Aanleg glasvezel buitengebied Veluwe Oost is begonnen

Glasvezel buitenaf is gestart met de aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Veluwe Oost. Dit zijn de gemeentes Apeldoorn, Voorst en Brummen. In Klarenbeek, op het grondgebied van gemeente Apeldoorn, ging de eerste schop in de grond. Namens directie van Glasvezel buitenaf gaf Michiel Admiraal samen met de wethouders Wim Willems van gemeente Apeldoorn, Harjo Pinkster van gemeente Voorst en Peter-Paul Steinweg van gemeente Brummen het startsein.

Gemeentes blij met komst glasvezel

De wethouders van de drie betrokken gemeentes die samen Veluwe Oost vormen, zijn het unaniem eens: “Juist in het buitengebied is de digitale infrastructuur belangrijk, want het schept mogelijkheden om voorzieningen in de dorpen en het buitengebied levensvatbaar te houden. We hebben steeds vaker computers en internetverbindingen nodig, en het glasvezelnetwerk biedt hierin de uitkomst. Moderne boeren kunnen eigenlijk niet meer zonder goede digitale verbindingen. Maar ook voor ouderen is het een uitkomst. Ze kunnen skypen met de kleinkinderen, maar het biedt ook nieuwe mogelijkheden voor zorg op afstand. We zijn dan ook ontzettend blij met deze stap als onderdeel van een toekomstbestendig buitengebied voor alle bewoners.”

Dit is het laatste gebied in de Veluwe waar de aanleg start. Een resultaat waar ook de Stuurgroep Veluwe erg blij met is: “De Veluwe staat bekend om zijn recreatie. Zowel de lokale ondernemers als de recreanten willen graag snel internet. We zijn blij dat het glasvezelnetwerk zich uitbreidt over de hele Veluwe, dankzij de nauwe samenwerking met Glasvezel buitenaf en de Stichting Breedband Noord-Veluwe.”

Eerste glasvezeldiensten in de loop van het eerste kwartaal van 2020 geactiveerd

Aannemer Van Gelder Telecom gaat het glasvezelnetwerk aanleggen in Veluwe Oost. Zij gaan een kleine 3000 aansluitingen realiseren en moeten hiervoor 576 kilometer aan geulen graven. Over een lengte van 165 kilometer moeten er boringen onder bomen door worden gemaakt om het buitengebied van Veluwe Oost van glasvezel te voorzien. Om alle woningen van een glasvezelaansluiting te voorzien, wordt er ongeveer 1.700 km vezel in het netwerk geblazen.

De eerste huishoudens kunnen naar verwachting in de loop van het eerste kwartaal van 2020 gebruik maken van glasvezeldiensten. Rond de zomer van 2021 is het hele buitengebied van Veluwe Oost van glasvezel voorzien.

Meer informatie

Informatie over de aanleg en de planning is beschikbaar op https://www.glasvezelbuitenaf.nl/deelgebied/veluweoost/

Bewoners kunnen voor vragen over de aanleg van glasvezel in hun gebied contact opnemen met de klantenservice, via 088-7585800.

woensdag 18 september

Deel dit bericht