Het nieuwe jaar

Twello- Op oudjaarsavond heb ik met onze jongste zoon de kerstboom in de brand gestoken. Een aantal dagen voordat de kerstdagen waren begonnen zag ik de naalden van onze Nordmann spar al indrogen, ondanks het keurig water geven in de standaard waarin de boom stond. Wel zonder kluit, maar waarschijnlijk hielp de vloerverwarming ook mee aan het vroegtijdig einde van onze boom. In onze keuken hadden we een kleiner exemplaar met kluit, die probeer ik nog in leven te houden tot volgend jaar. Hoewel ik het weet, schrik ik dan toch hoe snel een droge kerstboom in de brand vliegt, de gedachte aan Volendam is dan nooit ver weg. Tijdens de korte vuurzee van onze kerstboom keken we naar het vuurwerk boven Twello, al twee jaar lang een vuurwerkverbod, maar ook (gelukkig) nog steeds een fraai schouwspel. Nu moet ik er wel bij zeggen dat onze Jack Russel die op ons erf zijn thuis heeft geen enkele last heeft van dit geknal.

Nieuwjaarsdag, sinds een paar weken loopt er een fazantenhaan rond om ons huis. Vroeger waren fazanten en patrijzen een normale verschijning, maar heden ten dage is het een zeldzaamheid. Zo het nieuwe jaar beginnen is dan toch meteen weer een feestje. Het is zacht, superzacht, na de nachtvorst in december komt nu de hazelaar in bloei, net als enkele andere heesters zoals de Viburnum farreri met de fraaie roze bloemen. Dit heeft helemaal niets met klimaatverandering te maken, een aantal tuinplanten bloeit sinds jaar en dag gewoon in de winter. Voor de sneeuwklokjes is het nog te vroeg, maar het loof van deze kleine bolletjes steekt al wel weer de kop op. Ik kan niet wachten tot ze weer samen met de winterakoniet in bloei staan.

Ondanks enkele uitzonderingen is het buiten nog dor. Gelukkig kunnen de zangvogels nog profiteren van de zaadjes in de uitgebloeide vaste planten in de border. Tegen de muur, beschut tegen de regen door het rieten dak, zit een egel verstopt onder het blad. Hoewel het nu winter is zag ik deze egel onlangs nog langs ons raam (dat doorloopt tot aan de vloer) voorbijlopen. Voor een beetje kleur en vrolijkheid in huis moeten we het nu hebben van een bos tulpen op tafel. Nu is het hier weer de tijd voor, ik heb al een bosje gehaald om het aankomende voorjaar te vieren.

Ik wens u alle goeds voor het nieuwe jaar toe!

woensdag 5 januari 2022

Deel dit bericht