Kom naar de Dag van de Mantelzorg op zaterdag 11 november!

Twello- De afgelopen periode plaatsten we wekelijks een artikel in het kader van mantelzorg. Mensen die de zorg dragen voor- of de zorg hebben om een ziek familielid, vriend of bijvoorbeeld buur. Speciaal voor deze mensen is er jaarlijks de Dag van de Mantelzorg. In dit slotartikel spreken we Margriet en Dick, mantelzorgers voor hun zoon Lars Door Jos Bosch

‘Je bent niet de énige die zorg verleent’

Ze zijn samen al vaker op de Dag van de Mantelzorg geweest en kijken al uit naar aanstaande zaterdag. Dick: “Het is gezellig, je spreekt mensen, er zijn lotgenoten.” Margriet: “Ze hebben leuke workshops die je met z’n allen doet, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje, je bent niet de énige die zorg verleent! Het is altijd een hele leuke morgen en middag.”

De dag invulling van het gezin

De zorg om hun 22-jarige zoon Lars delen ze samen. Daarin is geen scheidingslijn tussen ouders of mantelzorgers zijn voor Lars. Zorgen voor hun zoon is een vanzelfsprekendheid al is het soms een flinke kluif. Margriet legt uit hoe de reguliere dagen eruit zien. Doordeweeks gaat Lars naar de dagopvang. Omdat Dick buiten de deur werkt, zorgt Margriet ervoor dat zoonlief wordt verzorgd en op tijd klaarstaat om te worden opgehaald. Ze is er ook wanneer Lars weer thuiskomt.

Margriet: “Het is wel een jongen van 22 maar z’n ontwikkeling is die van een kind van 2. Alles moet je dus eigenlijk voor hem doen.” Lars kan zich in en om het huis zelfstandig bewegen, hij kent ook veel mensen in de buurt en vice versa. Lars geniet er bijvoorbeeld van om samen met z’n vader in de buurt te fietsen, maar op de trampoline in de tuin is ook prima. Margriet stopte in 2015 met werken toen haar ouders niet meer konden oppassen.

Een plekje om elders te wonen

Hun prachtige en ruime woning ligt pal naast de boerderij waar Dick is grootgebracht. Deze locatie geeft vrijheid maar ook veiligheid voor de altijd goedlachse en avontuurlijke Lars. Toch kijken Dick en Margriet wel naar de toekomst en zouden ze graag zien dat Lars in een kleinschalig woonproject kan gaan wonen.

Dick: “Toen mijn ouders overleden hebben we gekeken naar het ontwikkelen van een zorgboerderij op deze locatie, we kregen alle medewerking van de gemeente maar het had ook veel voeten in aarde.” Uiteindelijk ging het door diverse factoren niet door, maar de wensen en ideeën bleven bestaan. Diverse plekken in de omgeving werden bekeken, maar telkens waren er andere redenen voor afwijzing.

Wat drijft hun om door te gaan in deze zoektocht? Margriet: “Wij willen kleinschaligheid, dat Lars niet in een grote instelling komt. Een woning runnen met een aantal ouders, dat Lars daar tot z’n recht komt en bewoners samen dingen oppakken. Want waar hij nu werkt is het ook kleinschalig, de jongeren worden gezien, krijgen aandacht, er wordt van alles gedaan.”

Dag van de Mantelzorg

Zaterdag zijn ze dus beiden van de partij om weer een mooie dag te beleven. Dick: “Daar moeten eigenlijk veel méér mensen gebruik van maken, want er zijn veel meer mantelzorgers bijgekomen.” Margriet: “Ik zei het toen ook: mantelzorger? Het is mijn kind, daar zorg je voor, klaar uit! Maar je mag best zo’n dag beleven, al is je zorg nog zo vanzelfsprekend.”

Rotary Club Voorst zorgt voor de Dag van de Mantelzorg

De Dag van de Mantelzorg wordt ondersteund door de Rotary Club Voorst. De vele enthousiaste leden van de Rotary zijn op 11 november de gehele dag beschikbaar om voor de deelnemers te zorgen.

Ben je mantelzorger en wil je ook graag deelnemen of eerst kennismaken? Neem dan contact op met Annet Reimert via e-mail a.reimert@mensenwelzijn.nl of telefonisch 06-49019968.

woensdag 8 november 2023

Deel dit bericht