Gestolen (?) shamo-haan duikt op in tuin van Wilpse, eigenaar zet hem op Marktplaats

Wilp- Door Rudi Hofman Een bewoonster van de Zonnenbergstraat in Wilp wist vorige week dinsdag niet wat ze zag. Bij haar in de tuin liep een bijzondere haan, die niet van haar was en waarvan zij zich afvroeg hoe deze in vredesnaam hier was beland.

​De Wilpse die liever anoniem blijft (haar naam is bekend bij de redactie) ontdekte op internet dat het om een shamo-haan ging. Shamo is een van oorsprong Aziatisch kippenras dat overal in de wereld wordt gefokt voor verschillende doeleinden. Ze worden als boerderijdieren gehouden, eigenaren pronken ermee op tentoonstellingen en grote mannetjes worden gebruikt voor (illegale) hanengevechten.

Oproep

Aangezien het erg warm was, besloot de Wilpse haar exotische gast van water en voer te voorzien. Zelf houdt zij zestig grote brahma-kippen en hanen, dus dit is haar wel toevertrouwd. In de Facebookgroep ‘wonenindegemeentevoorst’ plaatste zij een oproep met foto’s van de haan. In deze oproep sprak zij haar vermoeden uit dat iemand het dier had gedumpt en zij hoopte dat de eigenaar (‘het is een schat van een dier, mensen gewend en kan geaaid worden’) zich bij haar zou melden.

Dit gebeurde de volgende dag. De zoon van shamo-fokker Teunis Schellen uit het dorp Wilp had de oproep gezien. Tegen zijn vader zei hij: “Hé papa is dat niet onze haan?” Teunis bekeek de foto en viel van verbazing bijna achterover. “Ik had daarvoor gevist en vond het bij mijn vertrek al vrij rustig. Normaal begint de haan al vroeg te kraaien.”

Jonge gasten

De fokker vermoedt dat zijn dier in de nacht van maandag op dinsdag is gestolen. Maandagmiddag had hij twee jonge gasten uit Apeldoorn op een brommer aan de deur gehad. Zij vroegen of ze een haan konden kopen. Zij wilden die voor gevechten gaan gebruiken.

Teunis: “Ik heb dit verzoek geweigerd, want ik wil niet dat er met mijn dieren wordt gevochten. Ik vermoed dat de jongens later voor de haan zijn teruggekomen en dat het dier onderweg is ontsnapt. Hij kan flink pikken en dat doet pijn.”

Met zijn zoon is Teunis de shamo-haan gaan ophalen aan de Zonnenbergstraat. “Een heel aardige dame”, looft Teunis de tijdelijke verzorgster van het dier. Met achterlating van zijn contactgegevens zijn vader en zoon met de haan teruggekeerd naar huis.

Eind goed al goed dus. Toch schrok de Wilpse donderdag even toen zij op Marktplaats zag dat dezelfde shamo-haan nota bene met de door haar gemaakte foto’s te koop werd aangeboden.

Goed gevoel

Teunis verklaart dit als volgt: “Ik fok deze dieren in een grote en kleine variant nu een jaar of vijf, zes, maar ik kan er niet te veel thuis hebben. Deze haan is acht maanden en ik heb tegen mijn zoon gezegd dat hij hem maar te koop moest zetten. Ik verkoop hem alleen aan iemand bij wie ik een goed gevoel heb.”

woensdag 9 juni 2021

Deel dit bericht