Burgemeester ontvangt eerste exemplaar DorpsOntwikkelingsPlan

Posterenk- Het allereerste exemplaar van het meerjaren DorpsOntwikkelingsPlan (DOPP) is vrijdagavond 13 mei uitgereikt aan burgemeester Paula Jorritsma-Verkade. Met de overhandiging van het eerste exemplaar van de DOPP werd een periode van bijna twee en een half jaar afgesloten waarin Posterenkers op een interactieve manier hebben gewerkt aan het beschrijven van hun visie op de toekomst van het dorp Posterenk.

Pampus
Burgemeester Jorritsma maakt een kennismakingsronde langs de dorpen en afgelopen vrijdag was Posterenk aan de beurt. Zij werd bij de Wilpermolen welkom geheten door Wim Hengeveld, voorzitter van de Stichting Behoud Wilpermolen. Naast de Posterenkers waren de vele verenigingen, stichtingen, werkgroepen ook aanwezig. Speciaal welkom voor het bestuur en medewerkers van de Gelderse Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK), die het gehele DOPP proces hebben begeleid. Ook werden de beleidsmedewerkers van de gemeente Voorst plus afgevaardigden van de fracties uit de gemeenteraad welkom geheten. Daarna kreeg Vincent Hutten, voorzitter van Stichting Pampus, het woord. Vincent gaf een korte uitleg over de geschiedenis van Pampus, die in 1968 startte in Posterenk in “De Bruutkouwe”. Verder benadrukte hij de doelstelling van Pampus voor de jeugd maar zeker ook voor de andere leeftijdsgroepen. “Pampus fungeert al meer dan vijftig jaar als een bijzonder ontmoetingscentrum.” Vincent wenste de burgemeester een bijzonder goede tijd toe in de gemeente en nodigde haar uit Pampus een keer te bezoeken. David van Peenen mocht vervolgens de burgemeester toespreken namens de inwoners van Posterenk. David woont met zijn familie sinds enkele jaren in de voormalige bakkerij naast de Wilpermolen en was daar zo enthousiast over dat hij inmiddels is gestart met de opleiding om molenaar te worden. Hij gaf de burgemeester een prachtig pakket met vele lokale producten en voor Posterenk kenmerkende artikelen waaronder gemalen meel voor pannenkoeken en een Canadese vlag, de vlag die jaarlijks in geheel Posterenk wordt opgehangen vanwege de bevrijding van Posterenk.

Zelfbewust dorp
Frans Pol, bestuurslid PBO en projectleider DOPP gaf uitleg over waarom het bestuur PBO in 2019 het besluit nam om een DOPP te ontwikkelen. Belangrijkste reden is om zelf meer zeggenschap te krijgen over de ontwikkeling van het dorp Posterenk. Ook legde hij daarin de relatie met de naderende omgevingswet. Hij plaatste dat ook in een historisch perspectief met enkele belangrijke DNA waarden van Posterenk. “Posterenk is een zelfbewust dorp met opvattingen over haar eigen toekomst,” Aldus Pol. Dit besef is sterker geworden vanwege onder meer de aanleg en ontwikkeling van de A1 en aan de andere zijde van het dorp de ontwikkeling van Recreatiegebied Bussloo. Met dit soort grotere infrastructurele ontwikkelingen naast de deur moet je als dorp alert blijven en zelf aangeven wat wel of niet wenselijk is.

Bij de methode die is gebuikt is de inwoner zelf eerst aan zet om aan te geven welke onderwerpen belangrijk zijn voor het dorp en vervolgens daarop een visie te ontwikkelen.

Kinderen
Thijs Hoekman, een van de leden van de werkgroep DOPP begeleidde vervolgens de daadwerkelijke overhandiging van het DOPP Boekje. De kinderen Mette, Mats en Rinske kwamen aangereden in een prachtige oldtimer, bestuurd door Casper Benne. Mette hield een mooi gemaakt nest vast met daarin een versierd ei. Vervolgens mocht de burgemeester samen met de kinderen aan de lintjes trekken waarmee het ei zich ontvouwde en het DOPP Boekje tevoorschijn kwam.

Thijs gaf het belang aan om de jeugd en de kinderen hierin ook zo te betrekken vanwege het feit dat het ook om hun toekomst gaat. Verder gaf hij daarbij nog uitleg over de inhoud van het DOPP en benadrukte dat hiermee de visie fase is afgerond en het nu aankomt op de uitvoering ervan. “Daarin hebben we de samenwerking nodig met de beleidsmedewerkers vanuit de gemeente en we vertrouwen erop burgemeester dat u ons daarin ook zal helpen, ” aldus Thijs in zijn slotwoord. Jorritsma toonde zich verast en was zeer blij met het DOPP omdat daarin het dorp Posterenk medeverantwoording neemt over haar toekomst. Dat kinderen hierin ook een rol speelden sprak haar bijzonder aan. Zij feliciteerde Posterenk met dit mooie resultaat en benadrukte het belang van een goede samenwerking tussen gemeente en gemeenschap.

Burgemeester Jorritsma heeft zojuist het eerste exemplaar van DOPP ontvangen (foto:Gert Nijhof)

woensdag 18 mei 2022

Deel dit bericht