De schaatser

Anja Denekamp kreeg het verzoek om het kunstwerk, in nauw overleg met Stefan Groothuis, vorm te geven. Ze maakte in eerste instantie uit ijzerdraad een ontwerp. Esteq metaal & techniek uit Twello heeft dit vertaald naar een 3D model. Het zou eerst uit buis gemaakt moeten worden, maar dit werd gezien de hoeveelheid bochten en rondingen te complex. Er is toen in overleg met de kunstenares besloten om het uit massief cortenstaal te maken. Het resultaat is een fraai robuust kunstwerk in combinatie met de betonblokken, die de twee banen op de ijsbaan voorstellen.

Cortenstaal, ook bekend onder de merknaam COR-TEN-staal, is een metaallegering bestaande uit ijzer waaraan koper, fosfor, silicium, nikkel en chroom zijn toegevoegd. De sterkte is vergelijkbaar met die van andere gelegeerde staalsoorten zoals roestvast staal. Cortenstaal is een weervast staal en de bruine roestkleur is het meest typische uiterlijke kenmerk.

De roestkleurige en zeer dichte oxidehuid schermt het dieper liggende materiaal af van zuurstof, waardoor de oxidatie sterk vertraagt. Door de oxidehuid is het niet nodig het materiaal te schilderen.

woensdag 14 juli 2021

Deel dit bericht