Blue Thunder leek uitgeraasd, maar keert in 2022 toch terug in ‘eredivisie’ van het tractorpulling

Voorst/Tonden- ‘Fantastisch nieuws’, ‘Gaaf. Zou ook jammer zijn om zo’n machine te zien verdwijnen. Succes mannen’ en ‘Dat is mooi een van de mooiste trekkers weer op de baan’. Dit is slechts een fractie van de berg positieve reacties op de aangekondigde terugkeer van Blue Thunder in het tractorpullingcircuit.

Namens het Trackpointer Blue Thunder Team schuiven Voorstenaren Derk Willems (51), zijn dochters Lieke (17) en Maud (16) en Wijnand van Beek (26) deze zaterdag aan om een toelichting te geven op de verrassende doorstart. Zij doen dit in Tonden waar het blauwe monster - goed voor zo’n 4.000 PK - in een schuur annex werkplaats staat te pronken.

Financiële onzekerheid

Op 16 juli 2020 maakte het team op Facebook bekend dat het Blue Thunder-avontuur voorbij was. Dit nieuws sloeg bij de fans en duizenden volgers in als een bom. De onzekerheid over het financiële plaatje was volgens Derk de belangrijkste oorzaak. In februari dat jaar was de trekker in de IJsselhallen in Zwolle voor het laatst in actie gekomen. Dit was geen succes en leverde het team bovendien een fikse schadepost op.

Pakweg een maand later besloten grondleggers Derk Willems en Jeroen Jacobs, die sinds 2007 om en om achter het stuur hadden gezeten, dat het verstandig was de stekker eruit te trekken. In de zomer maakten zij dit nieuws wereldkundig en leek het erop dat Blue Thunder voorgoed was uitgeraasd.

Dan was het bij drie zeges in de Super Stockklasse gebleven: één keer winst in Putten in 2018 en twee keer op de ‘thuisbaan’ in Lochem in 2018 en 2019. Het team is zo mogelijk nog trotser op de uitverkiezing tot ‘Puller of the Year’ in drie verschillende klassen: 4.5 Ton Supersport, Light Superstock en Superstock. In de Superstock, de ‘eredivisie van het tractorpulling’, komt Blue Thunder sinds 2016 uit.

17 maart

Tot verrassing van alle fans en volgers verscheen afgelopen 17 maart op Facebook het bericht met de kop: ‘DE BLUE THUNDER GAAT TOCH WEER DE BAAN OP!’ Goede gesprekken tussen Wijnand van Beek en Derk Willems blijken aan deze onvoorziene ontwikkeling ten grondslag te liggen.

Al jaren is Wijnand een groot tractorpullingfan en hij gaat alle wedstrijden af. Hij geniet van de combinatie van techniek, de brute kracht van de trekkers en van de hele entourage. Zijn vriendin Gerdien heeft hier ook veel affiniteit mee en steunt hem volmondig in zijn besluit lid te worden van het Trackpointer Blue Thunder-team - Jeroen Jacobs is hier uitgestapt.

Nieuwe rijders

Wijnand, de veel scorende spits van Voorst 1, gaat helpen sleutelen aan Blue Thunder (“ik ben best technisch, maar moet over deze trekker nog veel leren”) én is aangewezen als een van de nieuwe rijders. De andere rijder is Lieke Willems. Zij moet eerst nog haar rijbewijs halen. Voor Lieke kent de trekker geen geheimen meer. Zij sleutelt al een tijd volop mee. Zusje Maud maakt Blue Thunderfilmpjes voor YouTube.

Zodra de NTTO (Nederlandse Truck- en Tractorpulling Organisatie) weer competitiewedstrijden kan uitschrijven, zal Derk Willems bij de eerste twee evenementen achter het stuur kruipen. Vooral om te kijken hoe Blue Thunder ervoor staat en zich gedraagt. Daarna is het aan Wijnand en Lieke om mooie resultaten neer te zetten.

Loerbeek

Zover is het nog lang niet. Het team verwacht in mei 2022 voor het eerst in actie te komen op de baan in Loerbeek, gemeente Montferland. Dit betekent enerzijds veel geduld hebben, maar biedt anderzijds ruimte voor een optimale voorbereiding en het binnenhalen van sponsoren. Zeer prettig is dat Trackpointer heeft toegezegd aan te blijven als hoofdsponsor.

De conclusie is dat Blue Thunder lééft en nog ruim een jaar als een ‘sleeping giant’ op stal blijft. Als het blauwe monster te zijner tijd weer naar buiten mag, moet blijken of het de concurrentie met de vaderlandse top nog altijd aankan en tot full pulls in staat is. Aan Derk, Lieke, Wijnand, Maud en hun mede-teamgenoten zal het in ieder geval niet liggen.

woensdag 31 maart 2021

Deel dit bericht