Altijd een suis of piep in je oor? Je bent niet de enige!

Regio- In Nederland hebben naar schatting 6 miljoen mensen ervaring met oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd. Hiervan hebben ongeveer 1 miljoen mensen constant last van een hinderlijke toon. De gevolgen hiervan variëren van een milde irritatie tot depressieve gevoelens en slaapproblemen. Dat het omgaan met tinnitus een grote uitdaging kan zijn, merkt ook Roderick Stol, GZ-psycholoog bij GGMD in Apeldoorn: “We zien vaak dat mensen worstelen hoe ze met hun tinnitus moeten omgaan.”

Voorkomt het beschermen van je oren tinnitus?

Het advies om je oren te beschermen tijdens concerten en festivals wordt steeds beter opgevolgd en dit heeft aanzienlijke resultaten opgeleverd. Maar gehoorbeschadiging is niet de enige oorzaak van tinnitus.

Erfelijkheid en natuurlijke slijtage van de haarcellen in het oor (bij ouderen) zijn ook voorbeelden van mogelijke oorzaken. Bovendien speelt je psychische welzijn een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan je persoonlijkheid en hoe je in het leven staat. Ben je van nature wat angstiger aangelegd of wil je alles graag onder controle houden? Vermijd je onprettige situaties? En heb je wellicht ook traumatische ervaringen meegemaakt? Dit alles kan de hersenactiviteit verhogen en de kans op het ontwikkelen van tinnitus vergroten.

“Kortom, tinnitus is een complex samenspel van verschillende factoren. Naast goede gehoorbescherming is het cruciaal om ook aandacht te besteden aan andere mogelijke oorzaken én aan de impact van de psychologische aspecten,” licht Stol toe.

“Leer er maar mee leven”

Dit is een veelgehoord advies. Helaas is dat voor veel mensen met tinnitus niet mogelijk. Hoewel er veel onderzoek wordt gedaan, zijn er op dit moment nog geen medische ontwikkelingen die tinnitus volledig kunnen laten verdwijnen. Het is wel mogelijk om te leren hoe je controle over je tinnitus kunt krijgen en het beheersbaar kunt maken in je leven. Het vergt misschien veel geduld en inspanning, maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze behandelingen wel degelijk helpen om de impact van tinnitus op je leven te verminderen.

Trainingsprogramma in Apeldoorn

We organiseerden al speciale tinnitus-trainingsprogramma’s op onze andere locaties. Sinds februari van dit jaar bieden we deze trainingen ook aan in de regio Apeldoorn,” vertelt Roderick Stol. “Het programma bestaat uit twee delen: informatieve bijeenkomsten genaamd ‘Controle over tinnitus’ en een groepsbehandeling ‘Werken aan tinnitus intensief’. Na dit trainingsprogramma kunnen mensen hun tinnitus beter beheersen en beïnvloeden.” De trainingen worden in kleine groepen gegeven door deskundige medewerkers. “Ons ultieme doel is om mensen weer te laten genieten van het leven, ook met tinnitus.”

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je vragen over (plots)doofheid of slechthorendheid? Ga dan naar: www.ggmd.nl/tinnitus. Of neem contact met ons op via contact@ggmd.nl of 088 – 43 21 700.

Over GGMD

GGMD is gespecialiseerd in Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening voor volwassenen, kinderen en jongeren die leven met doofheid, slechthorendheid of een andere gehoorbeperking zoals bijvoorbeeld tinnitus. De diensten bestaan uit het behandelen, begeleiden en trainen van mensen die zich begrensd voelen door de gevolgen van hun gehoorbeperking.

woensdag 23 augustus 2023

Deel dit bericht