Leerlingen Zone College Twello denken mee over rotonde Posterenk

Twello- Zo’n 30 leerlingen van het Zone College in Twello VMBO meegedaan aan een klassikale les over de nog te bouwen rotonde bij de H.W. Iordensweg/Fliertweg bij Posterenk. De les werd gegeven door drie medewerkers van Heijmans: de aannemer die de rotonde gaat realiseren in opdracht van de gemeente Voorst.

Het is de bedoeling dat de leerlingen als opdracht zelf een rotonde gaan ontwerpen en een plan van aanpak voor de bouw ervan maken. Als er ideeën tussen zitten die daadwerkelijk bruikbaar zijn zal Heijmans deze mogelijk meenemen in het uiteindelijke ontwerp.

Verbreding van de A1
De leerlingen werden allereerst meegenomen in de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello die Heijmans, in opdracht van Rijkswaterstaat, uitvoert. Via een quiz werd hen uitgelegd hoe duurzaam dit project is, wat er gaat gebeuren en waarom de verbreding zo belangrijk is. Daarna gaven de ontwerpers van Heijmans een toelichting op hoe het ontwerpen en bouwen van een rotonde in z’n werk gaat.

Zelf aan de slag

De leerlingen gaan nu dus zelf aan de slag om een eigen ontwerp te maken en nemen daarbij aspecten mee, zoals veiligheid voor alle weggebruikers, doorstroming, duurzaamheid en inpassing in de omgeving. Hun uiteindelijke ontwerp zal via een zelf opgenomen video worden getoond aan de ontwerpers van Heijmans. “Mochten er aspecten of goede ideeën tussen zitten die mee genomen kunnen worden in de bouw van de rotonde bij Posterenk dan zullen we dat zeker overwegen”, zegt ontwerpleider Jos Wemekamp van Heijmans.

Veiligheid voorop

De leerlingen zullen medio volgend jaar ook een kijkje gaan nemen bij de uiteindelijke bouw van de rotonde. “Op deze manier denken we dat voor de leerlingen de rotonde een beetje als ‘hun rotonde’ kan gaan aanvoelen. Dat zal hopelijk een positieve uitwerking hebben op veilig gedrag bij de rotonde als deze eenmaal klaar is”, zegt Saskia Smulders, Omgevingsmanager van Heijmans. Wethouder Rosmarijn Boender (Mobiliteit) is blij met de aandacht voor de rotonde. “Wij vinden het belangrijk om leerlingen, straks een grote gebruikersgroep van de rotonde, mee te nemen in het proces en hen mee te geven dat hun stem belangrijk is, vooral als het gaat om veiligheid. Veiligheid gaat voor ons boven alles”.

woensdag 6 december 2023

Deel dit bericht