Gevluchte Yuri zoekt aansluiting in de gemeente Voorst

Terwolde- Yuri, 63 jaar oud, vluchtte uit Oekraïne en probeert momenteel in Terwolde een bestaan op te bouwen. In samenwerking met Mens en Welzijn Voorst start hij een activiteit om meer in contact te komen met de lokale bevolking. Iedereen met een passie voor het maken van video’s is bij Yuri aan het juiste adres. De Oekraïnse telecomingenieur houdt van het maken én editen van video’s. Graag zou hij andere enthousiastelingen willen ontmoeten, om samen te brainstormen en video’s te creëren. “Ik wil mijn tijd nuttig besteden en iets doen voor een ander”, aldus Yuri.

Eind februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Vanaf dit moment stond het leven van Yuri op zijn kop. Acht maanden geleden, toen Kiev gebombardeerd werd, besloot hij samen met zijn vrouw en moeder te vluchten. De reis die volgde was heftig en ging niet zonder slag of stoot. Zo hebben ze er bijvoorbeeld 4 dagen over gedaan om Polen te bereiken. Uiteindelijk is het drietal doorgereisd naar Nederland omdat we hier de Engelse taal goed beheersen.

In Nederland aangekomen, kwam Yuri terecht bij een gastgezin in Terwolde. Sinds zijn komst naar de gemeente heeft hij ervaren hoeveel mensen er voor hem klaar staan. Hierdoor wil hij graag iets terug doen voor de lokale samenleving. Daarnaast wil hij op deze manier kennis maken met de Nederlandse cultuur en de mensen in de buurt.

Yuri is op dit moment al actief als gastheer bij ‘De Ontmoetingslijn’ van Mens en Welzijn Voorst. Ook is hij eenmaal per week aanwezig in de bibliotheek om Nederlands te leren. Yuri spreekt vloeiend Engels. Lijkt het u leuk om samen te werken met Yuri? Neem dan contact op met Rob Vroklage, via 06-36500179 of r.vroklage@mensenwelzijn.nl

woensdag 1 februari 2023

Deel dit bericht