Joke en Ton ruilen tijdelijk hun riante Spaanse villa in voor Fries flatje voor programma ‘Steenrijk

TWELLO- Oud-Twellonaren Joke en Ton van Schie zijn op woensdag 18 november te zien in Steenrijk Straatarm, het SBS6-programma waarin een welgesteld gezin een week van woning én budget wisselt met een gezin dat op bijstandsniveau leeft. De Van Schies wonen in de autonome Spaanse regio Andalusië waar ze sinds april 2018 Bed & Breakfast Villa Archez – vernoemd naar het nabijgelegen dorpje – runnen.

Onlangs verruilden Joke (56) en Ton (59) hun riante woning met zwembad tijdelijk voor een bescheiden appartement op de tweede verdieping van een flat in Leeuwarden. Hier woont bijstandsmoeder Anita Kuiken met drie van haar vijf kinderen. Kuiken reisde onlangs met twee kinderen af naar de villa van Joke en Ton.

Zij hebben daar volgens Joke volop genoten van het mooie weer en hun riante onderkomen met zwembad. ‘’Ze kregen een budget van 1500 euro en hebben op zee dolfijnen gezien, konden lekker shoppen, zijn op Jeepsafari geweest en nog veel meer. Alleen al het vliegen was voor hen een groot avontuur. Het was gewoon fantastisch om de twee jongens te zien glunderen’’, zegt Joke.

Geen leuke extraatjes
Zelf hielden de Van Schies aan hun flatavontuur een ‘weer-even-met-beide-benen-op-de-grond’-gevoel over. Geld maakt volgens Joke niet gelukkig (‘’gezondheid is het belangrijkste’’), maar geld stelt je wel in staat keuzes te maken. Iemand die is aangewezen op de bijstand heeft niet de luxe naast het hoogstnoodzakelijke als eten en drinken, kleding en onderdak ook nog jus aan het leven te geven door zich leuke extraatjes als een lunch buiten de deur of een middagje funshoppen te permitteren.

In Leeuwarden kreeg het echtpaar, dat in 2018 naar Spanje emigreerde, vrienden van de bewoners over de vloer, die hen veel over het gezin vertelden. ‘’Ze hadden Fries gebak bij zich.’’ Met hun totaalbudget van 75 euro moesten Ton en Joke bij het boodschappen doen dergelijke lekkernijen laten staan.

‘’We hebben goed onder in de schappen gekeken. Met de inhoud van de voorraadkast en koelkast heb ik onder meer macaroni gekookt’’, zegt Joke. Zij gaf een sportles in de flat en samen met Ton verkocht zij sangria om geld in te zamelen voor een verwendagje voor Anita.

In september benaderde het productieteam van Steenrijk Straatarm de Van Schies. Ton en Joke hebben daarna even geaarzeld. Niet alleen om de kwalificatie steenrijk (‘’we hebben een mooi huis maar hier werken we ook hard voor’’), maar vooral omdat zij zich afvroegen of deelname aan het programma hen misschien zou kunnen schaden.

Mooie reclame
‘’We hebben ons niet zelf aangemeld maar zijn gevraagd door de redactie en hebben besloten deze kans te pakken. Niet in de laatste plaats om te laten zien op wat voor een prachtige plek onze Bed & Breakfast staat.’’ Dat Joke en haar man op deze manier Anita uit Leeuwarden en twee van haar kinderen een onvergetelijke week hebben bezorgd, is veel meer dan alleen maar mooi meegenomen. ‘’Dit is echt geweldig!’’

Het bezoek aan Nederland kende met name voor Joke van Schie zeer emotionele momenten. Haar moeder was op 23 maart overleden. Joke en Ton konden niet bij de uitvaart zijn vanwege de algehele lockdown in Spanje. Drie kwart jaar later heeft Joke eindelijk haar in Twello wonende vader kunnen bezoeken, zag zij haar twee zussen en familie weer en bezocht zij het graf van haar moeder. Het weerzien van goede vrienden in deze bizarre tijd was ook een emotionele aangelegenheid.

Afgelopen zaterdag zijn de Van Schies teruggevlogen naar Spanje. Zoals het er nu uitziet, kunnen zij in maart de eerste gasten van 2021 verwachten tenzij corona weer roet in het eten gooit. Qua bezetting van hun B&B was 2020 een zeer mager jaar. Pas in juli kwamen de eerste gasten, in de eerste drie weken van augustus was er niemand en in september zwaaiden zij de laatste gasten uit.

Sinaasappels
Angst voor verveling hebben Ton en Joke totaal niet. Ze gaan lekker verder met het schilderen van hun villa en daarnaast wacht er werk in de tuin en is het tijd om sinaasappels te oogsten. Hun bomen hangen er vol mee.

Hopelijk levert 2021 voor de avontuurlijke oud-Twellonaren een rijke oogst aan gasten op. De uitzending van Steenrijk Straatarm met Ton en Joke van Schie is woensdag 18 november vanaf 20.30 uur te zien op SBS6.

https://villa-archez.com/

woensdag 11 november

Deel dit bericht