Loeizware Chateauroux voor Bram Scherpenzeel

Twello- Voor afgelopen weekend stonden er twee vluchten gepland. De oude duiven gingen voor hun laatste opgave naar Chateauroux (683 km). De jonge duiven werden vrijdag ingezet voor de tweede officiële wedvlucht vanuit Asten (95 km). Met zomerse weer in het verschiet zouden het, vooral voor de oude duiven, eerlijke maar wellicht zware vluchten worden.

Asten

Vrijdagavond werden door 6 liefhebbers 233 jonge duiven aangeleverd voor een vlucht vanuit Asten. De jonge duiven maken kleine stapjes om het vak te leren. Kennen ze eenmaal het kunstje dan kunnen er gerust grotere sprongen gemaakt worden en dat gebeurt verderop in het programma ook. Voor zaterdag werd mooi zomerweer verwacht met een windje uit noordelijke richtingen. Helaas was het ’s morgensvroeg nog wat nevelig waardoor er niet echt vroeg gelost kon worden, iets wat elke duivenliefhebber graag heeft. Om kwart voor 10 klonk het startschot en de verwachting was dat de eerste duiven rond de klok van 11 uur zouden arriveren. De rekenaars hadden het goed gezien: in Voorst kwam bij Freek Wagenaar een koppeltje van 12 duiven aangevlogen die allemaal in Appen moesten zijn. Kort daar op kwamen er nog eens 7 tegelijk aan. Het regende bijna letterlijk duiven bij Freek en zijn vaste supporters. Om een lang verhaal kort te maken: Freek bezette de plaatsen 1 t/m 19 in de uitslag alvorens Steffan Willems in Epse er 1 tussen draaide. Normaalgesproken is Steffan ook een kwaaie rakker met de jonge duiven maar doordat zijn duiven vorige week niet helemaal in orde waren miste hij de eerste vlucht en zijn duiven dus de nodige ervaring. Dat wordt de komende weken wel goedgemaakt. In Voorst bleven bij Freek de duiven arriveren, zo nu en dan werd de serie onderbroken door een duifje van Rein Evers, Jan Ketelaar en Jan de Ruiter. De zesde deelnemer was voorzitter Sven van Brummen. Hoewel hij in de club geen duifje bij het eerste kwart kon klasseren was hij zeer tevreden over het verloop van deze vlucht op zijn hok. Zaterdag had hij 14 van zijn 15 ingezette duiven thuis en zondag kwam de laatste. Ook dat is mooie duivensport.

Voorlopig zijn de komende weken alle ogen gericht op Freek Wagenaar en zullen de anderen er alles aan doen om hem de voet dwars te zetten.

Chateauroux

De laatste en zwaarste dagfondvlucht werd vervlogen vanuit Chateauroux. Zaterdag was het weer in de ochtend niet goed genoeg om vroeg te kunnen lossen en met een uurtje of 10 vliegen voor de boeg is er dan geen andere optie dan de vlucht uit te stellen naar zondag. Zondagmorgen was het wel mogelijk om vroeg genoeg te lossen en begonnen de 30 in Twello ingezette duiven, ook nu waren er weer deelnemers van andere clubs, om 07.30 uur aan een pittige terugreis. Het was de hele dag mooi weer met ook nu weer een noordelijk windje. Dit drukt natuurlijk de snelheid en over een afstand van dik 680 km kan dit zomaar een uur of meer extra vliegtijd betekenen, een vlucht voor de allersterksten derhalve.

Bram Scherpenzeel doorbrak na lang wachten om iets over 7 de oorverdovende stilte op de meldingspagina van de club. Na ruim 11,5 uren vliegen was één van zijn favorieten in Twello op de hokken weergekeerd. Hiermee behaalt Bram nog maar eens een fraaie overwinning op zijn favoriete vluchten. Een klein kwartiertje later is het Jan Ketelaar in Terwolde die ook een duif klokt. Jan doet aan alle vluchten mee wat zeker in dit zware seizoen niet eenvoudig is. Er blijven duiven arriveren, Herwin Dikkeboer klokt in Bathmen, Bram krijgt zijn tweede thuis en Werner vd Steeg krijgt er 2 van zijn taaie Delbar soort thuis. Ook Gerard Bolink uit Bathmen en Rob van Essen uit Apeldoorn blijken over een taai soort duiven te beschikken en verdelen de laatste 2 prijzen.

Top 10 Asten: 1 t/m 10. Freek Wagenaar. Top 8 Chateauroux: 1,4. Bram Scherpenzeel, 2 Jan Ketelaar, 3. Herwin Dikkeboer, 5,6. Werner v.d. Steeg, 7. Gerard Bolink, 8. Rob van Essen.

woensdag 21 juli 2021

Deel dit bericht