Twello- In het kader van ‘Het Jaar van het Boek’ heeft de bibliotheek de Twellose schrijfster Milly Westerhuis benaderd met de vraag of zij in een daarvoor bestemde vitrine haar meest favoriete boeken wil etaleren. Daaraan heeft zij graag gehoor gegeven. Vorige week tijdens de opening van de vernieuwde bibliotheek was zij ook aanwezig en gaf uitleg.
Omdat het ‘boek’ aandacht verdient wordt dit jaar de kracht van het boek gevierd en benadrukt. Het boek van toen, het boek van nu en het boek van de toekomst. Een heel jaar lang wordt aan het mooie, het leuke, het belangrijke en het goede van boeken extra aandacht geschonken door verschillende activiteiten.
“Het zijn voor mij boeken met een speciale betekenis of die een blijvende indruk achter hebben gelaten”. Dit zegt Milly over de zeven boeken die tijdelijk in de bibliotheek een plekje hebben gekregen. Titel en auteurs: De waanzinnige veertiende eeuw van Barbara Tuchman, In Europa van Geert Mak, 1812 Napoleons fatale veldtocht naar Moskou van Adam Zamoyski, Het pauperparadijs een familiegeschiedenis van Suzanne Jansen, Tot het laatste uur - het intrigerende levensverhaal van Hitlers secretaresse Traudl Junge, Dresden 1945 tondeldoos van de duivel van Alexander McKee en Pil van Mike Boddé.
Over ‘De waanzinnige veertiende eeuw’ legt ze het volgende uit: “Het is alweer enige tijd geleden dat ik opmerkzaam werd gemaakt op dit boek. Zoals je boeken leest en daarna weer overgaat tot de orde van de dag, ben ik dit boek echter nooit vergeten. In alle ellende als de pestepidemie (‘de zwarte dood’), oorlogen, roversbenden, die plunderend en moordend rondtrokken - we zouden het nu terroristen noemen - de afkeer van de kerken, het is een herkenbaar beeld, dat ook in de huidige tijd geplaatst zou kunnen worden. Er hangt en zwarte waas over de 14e eeuw, maar het is ook de tijd van de culturele bloei, waarin vooral schrijvers naam maakten. Het boek sleept je door de hele eeuw mee van de ene absurditeit naar de andere.
Bijzondere indruk heeft ook het boek over Hitlers secretaresse, Traudl Junge, op haar gemaakt: “Er is geweldig veel over de Tweede Wereldoorlog geschreven en de geschiedenis daarvan is van alle kanten belicht. Eén boek sprong er voor mij uit en dat was niet de meest omvangrijke weergave van de gebeurtenissen die ook heden ten dage nog slachtoffers kennen. In de door Traudl Junge beschreven eigen beleving van haar plaats naast Hitler ‘tot aan het laatste uur’, zoals de titel zegt, heeft zij vanaf haar 22e jaar alles met hem meegemaakt. Ze kent al zijn kanten en ze geeft een beeld van de persoon Hitler en van haar verstandhouding met hem. Het boek leest als een excuus en als een biecht van het jonge nog onwetende meisje dat ze was; het is haast aandoenlijk.”
woensdag 8 juni 2016