De Benring leeft

Voorst- Alle appartementen in ‘De Benring” zijn verhuurd. Nadat de 7 x 24 uurs zorg in ‘De Benring’ werd stopgezet daalde de bezettingsgraad in het huis. Het leek of de inwoners van Voorst er onvoldoende vertrouwen in hadden dat ‘De Benring’ een goed alternatief was voor thuis blijven wonen. Nu drie jaar later zien we dat er veel is veranderd in ‘De Benring’.

Er zijn nieuwe bewoners gekomen. Bewoners die vaak wat jonger zijn dan de mensen die er in het verleden kwamen wonen. Ook meer mensen die niet afhankelijk zijn van thuiszorg. Bovenal zijn het mensen die ervoor gekozen hebben om actief te zijn. Die iets met elkaar willen doen en er voor elkaar willen zijn. De sfeer is anders geworden. In niets lijkt het nog op het verzorgingshuis dat het ooit was. Niet alleen koffiedrinken. Er wordt gesjoeld, gekaart er is een jeu de boules baan, een moestuin en er staat een duo-fiets waar veel gebruik van wordt gemaakt. Het is een samenleving geworden waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar naar elkaar wordt omgekeken. Zelfstandig wonen en toch niet eenzaam zijn.

Bovendien wordt samengewerkt met de buurtmaker van Mens en Welzijn. Gezamenlijke activiteiten worden in gang gezet voor ouderen die in het dorp wonen. Iedereen is welkom voor de wekelijkse maaltijd, het koffie drinken, filmvoorstellingen of zomaar een praatje. Voor mensen met vragen op het gebied van zorg en welzijn kan iedereen terecht bij de buurtmaker Marije van Ingen, die vaak aanwezig is op ‘De Benring’.

En dit allemaal heeft ervoor gezorgd dat de Voorstenaren weer de weg hebben gevonden naar ‘De Benring’ en er willen wonen. Er is een wachtlijst.

Maar er is meer. De Benring kan rekenen op ongeveer 50 vrijwilligers. Vrijwilligers die al heel lang actief zijn in de Benring en soms ook aardig op leeftijd en er zijn ook vrijwilligers die pas zijn gestart en al dan niet naast hun werk activiteiten komen doen. Een heel gemêleerde groep vrouwen en mannen tussen de 50 en tachtig jaar waar De Benring trots op is en waarvan er nog meer bij kunnen. Dus kom kijken en meld je aan bij de coördinator Jolanda Korenblek.

Met meer dan 100 leden weten zij dat de Woonzorgcoöperatie Voorst, die dit alles organiseert, geworteld is in het dorp. En de coöperatie ziet dat steeds meer mensen een beroep op hen doen. De hele samenleving is aan het vergrijzen en in Voorst is de vergrijzing zelfs hoger dan in de rest van de gemeente en van Nederland. Het wordt steeds moeilijker om een betaalbare plek te krijgen in wat ‘geclusterd wonen’ wordt genoemd. Er gaan zelf stemmen op om weer verzorgingshuizen te gaan bouwen. Al vanaf de oprichting is afgesproken dat leden van de Woonzorgcoöperatie voorrang krijgen bij de toewijzing van appartementen. Eigenlijk speelde dat nooit een grote rol, er was altijd wel plaats. Nu wordt de spoeling dunner en wordt het belangrijker om lid te worden.

Laat ‘De Benring’ bestaan en maak ‘de Benring’ sterker door lid te worden van de Woonzorg coöperatie of je aan te melden als vrijwilliger via informatiepunt@woonzorgcooperatievoorst.nl. En op de website www.debenring.nl staat uitgebreide informatie voor bezoekers en vrijwilligers.

woensdag 15 november 2023

Deel dit bericht