond en ontspannen samenleeft en voor elkaar klaar staat’, zo vermeld de tekst in de gids. De gids draagt bij aan de visies en diverse acties vanuit de campagnes. Een visie, waar eigenlijk iedere dorpsbewoner inhoud aan zou willen geven, want het gaat immers om de essenties van leefbaarheid.

Eigen onderzoek en initiatieven

Elene is, voordat ze naar Wilp verhuisde, zelf op onderzoek uitgegaan. Is het er rustig? Is het dorp en de wijk kindvriendelijk? “Dat deed ik ook op basis van gevoel, het gevoel wat ik bijvoorbeeld had bij Ugchelen” aldus Elene. Ze keek ook naar het inwonersaantal en was verrast. Zoveel inwoners in dat kleine dorp? Ze kwam erachter en het wordt deze donderdagavond nog eens bevestigd, dat Wilp een groot buitengebied heeft. Wilp grenst aan Deventer, Twello en Voorst, is uitgestrekt en heeft prachtige natuurgebieden, waarvan De Wilpse Klei wel de meest bekende.

Buurtgebakje

Een eigen initiatief van Elene was ook, om de gehele buurt uit te nodigen voor een ‘buurtgebakje’. Sommigen zeiden haar, dat ze het niet hoefde te doen, dat de buurt mogelijk geen interesse zou hebben. Elene liet zich daardoor niet uit het veld slaan en plande een datum. “Iedereen heeft gereageerd!!” en dat is natuurlijk een fantastisch compliment! Weliswaar is niet iedereen aanwezig geweest, maar het feit alle genodigden een reactie stuurden, spreekt boekdelen. De buurt heeft kennis kunnen maken met Elene, Zoë en Yentl en er zijn mooie contacten ontstaan. Daarbij ervaart ook Elene de sociale controle in de buurt, maar dat is een verrijking. Zo brengt zij de buurman met de auto naar zijn kaartavond en is ze enthousiast over de buurtbarbecue. “Ik wil zelf wat in deze straat betekenen. Wil ze (de buren, red.) graag helpen, maar dan moet ik er ook zelf wat voor doen!”

Voor wie vragen of ideeën heeft aangaande de welkomstgids van Wilp of anderszins, kan altijd contact opnemen met gemeente Voorst of de dorpscontactpersonen van Wilp.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Griezelen bij Pampus

POSTERENK.- - Wie van griezelen houd kan op zaterdag 26 oktober bij Pampus terecht. Het wordt griezelen tijdens de Horror Halloween Night.

Bezoekers kunnen in enge kledij zelf de weg zoeken door het horror doolhof. Iedereen vanaf 14 jaar is welkom. Entree is 3 euro aan de deur, ID is verplicht. Op vrijdag 25 oktober is er tevens wer een Teenage Party voor de jeugd uit de gemeente Voorst en omstreken. Vanaf groep zes tot en met 14 jaar. Om 19.30 uur gaat de deur open, de toegang is 1 euro. De Teenage Party op 20 december zal in het teken van kerst staan. Meer info: www.pampus.org.

woensdag 23 oktober

Deel dit bericht

Blijspel ‘Als er maar muziek in zit’

Regio- Vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober a.s. staat het Beekbergens Toneel met het blijspel ”Als er maar muziek in zit“ op de planken. Korte inhoud: In de muzikale familie Derksen zorgt zoon Joris steeds voor opschudding door iedere keer een andere vriendinnetje mee naar huis te nemen, terwijl zijn zus Sandra al jaren serieuze verkering heeft met haar Andreetje, dit tot groot genoegen van haar moeder en oma. Een en ander zorgt voor veel spanningen binnen het gezin, zo ook die ene keer na het avondje stappen op de kermis . . . De najaarsvoorstelling vindt plaats in de Hoge Weye, Dorpsstraat 34,Beekbergen. Aanvang 20.00 uur, kaarten a € 5,00 verkrijgbaar bij bakker Gerrits in Lieren en de drogist in Beekbergen en ’s avonds aan de zaal.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Welsumse vrouwen met boerenmagie

Welsum- De eerstvolgende avond van de Vrouwen van Nu afdeling Welsum is donderdag 17 oktober a.s. Deze avond komen de dames alles te weten over boerenmagie.

De heer J. Bornebroek uit Enschede vertelt over het volksgeloof, de volkscultuur en de volksgeneeskunst, die van oudsher op het platteland van oostelijk Nederland een magische, onheilafwerende en genezende werking en kracht wordt toegeschreven. Boerenmagie, iedereen heeft het, niemand weet het! De
avond begint om 19.30 uur en wordt gehouden in dorpshuis “de Bongerd” in Welsum. Wilt U kennismaken met de Vrouwen van Nu? U bent van harte welkom.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Kapitale villa in Voorst door brand verwoest

Voorst- De zaterdagochtend is nog maar net begonnen of de vrijwillige brandweer van Voorst wordt rond 00.35 uur gealarmeerd voor een woningbrand aan de Rijksstraatweg in het dorp. De eerste melding is direct al dramatisch, de rietenkap zou al flink branden. Als het eerste brandweervoertuig arriveert, blijkt al snel dat de kap niet meer te behouden is. Er wordt assistentie ingeroepen van ondermeer korpsen uit Apeldoorn, Zutphen, Klarenbeek en er komt een hoogwerker van de brandweer Deventer ter plaatse. Ondertussen vreten felle vlammen zich een weg over en door het dak. Ook aan de zijde van de Enkstraat brand de villa hevig. Brandweerlieden gooien met stenen de ruiten in om zo beter bij de vlammen te kunnen komen. Erg triest te zien hoe deze karakteristieke, voormalige huisartsen villa ten prooi valt aan het vuur.

Ambulance
De bewoners van de villa werden door alerte buren wakker gemaakt, die kort daarvoor vuur zagen op het dak. Door hard op de deur te bonken werden de man en zijn vrouw wakker en konden zich snel in veiligheid brengen. ``Ze zouden juist vanavond een groot feest geven, veel mensen waren hiervoor uitgenodigd, `` vertelt een geëmotioneerde overbuurvrouw. ``Ik weet dat dit de grootste angst was van de familie, ook met oud en nieuw waren ze ieder jaar bang dat vuurpijlen brand zouden veroorzaken. Hier waren ze heel alert op.`` Een overbuurman geeft aan dat hij kort voor het uitbreken van de brand knallen heeft gehoord, ook is er siervuurwerk waargenomen. Deze informatie is ook met de politie gedeeld. Ondertussen vult een deel van de Rijksstraatweg zich met nieuwsgierige mensen uit de buurt. Zonder de hulpdiensten in de weg te lopen kijken ze hoe de brandweer vecht tegen de verwoestende vlammenzee. Over de Enkweg, Schoolstraat en Rijkstraatweg ligt een groot aantal brandweerslangen. Voor de voormalige supermarkt staat een ambulance uit voorzorg klaar. Er meld zich een brandweerman bij de verpleegkundige, hij klaagt over pijn in de hartstreek. Het blijkt te gaan om de postcommandant van het vrijwillige brandweerkorps Voorst. In het ziekenhuis wordt hij later gedotterd.

Bekende villa
Het lijkt wel of er een dichte mist hangt over de Rijksstraatweg , maar dit is vieze stinkende rook. Door de straffe wind, slaat bluswaternevel neer in de straat. Geparkeerde auto`s zitten onder het roet en resten van verbrand riet. Bewoners aan de overkant worden gewezen op het gevaar van vliegvuur. Een man in een rode overal en een mondkapje voor loopt langs de woningen die last kunnen krijgen van de neerdalende vuurvonken. Een bewoner rolt zelfs al een tuinslang uit en klimt op een geplaatste ladder om zijn pannendak in de gaten te houden. Vanuit Apeldoorn komt rond 01.45 uur nog een voertuig van de brandweer aanrijden. Het is de verzorgingsgroep. Bij inzetten van dergelijke omvang wordt er voor de brandweerlieden voor eten en drinken gezorgd. Veel inwoners van Voorst kennen de getroffen, beeldbepalende villa. Het werd ooit gebouwd als doktershuis. In de tijd van dokter Van Heuven heette de villa `Akkeroord`, en was er tevens een dorpskwekerij gevestigd. Zaterdagochtend is bij daglicht te zien hoeveel schade de vlammen hebben aangericht. Het complete dak is weggebrand, de muren staan nog overeind. Onderzoek zal de exacte oorzaak van de brand moeten achterhalen. Maar volgens omwonenden is het zo goed als duidelijk dat de oorzaak moet worden gezocht in vuurwerk. Getuigen die hier iets meer over kunnen vertellen worden dringend verzocht contact op te nemen met de politie.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

IJsseldal Wonen in verweer tegen verhuurdersheffing

Twello- Ruim 200 woningcorporaties hebben bezwaar gemaakt tegen de verhuurderheffing. Ook IJsseldal Wonen doet mee aan deze actie. “Wij staan voor betaalbaarheid en kwaliteit”, aldus Yolanda Winkelhorst, directeur-bestuurder van IJsseldal Wonen. “De jaarlijkse heffing was dit jaar € 2,4 miljoen. Daarvoor hadden we ook 100 woningen kunnen renoveren en isoleren. Goede isolatie draagt bij aan lagere woonlasten en een lagere co2 uitstoot. Een win-win voor onze huurders én het milieu.”

Ook de huurdersbelangenvereniging onderschrijft deze actie. “Het is belachelijk dat er een belasting is op sociale huurwoningen”, aldus voorzitter Harry Verboom. “Dit geld wordt opgebracht door de huurders. Wij vinden dat dit dan ook voor betaalbare woningen voor de huurders moet worden ingezet. En niet voor het spekken van de staatskas.”

IJsseldal
Wonen heeft ongeveer 3.000 sociale huurwoningen in de gemeente Voorst en Lochem. Dat betekent dat huurders in 2019 gemiddeld € 800 per jaar bijdragen aan deze belasting, naast de andere belastingen. Woningcorporaties mogen alleen geld besteden aan de volkshuisvesting. De heffing was een tijdelijke crisismaatregel.Nu er een begrotingsoverschot is bij het rijk, vindt IJsseldal Wonen de verhuurderheffing niet meer te rechtvaardigen.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

IJsrijden en ‘scooteren’ in de sneeuw in het Hoge Noorden

Deventer- Het is ook een safari, maar dan op besneeuwde gronden door Zweden en Noorwegen. Met als voordeel dat je in veel mindere mate bescherming hoeft in te kopen tegen gevaarlijke roofdieren. Wie meegaat met de ‘Expeditie Moose ff weg’ kan zich daardoor helemaal laten meeslepen door het avontuur. Een elfdaagse roadtrip (23 januari tot en met 2 februari) van Max Mulder uit Schalkhaar en Jan van Duuren uit Deventer zonder opsmuk.

Dat wil zeggen: niet als ‘Mad Max’ racen door de winterse wereld maar een ‘duurtocht’ pur sang. Een tocht zonder wedstrijdelement dus die met een gewone auto afgelegd kan worden mits hij voorzien is van goede winterbanden (>6 millimeter profiel), alle vloeistoffen in de wagen vorstbestendig zijn en je ook qua voedsel en kleding voldoende voorbereid bent. Tijdens de route worden snelwegen zoveel mogelijk vermeden. Het navigeren gaat o.a. aan de hand van coördinaten. Zo rijden de deelnemers door de mooiste gebieden van Noorwegen en Zweden. Een roadtrip met vele hoogtepunten en een ongelofelijke variëteit aan landschappen. In totaal wordt er gedurende de tocht zo’n 5500 kilometer, maximaal zeshonderd kilometer per dag, afgelegd. De totaalprijs is € 2600,00 per team van twee personen, inclusief hotel-, ontbijt- en evenementenkosten. Ook zijn vier diners bij de prijs inbegrepen. Tot de evenementen behoren een dag met een sneeuwscootersafari en rijden met de auto op een ijscircuit. Als alternatief is een huskysledetocht mogelijk. Verder wordt een rendierfarm bezocht. De bedoeling is dat het gezelschap uit maximaal twintig teams bestaat en op eigen gelegenheid naar de startlocatie in Zuid-Zweden rijdt. Voor meer informatie: organisatie@mooseffweg.club en www.mooseffweg.club.

Inschrijven kan nog tot 1 november.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Biologisch brood bij Hof van Twello

Twello- Vanaf a.s. zaterdag verkoopt Hof van Twello biologisch brood van lverancier Driekant uit Zutphen. Een welkome aanvulling op het zelfgebakken brood van de Hof zoals brandnetelbrood en het glutenvrije boekweit-haver-rozijnenbrood. Ook vult het mooi aan op het niet biologische brood van de Soete Suikerbol uit Twello wat eveneens op de Hof te koop is.

De Driekant is echt een begrip waar het om biologisch brood en bakproducten gaat. Het werd opgericht in 1996 door Henk Smit. Net als Hof van Twello combineert de Driekant maatschappelijk en sociaal ondernemen met een commerciële aanpak en en goed product. Bij de Driekant krijgen heel veel jonge mensen een kans hun vaardigheden te verbeteren om zodoende hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ook dat is een overeenkomst met Hof van Twello. Er wordt begonnen met een beperkt assortiment wat kan groeien naarmate de vraag. Voorlopig elke zaterdag vers en de rest van de week uit de diepvries.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

De Hietweide gaat voor duurzaam

Twello- Donderdag 10 oktober was de Dag van de Duurzaamheid. Een heel belangrijk onderwerp, dat vond men op de Hietweide ook en gingen alle groepen aan het werk met duurzaamheid. Groepen 1 en 2 maakten van hout, stof en ander kosteloos materiaal echte raketjes (in thema ruimte).

De groepen 3 en 4 trokken er op uit om afval in de buurt te prikken. Groepen 5 en 6 kozen voor het hergebruik van spullen en zijn daarom een middagje naar de Kringloop geweest. Daar kregen ze een rondleiding achter de schermen. Groepen 7 en 8 gingen aan de slag met duurzame energie. Ze speelden ‘over de streep’ met verschillende dilemma’s, keken naar filmpjes, maakten opdrachten, deden een quiz, maakten hun eigen muurkrant en speelden een wedstrijdje met hun zelfgemaakte ballonnenautootje. Ook was er een heuse (kleine) Tesla waarin iedereen een stukje mocht rijden. Al met al was het een hele interessante, interactieve, zinvolle en leuk dag. Voor foto’s kijk gerust even op www.hietweide.nl

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Eén dag samen het dak op: 360 m2 groen dak

De Worp- Zaterdag 12 oktober gingen bewoners van de Worp in Deventer het dak op. Samen aan de slag om hun daken te vergroenen. Er werd gewerkt volgens het principe: see one, do one, teach one. Eind september werden de mogelijkheden van groene daken al bekeken en de daken geïnspecteerd. Afgelopen zaterdag gingen de inwoners -in de regen- aan de slag. Lokale hoveniers waren daarbij ook aanwezig. Naast de realisatie van de groene daken, kunnen zij anderen ook weer verder helpen.

Show must go on
Voorbereidingen werden getroffen. Daken werden schoongemaakt. Ladders en kruiwagens klaargezet. Werkhandschoenen en regenkleding lagen klaar. Want, als het sedum eenmaal geleverd is, moet het ook gelegd worden. Weer of geen weer. Het materiaal werd geleverd en de buurtbewoners gingen aan de slag. Ze lieten er geen gras over groeien!

Groene dak trein
Onder begeleiding van Harold Haar van Tuinen Anno Nu gingen ze aan de slag. Gestructureerd gingen ze te werk. Per dak gingen 4 mensen aan de slag. 4 daken werden tegelijk aangepakt. Eerst werd een vliesdoek geplaatst, daarna de sedum cassettes met 10 soorten sedum. Andere buurtbewoners zorgde ondertussen voor koffie, thee en broodjes. Aan het eind van de dag ging iedereen moe maar voldaan naar huis. En is de Worp 360 m2 groen dak rijker gelegd bij 15 buren.

Samen echt verder komen
Deze activiteit is een buurtinitiatief met ondersteuning van werkgroep Afkoppelen De Worp, gemeente Deventer, Natuur- en Milieucentrum Ulebelt, de Regenwaterambassadeurs, Waterschap Vallei en Veluwe en lokale Hoveniers. Iedereen draagt wat bij en dat levert mooie resultaten op. Samen zorgen we ervoor dat we water langer kunnen vasthouden, het klimaatbestendiger maken van de leefomgeving en het vergoten van de biodiversiteit.

Meer informatie
Wil je meer weten? Lieveke Kremers en Wim van Vilsteren kunnen je er alles over vertellen.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

De boer(in) meehelpen op de boerderij

Nijbroek- Samen met de boer(in) zien, voelen en ruiken de kinderen de vele verschillende dieren. De kinderen gaan gezellig mee met het verzorgen van de dieren. Een belevenis waar ze nog lang over na zullen praten.

De kinderen gaan, met leuke kleine (en grote) kruiwagens de herten voeren, de varkens verwennen door ze te borstelen en de alpaca’s brokjes geven. Daarnaast de pony borstelen, eieren rapen, de pauw bewonderen en nog meer… Door de goede begeleiding, durven de kinderen meer dan er soms gedacht wordt! In de pauze is er tijd om even te spelen o.a. in het hooi en te crossen op de skelters.

Info
Het is ook mogelijk om het gevorderden diploma, of zelfs het expert diploma te gaan.Kosten zijn € 6,50 per kind inclusief diploma, drinken, wat lekkers en een verrassing. Leeftijd ong. 4 t/m 12 jaar. Het begint om 10 uur en duurt ruim 2 uur waarin wij volledig de leiding hebben, dus u kunt fijn meegenieten. Ook geschikt bij regenachtig weer. Één volwassen begeleider (ouder/verzorger) verplicht. Volwassenen € 2,50 p.p.

15, 22, 24 oktober om 10.00-12.15 u. Meer info, update data’s en foto’s:
www.hertenboerderij.nl Middendijk 22, Nijbroek Opgeven 0571-291996 of info@hertenboerderij.nl.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Big Band Twello zoekt muzikale versterking!

Twello- ‘Smoke on the water’, ‘Blue skies’, ‘All of me’, maar ook ‘Africa’ en ‘Smooth operator’ maken onderdeel uit van het veelzijdige repertoire van Big Band Twello. Kleurrijke muziek, gespeeld door een gemêleerd gezelschap waarvan de jongste muzikant nog twintiger is en de oudste al geruime tijd met pensioen. Enthousiast, gedreven en muzikaal, toonaangevend in de regio en dat willen ze graag blijven doen! Hun enige zorg; noodzakelijke versterking binnen de gelederen!

Het is een zwoele zomeravond, wanneer we plaatsnemen op de veranda bij onze gastheer Ton Werkman. Thomas, Ton, Arian en Gert hebben een missie welke ze graag met het Voorster Nieuws willen delen. “We zijn op zoek naar muzikale versterking voor onze Big Band” is de krachtige oproep van deze musici. Door privé- en/of werkomstandigheden hebben een aantal leden de groep in de afgelopen tijd moeten verlaten. Een groep welke net zo kleurrijk is als de muziek welke ze spelen. Een mix van mannen en vrouwen, waarbij diverse leeftijdsgeneraties zijn vertegenwoordigd. Big Band Twello is voortgekomen uit het in 1946 opgerichte The Twellodians. Deze groep was destijds al toonaangevend in de regio. Een veelgevraagd orkest welke volle zalen trok, een groep kwalitatief goede musici die menig dansavond verzorgde. De naam werd uiteindelijk gewijzigd, “het soort muziek is anders geworden en dat wilden we uitdragen” aldus het viertal. Duke Ellington, Glenn Miller, James Brown, Amy Winehouse, Toto en alles daar tussenin. Hoe gevarieerd wil je het hebben? Wie deel wil uit gaan maken van de band, kan beter geen podiumkoorts hebben. De schouwburg van Deventer, maar ook bijvoorbeeld het podium van De Hip in dezelfde stad zijn fijne plekken om te spelen!

Maar naar wie is Big Band Twello voornamelijk op zoek?
Trompettisten, een drummer en een pianist! Uiteraard zijn ook musici voor andere hout- en koperinstrumenten van harte welkom! Voor een fijne klankkleur zijn er immers toch ‘een mannetje of 20’ nodig, vrouwen zijn uiteraard ook méér dan welkom!. Repeteren doet de groep op de dinsdagavond van 20:00 tot 22:00 uur in het Cultuurhuus te Twello. “Je kan je bij ons even lekker uitleven, vrij spelen, uit het stramien van de dag en vooral even jezelf zijn!” en dat zal veel enthousiaste musici aanspreken!

Wil je meer weten, een oefenavond bezoeken of je direct aansluiten bij Big Band Twello, neem dan contact op met Wim Helleman via 06 19989370 of stuur een e-mail naar bbtwello@gmail.com.
Je kan de groep ook opzoeken via Facebook Bigband Twello.

Of bezoek deze fijne groep musici op de dinsdagavonden, wanneer ze repeteren van 20:00 – 22:00 uur in het Cultuurhuus, Jachtlustplein 11 7391 BW Twello.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Bezoekers Herfstfair trotseren de regen

Wilp- Niet alleen de standhouders, maar ook de talrijke bezoekers moesten zaterdag tegen een beetje regen kunnen. Het regende niet hard, maar het miezerde de hele ochtend door. Het was echt herfstweer, passend bij de activiteit van deze zaterdag. Gelukkig stonden de artikelen die te koop werden aangeboden in de overkapte kraampjes.

Diverse leuke spullen, soms zelfgemaakt, werden te koop aangeboden. Houten kunstwerkjes, mooi gemaakte vetbollen voor de vogels,beelden van steen, ansichtkaartjes en schilderijen. Rondom het poortgebouw en kasteel op Landgoed De Lathmer was het ondank het natte weer erg gezellig. Bezoekers konden zelfs meezingen met een gelegenheidskoor `Heppie`. Marjon Beuwer, coördinator vrije tijd binnen Zozijn, was zeer tevreden over het verloop van de Herfstfair. Volgens haar waren er ondanks de nattigheid meer bezoekers dan vorig jaar.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Beste inwoners van Gemeente Voorst

Wilp- Zoals u enige tijd geleden in het Voorster Nieuws heeft kunnen lezen is door de besturen van C.V. De Lollebroek en Stichting Pampus besloten vanaf 2020 een wijziging door te voeren in de route van de carnavalsoptocht. Een direct gevolg van deze wijziging is dat het dorp Wilp niet meer door de optocht wordt aangedaan. Logischer wijs heeft dit veel commotie teweeg gebracht en is dit aanleiding geweest om met Dorpsbelang Wilp hierover wederom in overleg te treden. Afgelopen week is de keuze voor de wijziging definitief geworden en is dit besproken met een afvaardiging van Dorpsbelang Wilp. Tijdens dit overleg is afgesproken om nogmaals de inwoners van de Gemeente Voorst hier nader over te informeren.

De belangrijkste redenen om een wijziging door te voeren zijn:

veiligheid: optocht komt te laat binnen. Komende jaren zal carnaval vroeger in jaar plaatsvinden, indien optocht niet eerder binnenkomt zullen deelnemers in duister aankomen, vanzelfsprekend is onderzocht of het mogelijk is om eerder te starten met de optocht, echter is dit om organisatorische redenen niet haalbaar. Deelnemers: uit de gehouden enquête afgelopen jaar is wederom gebleken dat door de deelnemers de optocht als te lang wordt ervaren. Met name vanuit loopgroepen is aangegeven dat dit een potentiële reden is om niet meer deel te nemen.

Naast bovengenoemde redenen zijn er nog diverse organisatorische redenen welke pleiten voor een kortere optocht. Om dit doel te bereiken zijn er twee opties nader onderzocht:
1. starten op hoek Kneuterstraat/Knibbelallee en via Knibbelallee naar Posterenk;

2. starten op Rijksstraatweg in Wilp (ter hoogte van Dokter Kuipers) zoals ook in 2017 is gebeurd. Alles afgewogen hebbende is het optie 1 geworden, wat dus inhoudt dat de optocht niet door het dorp Wilp komt.

De beweegredenen
Veiligheid: opstellen op Rijksstraatweg leidt tot onveiligere situaties (met name bij incheck);

Vergunning: n.a.v. de optocht 2017
zullen er sowieso aanvullende eisen komen. Deze aanvullende eisen hebben dusdanige betrekking op de organisatie, dat deze de extra kosten alsmede de inzet van extra vrijwilligers simpelweg niet kan dragen.

Inzet vrijwilligers: opstellen op rijksweg vraagt veel meer inzet van vrijwilligers die we de laatste jaren al structureel te kort komen. Wens van mede organiserende vereniging Pampus dat optocht eigen locatie passeert. N.a.v. dit besluit is er door diverse betrokkenen contact geweest met de Provincie
Gelderland over de vergunning verlening. Hieruit is gebleken dat opstellen op de Rijksstraatweg dermate aanvullende eisen met zich meebrengt dat dit zowel organisatorisch als financieel niet uitvoerbaar is. Hierbij moet onder meer gedacht worden aan inzet van professionele verkeersbegeleiders en bebording vanaf Deventer tot Apeldoorn tot Voorst. Conclusie van een ieder is dat dit simpelweg niet uitvoerbaar is. Alle betrokkenen realiseren zich ten volle dat deze keuze voor dorp Wilp een ongelukkige is. Wij hebben met de afvaardiging van Dorpsbelang Wilp besproken dat wij graag richting dorp Wilp en Zozijn wat willen doen om een ieder die dat wenst betrokken te houden bij de optocht. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het faciliteren van e.e.a. bij Pampus zodat men daar de optocht kan aanschouwen. Op termijn zal hier nadere informatie over volgen.

Met vriendelijke groeten,

Optochtcommissie C.V. De Lollebroek - Pampus

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Het Beekbergen Toneel

Beekbergen- Vrijdag 25 en zaterdag 26 okt. 2019 geeft het Beekbergens Toneel haar najaarsuitvoering. “”Als er maar muziek in zit “””…een blijspel van Evelien Evers Aanvang 20.00 uur…. De Hoge Weije, Dorpsstraat 32 in Beekbergen kaarten a € 5,00 bij bakker Gerrits in Lieren en de drogist in Beekbergen en s’avonds aan de zaal.

In de muzikale familie Derksen zorgt zoon Joris steeds voor opschudding door iedere keer een andere vriendinnetje mee naar huis te nemen, terwijl zijn zus Sandra al jaren serieuze verkering heeft met haar Andreetje, tot groot genoegen van haar moeder en oma. Dit zorgt voor veel spanningen binnen het gezin, zo ook die ene keer na het avondje stappen op de kermis….

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Clubactie bij Rondje Thermen Bussloo

Bussloo- Op zaterdagavond 21 december is het weer tijd voor de verlichte kersteditie van het Rondje Thermen Bussloo. We gaan er weer een magische ervaring van maken, met gave verlichting, vuur en muziek onderweg! Je kunt wandelen of hardlopen over 3 (alleen wandelen), 5 of 7,5 kilometer. Bij alle wedstrijden ontvang je een medaille én een gratis voucher voor een dagje sauna in Thermen Bussloo.

De route wordt aangegeven door duizenden lichtjes. Onderweg loop je door het magisch verlichte bos, luister je naar prachtige muziek en koren, kun je even bijkomen bij de koek en zopietent en brengt de prachtige winteravond op Bussloo jou in extase! Na afloop kun je genieten bij Pitch en Putt van de gezellige afterparty! De wandelafstand van 3km start en finisht bij Golfbaan De Breuninkhof, waar ook een afterparty zal plaatsvinden.

Loop mee voor je club!
We hebben bij deze loop nu een hele leuke actie! Steun de stichting/club/vereniging van jouw keuze door mee te lopen met deze kersteditie van het Rondje Thermen Bussloo. Schrijf je in, geef aan welke club jij steunt, en wij doneren €2,50 van jouw inschrijfgeld aan de club van jouw keuze!
Let op: we doneren alleen geld aan clubs in de gemeente Voorst.

Je kunt je online inschrijven en dan aangeven welke club jij steunt, maar we hebben ook bij alle clubs in de gemeente inschrijfkaarten liggen die je in kunt vullen. Je ontvangt als je meedoet uiteraard ook een medaille en saunavoucher!

Meer informatie en inschrijven: www.rondjethermenbussloo.nl

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Open koppeldarttoernooi Klarenbeek

Klarenbeek- Vrijdag 18 oktober staat het SC Klarenbeek Open Darttoernooi weer op het programma. Ditmaal is er gekozen voor een koppeltoernooi, waarbij in teams van 2 wordt deelgenomen aan het toernooi. Het toernooi bestaat uit een jeugd- (t/m 17 jaar) en een volwassenentoernooi. De aanvangstijd is 18.30 uur voor het toernooi voor de jeugd (t/m 17 jaar) en om 19.30 starten de volwassenen met het toernooi. Iedere deelnemer is verzekerd van minimaal 4 potjes darten in de poulefase, waarna er een knock-out fase aanbreekt en uiteindelijk de beste darter van Klarenbeek en omstreken bepaald wordt.

Wil jij, samen met je dartmaat, een gooi doen naar deze prestigieuze titel, geef je dan snel op. Het wordt naast een sportieve en actieve avond, ook een hele gezellige avond waarbij toeschouwers (ouders, opa’s en oma’s enz.) ook van harte welkom zijn. Het toernooi wordt gehouden in het MFC in Klarenbeek, Bosweg 12. Wil je graag meedoen aan het toernooi, dan kun je je opgeven via activiteitencommissie@scklarenbeek.nl of stuur een app of sms naar 06-30723385. Deelname aan het jeugdtoernooi kost €6,- per team, voor het volwassenentoernooi wordt een bijdrage van € 10,- per team verwacht. We verzoeken iedereen om zijn/haar eigen dartpijlen mee te nemen.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

‘Mini-IJsselderby’ op sportpark Zuiderlaan in Twello

Twello- Aanstaande vrijdag is sportpark Zuiderlaan in Twello het decor voor de ‘mini-IJsselderby’ tussen Go Ahead Eagles Onder-13 en PEC Zwolle Onder-13. De aftrap van het duel in de Eerste Divisie-hoog is om 18:00 uur. Een dag later (zaterdag 19 oktober) komen ook Go Ahead Eagles Onder-19 en Go Ahead Eagles Onder-15 in actie op sportpark Zuiderlaan.

Voor het oudste jeugdteam van Go Ahead Eagles betreft het een bekerwedstrijd tegen WSV O19, die volgens het knock-out principe wordt gespeeld. Go Ahead Eagles Onder-15 neemt het als trotse koploper van de Eerste Divisie-laag op tegen AFC ’34 O15, de nummer twee van de ranglijst.
Het enige jeugdteam van Go Ahead Eagles dat aankomend weekeinde een uitwedstrijd op het programma heeft staan, is Go Ahead Eagles Onder-17. Het team van trainer Uǧur Yildirim speelt op sportpark Orderbos in Apeldoorn een bekerwedstrijd tegen csv Apeldoorn O17.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Fit &Fun Voorwaarts boekt fraaie overwinning

Twello- Er stond een echte spannende derby op het programma, 2 clubs uit het oosten, die beide in 4 wedstrijden 1 punt hadden behaald. Na vorige week net verloren te hebben tegen Borhave, wilden we vandaag heel graag de punten in Twello houden. Voorwaarts mocht beginnen in de aanval en het eerste schot van Ellen belandde op de paal. Gelukkig wist Alineke wel de bal tussen de palen te krijgen en maakte de 1-0. DSVD wist met een hard afstandsschot gelijk de 1-1 te maken. De eerste 10 minuten van de wedstrijd gingen gelijk op. Daarna wisten wij een klein gaatje te slaan. Lisa maakte mooie doelpunten met haar krachtige afstandsschoten en mooie passeerbewegingen.

Na 20 minuten spelen maakte Hilke de stand 12-8. We maken wat fouten en misten wat kansen en zo wist DSVD weer gelijk te komen. We zochten de kleedkamers op met een ruststand van 14-14. In de tweede helft gaat het lang gelijk op en is het stuivertje wisselen. Dan hebben we een heel klein dipje. Foutjes die door ons worden gemaakt, worden keihard afgestraft. Zo komt DSVD op voorsprong 21-24. Na een time-out herpakken we ons. De dekking staat als een huis en de aanval gaat lopen. Sharin weet de ballen er vanuit de hoek er mooi in te knallen en Lieke stopt op een geweldige manier een penal. DSVD weet ruim 10 minuten niet tot scoren te komen. De stand wederom gelijk. Het is billenknijpen en menigeen heeft een hartslag van 200. Ellen scoort via een break en zo komen we op voorsprong die we niet meer uit handen geven. Eindstand is 27-25. De eerste overwinning in de Eredivisie is een feit.

Trots op de meiden!!! Supporters jullie waren weer top. Wat is het toch geweldig om voor zo’n publiek te mogen spelen. Volgende week op bezoek in Venlo, aanvang 19:00 uur. De happybus zal weer rijden, dus geef je op en ga gezellig mee.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

FRANCIEN BENSDORP TE GAST BIJ VROUWEN VAN NU

Twello- Tijdens de afdelingsavond op 21 oktober a.s., zal Francien Bensdorp een presentatie geven met als titel: "geboren in het verkeerde lichaam". Wat betekent het voor een mens om mee te maken? En hoe reageert de omgeving zoals partner, familie, vrienden, mensen in de omgeving en kerkgemeente? Misschien hebt u zelf ook nog wel vragen. Aanvang 19.30 uur. Brasserie Korderijnk, Stationsstraat 31, Twello.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Go Ahead Eagles Soccer Camp bij SV Colmschate in herfstvakantie

Colmschate- Go Ahead Eagles organiseert tijdens de herfstvakantie een Go Ahead Eagles Soccer Camp voor jongens en meisjes van 6 tot en met 15 jaar. Het Soccer Camp vindt van maandag 21 tot en met woensdag 23 oktober 2019 plaats op het sportcomplex van SV Colmschate in Deventer. Alle trainingen van het driedaagse Soccer Camp zijn dagelijks van 9:00-15:00 uur.

Voetbalplezier vormt het belangrijkste uitgangspunt van het Go Ahead Eagles Soccer Camp bij SV Colmschate. Naast afwisselende en vernieuwende trainingsvormen, waaronder de Skill Games uit FIFA 20, staat een bezoek van eerste elftalspelers van Go Ahead Eagles op het programma.
Na afloop mogen alle deelnemende kinderen hun eigen Go Ahead Eagles Soccer Camps-tenue houden en ontvangen ze een certificaat als blijvende herinnering aan het Soccer Camp.

Inschrijven
voor het Go Ahead Eagles Soccer Camp bij SV Colmschate kan via www.ga-eagles.nl/soccercamps.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Spelers GA Eagles komen naar ‘Zuid Voetbaldag’

Wilp- Op donderdag 24 oktober (in de herfstvakantie) organiseert: ‘Stichting Wilp Staat Op’, voor de zesde maal, een voetbaldag op de velden van SV CCW’16. Dit jaar komen er ook enkele spelers van Go Ahead Eagles een kijkje nemen. Deze voetbaldag is wederom tot stand gekomen in samenwerking met ZportZ, de voetbalondernemening van Han Piels welke gespecialiseerd is het organiseren van dergelijke voetbalevenementen. Han zegt “voetbal mooier te maken”. In het verleden was hij speler van Go Ahead Eagles en tegenwoordig scout hij nog voor deze club. Nog altijd is hij helemaal verknocht aan het voetbalspel en het is ook aan hem te danken dat er enkele spelers van Go Ahead langskomen. Deelnemers kunnen hen vragen stellen en natuurlijk is er ook de tijd om samen op de foto te gaan.

Aanmelden
De dag start om 10.00 uur (vanaf 09.30 uur is men welkom) en is bedoeld voor alle voetballiefhebbers t/m 13 jaar uit de gemeente Voorst. Rond 15.00 uur zal het afgelopen zijn. De kosten bedragen € 10,- per deelnemer. Hiervoor heeft de pupil een hele dag vertier met verschillende voetbalactiviteiten zoals een voetbal-6-kamp, pannaveldjes, penaltybokaal en snelheidskanon. Ook een voedzame sportlunch en drinken zit bij de prijs inbegrepen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via een mailtje naar wilpstaatop@gmail.com. De organisatie is nog op zoek naar begeleiders. Vele handjes maken immers licht werk en de ervaring leert dat 2 leiders op een groepje van 10 deelnemers het beste werkt. Ook voor een maatschappelijke stage kan men zich aanmelden via: wilpstaatop@gmail.com

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Sportprogramma week 42 2019

Activia

Zaterdag 19 oktober

15.00 Apeldoorn 8 – Activia

Zondag 20 oktober

14.00 Activia 1 – AZC 1

11.00 CCW VR1 – Activia VR

CCW ’16

Zondag 20 oktober

14.00 CCW 1 – Sallandia 1

10.00 CCW 2 – WSV 3

11.00 CCW 4 – Zutphen 3

Vrouwen

13.00 CCW 2 – De Zweef
1

Terwolde

Zondag 20 oktober

14.00 Terwolde 1 – Emst 1

09.30 Apeld. Boys 5 – Terwolde 2

Vrouwen

11.30 Terwolde 1 – Broekland 1

Teuge

Zaterdag
19 oktober

14:30 Zwart Wit 1 - Teuge 1

14:30 Teuge 3 - Stroe 6

Vrouwen

17:00 WWNA 1 - Teuge 1

Twello

Zaalvoetbal
zuiderlaan

Vrijdag 18 oktober

19.30 Twello 4 –
Davo 5

20.30 Twello 5 –
Davo 6

elders

20.00 Beekbergen
1 – Twello 2

22.30 Apeldoorn
8 – Twello 3

Veldvoetbal

Vrouwen

19.50 Twello –
Activia

20.50 Twello –
Holten

Zaterdag 19 oktober

14.00 Twello za.
2-Apeldoorn za. 4

V en L

Vrijdag 18
oktober

ZAALVOETBAL

19:45
Vaassen VR1 - V en L VR1

Zondag 20
oktober

10:00
Vaassen 2 - V en L 2

14:00 Go Ahead Deventer 1-V en L 1

Voorst

Zondag 20 oktober:

14:00 Voorst
1 - De Hoven 1

10:30
Sallandia 3 - Voorst 3

10:00 UD 2 - Voorst 4

10:00 Voorst 5 - Go Ahead 5

Voorwaarts

Donderdag 17 oktober

Volleybal Jachtlust

19.00 Voorwaarts DS4 – Avior DS6

19.00 Voorwaarts DS6 – Hellas DS2

19.00 Voorwaarts DS8 – BSV DS3

21.00 Voorwaarts HS3 – Avior HS7

21.00 Voorwaarts HR1 – Lettele HR1

21.00 Voorwaarts HR2 – DASH HR1

Vrijdag 18 oktober

Zaalvoetbal Jachtlust

21.00 VW ADAS
Groep 2 – Futsal A. 7

Zaterdag 19 oktober

Volleybal Jachtlust

15.30 Voorwaarts DS1 – EVV Bultman DS1

18.00 Voorwaarts HS1 – Vips Bardot HS1

Zondag 20 oktober

Voetbal De Laene

14.00 Voorwaarts T 1 - Rigtersbleek 1

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Tennisclub De Schaeck viert 50-jarig bestaan

Twello- Op 12 januari 2020 is het feest op het tennispark aan het Schaeckerpad. Alle leden, oud-leden, sponsors en relaties worden uitgenodigd om het volledig gerenoveerde park te komen bewonderen. Daar, met een drankje in de hand, kan iedereen genieten van de vele verzamelde foto’s van 50 jaar tennisplezier. Natuurlijk stelt deze receptie iedereen in staat oude tennisvrienden en bekenden weer te ontmoeten, en verhalen uit de oude doos op te halen. Lijkt dit je ook leuk, geef je dan op voor deze feestelijke receptie via jubileum@tcdeschaeck.nl

Oproep
Voor het ophalen van mooie herinneringen worden er foto’s van de afgelopen 50 jaar verzameld. Enthousiastelingen binnen de club zijn al begonnen in het archief van de vereniging en dat leverde direct fantastische verhalen op. Ze kwamen er echter ook achter dat er van bepaalde perioden nauwelijks foto’s aanwezig zijn. Dus daarom een oproep aan alle mensen die kunnen helpen: zoek in je fotoalbums of op je ‘harde schijf’ naar de mooiste foto’s van je tennisleven. Maak er een digitale foto van en e-mail deze naar fotoboek@tcdeschaeck.nl, onder vermelding van je naam en het jaartal van de foto.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Winst, verlies en gelijkspel voor Voorster TC

Voorst- Na een week vol regen was de vrijdagavond gelukkig opvallend droog op het tennispark. Voorst 1 moest aantreden tegen SOCII 2 uit Wichmond. Met Rudi Hofman, wederom voor de geblesseerde Jurriaan Ekkers, werd het een heel mooie avond. De herendubbel ging van 6-3 naar 3-6 in de tweede set en dus een supertiebreak. De heren van Voorst lieten zich niet kennen en streden naar een 10-7 overwinning. De damesdubbel verliep wonderlijk. Gerda en Ruth wonnen de eerste set met 7-5 na een achterstand van 3-5. In de tweede set gingen de dames uit Wichmond voortvarend van start en stonden snel op 0-3, maar wederom was daar de terugkeer van het Voorster duo. Een tandje bij en de wedstrijd werd gewonnen in 7-5 en 6-3. Een 2-0 voorsprong bij de pauze, een ongekende weelde dit najaar en ook de overige twee wedstrijden kon Wichmond niet voldoende weerstand bieden; Voorst 1 zegeviert met 4-0.

Voorst 2 had een zware avond en kreeg medekoploper Holten 1 op bezoek. De heren- en damesdubbel gingen vlot naar Holten, maar in de eerste gemengde wedstrijd liet Voorst 2 wel degelijk zien over veerkracht te beschikken. Na 3-6 en 6-4 was er een supertiebreak nodig voor de beslissing. En wat was die spannend. Lang ging het gelijk op, tot Voorst op een 9-7 voorsprong kwam. Spijtig genoeg lukte het niet om één van de twee matchpoints te verzilveren en werd er verloren met 9-11. Rob en Marga hadden absoluut een overwinning verdiend, maar Holten 1 beschikte over net iets meer geluk. De tweede gemengd dubbel, die pas rond elf uur begon, ging vervolgens ook vlotjes naar de tegenstanders. Wel derde in de poule gebleven, ondanks de nederlaag, maar kampioen worden zit er helaas niet meer in. En dan het damesteam Voorst 1. Tot nu toe een ongelukkige vertoning in de 2de klasse en met de Maten 1 uit Apeldoorn een sterke tegenstander die een tweede positie in de poule verdedigde. De eerste twee partijen gaan in uitslagen gelijk op, één gewonnen en één verloren. Geen schade en het eerste punt is binnen via Danielle en Paula. Klapstuk van de avond was de derde partij waar Henriët en Danielle de eerste set eenvoudige naar binnen hengelden, maar in de tweede set volledig ontsporen en slechts één game winnen. Wederom volgt er een supertiebreak deze avond en ook deze mocht er zijn. De twee teams geven elkaar geen duimbreed toe. Na elke 6 punten moet er gewisseld worden van speelhelft, maar de dames zijn zo gefocust dat ze dit bijna vergeten. Uiteindelijk wordt het derde matchpoint benut en wint Voorst met 14-12. Mooie rally’s en volop zenuwen op en naast de baan. De wedstrijd eindigt ten slotte in 2-2 en daar kon één ieder wel mee leven. Geen winst, maar toch een goed resultaat. Deze week spelen alle teams uit en 25 oktober zijn al weer de laatste wedstrijden van deze competitie op het eigen tennispark in Voorst.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Winst en verlies voor Trias

Twello- Aangezien het eerste team van Trias een speelronde vrij was mochten Kyan Broekers, Milan Munning en Mees Snoek op de hoofdtafel van het Triaspant spelen. Ze namen het op tegen de Veluwe uit Apeldoorn. Nadat Milan zijn eerste partij verloren zag gaan wisten zowel Kyan als Mees hun enkelspel te winnen. Vervolgens wist Trias ook de dubbel winnend af te sluiten. Dit bracht hen veel vertrouwen. Het Trio wisten allen hun tweede enkelspel te winnen en Mees zelfs ook zijn derde. Dit bracht de eindstand op 7-3.

Trias 4 – Torenstad 4
Boris Horstink, Joep Kamminga en Marijn van Schie mochten het opnemen tegen koploper en titelkandidaat Torenstad. Het trio wist al vrij vroeg in de wedstrijd dat het een lastige missie werd. Torenstad gaf volgas in het begin en dit was ook terug te zien in de uitslagen. Uiteindelijk wist Trias ondanks de goede moed geen enkel punt te behalen. Hierdoor won de ploeg uit Zutphen met overtuigende cijfers: 0 -10.

Trias 3 – De Veluwe 8
Ook Trias 3 mocht het opnemen tegen het Apeldoornse de Veluwe. Floortje en Quinten Gerritsen konden allebei hun tegenstander oprollen in hun eerste enkelpartij.Vervolgens wist Stijn deze reeks niet voort te zetten en moest hij zijn hoofd buigen voor zijn directe tegenstander. In de wedstrijden die daarop volgden wist het trio geen enkele partij meer te verliezen. Hierdoor kwam een duidelijk eindstand te staan op het scorebord: 9-1.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Wedstrijd met twee gezichten voor sv Twello

Twello- De eerste 20 minuten was de thuisclub heer en meester. Na een snel verkregen voorsprong schakelde sv Twello een tandje terug en kon Orderbos in de wedstrijd komen. Gelijkmaken en zelfs de bovenliggende partij worden. De woorden van trainer Salim Ozer in de pauze misten hun uitwerking niet. Bij vlagen was het genieten langs de lijn voor de toeschouwers en liep de score uit tot 6-1.

Vanaf het begin nam de thuisclub het initiatief. Yannick Gorter zag zijn schot op het laatste moment geblokt na een mooie aanval. De ene aanval na de andere volgde op het doel van Orderbos. In de 11de minuut liep Job Bruntink iedereen eruit en de 1-0 stond op het scorebord. De thuisploeg wilde snel nog meer scoren, maar dat lukte niet doordat er soms iets te gemakkelijk over werd gedacht. In de 22ste minuut kregen de gasten een vrije trap en Kevin Zonnenberg krulde de bal onder in de hoek. Keeper Jay Koster liet zien hoe snel zijn reactie is. Daarna werd Orderbos wat gevaarlijker. Zij waren feller. Het spel van de thuisploeg werd slordiger en in de 37ste minuut kreeg Orderbos een vrije trap. Kevin Zonnenberg plaatste de bal precies onder in de hoek. De reactie van Jay Koster was katachtig, maar de verdediging van s v Twello reageerde niet alert. Dennis Dielemans van Orderbos wel en zo werd het 1-1. Tot aan de rust gebeurde er weinig meer en de ruststand 1-1 was geheel terecht.

Nadat keeper Jay Koster pal na de rust goed ingreep bij een actie van Peter Jan Kloppers begon het bij de thuisclub te lopen. Job Bruntink zette in de 52ste minuut goed door en gaf de bal aan Max Smaal die van dichtbij hard binnenschoot 2-1. Via weer Peter Jan Kloppers en Dennis Dielemans sputterde Orderbos tegen, maar een vrije trap van de thuisploeg werd wel heel geraffineerd genomen door Yannick Gorter 3-1. Na een uur spelen weer een slimme vrije trap van Yannick Gorter en Max Smaal liet 4-1 op het scorebord komen. Pas bij laconiek uitverdedigen van de thuisploeg kregen de gasten mogelijkheden. Zo zag Dennis Dieleman zijn schot op de paal terecht komen. In de 78ste minuut ondernam Job Bruntink een solo actie. Liet een aantal verdedigers zijn hielen zien en de bal lag weer in het netje achter de goed keepende keeper Xander Koopmans van Orderbos 5-1. Pal voor het einde ging
verdediger Frank de Croon mee naar voren. Gaf een voorzet op maat en Nicky Eekhuis stond op de goede plaats om 6-1 te scoren. Nadat de klok ook deze middag weer lang op 90 minuten stond floot de goed leidende scheidsrechter E. van den Broek uit Wapenveld af. Met name de tweede helft was heerlijk om te zien. Volgende week is de ploeg uit Twello vrij. Daarna volgt de uitwedstrijd tegen ZVV uit Apeldoorn.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Voorwaarts treft sterke tegenstander

Twello- Voorwaarts heeft in de eerste klasse nog niet de smaak van de overwinning mogen proeven. Dat is volgens Rick Timmermans, de dynamische middenvelder te wijten aan de broodnodige volwassenheid dat vereist is voor dit niveau; "een over mijn lijk mentaliteit door duels om de bal te winnen en simpele fouten te voorkomen". Heino, hoogvlieger en de tegenstander van vandaag gunde in de eerste helft de bal aan Voorwaarts. Het balbezit was echter onvoldoende aan de mannen van de Laene besteed.

Er werden enkele kleine mogelijkheden gecreëerd. Heino was effectiever en kwam halverwege de eerste helft binnen twee minuten op een comfortabele 2-0 voorsprong. Een forse tik voor Voorwaarts. Niet direct de verdienste van Heino volgens Rick, maar doelpunten die simpel werden weggegeven. Daarna is het moeilijk om nog in de wedstrijd te komen. Voorwaarts kreeg echter in de 30ste minuut een goede gelegenheid. De inzet van Matthijs Kamphuis werd echter van de lijn gehaald. Ruststand 2-0. De tweede helft liet Heino het balbezit opnieuw aan Voorwaarts. Rick kreeg nog de kans op de aansluitingstreffer, maar de mogelijkheid ging net naast. Het is echter Heino dat in de 71ste minuut met een mooie aanval de wedstrijd definitief op slot gooit, 3-0. Daarna creëerde Voorwaarts nog een enkele goede kans. Bruce Schotman poging van dichtbij ging over en daarmee was de koek op. Het elftal weet nu wat dit niveau vraagt, aldus Rick. “De komende tijd moeten de koppen bij elkaar en goede afspraken worden gemaakt om het vereiste niveau wel te gaan brengen.” Een pittige opgave voor de promovendus, want de volgende wedstrijd staat alweer voor de deur. Aanstaande zondag tegen het Enschedese Rigtersbleek. Evenals Heino een ervaren eersteklasser.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Muziekverenging Klarenbeek zoekt muzikale kids

Klarenbeek- Muziekvereniging Klarenbeek start weer een blazersklas. In deze klas krijgen kinderen in groepsverband muziekles waarbij de beginselen van het bespelen en blazen van een instrument en het lezen van noten wordt aangeleerd. De lessen zijn op vrijdag van 17.00 uur tot 18.00 uur in de multizaal van het MFC te Klarenbeek (m.u.v. de vakanties).

De cursus bestaat uit 12 lessen en begint op vrijdag 8 november a.s. met het uitdelen van de instrumenten. De lessen eindigen in februari 2020 met een concertje. Vanaf groep 5 is het mogelijk om je op te geven voor de blazersklas. Ga voor meer informatie naar www.muziekverenigingklarenbeek.nl/blazersklas. Op deze pagina is ook het opgaveformulier te vinden.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Cadenza bouwt nieuw muziekcentrum voor Twello

Twello- Cadenza heeft een droom. Een muziekcentrum voor Twello met plek voor iedereen die muziek wil maken. Van blaasorkest tot koor en van beginnende band tot slagwerkensemble. Het gebouw staat op een unieke locatie middenin het dorp en is niet alleen voor muziek belangrijk. Het vervult een brede maatschappelijke functie met onder andere plattelandsvrouwen, kleindierensport, en bridge als gebruikers.

Inmiddels is vergunning verleend voor de uitbreiding van de Molenschuur, het gebouw waar al meer dan 30 jaar muziek gemaakt wordt. Met de uitbreiding realiseert Cadenza allereerst voldoende repetitieruimte voor harmonie en slagwerk en ruimte om meer muziekles te geven. Daarnaast ontstaat ruimte voor ndere muzikale clubs. De Molenschuur kan de komende decennia gebruikt worden om muziek te maken en zijn maatschappelijke functie te behouden. De plannen zijn de afgelopen jaren tot stand gekomen in samenwerking met de stichting Havekes Mölle, buurtbewoner en gemeente Voorst. De ruimte krijgt een uitbreiding van 40 vierkante meter,een voor iedereen toegankelijke toiletgroep en een bij deze tijd passend interieur. De verbouwing van de Molenschuur kost veel geld. Hiervoor heeft Cadenza lang gespaard. Daarnaast gaan leden en vrijwilligers zo veel mogelijk werkzaamheden zelf uitvoeren. Toch blijft er een gat in de begroting. Via de leden of www.cadenzatwello.nl kunnen muziekliefhebbers een steentje bijdragen. Met hard werken en hier en daar een steuntje in de rug gaat het nieuwe muziekcentrum in 2020 gerealiseerd worden.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

De Daniel de Brouwerschool is gezond

Wilp- De Daniel de Brouwerschool heeft het vignet Gezonde School behaald. Met het vignet Gezonde School laat de school voor SO en VSO zien dat de school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen. De Daniel de Brouwerschool is trots op dit behaalde resultaat.

Werken aan gezondheid op school is belangrijk. Leerlingen kunnen beter leren, er is minder schooluitval en bovendien krijgen de leerlingen een basis voor een gezonde leefstijl mee die ze hun verdere leven meenemen. Zo zorgt de Daniel de Brouwerschool voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én heeft de school aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van haar leerlingen. Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Wilt u meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl. De Daniël de Brouwerschool is een Katholieke school voor zeer moeilijk lerende kinderen en huist op het landgoed de Lathmer in Wilp.Dagelijks komen er ruim 200 leerlingen vanuit een straal van 40 kilometer met taxibusjes naar de streekschool. Website: www.danieldebrouwerschool.nl

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Oud ijzer actie Ons Genoegen gaat door

Terwolde- Het inzamelen van oud ijzer is voor Ons Genoegen inmiddels een belangrijke actie geworden om de vereniging financieel gezond te houden. Jaar in jaar uit wordt oud ijzer opgehaald, gedemonteerd, gesorteerd en weer verkocht om zo een extra bijdrage te kunnen leveren aan deze 119 jaar oude muziekvereniging uit Terwolde. Deze actie is al jaren een groot succes en blijft daarom onverminderd doorgaan.

Hebt u nog oude metalen (ijzer, koper, messing, RVS, aluminium), een oude wasmachine, fiets, grasmaaier, elektrakabels, accu’s, computers, beeldschermen, televisies of wat dan ook en u wilt hier van af? Draag Ons Genoegen een warm hart toe! Wij komen het dan graag bij u ophalen. Hoe werkt het? U kunt een mailtje sturen naar administratie@onsgenoegen.nl of bellen (na 18.00 uur) 0571-273425. Wij maken dan een afspraak met u om de metalen bij u op te halen. Steun Ons Genoegen zodat u ook in de toekomst kunt blijven genieten van onze muzikale klanken.

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Kerstparade Twello Centrum

Twello- Op de zondag voor kerst, 22 december, gaat Twello Centrum het over een andere boeg gooien. Dit jaar geen braderie of kerstmarkt, maar een heuse kerstparade met (praal)wagens.

Hierbij staat het een ieder vrij om deel te nemen, ook voor initiatieven uit de wijde regio staat het evenement open. Gedacht wordt aan muziekverenigingen, scouting, hobbyisten, kerstman(vrouw), arrenslee enz. De enige voorwaarde die aan de deelnemers wordt gesteld is dat alles kerst gerelateerd dient te zijn. Verdere info is te verkrijgen bij het Voorster Nieuws, telefoon 0571 276191 of mail info@voorsternieuws.nl

woensdag 16 oktober

Deel dit bericht

Wederom teleurstellend optreden CCW

WILP.-Na de oorwassing van vorige week tegen Wesepe kon je haast niet zeggen dat het nog slechter kon maar ook vanmiddag leed de ploeg een zeer teleurstellen nederlaag in de thuiswedstrijd tegen het minder geachte Epse, of het deze onderschatting was zal moeilijk te beantwoorden blijven maar was totaal ongegrond, Epse heeft zeker weer een leuk elftal bij elkaar weten te brengen, voetballend gezien misschien de grootste ploeg, maar met een tomeloze inzet kun je veel bereiken en dat miste de thuisploeg vanmiddag. Toch kwam CCW alweer vroeg op voorsprong toen Bart Keurhorst na een goede actie van Tim Alferink de 1-0 kon binnen lopen en leek het niet zo’n moeilijke middag te worden, niet was echter waar en kon het de voorsprong wederom niet vasthouden mede doordat de ploeg vergeet het middenveld op peil te houden door met veel te veel mensen voor de bal te lopen en het daardoor de voorhoede in de verdrukking brengt. Halverwege de eerste helft kwam Epse op die manier ook op gelijke hoogte doordat domweg gewoon weer te veel ruimte weg gaf en er zodoende uit gecounterd werd en dat ook nog eens met een goede goal werd afgestraft. Na deze gelijkmaker bleef de thuisploeg wel meet balbezit houden maar was het zeker vanaf de zestien te besluiteloos om het Epse echt moeilijk te maken.

De tweede helft werd het er allemaal niet beter op, toch kwam CCW wederom op voorsprong toen na een uur voetballen Bjorn Hendriks geheel vrijstaand mocht raakkoppen uit een hoekschop van Bart Keurhorst, 2-1. CCW probeerde wel door te drukken hierna, maar zonder overtuiging, en mocht dan met name Tim Alferink er dan op de vleugel eens goed langskomen, werden al zijn voorzetten om zeep geholpen omdat er gewoonweg geen aansluiting was. Epse kwam wederom terug in de wedstrijd omdat dat binnen tien minuten zeer slordig bal verlies werd geleden in de aanval en dit wederom twee keer uitstekend werd uit gespeeld en bij de derde keer geluk had dat Robin Strunk goed redde. CCW probeerde hierna met de boel der wanhoop er nog wel een gelijkmaker uit te slepen, maar was niet bij machte om het met een tomeloze inzet verdedigend Epse dit uit het vuur te slepen en leed uiteindelijk met name op passie een verdiende nederlaag, en kan het de vooraf zeer hoge verwachtingen nog absoluut niet waarmaken.

woensdag 9 oktober

Deel dit bericht

Voorwaarts treft sterke tegenstander

TWELLO.- Voorwaarts 1 trof in BVC ’12 een goed voetballende ploeg aan deze middag. Vanaf aanvang wedstrijd wilde Voorwaarts vroeg druk zetten op de tegenstander uit Beek. De geroutineerde opponent was echter niet onder de indruk en speelde zich er regelmatig onderuit. Man of the match Lars Teunissen zag een tegenstander met voetballende kwaliteiten, met name een goede nummer 10 en snelle spitsen. Voorwaarts was echter optisch niet minder en had ook zeker kansen. BVC ging daar in beide helften veel beter mee om. In de 16de minuut scoren de Bekenaren uit een directe vrije trap de 0-1. Voorwaarts zette daar in de eerste helft ook meerdere mogelijkheden tegenover. Rick Timmermans had tot drie keer de gelegenheid op de rand van het strafschopgebied. Onder andere de lat en de keeper stonden een gelijkmaker in de weg.

Volgens Lars waren er ook in de tweede helft momenten om toe te slaan. Dan blijken echter de wetten in de eerste klasse onverbiddelijk. In plaats van de gelijkmaker moesten de mannen uit Duistervoorde in de 61ste minuut opnieuw uit een standaardsituatie de tweede tegentreffer incasseren, 0-2. Voorwaarts had geen geluk en kreeg deze middag ook niet de verdiende aansluitingstreffer. In de 80ste minuut viel het balletje niet goed in de flipperkast voor het doel. Doelpogingen van Matthijs Kamphuis, Joey Teering, Lars Teunissen en Bruce Schotman leverden niet de jackpot op. Daarna was Voorwaarts niet bij machte nog iets te forceren. En daarmee werd volgens Lars de wedstrijd op details beslist.

woensdag 9 oktober

Deel dit bericht

Zwaarbevochten zege voor sv Twello

TWELLO.- Met 1-2 heeft sv Twello in Apeldoorn gewonnen van Groen Wit. Compliment hoe de spelers van sv Twello de zege over de streep hebben getrokken. Tot aan de 63ste minuut was er niets aan de hand. Op dat moment kreeg de thuisploeg een strafschop, die onhoudbaar werd ingeschoten. Daarna wilde Groen Wit er nog meer uithalen. Door de mensen uit Twello werd daarna niet altijd de juiste keuze gemaakt en daardoor maakten zij het zichzelf moeilijk. Maar met wilskracht kun je veel bereiken bleek ook deze middag weer en zo werden de drie punten meegenomen naar Twello. Grote klasse.

Op deze regenachtige zondagmiddag had sv Twello al in de 1ste minuut moeten scoren. Van heel dichtbij wist Nicky Eekhuis niet te scoren. De gasten bleven goed combineren en de verdediging van de thuisploeg had de handen vol. Net buiten de 16 meter werd er een overtreding gemaakt en Yannick Gorter wist de vrije trap te verzilveren 0-1. Groen Wit wist er deze periode weinig tegenover te stellen. Schoten van Michiel Huising en Orpheo Biharie misten zuiverheid. Ook drie hoekschoppen voor de thuisclub leverden niets op. Nee gevaarlijk werd het pas in de 32ste minuut toen er te laconiek werd uitverdedigd. Ronald Zieverink kreeg zo maar een vrije schietkans, maar zag zijn schot naast gaan. Gedurende deze periode was de thuisclub meer aan de bal en feller in de duels. Toch was het sv Twello dat op 0-2 had moeten komen in de 36ste minuut. Nicky Eekhuis ging alleen op keeper Joep Vink af. Gaf de bal breed en Yannick Gorter schoot tegen de paal. Even later pakte de keeper van Groen Wit een mooi schot van weer Yannick Gorter. Ruststand 0-1, maar dat had ook anders kunnen zijn.

Na de rust kreeg s v Twello in de 48ste minuut een corner. Edward Achtereekte kopte tegen de lat, maar Max Smaal wist de terugkomende bal in het doel te schieten 0-2. De volgende minuten was er voor de gasten niets aan de hand. Beide ploegen kregen mogelijkheden, maar het centrale duo van sv Twello – Frank Wijnbergen en Pascal Klein Velderman - had alles. De verandering kwam toen Groen Wit in de 63ste minuut een strafschop kreeg zoals boven beschreven. Simon Djakic en Melvin van Vemde probeerden met schoten keeper Jay Koster te verrassen. Deze gaf geen krimp. Kopballen van Laurens de Wit en Ronald Zieverink gingen naast of werden onschadelijk gemaakt door Jay Koster.

Aan voetballen kwam sv Twello niet meer toe. Het was werken geblazen en dat deden ze. Heel lang stond de 90 minuten op het scorebord. Eindelijk floot de goed leidende scheidsrechter Gilian Westemeijer uit Hellendoorn af. De drie punten werden meegenomen naar Twello. Dit maal niet zozeer door het sprankelende voetbal van sv Twello, maar meer door hun inzet. Daar kun je ook veel mee bereiken. Volgend week zondag om 14.00 uur thuis tegen Orderbos uit Apeldoorn.

woensdag 9 oktober

Deel dit bericht

Clubkampioenschappen jeugd VTC Voorst

Afgelopen zaterdag 5 oktober waren de jaarlijkse jeugdclubkampioenschappen bij VTC Voorst weer te zien. Onder mooie droge omstandigheden gingen de jeugdleden de strijd aan om diverse prijzen in twee leeftijdsklassen, te weten Oranje (8 t/m 11 jaar) en Groen (10 t/m 12 jaar). In de Oranje groep ging de eerste prijs naar Cyrill en de tweede prijs naar Fien. En in de Groene groep was de eerste prijs voor Nikki en de tweede prijs voor Elin. En dan was er nog een aanmoedigingsprijs voor Jan. Iedereen verdiende verder een mooie medaille en werd door de jeugdcommissie geprezen voor de tomeloze inzet.

Senioren

Bij de senioren teams, die de vrijdagavondcompetitie spelen, was er winst, verlies en een gelijkspel. In een week die gedomineerd werd door regen, was de vrijdagavond precies op het juiste moment droog. Voorst 2 revancheerde zich heel goed van de nederlaag in de 3de ronde en won overtuigend met 4-0 van TC’91 Stadshagen 4 en houdt zodoende de aansluiting met de top 3 van het klassement. Onder aanvoering van Renée Bossenbroek werden alle vier de wedstrijden in 2 sets gewonnen en toch werd er gezellig nagezeten (maar daarover straks meer) met de tegenstanders. Volgende week komt de nummer 2 op bezoek aan de Beelelaan en staat er weer een spannende wedstrijd op de planning.

Het dames team Voorst 1 ging deze week helaas weer ten onder en verloor met 1-3 van T.C. Sprenkelaar 2 uit Apeldoorn. De vier dames uit Apeldoorn waren zeer gemotiveerd en bijzonder fanatiek. Vooral in de verloren partij was dit vocaal duidelijk te merken, maar de sfeer was goed en het zorgde op een prettige manier voor een hoop beleving op de baan. En ook hier werd er samen, ja met z’n allen, nog lang nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje.

Ten slotte het gemengd dubbel team Voorst 1. Het lek is nog niet boven en deze week werd weer gelijk (2-2) gespeeld tegen Deventer L.T.C. 2. Boven alles was er onheil in de herendubbel. De eerste set ging gelijk op tussen de vier heren ondanks dat deze met 3-6 naar de mannen uit Deventer ging. Bij het begin van de tweede set gaat het mis en een van de spelers raakt geblesseerd.

Komende vrijdag 11 oktober wederom drie thuiswedstrijden voor de teams uit Voorst. U bent welkom vanaf 19.00 uur om hen aan te moedigen. En wilt u zelf starten en/of kennis maken met de tennissport, de komende vier donderdagavonden zijn er proeflessen onder begeleiding van trainer Joost. Info via info@voorstertc.nl

woensdag 9 oktober

Deel dit bericht

sport

Activia

Zaterdag 12
oktober

14.45 Groen Wit 7
– Activia zat

Zondag 13 oktober

14.00 Albatross 1
– Activia 1

10.00 Activia 2 –
Voorwaarts 5

09.30 Activia 3 – Be Quick Z. 2

10.30 Colmschate 4
– Activia 4

11.30 Activia VR –
Heino VR

CCW ’16

Zaterdag 12 oktober

14.00 CCW 2–Orderbos 2

15.00 Eerb. Boys 2-CCW 3

Zondag 13 oktober

14.00 Emst 1 - CCW 1

11.30 Turkse Kracht 5 - CCW 2

10.00 Klarenbeek 3 - CCW 3

10.00 CCW 4 – Zutphen 4

Vrouwen

11.15 WWNA 1 – CCW 1

10.30 Zutphen 1 – CCW 2

Terwolde

Zondag 13 oktober

14.00 Raalte 1 – Terwolde 1

11.30 Terwolde 2 – Jeugd 5

09.30 Overwetering 6 – Terwolde 3

09.30 Terwolde VE1-Apeld. Boys VE1

Vrouwen

12.00 Witkampers 2 – Terwolde 1

11.30 Columbia 1 – Terwolde 2

Twello

Zaalvoetbal
Zuiderlaan

Vrijdag 11 oktober

19.30 Twello 1 –
Apeldoorn 3

20.30 Twello 3 –
Andarynio 6

Elders

20.00 Davo 5 – Twello
5

21.00 RDC 5 –
Twello 4

Veldvoetbal

Zaterdag 12 oktober

14.00 Twello 2 –
AZC 2

Zondag 13 oktober

09.30 WWNA VE –
Twello VE

10.30 Twello 2 –
Raalte 4

14.00 Twello 1 –
Orderbos 1

V en L

Woensdag 9
oktober

ZAALVOETBAL

19:30 V en L
VR1-VIOS V. VR2

Zondag 13
oktober

09:30 KCVO 3 - V en L 2

10:00 V en L VE1 - AZC VE1

11:00 V en L VR1 - VIOS B. VR1

11:30 IJsselstreek 3 - V en L 3

14:00 V en L 1 - UD 1

Voorwaarts

Zaterdag 12 oktober

Handbal Jachtlust

20.00 Fit & Fun/Voorw DS1-DSVD DS1

Zondag 13 oktober

Voetbal De Laene

09.30 Voorwaarts T 3 - RKZVC 3

09.30 Voorwaarts T 10 - Colmschate 5

09.30 Voorwaarts T 11 - WSV 10

11.30 Voorwaarts T 2 - Rigtersbleek 2

11.30 Voorwaarts T 7 - Columbia 5

11.30 Voorwaarts T 8 - ZVV 3

Handbal Jachtlust

12.10 Voorwaarts DS5 – Schalkhaar DS2

13.30 Voorwaarts DS2 – Schalkhaar DS1

14.30 Voorwaarts DS4 – SDOL DS2

woensdag 9 oktober

Deel dit bericht

Teleurstellende middag voor Activia

TWELLO.- Activia kreeg bezoek van promovendus Diepenveen; een tegenstander die goed bekend is en op eigen veld meestal verslagen wordt. Vandaag lukte dat echter niet en de oorzaak daarvan mag de ploeg bij zichzelf zoeken.

Trainer Schuurman stuurde de zelfde basiself het veld in als de vorige week tegen Robur en toen Michiel Mikkers na amper 10 seconden spelen de bal van dichtbij tegen de onderkant van de lat schoot leek er geen vuiltje aan de (bewolkte en natte) lucht. In het vervolg van de eerste helft waren er nog een paar dikke kansen voor Activia (diezelfde Mikkers schoot een door Siebe Koers knap terug gelegde bal te slap in en Zemir Mujic schoot de rebound over het doel) maar langzamerhand gingen de gasten ook meer deelnemen aan de wedstrijd en ebde de overtuiging uit het spel van de thuisploeg. Na rust werd het spel van Activia niet beter, eerder slordiger. Er waren nog wel enkele kansen maar die werden ook aan de niet imponerende tegenstander gelaten. Langzamerhand leek iedereen zich neer te leggen bij een 0 – 0 eindstand totdat een minuut of 7 voor tijd plotseling toch een doelpunt viel. Na een verre crosspass kwam één der spitsen van Diepenveen in een 1 op 1 situatie terecht en met een harde schuiver in de hoek wist hij de score te openen. Het wanhoopsoffensief in de absolute slotfase leverde nog een knappe kopbal op van Michiel Mikkers maar deze eindigde buiten het bereik van de doelman op de paal. Zo zat het Activia bepaald niet mee maar liet de ploeg vandaag ook gewoon te weinig zien aan kwaliteit en dadendrang om echt aanspraak te mogen maken op de punten. Diepenveen deed dat evenmin maar had uiteindelijk het geluk dat je dan soms ook nodig hebt. Een teleurstellende middag dus voor Activia. Zaak om dit te accepteren, de rug te rechten en volgende week met goede moed af te reizen naar Ugchelen voor de wedstrijd tegen Albatross.

woensdag 9 oktober

Deel dit bericht

Indonesische gerechten verkrijgbaar in Posterenk

POSTERENK.-Op de hoek HW.Iordensweg en Molenallee is reeds lange tijd al horeca gevestigd. De laatste jaren hebben diverse ondernemers hier onder meer ijs, koffie en snacks verkocht aan vaste klanten en toevallig passerende fietsers.

Nadat hier in mei van dit jaar De IJsschuur zijn deuren opende hebben veel mensen kennis kunnen maken met Richard Vos. Hij runt samen met dochter Estelle de zaak. Klanten hebben met name de afgelopen warme zomerdagen kunnen genieten van het heerlijke ambachtelijk bereide ijs.

Naast dit lekkere ijs is er sinds deze maand ook lekker Indonesisch eten aan de kaart toegevoegd. Richard is geen onbekende in de Indonesische keuken. Hij woonde 20 jaar in Indonesië. Bovendien komt zijn vrouw er vandaan en werden zijn kinderen er geboren. In de zaak kunnen liefhebbers een keuze maken uit diverse authentieke Indonesische gerechten. De Indonesische warung weekenden zijn van vrijdag tot en met zondag tussen 15:00 uur tot 20:00 uur

De maaltijden kunnen zowel in de warung (kleine Indonesische winkel) gegeten worden, maar ook afgehaald worden. De IJsschuur is te vinden aan de HW.Iordensweg 121 in Posterenk

woensdag 9 oktober

Deel dit bericht

Maandag 7 oktober – ijsbaan De Scheg brengt eerste ijslagen aan

Op zaterdag 12 oktober gaat het schaatsseizoen bij De Scheg in Deventer van start met de opening van de ijsbaan.

Vanaf maandag 7 oktober brengen de ijsmeesters van ijsbaan De Scheg de eerste waterlagen aan op de baan, zodat deze kunnen aanvriezen. Dat gebeurt handmatig, laagje voor laagje.

woensdag 9 oktober

Deel dit bericht

Grote oefening Brandweer en EHBO Twello-Duistervoorde

TWELLO.-

25 leden van EHBO vereniging Twello-Duistervoorde hadden op dinsdag 1 oktober les in het gebouw Pigika van Scouting “De Vundelaar” aan de Kerklaan in Twello. Opeens was er veel rookontwikkeling, bleek er brand te zijn en moest een ieder zo snel als mogelijk het pand verlaten en buiten het gebouw verzamelen. Alle EHBO-tassen, dekens en zelfs de AED werden meegenomen naar buiten. Zo waren zij er gelukkig allemaal veilig uitgekomen.

De brandweer was gebeld en arriveerde na 5 minuten, het hele gebouw leek al in de hens te staan zoveel rookontwikkeling als er was. Waren er nog andere mensen binnen? Wat is er gebeurd? Is er explosiegevaar? Allemaal vragen die door hun hoofden speelden.

De brandweer verkende het gebouw en haalde nog 7 personen uit het pand. Zij hadden verschillende verwondingen, van ernstige brandwonden tot ingeademd rook- en vuurletsel, been- en hoofdletsel en een persoon was zelfs buiten bewustzijn. Hij werd gereanimeerd in de stromende regen.

De EHBO-leden werkten goed samen met de brandweer, er was een hoofdcoördinator van de EHBO opgestaan die het contact met de brandweer goed deed verlopen. Daarnaast twee coördinatoren die de gewonden verdeelden en zorgden voor de juiste hulpverlening en wie als eerste met de ambulance naar het ziekenhuis afgevoerd diende te worden. Helaas heeft 1 persoon het in deze oefening niet gehaald, hij was te dicht bij de vuurhaard geweest, ook de reanimatie mocht niet meer baten. Vier andere personen werden afgevoerd naar het ziekenhuis, zij maken het inmiddels allemaal goed.

Gelukkig was het een oefening maar wel een hele realistische! Oorzaak brand: oude frituurpan die oververhit was geraakt, ontvlamde en met water was proberen te blussen. Dus: zorg voor een blusdeken in de keuken of dek het met een passende deksel af.

Zowel brandweer als EHBO hebben er van geleerd. Communicatie is dé bepalende factor voor een juist, tijdig en adequaat handelen.

Ook geïnteresseerd in EHBO? Deze maand start er weer een beginnerscursus. Als we genoeg aanmeldingen hebben, starten we in 2020 ook een nieuwe cursus eerste hulp bij ongevallen, met reanimeren, AED, kinderen en ouderen hulpverlening. Kijk op de website voor meer informatie. www.ehbo.nl

woensdag 9 oktober

Deel dit bericht

Groot Halloween griezelevenement in Twello op 1 november

TWELLO.- Vrijdag 1 november wordt Halloween in het centrum van Twello weer spectaculair gevierd. Opgeven voor schminken en de griezeltocht is al weer mogelijk.

Vorig jaar namen ruim 500 kinderen deel aan de griezeltocht. De tocht waarin de griezels gezocht moesten worden in het centrum van Twello. Met een griezelspeurtocht kaart gingen de kinderen op pad. Het viel niet mee de griezels van de organisatie te vinden. In het centrum liepen ook veel andere bezoekers in griezeltenues rond. Gelukkig waren de griezels van de organisatie herkenbaar aan een sticker. Een volle speurtochtkaart gaf gratis toegang tot het spookhuis. Ook dit jaar zijn er weer de speurtochtkaarten en is er weer de gratis toegang.

Bij “de Knipoog” in de Marktstraat zal evenals vorige jaren weer voor héél veel eng griezelplezier gezorgd worden, aldus eigenaresse Jet van den Beld. De voorbereiding hiervoor is ook al in volle gang.

Bij veel andere ondernemers wordt er ook gegriezeld en een verrassing uitgedeeld aan iedereen die verkleed is. Op het Dorpsplein zal DJ Mc Stone weer sfeer brengen met griezelmuziek.

Kortom de organisatie en de ondernemers beloven ook dit jaar weer op vrijdag 1 november van het centrum van Twello weer een grandioos griezelcentrum te maken. Plezierig griezelen is het uitgangspunt.

Durf jij mee te griezelen? Geef je dan snel op.

Aanmelden kan via de link op facebookpagina: griezelen in Twello of via de website : intwello.nl

(Deelname is op eigen risico. Op deze avond worden foto’s gemaakt die gepubliceerd kunnen worden).

woensdag 9 oktober

Deel dit bericht