Doe mee aan de landschapsimpuls brongebied Grote Wetering

Regio- Boeren, burgers, landgoedeigenaren en recreatieondernemers die wonen of ondernemen in het brongebied van de Grote Wetering kunnen meehelpen om de biodiversiteit van dit bijzondere landschap te versterken. Op woensdag 14 februari organiseren de gemeenten Voorst en Apeldoorn samen met Stichting Landschaps-beheer Gelderland (SLG) en Waterschap Vallei en Veluwe de tweede informatie-bijeenkomst over het project ‘Landschapsimpuls brongebied Grote Wetering’.

Op de informatiebijeenkomst geeft SLG een toelichting over de plannen voor het brongebied de Grote Wetering. Zij geven een presentatie over de verschillende landschapstypen, welke landschapselementen er thuishoren en hoe je als grondeigenaar kunt bijdragen aan de biodiversiteit. Je kunt je tijdens de bijeenkomst opgeven voor een gratis advies. Na aanmelding bezoekt een adviseur van SLG jouw terrein en geeft advies over de inrichting met behulp van een beplantingslijst. De eigen bijdrage voor de beplanting is beperkt dankzij een subsidie. Daarnaast is een aanlegvergoeding mogelijk.

Eerste uitdeeldag groot succes
Het is een meerjarig project in drie deelgebieden. Inwoners in deelgebied 2 kunnen nu meedoen (zie kaartje op slgelderland.nl). Vorig jaar deden veertig inwoners uit deelgebied 1 mee aan de eerste ronde. Op de uitdeeldag in december zijn 400 bomen en meer dan 12.300 struiken opgehaald. Deze zijn geplant op eigen terrein, waardoor het landschap is verrijkt met nieuwe struweelhagen, hoogstamboomgaarden, boomgroepen en houtsingels. Zo hebben deelnemers Jordy Brinkman en Anouk Berends uit Apeldoorn op het weiland rondom hun huis een meidoornhaag, een houtsingel en knotwilgen geplant: “We wonen in een natuurlijke omgeving en vinden het belangrijk om het te vergroenen. Het is een mooi initiatief dat je hierbij wordt geholpen en dat je een bijdrage kunt leveren aan biodiversiteit.”

Aanmelden
De informatiebijeenkomst op 14 februari vindt plaats bij De Aze - Landgoed, Bed & Breakfast en Deel aan de Quabbenburgerweg 11 in Terwolde. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. De inloop start vanaf 19.15 uur met een kopje koffie of thee. Wethouder Danny Huizer van de gemeente Apeldoorn en wethouder Bert Visser van de gemeente Voorst zijn hierbij ook aanwezig.

Aanmelden voor de bijeenkomst en ook voor het beplantingsproject kan op de website van SLG: slgelderland.nl/projecten/landschapsimpuls-brongebied-grote-wetering.

Dit project is een Regiodeal Veluwe project en wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, gemeente Apeldoorn en gemeente Voorst.

woensdag 31 januari 2024

Deel dit bericht