Illegale bewoners op recreatiepark de Scherpenhof voelen zich klemgezet door gemeente

Terwolde- De permanente bewoners op recreatiepark de Scherpenhof voelen zich klemgezet door de gemeente Voorst. Bewoner Rob Stuurman is woordvoerder van de bewoners “Ik voer namens 19 bewoners het woord. Het gaat hier om gezinnen, AOW’ers en mensen met een uitkering”. Er zijn nog minimaal 53 te vertrekken bewoners. Het precieze aantal is onduidelijk omdat er ook mensen wonen die niet ingeschreven staan. De reden dat de permanente bewoners wegmoeten is dat permanente bewoning niet past bij het wensbeeld van een kwalitatief hoogstaand recreatiepark.

Halfjaar of jaar verlenging
Oorspronkelijk moest de permanente beëindigd zijn per 1 januari 2017, maar ongeveer 50 bewoners hebben van de gemeente Voorst een halfjaar of jaar langer de tijd gekregen om te verhuizen. Permanente bewoning van recreatiewoningen is niet toegestaan. Het merendeel van de bewoners heeft een financieel probleem met verhuizen. Ze moeten hun chalet verkopen voor ze kunnen verhuizen, omdat ze zich geen dubbele maandlasten kunnen veroorloven. Andere oorzaken waardoor verhuizen lastig is zijn mantelzorgsituaties, ernstige ziekte en minderjarige kinderen die in een nadelige situatie terecht kunnen komen.

Geen kant op
Volgens woordvoerder Rob Stuurman kunnen deze bewoners geen kant op. “We kunnen nergens heen. Je woont niet zomaar op de Scherpenhof. Daarnaast is er in onze gemeente een ernstig tekort aan sociale huurwoningen, dus waarschijnlijk moeten de bewoners op zoek naar een particuliere woning. Een andere woning is voor mij en de andere bewoners onbetaalbaar. Ik krijg ongeveer 1000 euro per maand binnen. De kale huur is minimaal 600 euro per maand en daar komt het gas, water en licht nog bij. Dat is al 900 euro alleen aan woonlasten. De zorgverzekering is 112 euro, terwijl ik nog maar 100 euro over heb dan. Dat betekent dat ik schulden op moet gaan bouwen”.

Chalets onverkoopbaar
Daarnaast zijn de chalets volgens woordvoerder Rob Stuurman onverkoopbaar. “Veel chalets staan al jaren te koop. Er is geen animo voor. Als je het geluk hebt dat er wel interesse is voor je chalet dan blijf je zitten met een enorme restschuld en kan je geen andere woning krijgen. “

Recreatief gebruik
De woning mag alleen gebruikt worden voor recreatief gebruik ene niet voor permanente bewoning. Volgens de gemeente is er sprake van recreatief gebruik als de woonplek op recreatiepark de Scherpenhof niet als hoofdverblijf wordt gebruikt, “ De woning op recreatiepark de Scherpenhof is bedoeld als recreatiewoning. Dit betekent dat je elders moet wonen en daarmee elders ingeschreven moet staan”, aldus burgemeester Jos Penninx.

Grondeigenaar verantwoordelijk
De gemeente heeft de grondeigenaar aangesproken op grond van overtreding van een gebruiksvoorschrift. De grondeigenaar is vaak recreatiepark de Scherpenhof. Dit betekent dat recreatiepark de Scherpenhof een dwangsom opgelegd krijgt als de permanente bewoners weigeren te vertrekken. De dwangsom is 25.000 euro per woning. Is dit wel eerlijk? Volgens burgemeester Penninx is er geen andere keus. “Ik vind dit ook een vervelende situatie, maar er is geen andere keus. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar dat er illegale bewoning plaatsvindt en daarom leggen wij een dwangsom op aan de grondeigenaar, in dit geval vaak de Scherpenhof ”.

Waarom treedt de gemeente nu op?
En waarom heeft de gemeente nu pas een einde gemaakt aan de illegale bewoning terwijl sommigen er al 20 jaar wonen? “Permanente bewoning is in strijd met het bestemmingsplan. Daar valt tijdelijke bewoning ook onder. De grond op de Scherpenhof is bedoeld voor ‘verblijfsrecreatieve doeleinden’ zoals recreatiewoningen, stacaravans en kampeermiddelen. Permanente bewoning valt hier niet onder. In 2015 heeft het college het besluit genomen om de illegale bewoning te beëindigen. Naar aanleiding van dit besluit zijn de grondeigenaren aangeschreven dat de illegale bewoning per 1 januari 2017 beëindigd dient te worden. De grondeigenaren zijn tegen dit besluit niet in bezwaar gegaan. Naar aanleiding van een aantal tips en klachten is er in 2015 ook een grote controle geweest op de Scherpenhof. Hierbij heeft de gemeente een goede analyse kunnen maken. Uiteindelijk viel het normoverschrijdend gedrag gelukkig mee en daar ben ik blij mee. Maar dat betekent niet dat we een illegale situatie in stand willen houden”, vertelt burgemeester Jos Penninx.

Bezwaar ongegrond
De gemeente heeft uiteindelijk een tweedeling gemaakt, waarbij sommige bewoners een halfjaar verlengen hebben gekregen en andere bewoners een jaar verlengen. Dit ging om de schrijnende gevallen. Tegen deze verlenging zijn 15 bezwaren gekomen. Alle bezwaarmakers zijn gehoord. Er zijn geen nieuwe elementen naar voren gekomen en daarom zijn de bezwaren ongegrond verklaard. Dit betekent dat de permanente bewoners die uitstel hebben gekregen er per 1 juni 2017 of 1 januari 2018 écht uit moeten zijn. Sommige bewoners mogen voorlopig blijven wonen op recreatiepark de Scherpenhof. “Op grond van het overgangsrecht mogen de inwoners die voor 1 september 1999 permanent op de Scherpenhof woonden, er legaal blijven wonen. Dit gaat om 24 bewoners”, aldus burgemeester Penninx.

Inval
Op 22 maart 2017 om 6:30 uur zijn medewerkers van de gemeente Voorst onaangekondigd polshoogte komen nemen omdat de gemeente wilde zien hoe het gaat. Volgens burgemeester Jos Penninx is dit allemaal rustig verlopen. “De toezichthouders hebben een rondje gelopen en aangebeld bij de huizen waar licht brandden. De inval heeft tot 08:30 uur geduurd. Er is rondgekeken en gepraat met de bewoners. We hadden wel aangekondigd aan de Scherpenhof dat we langs zouden komen, maar niet precies wanneer. De resultaten worden nu nog onderzocht”.

Uitsterfbeleid
Volgens bewoner Rob Stuurman zou een uitsterfbeleid voor de laatste bewoners een oplossing bieden. “De laatste bewoners staan de plannen van de Scherpenhof niet in de weg. Uit onderzoek blijkt ook dat permanente bewoning op recreatieparken voordelen met zich mee brengt. Er is sociale controle waardoor er minder illegale activiteiten plaatsvinden. Ook is er minder snel sprake van verloedering omdat de bewoners de boel in de gaten houden”.

En hoe denkt de gemeente over een uitsterfbeleid voor de overige bewoners? Volgens burgemeester Jos Penninx is dit geen optie. “We hebben als gemeente de keuze gemaakt om de illegale bewoning te stoppen. Het zou in strijd zijn met de rechtszekerheid en rechtsgelijkheid als we voor de laatste gevallen een uitzondering maken. Er waren 116 bewoners op 24 maart 2015 en op 27 februari 2017 waren dat er 77. Het is dus wel mogelijk om de Scherpenhof te verlaten. Het zou oneerlijk voor deze mensen zijn als we voor de overige bewoners nu ineens een uitzondering maken”.

woensdag 29 maart 2017

Deel dit bericht