Loense Moandag blijft topper van het jaar

Loenen- Met gepaste trots loopt voorzitter Ap Gorsseling rond over het uitgestrekte terrein waar de Loense Moandag zich afspeelt. Vooral rond tien uur is het overvol in de straten in hartje Loenen. Voor menigeen is de Loense Moandag nu weer het uitstapje waar na de corona lang naar werd uitgekeken. Het doet Gorsseling veel genoegen als hij ziet hoeveel mensen, jong en oud, genieten van alles wat dit evenement te bieden heeft. De Loense Moandag is de voortzetting van de Loenense Pony’s en paardenjaarmarkt. Gorsseling heeft zich met hart en ziel ingezet om dit evenement voor Loenen te behouden. Dat is hem volledig gelukt. Dit jaar voor de dertigste keer.

Het bestuur heeft een formule gevonden die de mensen zeer aanspreekt. Naast de ponyhandel op ouderwetse manier met handjeklap, is er de grote jaarmarkt, muziek, zang, attracties, ponyrijden en nog meer voor de jeugd. Men kan de bezoekers veel bieden. Ze blijven dan ook lange tijd en genieten op de terrassen van de gezelligheid. Zo’n 25.000 bezoekers kwamen kijken,

Afscheid
Het was voor Gorsseling een bijzondere dag. Hij nam afscheid als voorzitter. Hij wordt opgevolgd door Jaap van Duijvenbode. Na vele jaren vindt hij het welletjes. Met enige weemoed liep hij over het terrein maar genoot ook volop van de gezelligheid. Hij was tevreden over de aanvoer van de pony’s. Na twee jaar onderbreking was het nog maar afwachten of de handelaren en fokkers de Loense Moandag nog wisten te vinden. Er kwamen pony’s in allerlei rassen. Veel bekijks kreeg een handelaar die twee fraaie mini-shetlanders meebracht. Prachtige paardjes zo groot als een flinke hond. Ook waren er twee muilezels te zien.

Smulplein
Het terrein van de Loense Moandag was wat anders ingedeeld. Het plein bij de Tweede Stee was deze dag een Smulplein. Er was van alles te koop, maar ook gezelligheid op het terrein met live-muziek. Het grote speelplein bij de school was omgetoverd tot een handelsplek voor de kofferbakmarkt. Velen kwamen hier met hun overtollige spullen om deze aan de man of vrouw te brengen. Het Matrozenkoor Apeldoorn kreeg nu een andere plek om te zingen voor de goede doelen en de jeugd genoot volop van de draaimolen, vliegtuigjes en de ritjes op de pony’s.

Gorsseling heeft zeker niet klagen over het aantal vrijwilligers. Ruim veertig zijn er deze dag in touw als verkeersregelaar, hulp op de ponymarkt, verstrekking van de koffie en nog meer. Ieder jaar melden zich nieuwe, waardevolle krachten.

De pony’s kregen in Loenen veel bekijks. Joop Huisman(met hoed) probeert hier zijn pony’s te verkopen

woensdag 10 augustus 2022

Deel dit bericht