Henk en Fennie Ordelman 65 jaar getrouwd!

Terwolde- Ze waren tieners toen ze ‘vriendschap sloten’, er ging een flinke fietstocht aan vooraf, het waren geen glazen muiltjes maar zilveren klompjes en het kwam een kleine 70 jaar geleden allemaal samen op de Welsumse Karmse. Door Jos Bosch

De koffie staat klaar op de zonnige zaterdagmorgen van 18 mei en ze kijken terug op een paar mooie dagen tijdens het vieren van hun huwelijksdag. En terwijl dochter Ageeth de kopjes vult met het zwarte goud, steken Henk (85) en Fennie (83) van wal. Want al is het leven ook bij hun soms vallen en opstaan, het gaat eigenlijk best goed met beiden!

“Toen we 60 jaar getrouwd waren hebben we een groot feest gegeven” aldus Henk. Ditmaal hebben ze de festiviteiten klein en intiem gehouden. Samen met de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkind en nog een paar goede bekenden was er een etentje op vrijdag de 10e mei, de dag ná hun trouwdag. Die dag was namelijk donderdag 9 mei, Hemelvaartsdag 2024.

Burgemeester op de fiets
Burgemeester Jorritsma-Verkade kwam vanwege het briljanten huwelijk al op de 7e mei vanuit Twello op de fiets naar Terwolde. Zo’n bijzondere mijlpaal en de burgemeester op bezoek, dan zijn er ook leuke foto’s gemaakt? Ageeth laat weten dat ze het zijn vergeten. Gelukkig bloeien de rode rozen nog volop naast het huis, dus een leuk plaatje komt straks wel goed.

Twee Terwoldenaren
Hoewel de vonken oversloegen op de Welsumse Karmse en ze beiden ook hechte banden hebben met dat dorp, hebben zowel Fennie als Henk hun jonge jaren doorgebracht in Terwolde. Fennie woonde op de boerderij tegenover De Scherpenhof, naast het rijtje woningen dat in de volksmond bekend staat als ‘Fokstation’. Henk woonde tussen Terwolde en Welsum aan de Ossenkolkweg.

De eerste zes jaren van hun huwelijk woonde het paar bij de ouders van Henk aan de Veldweg in Welsum om vervolgens te verhuizen naar de Vonderstraat op De Worp in Deventer. Na 28 jaren kwamen ze terug naar Terwolde en streken neer op De Wiek waar ze nog steeds met heel veel plezier wonen. Een ruime woning met een heerlijke diepe achtertuin en prachtig uitzicht op de landerijen erachter.

Het sprookje van de zilveren klompjes
Ze zijn ongetwijfeld niet het enige stel waarbij de liefde opbloeide tijdens die zo bekende regionale kermis, maar we zijn uiteraard wél benieuwd naar hun verhaal. Henk: “Samen met eveneens Terwoldenaren Boy Nijhof en Jaap Kiesbrink maakten we een fietstocht naar onder meer Drenthe en fietsen we zelfs via de afsluitdijk naar Heemskerk. Op de laatste dag van onze fietstocht gingen we ’s avonds naar de kermis in Welsum.”

Die avond kreeg Fennie van Henk een speldje met een paar klompjes. Fennie: “Niet van die houten klompjes, nee ik kreeg echte zilveren klompjes!” Henk: “En toen hebben we vriendschap gesloten” en Ageeth vult aan “toen kregen jullie verkering!”

Over zang, toneel en een frituurpan
Henk zong vanaf zijn 17e al bij zang- en toneelvereniging De Harmonie in Welsum, Fennie melde zich jaren later als lid en beiden zongen ze altijd tenorpartijen. Fennie: “Toneel hebben we ook gedaan, het was immers de zang én toneelvereniging.” “Ik heb één keer meegespeeld maar toneel was niet wat voor mij” vult Henk aan. “Daarna ben ik souffleur geworden, je weet wel, ik zat in een hok en hielp als ze de tekst kwijt waren.” “Ik speelde altijd een ouwe taart” vertelt Fennie.

En de zang? Henk was zo’n 40 jaar bestuurslid waarvan het grootste deel voorzitter. Fennie: “Na de repetities was het ook altijd knettergezellig” en dát kwam zoon Ad en dochter Ageeth heel goed uit! Want zodra pa en ma naar ‘de zang’ vertrokken, ging thuis de frituurpan aan om frikandellen te bakken. “Alle ramen en deuren open tegen de stank” aldus Ageeth, “zodat pa en ma niets roken wanneer ze thuiskwamen.”

Fennie begint te lachen en de vraag hoeft niet te worden gesteld, want moeders had echt wel in de gaten dat de muizen op tafel dansten tijdens hun afwezigheid. “Maar alles was altijd netjes opgeruimd als we thuiskwamen” en dus liet ze zoon en dochter in de waan van onwetendheid.

‘Samen redden we het wel’
Ze prijzen zich gelukkig dat ze beiden nog vitaal zijn en van alles kunnen ondernemen. Zo worden ze zelfs ingeschakeld om op hun achterkleinkind te passen. Ze kaarten wekelijks in Welsum waarbij ze nu een zomerstop hebben. Verder letten ze goed op elkaar, zorgen voor elkaar en helpen elkaar.

Dat omkijken naar elkaar is ook een belangrijk deel van hun lange huwelijk. Henk: “Het is geven en nemen en doar kom ie d’r wel mee.” “We hebben van alles beleefd wat dat betreft, het is lief en leed verdelen. Samen redden we het wel!”

Zo is Henk nog altijd druk in de moestuin. Bieten, andijvie, sla en slabonen, van alles wordt verbouwd. En willen ze op vakantie? Dan moet dat voor of na de oogst van de boontjes!

Fennie en Henk, ook namens het Voorster Nieuws van harte gefeliciteerd!

woensdag 22 mei 2024

Deel dit bericht