Burgemeester Jos Penninx is trots op carnaval-vierende gemeente Voorst

“Carnaval is een geweldig voorbeeld van verbinding!” Hij komt van oorsprong uit Brabant en vindt het geweldig hoe de gemeente Voorst carnaval viert. “Dat is héél positief!” aldus burgemeester Penninx en hij kan het weten. Niet vanwege de Brabantse roots, maar juist door zijn eigen ondervindingen tijdens het bezoeken van bijvoorbeeld wagen-bouwende deelnemers én uiteraard de optochten. In aanloop naar het komende weekend, kraken we samen met de burgemeester nog even een aantal kritische noten.

Iedereen naar het carnaval!

“Eigenlijk wil ik een oproep plaatsen om vooral allemaal naar het carnaval te komen!” aldus een enthousiaste burgemeester. Niet dat het Voorster carnaval een tekort heeft aan bezoekers, maar het is een fantastisch carnaval! En dat mag bijzonder genoemd worden voor een respectievelijk kleine gemeente welke ver verwijderd is van de bekende carnavaleske invloeden beneden de grote rivieren. De optochten kunnen rekenen op vele duizenden bezoekers, waarbij ook veel mensen buiten de gemeente Voorst het zonder meer de moeite vinden om aan te haken bij de stoet van serpentines en confetti.

Vijf organiserende verenigingen

Gemeente Voorst heeft maar liefst vijf organisaties welke zorgen voor de vele optochten en feesten. ‘Circus Voorst’ uit Voorst, ‘De Neutenkrakers’ uit Klarenbeek, ‘De Vrogge Reuers’ uit De Vecht, ‘De Lollebroek’ uit Wilp Achterhoek en ‘Pampus’ uit Wilp. Vrijdagavond trekken verlichte wagens en loopgroepen door de straten van het dorp Voorst. Een van de grootste optochten van Gelderland start zaterdag in Klarenbeek en op zondag is er de optocht vanaf Wilp, via Posterenk naar Wilp-Achterhoek.

Samen bouwen

“Het is vooral mooi om te zien, hoe de wagenbouwers werken en maanden met elkaar bezig zijn om te bouwen. Feest, ontspanning, ontmoeting” aldus Jos Penninx. Het is een voorbeeld van de verbindingen waar gemeente Voorst veel waarde aan hecht en qua beleid vol op in zet. Het elkaar ontmoeten, naar elkaar omkijken en samen de schouders zetten onder de leefbaarheid van een prachtige woongemeente.

Goede afspraken omtrent alcoholgebruik

Fantastische feesten danken hun succes aan goede afspraken en daar wil de burgemeester toch ook wat over kwijt. Carnaval is een feest voor deelnemers én toeschouwers, waarbij gedacht moet worden aan veiligheid, gezondheid en uitstraling. Daarom doet hij de oproep aan de deelnemers om zich te houden aan de gemaakte afspraken. Al ligt het soms voor de hand vanwege de koude én omdat alcohol en feesten vaak samengaan, toch rekent Jos Penninx erop dat de deelnemers alcohol laten staan tijdens de optochten. Er is afgesproken dat er géén alcohol op de wagens aanwezig is, géén dronkenschap op de praalwagens en daarmee ook een aantrekkelijker beeld voor de bezoekers langs de kant van de weg.

Feestmuziek

De tweede oproep welke de burgemeester doet, betreft het muziekgenre. Wie aan carnavalsmuziek denkt, hoort vrolijke muziek, gevatte teksten en veel gekkigheid. Het is dan jammer wanneer toeschouwers de oren afschermen vanwege ‘takkeherrie’ welke niets met carnaval heeft te maken óf muziek waarbij de volumeknop dol is gedraaid. Oftewel; standje onbenullig hard en onverstaanbaar. Ook hierover zijn afspraken gemaakt met de organisaties, waarbij ze overigens allen de voorstellen en meningen delen.

Let op !! Carnavals foto van vorig jaar erbij zoeken

Tot slot

‘Duurzaam vernieuwen met krachtige kernen’ is dé slogan voor 2020 in de gemeente Voorst. Het carnaval voor dit jaar mag daar een groot voorbeeld van zijn. Trots zijn op een gemeenschap, waarbij zoveel mensen keihard werken aan een van de prachtigste feesten in de Stedendriehoek. Een cultureel erfgoed dat we moeten koesteren, bewaken en tot in lengte van jaren laten voortbestaan.

woensdag 19 februari

Deel dit bericht