Gemeente Voorst 200 jaar in stijl afgesloten

Twello- Het afgelopen jaar 2018 stond de gemeente Voorst in het teken van het 200-jarige jubileum. Met de in 1818 ondertekende Acte van Oprichting werden de dorpen en kerspels Klarenbeek, De Vecht, Nijbroek, Terwolde, Bussloo, Twello, Voorst, Teuge en Wilp samengevoegd tot één gemeente. De herdenking van dit memorabele feit startte op 1 januari van het afgelopen jaar met een geweldige happening in en rond enkele historische panden in het centrum van Twello.

De happening vormde tevens de inleiding tot een feestjaar waarin alle kernen van de gemeente Voorst door de Oudheidkundige Kring werden bezocht voor een Historisch weekend. Voor de foto-exposities, gesprekken met dorpsbewoners, filmvertoningen, presentaties, stappen door het heden en verleden, oude landkaarten, (verdwenen) straatgezichten enz. hadden de leden van de OKV een duik in het rijke archief gedaan.

Als dank voor deze ‘werkzaamheden’ werden de vrijwilligers van de OKV vrijdag 28 december in het zonnetje gezet door burgemeester Jos Penninx. In zijn toespraak benadrukte hij het vele en goede werk dat de OKV het afgelopen jaar ten toon heeft gespreid.

Zonder ook maar iets af te doen aan de inzet en toewijding van de OKV vrijwilligers, sprak Penninx vol lof over de maatschappelijk zeer betrokken Maré Elizen: ‘’Mooi om hier te zijn op deze voor mij bijzondere plek, het gemeentehuis van Voorst, voor het openen van de laatste activiteit van 2018, vooral in het kader van 200 jaar Voorst. Een dag geleden heb ik Maré Elizen mogen onderscheiden, weliswaar in kleine kring vanwege zijn huidige gezondheidssituatie. Elizen, staat bekend als een aimabel persoon, gepassioneerd vakman met oog en een groot hart voor anderen, voor verenigingen, voor stichtingen. Hij heeft in de aanloop en vooral de start van jubileumjaar 200 jaar Gemeente Voorst op 1 januari 2018 de gemeente voortreffelijk op de kaart gezet. Door zijn inzet was de start heel bijzonder voor duizenden mensen en daarmee de basis voor goed vervolg. Hij heeft o.a. een unieke ‘200 Jaar Gemeente Voorst’ munt laten maken. Ook heeft hij de Dorpsstraat vanaf Swinckels tot de H.W. Iordensweg prachtig laten aankleden, inclusief ‘het oude gemeentehuis’. Mede door zijn bijzondere inzet is de viering van 200 Jaar Gemeente Voorst zeer goed gestart en daarmee ook in zeer positieve sfeer geslaagd. Het vervolg met de 9 weekenden van de OKV hebben hiermee een geweldige basis gekregen. Maré Elizen heeft zich ook op ander terrein langdurig bij verschillende instanties, waaronder de verlichting van de Dorpskerk en de sponsoring van Stichting Dorpsverfraaiing, als een bijzonder maatschappelijk verantwoord ondernemer getoond. Door zijn publiciteit en ondersteuning van initiatieven heeft hij een positieve maatschappelijke meerwaarde geleverd aan de gemeente Voorst.’’

woensdag 9 januari

Deel dit bericht