Lenticularis

Lenticularis wolken zijn meteen te herkennen aan hun opvallende verschijning, ze lijken erg op UFO’s. Lenticularis komt voor in zowel lage, medium als hoge wolkenniveau’s. Echter is de meest voorkomende en meest dramatische verschijning de middelhoge Altocumulus Lenticularis (Ac len). Het woord Lenticularis betekend lensvormig of amandelvormig. Wellicht was er geen latijns woord wat ufo-vormig betekend. De wolken blijven gemiddeld maar enkele minuten hangen voordat ze weer verdwijnen.

Hoe wordt de wolk gevormd?
Lenticularis komt veel voor in bergachtige gebieden of terreinen met een reliëf waar de luchtlagen de hobbelingen van het terrein volgen. De luchtstroom wordt naar boven gedwongen en indien de temperatuur bij de top van de stroom daalt tot het dauwpunt kan de lucht condenseren en ontstaat de lenticularis. Als de luchtstroom afneemt of opnieuw zakt kan de wolk weer verdampen.

Dit fenomeen kan zich ook voordoen zonder bergen, maar door gevolg van twee samenkomende winden aan een front.

Afgelopen zondag waren ze bij ons ook mooi te zien de Lenticulariswolken
Deze week gaat het weer een beetje op en neer wat de temperatuur betreft. Gewoon Hollands zomerweer. Donderdag volop zon bij dan een temperatuur van 29 graden. Vrijdag komt het kwik iets lager uit dan 25 graden maar ook volop zon. Zaterdag moet de zon ook af en toe een bui toestaan bij 22 graden. Zondag loopt het kwik weer op naar 26 graden. Maandagavond sugereeerd het Amerikaanse weermodel voor volgende week weer tropische dagen. We wachten maar af.

Mark Wolvenne

Terwolde

woensdag 15 augustus 2018

Deel dit bericht