Bij Strandhuys de Enk op Bussloo komen gasten nooit voor dichte deur te staan

Bussloo- In een vragenrubriek in het Deventer Dagblad verkondigde Titus Mulder in 2001 dat hij graag een eigen restaurant op Bussloo zou willen. Met Strandhuys de Enk is deze wens twintig jaar later uitgekomen. Afgelopen vrijdag ontving hij zijn eerste dinergasten aan de rand van de recreatieplas.

​Mulder is met recht trots op zijn nieuwe horecazaak. De Enk is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen, maar is een aanwinst voor Recreatiegebied Bussloo. Het Strandhuys oogt vele malen mooier dan de kiosk, die tientallen jaren op dezelfde plek stond. Recreanten en andere gasten kunnen hier voortaan 365 dagen per jaar van tien uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds terecht.

Gezinnen

“Het Strandhuys is vergelijkbaar met wat je langs de kust aantreft; een plek waar je lekker kunt zitten en eten. Wat is er nou leuker dat als je straks in het naseizoen met je hond op Bussloo wandelt en dan bij ons kunt brunchen? We richten ons meer op gezinnen en niet zo zeer op jongeren. Vandaar ook dat gasten bovenkleding moeten dragen”, zegt de 60-jarige eigenaar.

Verschil met de kiosk is ook dat je bij De Enk niet hoeft aan te kloppen voor een patatje of andere snack. Verpakt ijs en softijs zijn wel te koop. De nadruk ligt op ‘lekker eten voor weinig geld’. Op de kaart staan onder meer: een broodje zalm of carpaccio, luxe tosti’s, verschillende salades, spareribs, schnitzel en kipsaté. Wie wat nuttigt, die krijgt een uitrijkaart.

Gastheer

Voor zijn jongste horeca-avontuur is Mulder de samenwerking aangegaan met Joey Voorthekke uit Twello en Veronique Abrahamse, die beiden als bedrijfsleider fungeren. Naast zijn eigen rol als gastheer zal Titus overal waar dat nodig is bijspringen; al zal hij niet zelf in de keuken gaan staan. Het team van parttimers bestaat inmiddels uit zestien personen onder wie veel scholieren en studenten.

De constructie met twee bedrijfsleiders geeft Mulder, zo zegt hij, ‘de ruimte in mijn hoofd om activiteiten te organiseren’. De ondernemer is onder meer bekend van het Rondje Bussloo, de Nieuwjaarsduik en de Dorpsloop in Twello.

Triatlon

Nu hij met Strandhuys de Enk - dat maximaal twaalf keer per jaar af te huren is - een geweldige uitvalsbasis heeft, kan Mulder niet wachten om andere veelal sportieve activiteiten op poten te zetten. Zo zijn er al plannen voor een triatlon in 2022, maar ziet hij bijvoorbeeld ook mogelijkheden voor eieren zoeken met Pasen en nieuwe edities van Music on the Beach.

“Dat laatste zal alleen met akoestische muziek op zondagmiddag zijn. Ik hecht veel waarde aan een goede relatie met de buurt. Ik heb destijds iedereen uitgenodigd om uit te leggen wat ik hier van plan was”, benadrukt Mulder.

De officiële opening van De Enk stond in eerste instantie voor begin april gepland. Nu mikt Mulder op eind augustus. Problemen met de aannemer en corona hebben volgens hem voor vertraging gezorgd.

Voor de duidelijkheid: Strandhuys de Enk is al een poosje open. De eigenaar is goedgemutst en zit vol vertrouwen: “Ik krijg alleen maar goede reacties en telefoontjes van mensen die willen reserveren.” De komende weken moeten de laatste puntjes op de i worden gezet. Zo zijn voorlopig ‘slechts’ zes van de negen toiletten in gebruik.

Basgasten kunnen zich bij het Strandhuys indien gewenst warm douchen. Tussen De Enk en het strand staan stoelen en parasols, die gratis te gebruiken zijn. Mulder: “Zo willen we voorkomen dat hier grote groepen jongeren gaan liggen.”

Waterfietsen

Naast te huren SUPS (soort surfplanken waarop je staand kunt peddelen) zijn volgens Mulder ook waterfietsen in aantocht. Hiermee worden de mogelijkheden om alle uithoeken van de recreatieplas te ontdekken uitgebreid.

Titus Mulder noemt Bussloo zelf een meer. Met een omtrek van acht kilometer kun je daar volgens hem gerust van spreken. “Waar heb je dat nou, zo’n prachtig meer tussen drie steden?”

woensdag 28 juli 2021

Deel dit bericht