Echtpaar Kramer zestig jaar getrouwd Puzzelen

TWELLO- Tijdens de dansles zijn ze elkaar opgevallen en hebben ze elkaar beter leren kennen. In Midlum in Friesland. Vanaf die tijd fietsten ze samen naar hun werk in Harlingen. Hij 23 en zij 17, dus thuis bij Wies waren ze aanvankelijk niet blij met deze ‘vriendschap’. Bovendien was Wies de oudste van de dochters en moest een voorbeeld zijn. Maar ze lieten elkaar niet los.

Piet werkte op de groenteveiling en Wies in een confectiezaak. Het hele dorp wist zo’n beetje van hun ‘verkering’, althans wat toentertijd verkering heette, want ondanks het feit dat ze stapelverliefd op elkaar waren, ging het er allemaal behoorlijk kuis aan toe. Haar vader kwam als bakkerventer overal aan huis. En toen haar ouders feest vierden in verband met hun 20jarig huwelijk stond Piet voor de deur met een grote plant om te feliciteren. Inmiddels was hij geaccepteerd.

Vijf jaar lang hebben zij naast elkaar geleefd en alleen omdat ze zo verliefd waren hebben ze dit volgehouden. De bruiloft van een zus in mei 1956 was de aanleiding om ook een trouwerij te overwegen. Een huis was er immers al. Piet had al jaren tevoren het ouderlijk huis gekocht, waar zijn ouders nog steeds in woonden. In september was de bruiloft en heeft het pas getrouwde stel nog een half jaar samengewoond met zijn ouders op zeer beperkte ruimte. Voordat zijn ouders gingen verhuizen was er van privacy geen sprake. Drie kinderen zijn er vervolgens in Midlum geboren: Klaas, Greetje en Jorke en inmiddels zijn er acht kleinkinderen en is het eerste achterkleinkind op komst. De verhuizing naar Twello was ooit een goed besluit. De Groenteveiling hier bood financiële voorruitgang en een jaar later werd de veiling in Harlingen gesloten. “De omgeving kenden we al, we gingen vaak in Harfsen op vakantie”, zeggen beiden, “maar de ouders reageerden door het gemis van de kleinkinderen niet enthousiast. Dus vertrokken we toentertijd geregeld naar Friesland.” De Friese taal wordt in Huize Kramer niet verwaarloosd. Met elkaar en met de kinderen spreken ze Vries. Het wonen in Twello vinden ze fijn en ze willen niet meer terug. Het echtpaar doet het nu rustig aan, maar kijkt terug op 25 jaar caravanvakanties. Na de fusie in 1984 is de veiling in Twello in ’87 ook gesloten.11 jaar hebben ze nog in ‘Drents-Friese Wold’ in een stacaravan vakantie gehouden: “Mooie rustige jaren na onze pensionering”. En in 2010 zijn ze nog 10 weken op reis geweest, waarvan vele weken ook in Australië. “Ik kon toen ineens mijn ouders goed begrijpen”, zegt Wies, “want onze kinderen en kleinkinderen hebben we toen heel erg gemist.”

Piet (88) zet nog regelmatig de laptop aan om foto’s te bewerken en er collages van te maken. Wies (81) gaat elke dinsdag naar gym en vult veel vrije tijd met puzzelen: “Daar blijft je brein helder van”, lacht ze. Vóór het feestgedruis afgelopen zondag kwam burgemeester Jos Penninx bij hen op bezoek om het echtpaar te feliciteren en te verblijden met bloemen en een attentie. En na de middag werd er met alle vrienden, vriendinnen en de hele familie uitbundig gevierd.

woensdag 28 september 2016

Deel dit bericht