Help je dier bij vuurwerkangst!

BEEKBERGEN- Waar de decembermaand voor ons mensen een feestmaand is, is dit voor veel (huis)dieren de meest ellendige maand van het jaar: er wordt vuurwerk afgestoken. Hoewel het afsteken van vuurwerk officieel slechts één dag is toegestaan, klinken de eerste knallen vaak al vroeg in december.

Een sporadische knal op straat hoeft voor een evenwichtige hond of kat geen probleem te zijn. Deze zullen even schrikken, net zoals wij, maar herstellen zich snel. Veel dieren zijn echter door eerdere ervaringen zó bang geworden, dat ze vanaf het klinken van de eerste knal de hele maand december angstig en onrustig zijn.

Veel eigenaren nemen zich eind december heilig voor om volgend jaar toch écht te proberen iets aan deze angst te doen, maar herinneren zich dit goede voornemen pas weer bij het klinken van de eerste knal. En dan is het voor sommige dieren al te laat. Vuurwerkangst is wel degelijk aan te pakken mits hier tijdig mee wordt begonnen. Via Natura wil u graag laten zien dat er nu en ook op het laatste moment nog tips zijn waar u en uw dier baat bij zullen hebben, zodat u een ontspannen decembermaand en jaarwisseling kan hebben.

De reactie van de baas

Veel gehoorde uitspraken over angst bij huisdieren is dat u de hond of kat vooral moet negeren. Wij willen dat een beetje uitleggen: u mag als baas uw hond gerust op een kalme, evenwichtige manier steun bieden. Hij mag best tegen u aan komen zitten of aan uw voeten komen liggen, maar u blijft rustig uw ding doen. Sommige honden vinden het fijn om in een hoekje onder te trap te schuilen, laat dit dan ook toe. Misschien lukt het u wel hem af te leiden door wat oefeningetjes te doen, zorg altijd dat de situatie rustig en ontspannen blijft. Door hem te laten zien dat u in ieder geval niet bang bent en hij op u kan vertrouwen zal hij zelf ook rustiger worden. Ook kunt u uw hond ondersteunen door niet te veel van het dier te vragen. In de avond zou u de wandelingen bijvoorbeeld wat kunnen inkorten omdat er op dat moment de meeste knallen zijn.

Ondersteuning met (natuurlijke) medicatie, gedragsadvies, Thundershirt en TTouch

Er bestaan verschillende middelen die worden voorgeschreven bij vuurwerkangst. Sommigen hiervan worden vrij verkocht, anderen zijn alleen op het voorschrift van een dierenarts verkrijgbaar. Niet alle middelen zijn even onschuldig en prettig voor de hond zelf. Een aantal middelen versuffen een dier, maar maken hem niet minder gevoelig voor geluid. Hij is dan net zo bang, maar zal dit minder uiten doordat hij versuft is; ‘schijnrust’ dus.

Wij van Via Natura zijn van mening dat u beter uw dier met veilige, natuurlijke middelen kan ondersteunen.

Diepgewortelde vuurwerkangst is met geen pil of poeder weg te nemen, die illusie moet ook niet worden gekoesterd. Wél kunnen angstige dieren met natuurlijke rustgevende middelen ondersteund worden en ook kunnen deze middelen worden ingezet ter ondersteuning bij de training om over de angst heen te komen.

Wij hebben al ruim 12 jaar ervaring met ondersteuning bij (vuurwerk)angst en hebben een hoge mate van kennis op dit gebied.

Via Natura heeft een speciaal stappenplan ontwikkeld, zo zijn er diverse “vuurwerk(angst)pakketten” te koop. Dit kan per hond verschillen, wij raden u dan ook aan om naar de winkel in Beekbergen te komen om het advies zo passend mogelijk te laten zijn.

Zo is er ook het Thundershirt wat doormiddel van lichte druk een kalmerende werking kan hebben. Het is zaak de hond hierin goed te begeleiden, iets waar wij bij Via Natura verstand van hebben!

Via Natura werkt samen met DogTrack (coaching en gedragsadvies) en GoedBeterBeest (TTouch). Beiden kunnen veel betekenen voor angstige honden en hun eigenaren. TTouch een heel mooie methode om de hond of kat te begeleiden. Met de eenvoudig zelf aan te leren kalmerende aanrakingen van de Tellington TTouch® methode kunt u veel voor uw angstige huisdier betekenen tijdens de jaarwisseling. Echter, voor een optimaal resultaat is het aan te bevelen hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Het kost nu eenmaal wat tijd om de juiste techniek in de vingers te krijgen en om uw huisdier met deze manier van aanraken bekend te maken. Dit geldt ook voor de supplementen en adviezen om uw hond te begeleiden. Hoe vroeger u begint het algehele stressniveau van het dier te verlagen, hoe minder gevoelig het dier zal zijn voor externe indrukken zoals de knallen van het vuurwerk. Ook zal een dier dat over het algemeen meer ontspannen is, sneller herstellen wanneer het toch van iets schrikt.

Wilt u meer informatie en gratis advies, kom dan naar Via Natura in Beekbergen.

Op donderdagavond 12-12 om 19.30 uur geeft Via Natura en haar samenwerkingen een lezing van Pet Talk over het onderwerp ‘last minute’ vuurwerkangst tips. Deze lezing wordt gegeven in de Hoge Weye in Beekbergen.

Tickets kosten 12,50 euro en zijn te verkrijgen via https://www.via-natura.nl/AGENDA/PET-TALK-LEZINGEN/

Op de onderstaande data zijn Ewald Nagels van DogTrack en Ingrid Mus van GoedBeterBeest bij ons om u van gratis advies en tips te voorzien:

DogTrack: vrijdag 13-12 van 13.00-17.30 uur en zaterdag 28-12 13.00-15.00 uur. Gratis inloop spreekuur.

GoedBeterBeest: dinsdag 24-12 van 13.00-15.00 uur. Gratis afspraken spreekuur, bel voor een afspraak naar 055-8430743

Meer informatie: bel met Via Natura 055 8430743 of kijk op www.via-natura.nl

Via Natura, gespecialiseerd in hond en kat

Dorpstraat 40

7361 AV Beekbergen

www.via-natura.nl

woensdag 4 december

Deel dit bericht