Geslaagde Monumentendag met Zolderopruiming op Landgoed Klarenbeek

Klarenbeek- Het was een drukte van belang zaterdagmorgen op Landgoed Klarenbeek. Al ruim van tevoren kwamen geïnteresseerden, welke verrast werden door de vrijwilligers die hun in Oostenrijks kledij ontvingen. De trouwlocatie was deze keer ingericht als verkoophal van Antiek en Brocante en voor de deur stond een oude boerenkar waar grotere objecten op gezet waren. Alles kwam van de zolder van Huize Klarenbeek en uit de oude schuur die binnenkort afgebroken zal worden. De enthousiaste bezoekers konden onder andere een kijkje nemen tussen de oude spullen om te zien of er iets van hun gading bij was.

Rondleidingen
Om 11.00 en 14.00 uur was er een rondleiding over het landgoed. Bert Visser verzorgde traditiegetrouw deze rondleiding en er was veel belangstelling. Bert nam de mensen ook mee naar de Biomassakachel in de kas van het landgoed. Deze kachel verwarmt het huis, het kantoor en de Orangerie. Gas is hier niet meer nodig.

Waterrad
In de toekomst wil de familie Krepel graag weer een waterrad bij de Waterval plaatsen om energie op te wekken. Een paal waarop de waterstanden af te lezen zijn staat in de beek en deze heeft aangegeven dat er voldoende water stroomt om het huis van elektriciteit te voorzien. Echter moeten de kademuren eerst hersteld worden alvorens men een rad kan plaatsen. Men is hierover in gesprek met het Waterschap.

Documentaire
Bert Visser en Eefje Huisman maakten een documentaire over het landgoed die ingesproken werd door Ina Visser. De aangevulde korte versie was te zien in de Galerie, in de Zagerij om precies te zijn. De interesse was groot.

Restauratie werkplaats
Remco Ockhuijzen was in de restauratie werkplaats aanwezig. Hij had ook enkele antieke meubelen uitgestald en liet bij aanvang van de rondleidingen de oude, indertijd revolutionaire, schilmachine draaien. Deze opende vele deuren voor de toenmalige toekomst.

Oostenrijkse taarten en een broodje met worst en zuurkool
De sfeer was uitstekend en dat zag je ook bij Oscar Grift. Hij had veel Oostenrijkse taarten uitgestald en hier werd van gesmuld. Het was dan ook een gezellige boel in de theetuin. Er werden ook heerlijke broodjes met worst en zuurkool geserveerd. Aan het einde van de dag was iedereen het erover eens, het was weer een geslaagde Monumentendag. Allen die meegewerkt hebben, worden hierbij hartelijk bedankt!

woensdag 12 september

Deel dit bericht
Advertentie
Meer Algemeen nieuws